Vi är inte lika imponerade av italiensk mat som många andra verkar vara (allvarligt, pizza och pasta är ju mest … deg?), men några saker är de riktigt bra på. Sånt som oliver, tomater och lufttorkad skinka smakar fantastiskt här, och alla de här godsakerna passar att äta som ”antipasti”.
Vad är antipasti?
Antipasti är det där småplocket som gärna serveras före middagen i Italien. Antipastin kan bestå av alla möjliga olika kalla saker såsom charkuterier, ostar, skaldjur, bröd, röror, små sallader, oliver, färska och inlagda grönsaker o.s.v.
Vill inte laga mat i värmen …
Och så kommer vi till det här med att äta i värmen … Vi tappar inte aptiten, men det är jobbigt att äta varm mat – för att inte tala om att laga varmt mat i en kokhet husbil!
Ett tag provade vi att starta med en liten lätt antipasti vid 18-tiden och sedan laga middag vid 20:30-tiden (när det förhoppningsvis är lite svalare). Men det funkade inte riktigt. Efter antipastin var vi inte tillräckligt hungriga – och det svalnar ju knappt!!!
Nu äter vi istället en förstärkt antipasti på kvällarna – det vill säga en slags crossover mellan italiensk antipasti och svenskt smörgåsbord. Det funkar för tillfället!
Ama de casa säger:
Såna middagar brukar det bli för vår del också. Vi kallar det ”plicketi-plock” 🙂
22 juli 2015 — 10:15
Steve säger:
Er crossover ser ut som som ett utmärkt val i värmen. En plocktallrik är alltid ett alternativ när traditionella rätter inte passar.
22 juli 2015 — 11:03
Linnea Edmark säger:
Det där med mat i värmen är knepigt. Jag kan leva ett tag på typ yougurt med frukter och müsli, soppor, smörgåsar osv men barnen… Nu när det oftast varit över 30 grader här i Bayern ganska länge blir det svårt att få i dem tillräckligt. De verkar inte (som vi vuxna) sakta ner tempot avsevärt heller så vart de får energin att springa, hoppa på studsmattan och bråka ifrån är en gåta 😉 Soppor som kan ätas både ljummen och kall är annars ett bra, vätskerikt budgettips om matkassan är begränsad 🙂
Hälsningar från ett hett Bayern (som enligt prognos ska bli ”svalare” de närmsta dagarna)
22 juli 2015 — 11:38
Monica säger:
Sådär äter vi också. Kanske inte lika mycket att välja på och vibrukar göra färdiga tallrikar åt var och en av oss med en massa småplock. För vem orkar mecka i en het husbil som sagt! Vi äter nig så mitt på dagen ioch tar sen ngt lättare på kvällen. Här i det svalare Bretagne gpr det nu lättare att äta varm mat och just nu äter vi goda crepes och moules!
22 juli 2015 — 14:47
admin säger:
Ama de casa, bra namn på en bra maträtt! 🙂
Steve, plockmat är ju både gott och enkelt! Här finns dessutom många godsaker att köpa 🙂
Linnea, fantastiskt att de har sådan energi i värmen! Då får de antagligen i sig det de behöver trots allt! Soppor åt vi otroligt mycket i början på resan (när det var kallt). Nu har det mest blivit annat, men en kall soppa skulle iofs kunna vara gott! Vi shoppar mycket på Lidl för att hålla ner kostnaderna 😉
Monica, moules och crepes låter gott! 🙂 Vi tar det lite lättare på lunchen (fruktsallad eller wrap) och lite mer på kvällen. Vi är ju inte vana vid värmen så det tog ett tag att komma på hur man kan göra! 😉
22 juli 2015 — 16:38
BP säger:
Ser ut som perfekt mat i värmen! Å en sak har du rätt i – italienska pizzor är överreklamerade. Våra här hemma är mycket godare (troligen svenskanpassade). Pasta däremot kan jag äta hur ofta som helst – fast inte i en värme som ni har.
22 juli 2015 — 20:06
Rantamor på näthinnan säger:
Ja ibland kan det säkert vara gott att få lite annat än pasta å pizza.
Tur att man har bobilsrestaurangen med sig.
Vi har ätit mycket nyfångad fisk här uppe i NordNorge.
Gott.
Tjingelingen från Rantamor i NordNorge vid Porsrangesfjorden.
22 juli 2015 — 20:50
admin säger:
BP, pizza äter vi nästan aldrig. Pasta äter vi då och då. Det kan var gott tycker jag (beroende på tillbehör) men vi gillar nog ris och potatis mer 😉
Rantamor, fisk är det bästa vi vet! Ett tag åt vi fisk nästan varje dag. Just nu orkar vi inte laga det heller pga hettan. Förstår att den nyfångade fisken ni äter måste smaka fantastiskt!
22 juli 2015 — 21:00
Ladies Abroad säger:
Jag gillar ifs både pizza och pasta, men håller med om att antipasti är otroligt gott. Ni minns kanske att jag inte äter rött kött; det enda som kan få mig att frångå detta då och då är riktigt bra skinkor i italien.
Ha det fortsatt trevligt!
22 juli 2015 — 23:38
admin säger:
Ladies Abroad, jag förstår dig! Vi äter relativt sällan rött kött (ingen total avhållsamhet men vi äter mestadels fisk) men här är vi förtjusta i charkuterierna!
23 juli 2015 — 11:04
Alexandra säger:
Hehe, vår plan att åka hit till Italien i år på semester har sitt ursprung att jag ville äta pizza i Neapel. 😉 Nu har vi anlänt till Rom… ”bara” 37 grader ute. Jag som lovade mig själv efter förra europabilsemestern att aldrig mer storstäder mitt i sommaren…. men här sitter man igen. 😉
23 juli 2015 — 16:20
Discovering The Planet säger:
Vi var inte heller imponerade av maten på Sardinien. Men oj vad det inte går att jämföra med maten på fastlandet. Till exempel i Toscana, Umbrien och Lazio. Det är som färdigmat versa fin dining 🙂
23 juli 2015 — 17:47
Elisabeth säger:
Kall mat funkar bäst när det är varma dagar. Gäller att dricka mycket vatten!
24 juli 2015 — 6:17
admin säger:
Alexandra, puh! Det är riktigt svettigt att vara i en storstad i sån hetta! Man får leta upp caféer och annat med AC! Hur ser den fortsatta planen ut?
Discovering the Planet, det ska bli intressant att utforska maten på fastlandet då! Låter lovande! Vårt problem i Italien är att ingen av oss gillar pizza. Vi äter gärna pasta nån gång ibland, men är inga pastaälskare. Men som sagt, det blir intressant! Men först blir det Sicilien!
Elisabeth, helt sant! Det går åt mycket vatten här! 😉
24 juli 2015 — 9:03