Att handla i mataffärer i Sydeuropa (och överallt utomlands!) är spännande och intressant. Det är roligt att botanisera bland alla råvaror och produkter som man inte är van vid från Sverige. Dessutom är det intressant att iaktta utbudet i butikerna eftersom det säger en hel del om matkulturen i de olika länderna. Vi har nu rest i Frankrike, Portugal, Spanien och Italien i åtta månader. Här kan du se våra reflektioner från mataffärerna. Kanske har du andra erfarenheter?
Innehållsförteckning
Frankrike
- Finns i överflöd: Pastejer, patéer, terriner, inälvsmat, ostar och crème fraiche.
- Svårt att få tag på: Inget – ett fantastiskt utbud!
- Mest annorlunda/förvånande: Minikycklingar (som en knuten hand), olika fåglar och fågelägg (t.ex. vaktel), lammhjärna och andra annorlunda inälvsprodukter, havssniglar och andra okända små snäckor/skaldjur. Att pulversopporna är godare än i Sverige, även när det är samma producent.
- Våra favoriter: Ankleverpastej, blåmusslor (särskilt på västkusten!) samt den fina och prisvärda torskryggen.
Portugal
- Finns i överflöd: Torkad saltad torsk (bacalhau)
- Svårt att få tag på: Asiatiska produkter och vissa kryddor (dill, saffran, sambal oelek).
- Mest annorlunda/förvånande: Hela flådda kaniner. Att folk köper torkad fisk (bacalhau) från Norge trots att havet finns precis utanför.
- Våra favoriter: Grönt (bubbligt) vin, färsk och prisvärd fisk som dourada och robalo.
Spanien
- Finns i överflöd: Pata negra (stora lårben med lufttorkad skinka), oliver och boquerones (färsk ansjovis).
- Svårt att få tag på: Crème fraiche, god yoghurt och sambal oelek.
- Mest annorlunda/förvånande: Att mjölk och grädde inte är kylvaror. Att yoghurt ofta är väldigt söt, har gelé-aktig konstistens och verkar vara gjord för barn? Att pulversopporna är så vattniga, även när det är samma producent som gör de svenska och franska sopporna.
- Våra favoriter: Köttbullar på iberico-färs, lufttorkad skinka, coquinas-musslor samt färsk och prisvärd fisk som dorada och lubina.
Italien
- Finns i överflöd: Pasta, pasta, pasta (färsk, torkad och fryst, fylld och ofylld i miljarder former), krossade tomater, oliver, bläckfisk (och just nu på Sicilien – meloner!)
- Svårt att få tag på: Crème fraiche och leverpastej
- Mest annorlunda/förvånande: Små sniglar som säljs i grönsaksdiskarna. Att större delen av yoghurt-sortimentet är med 0% eller 0,1% fett. Att mjölk och grädde (och vissa mjukostar) inte är kylvaror.
- Våra favoriter: Vongole-musslor, färsk salsiccia (korv), bubbligt vitt vin (frizzante) och de goda tomaterna.
Marina säger:
Kul och intressanta reflektioner! Och som du säger, lite spännande att man importerar fisk från Norge med tanke på det inhemska fisket.
03 augusti 2015 — 16:59
anita wag agrimanaki säger:
Intressant och kul lista att läsa! Skulle ha varit kul att se hur ni hade uppfattat Grekland. Just det ni skrev om mjölk att det inte är kylvaror i Spanien förvånar mig lite också. Här hos oss är det fullt med mjölk och youghurt i alla former i kylen. I början när jag bodde här så var det inte lika vanligt med ”färsk mjölk”. Många använde longlife mjölk som är i konservburkar. (tror det heter kondenserad) Många barn här är uppvuxna med den mjölken. Mina barn hatade den så det var tur att det blev mer och mer vanligt med ”färskmjölk” här.
03 augusti 2015 — 17:02
Klara säger:
Åh, nu blev jag hungrig av att läsa detta 🙂
03 augusti 2015 — 17:18
Steve säger:
Så mycket läckerheter. Alltid finns det nåt att njuta av. Av de länder ni beskriver så är Frankrike definitivt min matfavorit.
03 augusti 2015 — 17:24
Maggan och Ingemar säger:
Gjorde en kommentar till förra inlägget, men det försvann tydligen i cyberrymden. Gör ett nytt fösök 🙂
Visst får du använda mina bilder om du vill. Sedan hade jag visst rekommenderat er till att ta en titt på staden Noto du kan läsa här http://www.lillviks.blogspot.se/2015/02/noto-en-barockstad.html
Fortsätter ni runt den udde ni är på så kommer ni till Marsamemi om den kan du läsa här http://www.lillviks.blogspot.se/2015/02/marzamemi-en-mysig-liten-by.html
Ni har hittat en fin ställplats/camping tyvärr är de oftast stängda för oss vintercampare.
Kul med era reflektioner av maten…….stämmer ganska bra med vår upplevelse.
Grädde och crème fraiche finns, men man får leta i butikerna på hyllorna. Vi gjorde samma reflektioner angående att de inte har varorna i kyl. De har en betydligt längre hållbarhet än våra kylda varor. Samma gäller brödet……finns nästan bara vitt bröd och saltat smör får vi också jaga efter. 🙂
Saknar ofta varor, som finns att köpa hemma, men inte utomlands…. så numera fyller jag kylen med sådant jag tror inte finns att få tag på under resan.
Kul att höra era funderingar och reflektioner.
Nu kommer äntligen värmen till Sverige också 🙂
Ha de gott!
03 augusti 2015 — 17:40
Maggan och Ingemar säger:
Verkar som min kommentar försvann igen 🙁
03 augusti 2015 — 17:41
Maggan och Ingemar säger:
Ser att det blev dubbelt med kommentarer…. du kan väl radera den ena av dem 🙂
03 augusti 2015 — 17:59
admin säger:
Marina, ja det är lite förvånande. Den torkade fisken var inte överdrivet billig heller men om jag inte minns fel så var det i alla fall förr så att den var betydligt billigare. Fisken blötläggs tydligen och lagas sedan på olika sätt. Portugiserna verkar vara väldigt förtjusta i det!
Anita, intressant att höra! Spanien och Italien är verkligen inga mjölkprodukts-länder (förutom ost), men jag kan tänka mig att det finns mer i Grekland! Förhoppningsvis får vi tillfälle att utforska det vid tillfälle också!
Steve, Frankrike är vår matfavorit också (av dessa)!
Maggan och Ingemar, när man lägger in flera länkar i samma inlägg tror bloggen att kommentaren är spam och lägger den i skräpkorgen. Den försvinner alltså inte, men jag måste godkänna den. (I värsta fall kan jag missa såna kommentarer, så det var bra att du skrev att de försvann dock!) Ledsen att du fick skriva flera gånger… Tack för fina tips! Noto ska vi försöka kika på! Ska kika på dina inlägg om både det och Marsamemi! Tack för att vi får låna bilder! Det blir inte exakt nu, men när jag/vi gör det länkar vi självklart. Intressant att du instämmer i reflektionerna kring maten. Grädde (ej kyld) tycker vi är lätt att hitta, men creme fraiche tycker vi är knepigt. Har hittat pyttesmå burkar (125 g?) i någon enstaka butik här i Italien, men ganska sällan. Smöret håller jag med om! Vi saltar det själva 😉 Ställplatsen som vi står på är förresten öppen året runt. Ägaren sa att han har många svenskar, tyskar, holländare och schweizare här på vintern!
03 augusti 2015 — 18:07
Monica säger:
Håller med. Rolig lista. Och jag tror er när ni skriver att det största och bästa utbudet finns här i Frankrike. Vi har nu också handlat här i norra delen, i Bretagne, och tycker att det på de stora kedjorna som Intermarche (vår favorit), Casino och Leclerc ser det precis likadant it som i bprt provrncalska hörn. Det är enorma supermarche med dignande fisk-, ost- och köttdiskar, alltid bemannade och med superservice. Det vi inte alltid får tag i är dill som inte används så frekvent i fransk matlagning. Mjölk finns ju här i flera former och är alltid kylvara, ägg däremot inte alltid. Glutenfritt vet de flesta vad det är, däremot är det ett sparsamt utbud. Lösgodis finns inte alls vilket måste vara en lisa för franska mammor, ngt fredagsmys eller lördagsgodis existerar inte heller. Det vi köper med oss från Sverige är matjes, ansjovis, vösterbottenost och ibland lakrits. Allt annat finns här och Kalles och snaps finns på Ikea!
03 augusti 2015 — 18:52
Frankie & Co säger:
Åh – mat dä ä mitt liv dä ? Om jag skall pinpoint vad jag avundas er så är det just matkulturer ni får ta del av på resan – jag tuggar i mig varje rätt ni bloggar! Härligt!
03 augusti 2015 — 20:17
BP säger:
Håller med dig på det mesta. Undantag yoghurten i Spanien. Där satsar vi alltid på den franska Danone naturell. Den är suverän. Å turkisk resp, grekisk yoghurt finns bara på Carrefour.
Mjölkprodukter med låååååång hållbarhet är ju egentligen tveksamma. Undrar vad de innehåller… Men med tanke på värmen runt medelhavsområdet är det ju inte så förvånande att ”färsk” mjölk/grädde med mera blir sura på en gång.
Å det där med importerad fisk från Norge är ju ungefär som att norsk torsk skickas till Thailand/Indien för att packas och frysas för att sedan återigen säljas som Findus i Skandinavien. Larvigt och svårt att begripa faktiskt!
03 augusti 2015 — 21:26
admin säger:
Monica, tack för din kommentar! Vi tyckte att mataffärerna i Frankrike var fantastiska. Att man inte kan hitta de mest typiska svenska produkterna är ju begripligt. Det mesta kan vi klara oss utan ett år, men vi gillar också dill och västerbottenost använder vi gärna i potatismos.
Frankie & Co, vi älskar också mat! Tyvärr kan vi ju inte gå ut och äta så ofta, men man konfronteras med matkulturen även i butikerna!
BP, bra att du hittat en god yoghurt i Spanien, men så skriver du ju också ”den franska Danone naturell”. Yes, fransk yoghurt smakar bra! Och med hållbarheten får vi erkänna att vi känner av det där, allt håller dåligt i värmen så det är kanske en anledning.
03 augusti 2015 — 21:36
Lennart säger:
Oj Oj OJ vad jag längtar till maten i Portugal!
Lev väl!
03 augusti 2015 — 22:18
Ditte säger:
Vilket roligt inlägg ! Ni har ju sett och provat mycket under resan och spännande att se likheter och skillnader. Att botanisera böand de lokala produkterna och hitt asina favoriter är verkligen roligt och vad man lär sig.
Matkulturen är ju så olika .
03 augusti 2015 — 22:41
admin säger:
Lennart, vi gillade den färska fisken i Portugal! Vilken mat i Portugal längtar du till?
Ditte, vi har ju inte varit på så vansinnigt många restauranger – men däremot har vi ju besökt grymt många mataffärer!
04 augusti 2015 — 8:29
Frankie & Co säger:
Ja precis det jag gillar mer er mathållning – mer äkta med mat från butik och hemma-hos – me like! Restauranger kan ju ofta vara nästan slätstrukna så man inte vet vilket land man befinner sig i, eller så posh så befolkningen själva inte eller sällan äter sådan restaurangmat.
Shortsväder denna arbetsdag också 🙂
04 augusti 2015 — 8:51
Ama de casa säger:
Visst är det kul att botanisera bland maten när man är ute och reser? Många gånger är det som ser riktigt läbbigt ut det som är allra godast och smakrikast 🙂
Det där med yoghurten i Spanien… Det finns den där riktiga äckel-konsistens-essans-yoghurten. Den har vi lärt oss att undvika 🙂 Både Carrefour, Mercadona och Consúm har egna märken av yoghurt som är goda. Dessutom ”egen” grekisk yoghurt som är helt godtagbar. Men den grekiska yoghurten tog det tid innan vi hittade här, den gjorde sitt första intåg (som vi hittade i alla fall) på Lidl.
🙂
04 augusti 2015 — 11:38
admin säger:
Frankie & Co, du har ju helt rätt. Visst är det trevligt att äta på restaurang ibland, men här i Italien är menyerna på de flesta restauranger likadana. Det finns säkert extra charmiga och bra ställen på landet osv, men just på turiststråken blir det lite enformigt. Nästan mer intressant att botanisera i butikerna då!
Ama de casa, haha så kan det kanske vara! Jo, jag tror att du har rätt med yoghurten. Till slut hittade vi också en vaniljyoghurt på Lidl som vi gillade. Men vi gjorde många felköp innan vi hittade rätt 😉
04 augusti 2015 — 17:00
Anki säger:
Spännande att läsa om olika mattraditioner… och just maten är så kul att prova när man kommer till ett nytt land :
Jo, mina collage gör jag i bildredigeringsprogrammet PhotoScape… ett bra och lättanvänt gratisprogram…
04 augusti 2015 — 20:48
admin säger:
Anki, åh tack! Då ska jag kolla upp det! Vi letade nyligen, men hade svårt att hitta, så jättebra info!
05 augusti 2015 — 8:53
Kia säger:
Varför portugiserna köper klippfisk i Norge beror på att dom vill ha torsk när dom gör sin Bacalao, och torsk finns inte i havet utanför Portugal. Bacalao är också ganska vanligt att äta här i Norge, men lång mer vanligt i Portugal som äter i snitt 10 kg per capita och år, exportörerna här säljer för omkring 1,5 milliarder/år bara till portugiserna. Lite kuriosa: Det sägs att en portugisisk flicka måste kunna tillaga 365 klippfiskerätter innan hon är klar att gifta sig.
Kia
06 augusti 2015 — 0:18
admin säger:
Kia, tack för din kommentar och förklaring! Intressant! Men det är ju ändå lite intressant att det som nästan blivit nationalrätt är något som importeras från ett annat land! Tror att jag hörde något om att det inte fanns så gott om den lokala fisken och att den var dyr, åtminstone vid någon period, men minns inte exakt hur allt hängde ihop…
06 augusti 2015 — 0:22
Inga M säger:
Vilket intressant inlägg där du jämför mat och matkultur i de olika länder ni har passerat! Fisk finns förstås i överflöd här nere, det är logiskt. Men mjölkprodukter utan kyla i så varmt klimat begriper jag inte. Hur är det möjligt? Och varför? Hur behandlas mjölken innan eftersom den har så lång hållbarhet??? Är den alltså i princip konserverad?
06 augusti 2015 — 5:38