Idag har vi besökt Syrakusa, på Siciliens östkust. Syrakusa är en stad med lååång historia. Faktum är att staden grundades redan år 734 före Kristus av grekiska kolonisatörer. Staden hade på den tiden en halv miljon invånare, var den mäktigaste av Greklands kolonier på andra sidan havet och en direkt rival till Aten.
Innehållsförteckning
Unescos världsarvslista
I Syrakusa bodde bland annat den berömde matematikern Arkimedes på 200-talet före Kristus. Det finns en del lämningar från den gamla tiden, bland annat en grekisk teater från 400-talet före Kristus. Syrakusa listades förresten på Unescos världsarvslista 2005.
Ortigia i Syrakusa
Syrakusas ursprungliga bosättning var ön och hamnen Ortigia, som står i förbindelse med fastlandet med en vägbank. Hit åkte vi idag! Vi parkerade på en ställplats (von Platen) och tog en buss härifrån. Vad vi tyckte? Waow, vi gillade den här stan!
Syrakusa – en underbar stad
I Syrakusa finns vackra hus från 1600- eller 1700-talet (och några enstaka äldre lämningar), fin utsikt över havet och en hel del små muséer och utställningar. Vi kikade in på en utställning om Da Vincis maskiner och uppfinningar – det var en finurlig prick det där!
Här finns hur mycket som helst att se och vackra gränder avlöser varandra så man blir alldeles snurrig. Man går och tittar på balkonger, arkitektur och pittoreska caféer och efter ett tag vet man inte var man är. Vi förstår att många pratar gott om Syrakusa och den här staden kan vi gå i god för.
Syrakusa och vår svenska Lucia
En speciell sak med Syrakusa, för oss svenskar, är förstås kopplingarna till den svenska Luciatraditionen. Historierna om helgonet Lucia varierar, men man vet att hon föddes i en rik familj på 280-talet, var en kristen jungfru och dog martyrdöden. Enligt flera historier gav hon som ung ett kyskhetslöfte, och när mamman lovade bort henne till en rik adelsman gjorde hon allt för att skjuta upp bröllopet.
Mamman blev senare sjuk, men Lucia lyckades bota henne genom sin tro. För att tacka dottern gick mamman med på att avboka det planerade bröllopet, men detta gillade inte adelsmannen! Han kände sig lurad och angav Lucia för hennes kristna tro, varvid hon riskerade dödsstraff.
Lucias straffades med att leva som prostituerad på en bordell resten av sitt liv. Hon skulle köras till bordellen på en vagn dragen av oxar, men vagnen frös till is. Man försökte då bränna Lucia på bål, men lågorna vek undan. Först när en romersk soldat stack ett svärd genom henne slocknades hennes livslåga.
Att resa med lokalbuss
Den lilla lokala bussen kostar 50 cent per person och kör överallt, bland annat från ställplatsen von Platen till Gamla stan. När vi åkte hem var vi nästan ensamma och chauffören frågade ”Camper?” och så körde han förbi hållplatsen så vi bara hade tio meter att gå till vår bil …
Mer att se och göra på Sicilien
Det finns förstås mycket mer att se och göra runt om på Sicilien. Här nedanför hittar du massor av reportage med restips.
No post found!
Har du varit i Syrakusa?
Har du varit i Syrakusa? Vilka var dina upplevelser? Har du några tips?
Fakta om Syrakusa
- Land: Italien
- Region: Sicilien
- Invånare: Cirka 122 000 (2017)
- Skyddspatron: Lucia
Syrakusas historia
- Grundande: Staden Syrakusa grundades år 734 före Kristus, av grekiska kolonisatörer från Korinth, och fick då namnet Syrakousai. Staden anlades från början på ön Ortygia, som senare förbands med fastlandet.
- En sjömakt: Under härskaren Gelon (485-478 före Kristus) blev Syrakusa en sjömakt. Man vann segrar över karthagerna 480 före Kristus, och etruskerna 474 före Kristus, vilket gjorde Syrakusa mäktigt. Under denna tidsepok byggdes fästningar och borgen Euryalos.
- Ny storhetsperiod: När moderstaden Korinth sände Timoleon (343-337 före Kristus) till Syrakusa bäddade han för en ny storhetsperiod. Timoleon fick bland annat stopp på ett pågående inbördeskrig.
- Rom erövrar: År 212 före Kristus erövrades Syrakusa av Rom, under det andra puniska kriget. I samband med erövringen dödades uppfinnaren och matematikern Arkimedes. Syrakusa blev administrativt centrum i provinsen Sicilia, lydande under Rom.
- Efter Kristus: När araberna erövrade Sicilien på 800-talet fick Palermo en större betydelse och Syrakusa en mindre. Åren 1038-40 hölls Syrakusa av bysantinerna och 1085 erövrades staden av normanderna.
Ruth i Virginia säger:
Såg ni Santa Lucia nånstans? 🙂
Imponerande duomo! Vilken trevligt stad och vilken bussig busschaufför!
Ni har mött många hjälpsamma italienare på Sicilien.
P.S. Om ni tänker er till Taormina, föreslår jag att ni tar en buss.
Åkte buss dit, och vägen upp var verkligen så där, att man helst
inte ville titta. – Vi bodde på ett hotell, där man tecknade in sej på
gatunivå, och sen tog man hissen NED till rummen. Tjusigt läge!
06 augusti 2015 — 21:19
Ruth i Virginia säger:
Off topic! Med allt ert resande – Undrar om ni varit till Madagaskar. Såg ett
fascinerande TV program om ön i går kväll.
06 augusti 2015 — 21:21
admin säger:
Ruth i Virginia, ja nu känner jag att jag egentligen borde ha skrivit om Lucia! Hon föddes år 283 i Syrakusa och dog år 304 i Syrakusa. Vi såg i alla fall en gata med hennes namn! Tack för tips om Taormina! Vi har hittat en ställplats en bit därifrån, och det blir nog buss därifrån. Fascinerande att höra om hotellet där man åker NER till rummen! Madagaskar har vi tyvärr inte varit på, men det låter spännande!
06 augusti 2015 — 21:34
Steve säger:
En särskild känsla att gå omkring så där mitt i historien.
06 augusti 2015 — 22:15
BP säger:
Ja, Syrakusa känner nog alla till – till namnet alltså. Men ni har ju förmånen att uppleva den irl. Å bilderna du visar gillas skarpt kan jag säga.
Å den första bilden av Syrakusa påminner mig om Venedig faktiskt.
Fantasktiskt med denna busservice. Sicilianerna måste älska ”campers”:-)
Fråga: På BBC visade de ikväll en rapport om alla migranter från Afrika som kommit till Palermo. Har ni sett nå’t av det?
06 augusti 2015 — 23:03
BP säger:
Svar: Du missade precis ingenting i Marabouparken. Den var en mega bevikelse. Fem konstiga (minst sagt) konstverkt på en gräsmatta, den gräsliga skulpturen som jag visade, en till med två björnar, några ”exotiska plantor” på en minimal yta, samt är utråkig restaurang. Å konsthallen på 15 kvm ville t o m ha inräde för att kolla en konstnär som jag aldrig hört talas om.
Nej du, ni har det betydligt roliga i Syrakusa:-)
06 augusti 2015 — 23:19
Maggan och Ingemar säger:
Syracusa missade vi, antagligen för vi hade siktet inställt på Edens Parking i Giardini Naxos . Syracusa hade jag gärna velat besöka, men man ska ha lite kvar om man kommer till Sicilien någon fler gång. 🙂
Taormina och den lilla byn högt upp Castelmola får ni inte missa. Dit tar man sig säkrast med buss. I Giardini Naxos finns tre st parkings/campingar/ställplats att välja på,Eden har en trevlig ägare som gillar svenskar 🙂 den var också billig (åtminstone i mars). Kolla buss turerna ordentligt. Den här delen av Sicilien gillade jag.
06 augusti 2015 — 23:39
admin säger:
Steve, visst känner man av historien på såna här platser!
BP, ok då behöver jag inte sörja så mycket att vi missade Marabouparken! Nej, vi har inte sett några nyanlända migranter. Däremot ser vi väldigt många afrikaner här rent generellt!
Maggan och Ingemar, vi åker till Giardini Naxos imorgon. Tack för förslag på ställplats! Vi är egentligen inställda på en annan (vi ska träffa en kompis i Taormina och hon nämnde vilken hon tyckte låg bäst till) men vi får se. Castelmola måste jag kolla upp! Tack igen!
07 augusti 2015 — 2:04
Lennart säger:
Syrakusa har man ju hört talas om!
Ser trevligt ut på bilderna!
Lev väl!
07 augusti 2015 — 6:08
JoY säger:
Nu blir jag glad åt att vi ”snart” ska åka till Sicilien. Många spännande platser och bra info ang ställplatser campingar som ni delar.
PS Spagetti Boulognese är också bra inte alls som våran röda köttfärssås. Pasta med tryffel lika så och med parmesane hihi mm mm.
Kram Yvonné
07 augusti 2015 — 8:51
admin säger:
Lennart, ja därför var det lite roligt att komma hit! Lucia kommer ju också härifrån, vilket jag glömde skriva.
JoY, de fina städerna är verkligen en av höjdpunkterna här! Ställplatserna lägger jag också in under ”ställplatser” i huvudmenyn, med lite mer info. Tack för fler mattips! Tryffel har jag nog aldrig ens ätit.
07 augusti 2015 — 9:09
solan säger:
Taormina, där var jag på charterresa i början på 70-talet. Ska bli intressant att läsa om hur ni uppfattar sta´n idag. Bra att du lägger in ställplatserna i huvudmenyn…vilken service!
07 augusti 2015 — 9:44
Ama de casa säger:
Da Vinci utställningen skulle jag gärna ha sett! Vet du om den är permanent, eller tillfällig?
Såg inte alls dumt ut där i Syrakusa, och ni lyckas verkligen träffa på många trevliga och hjälpsamma italienare 🙂
07 augusti 2015 — 10:17
admin säger:
Solan, det ska bli intressant att höra dina kommentarer om Taormina när vi varit där. Kul att höra att du gillar att vi lägger in ställplatserna! 🙂
Ama de casa, jag vet faktiskt inte om utställningen var permanent eller inte… Det var kul att se hans uppfinningar, men utställningen var ganska liten (bara uppfinningar, ingenting om konst) så inte så mycket att se som vi kanske trodde att det skulle vara. Mest överraskande var hans roliga (hemska!) ideer för krigsskepp (utrustade med enorma hackor som förstör motståndarskepp och liknande ;))
07 augusti 2015 — 13:05
Camilla säger:
Blir alltid så glad av era fina bilder 🙂
07 augusti 2015 — 16:45
Hanne Hellvik säger:
Vakre bilder av Sicilia! Jeg har aldri vært der, men min ektemann og foreldre har. Har bare hørt positive ting! Det jeg leser på bloggen din om plassen, får meg enda mer lyst til å reise dit! Fantastisk!
09 augusti 2015 — 14:54
admin säger:
Camilla, roligt att du gillar våra bilder! 🙂
Hanne Hellvik, roligt att du hört positivt om Sicilien. Det är en fin ö med mycket intressant att se, inte minst historiskt. Vi tycker att ön har en del baksidor också, har precis bloggat om det!
09 augusti 2015 — 20:03
steel city anna säger:
Vackert! Aningen absurt med vart luciafirande egentligen men fint ar det. Jag tanker pa det ofta, hur grekerna under antiken hade det och var sa framstaende och hur det blev som det blev nu.
09 augusti 2015 — 21:04