Hemma i Sverige brukar vi tycka att vår husbil är ”normalstor”- det finns husbilar som är både större och mindre än vår. Här på Korsika har vi börjat ompröva denna uppfattning. Just nu känns det snarare som att vi har en enorm husbil. På alla campingar finns fler husbilar i samma storlek som vår, men de flesta är betydligt mindre.
Små husbilar i olika modeller
De små husbilarna finns i alla varianter: vans i olika modeller, gamla och nya bilar, bilar med uppfällbara tak, terrängfordon med tält på taket, vanliga husbilar som bara är ovanligt korta o.s.v. De flesta är fransk- eller tyskregistrerade och det är oftast par som åker, men ibland ramlar det ut hela familjer med barn och hundar – och vissa gånger kompletterar de sin lilla husbil med ett stort tält.
Fördelar med stor eller liten husbil
Nu när vi är ute och reser under ett helt år är det skönt att ha en stor husbil, men vi kan också se fördelarna med de här små fordonen. Det är förstås smidigare att köra i trånga gränder och på smala bergsvägar och det är enklare att parkera. Rent generellt är det förstås också billigare att köpa/hyra en mindre husbil.
Kanske kan den här typen vara ett bra alternativ även för många svenskar som vill åka på semester? Vad tror du om den här typen av små husbilar – är det något som kommer att öka i popularitet i Sverige?
Jan Roth säger:
Hej. Härligt att följa er blogg! Kan avundas er stora satsning. Lycka till i fortsättningen. – Jag tror att trenden med plåtisar och mindre husbilar är tydligare nere i Europa. Vi har precis sålt vår husbil och kommer att köpa en plåtis, just för de fördelar du nämner. Men beslutet har fått kommentarer bland husbilskollegor. Byta ner sig… Men vi ser fram mot det livet!
20 juni 2015 — 10:37
AktivaDagar-Camilla säger:
Tror plåtisar etc kommer att öka. Tänker att en sån kan man kanske också ha som sin vanliga bil. Ett alternativ för mig och maken i framtiden?!
20 juni 2015 — 11:34
Steve säger:
Ja, vad vet jag om husbilar, förutom det jag lärt mig av er. Fick googla för att förstå vad som menas med plåtisar. Har två bekanta par som har husbil. Det ena paret har en bautastor. Dom åker till Spanien varje vinter och bor i husbilen 26 dec – 30 april. Det andra paret har en mindre variant, men dom har den f f a för turer i Sverige.
20 juni 2015 — 12:12
BP säger:
Tror att det är en prisfråga. Dessutom är det ju faktiskt så att de flesta luftar sina plåtisar för att ha 2-4 veckors semester. Att spendera ett helt år i en plåtis – nej, jag skulle bli klaustofobisk!
På vår parkering finns det 10-15 husbilar uppställda. De flesta är mindre.
20 juni 2015 — 12:34
Ditte säger:
Förstår vitsen med att ha en husbil modell större när ni är ute så länge.
Jag har i USA flera gånger varit ute mellan 2 och 8 veckor med en folkabuss, husbilsmodell, där taket gick att fälla upp. DEn var väldigt smidig att köra på småvägar och var ganska smal. Tror dessa fortfarande är populära på kontinenten.
20 juni 2015 — 13:45
Matts Torebring säger:
Här hos oss och vi som bor på en terasscamping just nu, är nog nästan hälften av bobilarna ”Plåtisar”. Själva skulle vi nog aldrig kunna gå ned i (storlek) planlösning. Vår bil ärt trots allt bara drygt nio meter. När vi är vana att ha cyklarna i garaget, qweensbed och fem garderober för hängande kläder och torkskåp för våta handdukar. Vi skulle inte klara göra avkall på bekvämligheten. Vi avstår då hellre de absolut minsta vägarna. Ha det gott!
20 juni 2015 — 20:10
Matts Torebring säger:
Just nu bor vi på en terasscamping på en bergssluttning. Här är det nog säkert minst en tredjedel med ”Plåtisar”. Vår bobil är bara drygt nio meter och det enda som kan upplevas lite stort, är vändradien när det är riktigt trångt. Vi skulle inte kunna ge avkall på bekvämligheten, med att inte ha cyklarna i garaget, qweensbed, fem garderober för hängande eller liggande kläder, torkskåp för våta handdukar, golvvärme och de lastutrymmen som vi har, med mera. Vi undviker i stället de allra minsta vägarna. Det viktigaste är att trivas med det man har om det sedan är stort eller lite mindre. Ha det gott
20 juni 2015 — 20:22
Alexandra säger:
Jag och min tjejkompis hade en Toyota Townace som någon hade byggt om till en ”campervan” i Australien. Två säten där fram och där bak var det bara en stor dubbelsäng som var upphöjd så under fick det plats med plastbackar som man kunde ha sina saker i. Den bodde vi i ca 8 månader, så det går ju 😉
Jag skulle kunna tänka mig att ha en sån där ”plåtis” som det tydligen kallas nu med, men dom jag har sett har ofta bara två säten som man kan sitta i när man ät ute och kör…och det går ju inte för oss.
20 juni 2015 — 23:08
Henny säger:
Vi har sett en hel del av dessa småbilar och min syster och svåger har en. Praktiskt då den är lättparkerad i stan och kan användas mer som en vanlig bil. Skulle mycket väl kunna tänka mig att nu ”byta ner mig” till en sån, nackdelen är väl att man blir mer väderberoende. Men som ensamt fruntimmer fungerar det kanske ändå.
21 juni 2015 — 7:49
admin säger:
Jan Roth, roligt att höra att du gillar att följa vår blogg och intressant att höra om ert köp av plåtis. Jag ser det inte alls som att det behöver vara att byta ner sig – det beror ju helt på hur man vill använda sin husbil! På Korsika är det definitivt lättare att resa runt med en liten 🙂
Aktiva Dagar, ja en sån är ju lätt att parkera och man kan åka och handla med den osv. Jag inbillar mig också att trenden kommer att öka.
Steve, ja det är väl lite fikonspråk i den här världen ibland…. Plåtis är väl lite smeknamn för en van. Visst kan det bero på vad man ska ha bilen till. Om man vill bo länge i den kanske man vill ha en större!
BP, priset är förstås en viktig aspekt, men jag tänker att det också kan bero på hur många man är i familjen och vad man vill göra. Intressant att det mest är mindre husbilar utanför er!
Ditte, här nere har vi sett en hel del folkbussar och olika varianter med uppfällbara tak. Många charmiga små husbilar!
Alexandra, jag förstår vad du menar… Jag har inte tänkt på hur många säten det finns i dem, men här nere i Europa har vi ibland sett familjer med barn komma från vissa. Och då måste det ju finnas fler bältade platser!? Men det är säkert inte så i alla…
Henny, de här små bilarna är ju definitivt mer lättparkerade och lättkörda. Ja, kanske är man lite mer väderberoende…
21 juni 2015 — 10:41
solan säger:
Efter att ha tuffat i Europa med en kortis ( sex meter) och sett bergsbyar många så har vi sedan tre år en på 7.5 meter. Skönt när man tillbringar hela vintern på rull. Det är bra att det kommit fler varianter, alla kan hitta sin husbil. Plåtis eller plastis!
21 juni 2015 — 20:31
Frankie & Co säger:
Jepp – jag tror mycket på små husbilar och plåtisar – less is more och minimalism alltså.
21 juni 2015 — 21:07
Inga M säger:
Vi gjorde semester i Danmark en gång med en sån där camper, en husbilskasett som spändes fast på pickupen. Jag älskade det, men gubben drabbades av cellskräck. Kan förstå det lite också, för han kunde bara stå rak under takventilen. ;- ) . Lite bekymmersamt var det också att åka över Stora Bältbron i nästan storm med en bil som hade så hög tyngdpunkt. Det kändes som om vi skulle blåsa bort och tog lä bredvid en stor långtradare. Jag skulle alltså gärna ha en liten husbil eller husvagn, men det vore idiotiskt att satsa på det. Vi tar oss nästan aldrig ut på resor och är inte speciellt reslystna heller. Det blir mest till barnen och någon enstaka tripp på ett par dagar här i Värmland. De få gånger vi drar iväg så får de bli bekvämt boende med hotellrum numera.
22 juni 2015 — 8:32
admin säger:
Solan, visst är det bra att det finns många varianter! Vi har ju alla olika behov och önskemål! 🙂
Frankie & Co, jag tror också på dem! De kommer förstås inte passa alla, men för en del.
Inga M, intressant att höra! Ja, det gäller ju att hitta det som passar en själv! Den där typen av pickuper har vi sett litegrann av här också. Kan iofs förstå att det är lite obekvämt att inte ha bra takhöjd. Broar känner jag igen. Vi har stort vindfång på vår bil, så det känns när det kommer kastvindar…
22 juni 2015 — 11:35
Åke S. säger:
En ny aspekt! Att fara runt och söka t.ex. ett hus för visning, kan det bli mycket dyrt, eftersom vandrarhem har blivit mycket dyra eller obefintliga. För att se på en visning med resa från Stockholm till Blekinge kan enbart resan kosta 5000sek med hotell, mat, resa med bil.
På 80-talet kunde man bromsa in på nästan vilket torg som helst och finna ett vandrarhem. Nu 2019 finns nästan ingenting, landsbygden är nedsläckt lite utomsäsongs.
16 mars 2019 — 14:23