Igår såg vi ett helt gäng människor plocka vongole-musslor (eller vad de här musslorna heter?) här på Sardinien, och då blev vi också sugna på att prova! På den lilla udden där vi står (Punta S’Aliga, söder om Portovesme) finns en yttre strand, som är fin att bada i, och en inre strand, med stillastående grunt vatten fyllt att sjögräs – här trivs musslorna tydligen.
Utrustning för mussel-plockning
Vi utrustade oss med badkläder, solglasögon, solhattar, badskor och varsin avskuren plastflaska att samla i och så vadade vi ut. Oj, vad kul! På tre timmar fick vi ihop ca 8 kilo musslor!
I början var det lite svårt att hitta musslorna, men så fort vi fattade var de finns (lite längre ut) var det jättelätt. Så nu är det billigt att leva: Gratis boende och gratis mat! Dagens meny? Lunch: Vongole-musslor med bröd och ost. Middag: Vongole-musslor med linguine-pasta.
Att tänka på när man ska plocka musslor
Oavsett vilken sorts musslor man ska plocka bör man ta reda på två saker:1) Att det inte finns någon tillfällig varning om giftigt vatten som förgiftat musslorna och 2) Om det krävs någon licens för musselplockning. När det gäller nummer 1 antar vi bara att allt är ok eftersom vi sett flera andra plocka musslor.
När det gäller nummer 2 har vi egentligen ingen aning. Jag har försökt googla och hittat att man ofta får plocka för husbehov, men att man behöver licens om man ska använda musslorna till försäljning. Vad som gäller för Italien och Sardinien har jag inte hittat – men vi såg många privatpersoner som plockade så vi hoppas att det är ok!
Såhär gör man för att plocka vongole-musslor
Först måste man hitta ett ställe där det finns vongole-musslor – de finns bland annat här på Sardinien och verkar trivas i grunt varmt havsvatten med sjögräs. Musslorna ligger grunt i sanden eller bland sjögräset. Det är bara att vada omkring tills man hittar ett ”ställe”. Helt plötsligt finns det massor – och då är det bara att sätta sig och plocka!
No post found!
Madelene fryklind säger:
Wow, vad häftigt! Att ni lyckades få så mycket! Vilken fest! Hacka på lite färsk koriander om ni har – och beema gärna över en portion till Sverige!
13 juli 2015 — 18:26
Åsa säger:
Vilken skörd! Vilken lycka! Vi har sett folk plocka allt möjligt här men inte vågat oss på ännu, men ibland kommer Sverker hem med harpunerad fisk. Han har varit nära att ta bläckfisk också, men jag tror han missat dem med flit faktiskt! Det är ju gott med bläckfisk men jäklar vilka äckliga djur när de lever!
13 juli 2015 — 18:37
Kors och Tvärs säger:
Vilken underbar sysselsättning att plocka ihop såna delikata måltider! Kul att ni hittade så mycket!
13 juli 2015 — 19:05
solan säger:
Självplock när det är som bäst!
Nu vet jag ( eller en vän) vad det är för bollar på stranden… Frågade via fb och fick det rätta svaret:
Jamen Solan, det vet du väl att det är fibrer från sjögräs. Som rullar fram o tillbaks o bildar små bollar!
Ja nu är vi lite klokare. Vongolehälsningar….
13 juli 2015 — 19:15
Matts Torebring säger:
Jag står över till desserten kommer in. Ät & Må gott
13 juli 2015 — 19:26
BP säger:
Låter ungefär som att plocka kantareller, fast er plockning låter betydligt trevligare. Åtta kilo – grattis! Suveränt jobbat. Å tänk – ett kilo Vongoles på den lokala ICA här i Täby går lätt på 229 kr/kg. Så ni äter en (kostnadsfri) förmögenhet just nu;-)
Nu är jag riktigt avis – älskar vongoles.
13 juli 2015 — 19:55
JoY säger:
Närodlat och självplockat, kan inte bli bättre. Tillagas dom som vanliga musslor undrar vi som aldrig ätit Vongole.
Kram
13 juli 2015 — 20:34
Nilla säger:
Ha ha va fiffigt! smakar de som andra musslor?? Måste varit jättekul att hitta så många?
Ha de gott i solen, på fredag åker vi mot solen oxå! Äntligen ?
13 juli 2015 — 20:59
Rolle o Carina säger:
Ser ut att va trevligt men vi äter nog hellre räkor! 🙂
Ha det gott o njut….
13 juli 2015 — 21:35
admin säger:
Madeleine Fryklind, haha, om vi hade kunnat! Vi kan lätt gå ut och hämta mer, men vi har inte plats i kylen…
Åsa, haha jag ser framför mig hur Sverker harpunerar fiskar! Vi är inte så jätteförtjusta i bläckfisk. Bitar och ringar och sådär är ok, men jag vill inte ha en massa sugproppar på min tallrik… så jag vill nog inte ha hem en hel att tillaga…;)
Kors och Tvärs, det finns verkligen hur mycket so helst! Kylskåpet begränsar oss från att hämta mer…
Solan, åh vad kul att du kollade upp! Förklaringen med fibrer från sjögräs låter vettig!
Matts, haha, man kan inte gilla allt… men just nu är vi glada att vi gillar musslor!
BP, men eller hur? Det känns superlyxigt och är gratis! (Sedan lever vi enkelt på andra sätt, har fricampat länge nu så el och annat håller på att sina… 😉
JoY, ja de tillagas som vanliga musslor, men de är betydligt mindre än blåsmusslor.
Nilla, de smakar inte exakt som blåmusslor, men smaken liknar. Framför allt är de mycket mindre. Önskar trevlig resa!
Rolle o Carina, räkor gillar vi ju också, men just nu var vi glada att vi gillar musslor 😉
13 juli 2015 — 22:00
Ama de casa säger:
Coolt att plocka sin egen mat sådär! 🙂
Jag har aldrig testat att plocka själv, men jag har sett många som gör det. Kanske inte just den typen av musslor, men många går ut när det är ebb och hittar väl både det ena och det andra 🙂
14 juli 2015 — 10:36
Susy säger:
Mysigt!
Kika in till mig och läs om Skottland 🙂
14 juli 2015 — 10:38
Steve säger:
Lyxlirare! Smaklig måltid!
14 juli 2015 — 12:02
Marina säger:
Antar att kvällsmaten handlade om ungefär samma sak…;) Ikväll ska jag nog sätta mig och läsa ikapp, här finns mycket jag har missat!
14 juli 2015 — 14:38
admin säger:
Ama de casa, jag gillar iden om att plocka sin mat själv! Inte så ofta man får chansen dock…
Susy, tack för tipset, jag ska kika in!
Steve, ja eller hur? Tack!
Marina, det händer ju saker hela tiden när man är på resande fot, så då blir det en hel del bloggande! 😉
14 juli 2015 — 16:22
Ditte säger:
Vad roligt att kunna plocka era egna vongolemusslor. Men det går ju åt en del för så matiga är de ju inte. Kanske kommer ni med något bra recept på vongole vid tillfälle.
Jag har bara ätit dem på restaurang….
Förstår att ni njuter och har det bra. Fortsätt med det.
15 juli 2015 — 18:34
Elisabeth säger:
Låter som en god diet, åtminstone några dagar. Kokar du dem som vanliga musslor?
16 juli 2015 — 22:04
admin säger:
Ditte, de är väldigt små! Vi serverade dem med pasta och kryddade med persilja och chili! Nu har vi ett gäng i frysen. Tänker att man också kan blanda med t.ex. räkor osv.
Elisabeth, vi sköljer dem först för att få bort sand och kokar dem sedan som vanliga musslor. Men de är väldigt små så de kan passa bra med spagetti t.ex. Gott att krydda med vitlök, persilja och chili.
17 juli 2015 — 8:17