Maten i Albanien, hur smakar den? Och vad innebär albansk mat? Vi har rest med husbil längs kusten och hunnit prova ett helt gäng restauranger och provat att handla i mataffärer och på marknader. Nu kan vi dela med oss av våra erfarenheter av albansk mat i Albanien.
Innehållsförteckning
Albansk mat
Det albanska köket påminner om de omgivande köket på Balkan, och har hämtat inspiration både från Grekland och Italien. Skillnaden mellan olika regioner kan vara ganska stor, liksom skillnaderna mellan inlandet och turistområdena längs kusten.
Traditionella rätter som byrek (paj av filodeg), kofta (köttfärsrätt) och baklava (sött bakverk) kan vara vanligt i inlandet eller när man blir hembjuden till en familj, men hittas kanske inte på turistrestaurangerna längs kusten.
Mat i Albanien – på restaurang
Maten på restaurangerna i Albanien smakar nästan alltid bra, men variationen är kanske något begränsad. Ofta finns en meny, men det händer också att kyparen hel enkelt föreslår att kanske grilla lite kött eller fisk. Det är populärt att grilla kyckling eller lamm, och längs kusterna kan man nästan alltid beställa fisk eller bläckfisk.
Precis som i Italien måste man beställa in sidorätterna separat, och ibland får man dem serverade som en förrätt. På menyerna finns ofta sånt som pommes frites, olika sallader, grillade grönsaker, tzatziki eller yoghurtsås. Man kan också vara säker på att hitta fetaost (eller någon slags fårost) på längden och tvären: sallad med fetaost, ugnsbakad fetaost, omelett med fetaost eller helt enkelt … fetaost (djartë i bardhë på albanska).
Ibland hittar man också lite mer spännande rätter som byrek (paj), olika soppor och grytor. När vi har försökt beställa såna här rätter, som vi uppfattar som traditionell albansk mat, har de inte funnits dock – på mindre orter kan man nämligen inte alltid vara säker på att det som finns med i menyerna verkligen finns i köket.
Ibland hittar man också någon restaurang som sticker ut, som till exempel restaurang Guvat i Ksamil. Här lyckades vi beställa in en härlig skaldjursplatta för två, med räkor, blåmusslor och bläckfisk.
På en campingrestaurang överraskades vi också av ”albansk meze”, vilket kanske inte är ett traditionellt koncept utan snarare restaurangägarens sätt att servera flera små albanska rätter. Gott och trevligt i alla fall!
Mat i Albanien – med inspiration från Italien
Att Albanien hämtat inspiration från Italien är kanske inte konstigt. Delar av Albanien tillhörde faktiskt republiken Venedig en gång i tiden, och Italien ligger bara en båtresa bort. Dessutom gillar italienarna att semestra i Albanien, där det för dem är väldigt billigt. Och vad vill italienare äta? Jo, italiensk mat förstås! Med andra ord hittar man pizza, pasta och risotto lite överallt i Albanien, åtminstone i turistområdena.
Vegetarisk mat i Albanien?
Vi träffade ett ungt tyskt par under resan som var vegetarianer, och enligt dem var det ibland lite knepigt att beställa vegetarisk albansk mat. Det blev ofta pizza, pasta eller pommes frites med fetaost och sallad. Bönor ska ingå i den albanska kosten, men det var inget vi i någon större utsträckning såg på restaurangerna.
Är mat i Albanien prisvärd?
Vi reser med husbil och har möjlighet att laga vår egen middag i vårt eget kök. Under större delen av vår resa runt Europa har vi gjort just så, men här i Albanien äter vi ute hela tiden eftersom det är så billigt.
En kväll valde vi att äta middag på campingens lilla servering här vid Livadhi beach. Vi beställde in souvlaki (grillspett), pommes frites, tzatziki, grekisk sallad och grillat bröd. Och så två 50 cl öl var, cappuccino och vattenmelon. Sååå mycket mat! Priset? Notan slutade på 120 kr tillsammans … Maten i Albanien är med andra ord långt ifrån dyr!
Mat i Albanien – i affärerna
Vi har (hittills) inte hittat en enda större mataffär i Albanien, trots att vi har kört runt en del. I och för sig har vi inte varit i de större städerna, utan vi har hållit oss i mindre orter längs kusterna. De mataffärer vi hittat är små, och dessutom utgörs halva butiksytan oftast av … rengöringsmedel! (Hur mycket städar de i det här landet egentligen???)
I resten av butiken brukar man kunna hitta torrvaror, konserver, vin och andra drycker, mjölkprodukter, frukt och grönsaker, lite färskt bröd, lite fryst kött och en disk med korv, ägg och jättestora lådor där stora block fetaost flyter runt i lösvikt.
Färsk fisk och färskt kött köper man i fiskaffären respektive köttaffären. Grönsaker är allra bäst att köpa på marknaden, där man till exempel hittar härliga tomater och goda oliver.
Så, vad tycker vi om maten i Albanien?
Sammanfattningsvis kan vi säga att vi tycker att albansk mat är god och mycket prisvärd, samtidigt som variationen på restaurangerna (åtminstone i turistområdena) är ganska begränsad.
Vi måste också säga att albaner är oerhört generösa och gästvänliga. Flera gånger under vår resa har vi fått chansen att smaka lokala bakverk, frukt eller kanske en raki (sprit) just för att vi blivit bjudna av en campingägare eller någon annan tillfällig bekantskap.
Mer om mat i Albanien – 22 albanska specialiteter
Här nedanför presenterar vi 22 olika albanska maträtter, efterrätter, bakverk som kan vara intressanta att testa om du reser till Albanien.
1. Fergesë
En av Albaniens nationalrätter som lätt kan anpassas till vegetarisk. Den görs också på två sätt i norr och i södra Albanien. Vi har Fergesë e Tiranës mig peperka (gryta från Tirana) och vi har Fergesë me melci från den norra delen, med kycklinglever och ris.
2. Speca me mbushur
Fyllda paprikor både som vegetariska och med kött om man vill. Grunden är paprika, ris och lök, och sen är det bara att mixa som man själv vill.
3. Nationalrätten Tavë Kosi
Nationalrätten i Albanien heter Tavë Kosi och består av lamm i vitlök, bakat i ugn, ris med grönsaker och yoghurtsås.
4. Petulla tradicionale
Pannkaksbullar gjort på deg som man friterar i stekpanna. Lägg sen till vilken smak man vill tillsätta om man vill?
5. Qifqi Girokastre
Risbollar från Girokaster är unikt i Albanien. Koka riset som vanligt. Blanda en skål med ägg, mynta, salt och peppar. Blanda nu ihop allting och gör bollar av blandningen. Stek bollarna i olivolja i stekpannan.
6. Traditionella pajen Byrek
Pajen Byrek är gjord på filodeg som grund och sen tillsätter man det som är gott för dagen, kanske ost, spenat eller något slags kött.
7. Qofte – Köttfärsbollar
Qofte är köttfärsbollar eller korvar. Ett typiskt recept är köttfärs, salt, peppar, cayennepeppar, fetaost, vitlök och mynta. Blanda ihop och gör stora golfbollar och stek i mycket olja i stekpannan. Ha gärna en fetakräm till.
8. Qofteri
Det finns flera små restauranger som har specialiserat sig på … Köttfärsbollar och öl! Det kan inte gå fel.
9. Dolma
Det här kan göras på många olika sätt, men i huvudsak fyller man någonting som i grunden är ris, köttfärs, mynta, vitlök och lök. Fyll en aubergine, vinblad, kålblad, lök, Zucchini, tomat eller paprika och gör dina albanska dolmar.
10. Pilaf är omtyckt albansk mat
Brynt ris i olivolja som sedan kokas i buljong med kryddor. Med grönsaker till blir den vegetarisk, eller också lägger man till kött eller fisk/skaldjur.
11. Gjellë
Den vanligaste rätten till lunch i Albanien är Gjellë, och alla Albaner äter ordentlig lunch. Det är en gryta med kött som har kokat länge som de äter med mycket grönsaker, oliver, olika slags omeletter, mjölk, kaffe med mera.
12. Baklava
Bakverket som är till kaffet eller desserten som är gjord på filodeg. I baklava finns det honung och olika nötter som valnötter, mandlar eller pistaschnötter. Baklava kommer från det osmanska riket.
13. Pandispanjë
Det är traditionellt med mjöl, socker, smör och ägg för att göra din sockerkaka. Nu måste vi fundera vad som ska vara i… frukt, choklad, gelé och allt är välkommet i din Pandispanjë.
14. Pispili
Majsbröd med spenat eller purjolök. Det är en sorts cornbread som kan vara smal som tjock med grönsaker i.
15. Patëllxhan till mbushur
Fylld bakad aubergine med godsaker som paprika, stekt lök, tomater, aubergineköttet, grönsaker och varför inte lite kött.
16. Perime në zgarë – grillade grönsaker
Grillat är bara godast enligt alla Albaner och helst med balsamvinäger och kryddor.
17. Albansk mat: Grillat kött
Nötkött, fläsk, lamm, kyckling, korv eller enkilos grillkotletter. Grillat finns överallt och det är albanernas favoriter.
18. Grillad fisk
Eftersom hela västkusten består av hav så har albanerna det bästa av mycket varierad kost. Fisk finns i alla former, inklusive räkor och bläckfisk.
19. Tirokafteri
En ostbaserad förrätt/mellanmål på feta och andra vita ostar. Det här är som hummus men på albanskt vis.
20. Jufka pasta
Pasta på fullvete durum och normalt är handgjord i Albanien. Man hängde upp pastan för en naturlig jäsning i restaurangerna, och visade att den var handgjord.
21. Mat i Albanien: Sultjash
Sultjash är rispudding och som är väldigt omtyckt, och är som en sån där god risi frutti. Hallon, jordgubb, kanel, saffran, krusbär och så många goda smaker
22. Akullore
Akullore är glass och passar i alla former i ett mestadels varmt land.
Kaffe
Albanerna tycker om sitt kaffe och Tirana är väldigt kända för sin kaffekultur.
Dhallë
Dhallë är yoghurtbaserad som man spär ut med mjölk och salt, och ska vara iskall till varma dagar.
Drycker i kombination med albansk mat
Så vad dricker man då till maten i Albanien? Eftersom många är muslimer finns det de som väljer bort alkohol. Samtidigt är drycker som öl, vin och starksprit vanliga.
Öl i Albanien
De bästa och godaste ölen du hittar i Albanien är de ljusa, och här är några som du välja på.
- Kuqalashe
- Tirana
- Stela
- Korca
- Elbar
- Peja
Röda och vita viner
Albanerna började tillverka viner långt före många andra länder och har en väldigt bra och bördig jord för det. De tillverkar bara för det egna folket och de dricker mycket vin i landet. Här kommer några märken som du kommer att stöta på om du besöker Albanien.
- Kantina Arbëri finns i både rött och vitt
- Vingården Bualioti från Përmet hittar du en röd (Merlot) och en vit (Debine)
- Cobo Winery med en röd Kashmer.
- Nurellari Winery: Prova den röda Montemeca eller den vita Pulsi Beratit.
- Uka Winery har två röda som du kan fråga efter. Kallmet eller Chimaera eller det vita Ceruja
- Kalmeti Winery har en röd Kallmet Prestigi.
- Shesh i zi är ett rött vin som kommer från Sheshfjället utanför Tirana
Raki
Albanien är inte Albanien utan Raki. Det här är som en nationaldryck som man dricker i tid och otid. De har även en konjak som heter Skënderbeu som albanerna är väldigt stolta över.
Albansk mat på jul och nyår
Jul är inte så stort i Albanien eftersom många är muslimer, men trots detta kan man se julskyltning i landet. På Nyårsafton ger man presenter och utesluter kött. Här är det soppor, pajer, godis, choklad och vin som gäller.
Mer läsning
Nedan hittar du mer läsning om Albanien som resmål. Dessutom kan du läsa mer om matkultur och maträtter i andra länder. Klicka på länkarna eller på bilden nedan för att hitta till fler reportage.
Butrint – en arkeologisk fyndplats i Albanien
Butrint är en arkeologisk fyndplats i södra Albanien. Staden var bebodd i ungefär 3000 år, och…
Vågar man resa i Albanien?
Nu när är på resa i Albanien får vi väldigt mycket frågor. Många är nyfikna på landet och…
Med husbil på Albaniens bergsvägar
Idag fortsatte vi norrut på Albaniens bergsvägar, från Himara till Radhima. Planen var bara att förflytta…
Restaurang Guvat, Ksamil i Albanien
Vi hade fått samma restaurangtips av två helt oberoende personer. Alltså var vi ”tvungna” att testa…
Vackra norra Albanien – Shkoder och Shkodersjön
Nu är vi strax beredda att lämna norra Albanien med Shkoder och Shkodersjön och åka norrut,…
Lake Shkodra Resort – camping vid Shkodersjön
Lake Shkodra Resort – camping vid Shkodersjön. Om du är orolig för att det ska vara…
Att köra i Albanien – på vägar i Balkan
Hur är det att köra i Albanien? Det behöver inte vara svårt att köra bil i…
Camping vid Ohridsjön i Albanien
Camping vid Ohridsjön i Albanien. Ohridsjön ligger i östra Albanien på gränsen till Nordmakedonien, och är…
Från Nordmakedonien till Albanien med husbil
Nu har vi fortsatt vår resa från Nordmakedonien till Albanien. Efter besöket i Kicevo åkte vi…
Gästblogg: Från Dubrovnik till Thessaloniki
Lördag och gästblogg med Elisabeth Haug Från Dubrovnik till Safari Beach, 16 mil. Det borde ju…
Saranda i Albanien – 5 bra utflykter runt Saranda
Nyfiken på Saranda i Albanien? Idag bjuder vi på några tips om den härliga semesterorten Saranda…
Albansk meze – Många små rätter
Albansk meze – vad är det? Vi bor just nu på en camping i Shkodra vid…
Ksamil i Albanien – härlig solsemester
Solsemester i Ksamil i Albanien, varför inte? Ksamil är en turistort nära Saranda med fina stränder…
Stranden Livadhi, Himara i Albanien – camping Moskato
Idag kan vi berätta om stranden Livadhi vid Himara i Albanien och om camping Moskato, som…
Albaniens stränder – 14 vackra stränder i Albanien
Albaniens stränder! Idag presenterar vi massor av vackra stränder i Albanien, inklusive vår egen favorit Bunec…
Storstäder och motorvägar i Albanien
Idag har vi fått uppleva både storstäder och motorvägar i Albanien. Vi har förflyttat oss från…
Ställplats i Albanien – Radhima på västkusten
Nu har vi hittat till en modern ställplats i Albanien vid Radhima. Vi har skrivit en…
Fakta om Albanien – 30 saker du (kanske) inte visste
Fakta om Albanien – 30 saker som du kanske inte visste om Albanien. Vi reste runt…
Blue Eye – källan ”Syri i Kalter” i Albanien
Källan ”Syri i Kalter”, Blue eye, eller blå ögat på svenska ligger i södra Albanien, inte…
Deciree säger:
Ni ser ut att ha det så härligt:) Visst är det svårt med maten när man är på resa…spännande kan det också vara ibland;-) Ha det fortsatt bra.
22 augusti 2015 — 7:34
Christina säger:
Att få hänga med er så här på bloggen är ett privilegium, lärorikt och så njutbart.
Vi ser fram emot nästa inlägg och önskar er en fortsatt spännande resa
22 augusti 2015 — 7:52
Maggan och Ingemar säger:
Kanske en av anledningarna till att vi inte äter ute så ofta……..man vet inte alltid vad man får 🙂
Känner igen det där med affärerna, inte alltid lätt att hitta vad man söker, men billigt är det.
Ju mer jag läser om eran resa där, ju mer sugen blir man på ett återbesök, men då får det nog bli tidig höst då man fortfarande kan bada.
Ha det gott
22 augusti 2015 — 8:38
admin säger:
Deciree, det svåraste här har nästan varit att hitta några mer spännande rätter som känns genuint albanska. Det finns många restauranger och det är lätt att hitta grillat, grekiskt och italienskt.
Christina, tack för fin kommentar. Roligt att höra!
Maggan och Ingemar, vi har nog fått in det vi beställt utan problem, men det vi menar är att vi ibland pekat på rätter och så säger de att det är slut… 😉 Tidig höst är nog ett fint tillfälle att åka hit!
22 augusti 2015 — 8:43
Marie säger:
Så spännande med rengöringsmedlen! Är det skinande rent överallt då? 🙂
22 augusti 2015 — 8:46
admin säger:
Marie, vi ser i alla fall att de städar väldigt ofta. Toaletterna på campingarna till exempel! Det känns som att de står där och skurar och putsar mest hela tiden 😉
22 augusti 2015 — 8:49
Steve säger:
Jag tycker det verkar vara en rätt ok matmix de skapat. Det finns alltid nåt som passar. Dessutom till synnerligen överkomliga priser
22 augusti 2015 — 9:07
Lars Permeln säger:
Albanien är nog inget land jag längtar efter att besöka. Får en känsla av att det doftar mer rengöringsmedel än mat i deras mataffärer.
22 augusti 2015 — 9:24
Ama de casa säger:
Känner igen det där med den typiska p-maten. Pizza, pasta och pommes-frites. Jag skulle satsa på fetaost-rätterna tror jag. Spännande att se hur man kan variera den 🙂
Men visst är det lite väl dyrt att äta ute där, va? 😉
22 augusti 2015 — 9:40
admin säger:
Steve, hittills har allting smakat bra (även om inte allting varit fantastiskt) och grekiskt och rätter med fetaost är ju nästan aldrig fel.
Lars Permeln, jag tror att de handlar lite annorlunda. Det finns fina små fiskaffärer köttaffärer och grönsaksaffärer – och där luktar det gott av färska och fräscha produkter. De här andra butikerna verkar vara för att handla mycket basvaror – rengöringsmedel, konserver, mjöl osv…
Ama de casa, ja visst, det är sååå dyrt… NOT! 😉
22 augusti 2015 — 9:53
Lennart säger:
Spännande att prova andra matkulturer!
Lev väl!
22 augusti 2015 — 11:11
BP säger:
Kan inte låta bli att minnas Bulgarien för 20 år sedan. Där fanns precis samma utbud i affärerna som du beskriver. Nu ligger Albanien ju ”efter” med tanke på bakgrunden, men det lär nog ändå dröja lite tills landet kommer ikapp. Albanien är ju ett fattigt land och där satsar ju inte Carrefour i första hand.
Men matutbudet på de små restaurangerna är helt ok tycker jag. Å såååå himla billigt!
22 augusti 2015 — 12:03
Ditte säger:
Kanske finns det på menyerna det restaurangerna tror att turister vill ha. tt sätt att se vad som kan vara albanskt är att se vad befolkningen själva beställer in. (Något vi brukar göra då vi reser för att få mer lokal mat, men kanske går de inte ut så ofta och äter)
Känner igen lite av det här med att maten inte finns/är slut. Så var det både i Rumänien och Bulgarien när jag var där i början av 1970 talet. Och ibland saknas kanske vissa råvaror…
Roligt att höra om era upplevelser är det och just mat är ju ganska centralt om en reser. Prismässigt är det ju billigt för oss, men säkert inte för albanerna själva.
22 augusti 2015 — 13:23
admin säger:
Lennart, det är alltid intressant!
BP, intressant att höra hur det var i Bulgarien! Det kanske finns lite större matbutiker i Tirana, men hittills har vi bara hittat ”Markets” och en enda liten liten ”Conad” i Saranda.
Ditte, ja det är precis så jag menar! Det som serveras på restauranger kan ju ibland vara det man tror att turisterna vill ha (pizza och pasta till exempel), istället för vad albanerna äter. Vi vet inte alltid vilka som är albaner på restaurangerna (här finns makedonier, montenegrier, rumäner osv och det är svårt för oss att skilja på språken), annars är det en bra tanke! Och så kan du ju ha rätt – de flesta albaner går kanske inte så ofta på restaurang.
22 augusti 2015 — 13:24
Thomas säger:
Tack så jättemycket för alla fina tips!
Åker imorgon bitti till Durres Riviera 1 vecka och hoppas få njuta av sol, bad och god mat.
09 september 2019 — 18:17