Nu när är på resa i Albanien får vi väldigt mycket frågor. Många är nyfikna på landet och undrar hur det är att resa här. Är det säkert? Är det fattigt? Pratar människorna engelska? Vi har försökt samla ihop en massa frågor – både sådana som vi fått och sådana som vi tänker att man kan ha – och gör ett försök att besvara dem här. Hur är det att resa i Albanien egentligen? Vågar man om man inte är sådär jätteäventyrlig …?
Innehållsförteckning
Hur är vägarna?
Vägarna är generellt av ganska god kvalitet. Det finns dock undantag och på vissa ställen kan man råka ut för stora hål, bucklor, att brunnslock saknas och så vidare. Vissa vägar går brant längs bergen eller trångt igenom små byar. Mest utmanande är ofta inte vägarna i sig utan det som kan dyka upp på vägarna: kor, getter, hundar och bilar som gör vansinniga omkörningar.
Det finns motorvägar på vissa sträckor, och vi har kört på några av dem. Här gäller ungefär samma sak som på andra vägar. Det vill säga att vägarna i sig är av bra kvalitet, men att man trots att det är en motorväg kan få möta vad som helst: traktorer, åsnor, människor som korsar vägen, fruktförsäljare och så vidare. Vi har också råkat ut för att en nybyggt motorväg slutat tvärt, för att övergå i grusväg. Var inte orolig för att köra här – men var uppmärksam!
Är det svårt att få tag på bensin?
Tvärtom, vi tror aldrig att vi sett så många bensinmackar! Drivmedel är dessutom relativt billigt. Vi har betalat ca 11 kr/litern. Förutom bensinmackar ser man biltvättar precis överallt. Lavazho (biltvätt) var faktiskt det första ordet vi lärde oss på albanska!
Finns det campingar och ställplatser?
Ja, det gör det, men de är lite ojämnt fördelade över landet och av olika standard. I turistområdena finns ganska gott om campingar, medan det i andra delar av landet kan vara mer glest. Ett fåtal campingar håller hög västerländsk standard. Många andra är väldigt enkla och uppstår när t.ex. en restaurangägare sätter upp skylten ”Camping” utanför sin restaurang.
På nästan alla campingar finns tillgång till toalett och vatten. El och gratis WiFi finns också för det mesta. I vissa fall får man tömma husbilstoaletten i en vanlig toalett och organiserad gråvattentömning är ovanligt. Nya campingar verkar ploppa upp hela tiden och de vi besöker renoveras och fixas.
Kan man fricampa?
Ja, det kan man. Albanerna är ett vänligt folk och det finns gott om naturområden där man kan stå utan att störa någon. Som alltid bör man iaktta viss försiktighet, men vi har inte upplevt att det skulle vara värre här än någon annanstans. Kanske snarare tvärtom …
Är det kriminellt?
Vi uppfattar Albanien som ett mycket fredligt och ofarligt land att resa i, men självklart förekommer brottslighet i alla länder. Svenska Ambassaden i Tirana skriver ”Olika slag av egendomsbrott, rån och inbrott förekommer men Albanien är generellt inte ett osäkert land att bo och resa i. Man bör dock vara medveten om att förekomsten av handeldvapen är stor.” Det där sista låter nästan dramatiskt, men vi lovar att man inte ser några vapen när man reser här …!
Finns det några andra risker?
Ja, trafiken! Människor i Albanien kör lite som de vill och det är vanligt med riskfyllda omkörningar och onödigt höga hastigheter. Det är lite som att köra i Italien där alla är otåliga och vill komma först. Eftersom djur och människor rör sig på vägarna finns det också många extra riskmoment. Enligt Svenska Ambassaden i Tirana ska man dessutom tänka på att sjukvården och akutsjukvården håller skiftande kvalitet.
Ska man tänka på något speciellt när man reser hit?
Albanien ingår inte i EU. Se till att ha en reseförsäkring och, om du reser med bil – ta med det gröna försäkringskortet!
Är det fattigt?
Ja, Albanien är fattigt. Enligt Wikipedia är halva befolkningen lantbrukare och omkring 17 procent av befolkningen lever på mindre än 16 kr/dag. Arbetslösheten är omkring 14 procent och korruptionen är utbredd. När man reser märker man att standarden är betydligt lägre än i Sverige och man ser många halvfärdiga hus – folk bor i den understa våningen även om de övre våningarna inte är färdigbyggda. Man ser också en del raserade eller övergivna hus.
Vi har inte sett några tiggare, men däremot har vi kört förbi ett läger som såg mycket miserabelt ut. Människorna som bodde där var mörkhyade och tillhör alltså någon annan folkgrupp antar vi? På turistorterna märker man av en nybyggaranda som känns positiv – alla bygger ut och expanderar.
Hur är människorna?
Alla vi möter är otroligt trevliga och tillmötesgående. Människorna känns vanliga, enkla, öppna och har lätt för att börja prata.
Behöver man tänka på att det är ett muslimskt land?
Ca 60 procent av befolkningen uppger att de är muslimer. Den övriga delen är i första hand kristna eller ateister. Vi har hittills bara rest i den sydvästra delen av Albanien, men här ser vi inget som påminner oss om att landet är muslimskt. Människorna på turistorterna går klädda i bikini och minikjolar och männen dricker raki (sprit).
Går det bra att prata engelska?
Vi har hittills bara rest i den sydvästra delen av Albanien, vilket kanske är den mest turistiga delen. Här går det utmärkt att prata engelska. Nästan alla kan mer eller mindre engelska och vissa pratar obehindrat.
Om vi ska jämföra så klarar vi oss mycket bättre på engelska här än vad vi gjort i Spanien, Frankrike och Italien! Många albaner pratar också italienska. Vi har hört att det kan vara svårare med engelskan i de norra delarna av landet, där det inte finns lika mycket turister. Vi har också hört att det alltid brukar lösa sig i alla fall!
Hur är servicen?
Albanerna är otroligt vänliga och service-minded. Så fort vi hoppar ut ur husbilen på en camping eller ställplats kommer någon emot oss och tar i hand, presenterar sig med namn och frågar hur de kan hjälpa till. När vi köpte en back öl i en Market bar de ut den hela vägen till bilen åt oss. På restaurangerna är de uppmärksamma och hjälpsamma (även om vi vid ett tillfälle var med om att personalen hade för mycket att göra och inte hann med).
Finns det andra turister?
Albanien har försiktigt börjat blomma upp som ett turistland och på vissa orter i den sydvästra delen finns det riktigt mycket turister, till exempel i Ksamil och Saranda (dit Apollo har charter från Sverige). Vid stränderna norr om Saranda finns det också turister, men det är betydligt tunnare. Turisterna kommer framför allt från Italien och länder som Makedonien, Montenegro och Rumänien. Husbilsturisterna är i första hand från Italien, men man möter också husbilar från Tyskland och Polen.
Hur är maten?
Maten är en blandning av turkiskt, grekiskt och italienskt. På turistorterna får man i första hand tag på grillat kött, fisk, pommes frites, grekisk sallad, pasta och pizza. Stora mataffärer finns bara i de större städerna och hittills har vi bara hittat små Markets.
I dessa finns torrvaror, konserver, vin och andra drycker, lite mjölkprodukter, frukt och grönsaker, lite färskt bröd, fetaost på lösvikt, ägg, korv och lite fryst kött. Färsk fisk och kött kan man handla i köttaffären/fiskaffären.
Hur billigt är det egentligen?
Det är väldigt billigt. Camping eller övernattning på ställplats med el och WiFi kostar 100-150 kr/dygnet under högsäsong. En stor stark (50 cl) kostar 7-14 kr. En pizza eller pasta kostar 30-50 kr.
Vilken valuta använder man?
Albanien har en egen valuta som heter lek. På de flesta ställen går det också bra att betala med euro. Vår upplevelse är ändå att det är enklare att ha lek eftersom man slipper räkna om. Priserna anges vanligtvis i lek, och vi har blivit varnade för att de ibland kan anges med en extra nolla. Detta är inte ett sätt att lura turister, utan innebär att man anger priset i den gamla valutan. Vi har inte upplevt detta som ett problem, men om det verkar oklart kan man fråga om priset är ”old lek or new lek?”.
Finns det WiFi?
WiFi finns på de flesta campingar och ofta också på caféer, restauranger och barer. Ibland är det helt fritt (ingen kod) och ibland får man fråga efter koden. Vi har hittills inte en enda gång varit med om att WiFi kostar pengar. Hur det funkar? Ibland funkar det riktigt bra och ibland sämre.
Varför ska man resa i Albanien?
För att naturen är svindlande vacker och dramatisk, för att stränderna är vackra men inte alltför proppfulla, för att havet är turkosblått, för att man får så mycket för pengarna, för att människorna är så vänliga … helt enkelt eftersom man blir glad av att resa i Albanien!
Med husbil på Albaniens bergsvägar
Idag fortsatte vi norrut på Albaniens bergsvägar, från Himara till Radhima. Planen var bara att förflytta…
Camping vid Ohridsjön i Albanien
Camping vid Ohridsjön i Albanien. Ohridsjön ligger i östra Albanien på gränsen till Nordmakedonien, och är…
Ksamil i Albanien – härlig solsemester
Solsemester i Ksamil i Albanien, varför inte? Ksamil är en turistort nära Saranda med fina stränder…
Storstäder och motorvägar i Albanien
Idag har vi fått uppleva både storstäder och motorvägar i Albanien. Vi har förflyttat oss från…
Att köra i Albanien – på vägar i Balkan
Hur är det att köra i Albanien? Det behöver inte vara svårt att köra bil i…
Albaniens stränder – 14 vackra stränder i Albanien
Albaniens stränder! Idag presenterar vi massor av vackra stränder i Albanien, inklusive vår egen favorit Bunec…
Saranda i Albanien – 5 bra utflykter runt Saranda
Nyfiken på Saranda i Albanien? Idag bjuder vi på några tips om den härliga semesterorten Saranda…
Lake Shkodra Resort – camping vid Shkodersjön
Lake Shkodra Resort – camping vid Shkodersjön. Om du är orolig för att det ska vara…
Stranden Livadhi, Himara i Albanien – camping Moskato
Idag kan vi berätta om stranden Livadhi vid Himara i Albanien och om camping Moskato, som…
Gästblogg: Från Dubrovnik till Thessaloniki
Lördag och gästblogg med Elisabeth Haug Från Dubrovnik till Safari Beach, 16 mil. Det borde ju…
Från Nordmakedonien till Albanien med husbil
Nu har vi fortsatt vår resa från Nordmakedonien till Albanien. Efter besöket i Kicevo åkte vi…
Ställplats i Albanien – Radhima på västkusten
Nu har vi hittat till en modern ställplats i Albanien vid Radhima. Vi har skrivit en…
Blue Eye – källan ”Syri i Kalter” i Albanien
Källan ”Syri i Kalter”, Blue eye, eller blå ögat på svenska ligger i södra Albanien, inte…
Fakta om Albanien – 30 saker du (kanske) inte visste
Fakta om Albanien – 30 saker som du kanske inte visste om Albanien. Vi reste runt…
Mat i Albanien – 22 albanska specialiteter
Maten i Albanien, hur smakar den? Och vad innebär albansk mat? Vi har rest med husbil…
Vackra norra Albanien – Shkoder och Shkodersjön
Nu är vi strax beredda att lämna norra Albanien med Shkoder och Shkodersjön och åka norrut,…
Restaurang Guvat, Ksamil i Albanien
Vi hade fått samma restaurangtips av två helt oberoende personer. Alltså var vi ”tvungna” att testa…
Albansk meze – Många små rätter
Albansk meze – vad är det? Vi bor just nu på en camping i Shkodra vid…
Butrint – en arkeologisk fyndplats i Albanien
Butrint är en arkeologisk fyndplats i södra Albanien. Staden var bebodd i ungefär 3000 år, och…
Maggan och Ingemar säger:
Precis så, som du beskriver allt, så har vi också upplevt Albanien. Nästa år blir det nog ett återbesök där.
Ha en fortsatt bra resa……..vi är lite avis på er 🙂
24 augusti 2015 — 9:07
Marina säger:
Tack för mycket intressant och värdefull info!
24 augusti 2015 — 9:12
Ama de casa säger:
Det låter onekligen spännande med Albanien! Och det ser fantastiskt vackert ut dessutom 🙂
24 augusti 2015 — 9:24
Steve säger:
Vilken superinfo för de som funderar på att besöka Albanien. Ja, även för mig som inte längre kan resa. Jag får ju lära mig en massa om ett land som jag tidigare visste väldigt lite om.
24 augusti 2015 — 9:25
admin säger:
Maggan och Ingemar, roligt att höra att ni upplevt det likadant och att ni vill resa tillbaka! 🙂
Marina, v har fått många frågor, så vi hoppas att det kan vara värdefull info!
Ama de casa, naturen är grymt vacker! Det är ju inte bebyggt överallt så det är så mycket natur, på något sätt.
Steve, man lär sig ju alltid genom bloggläsande som bekant 😉
24 augusti 2015 — 10:08
Ontrip.dk säger:
Super interessant og rigtig god info i her giver. Det er bestemt anvendeligt og brugbart til enevt. rejse til Albanien 🙂
24 augusti 2015 — 10:35
BP säger:
Albanien borde anställa dig som ambassadör! Hoppas att många läser det här inlägget och dra ner till Albanien. Så många fördomar man har haft innan ni åkte dit. Alla har kommit på skam kan jag säga – med bred marginal dessutom.
PS. Fördomarna mot Sicilien/Italien däremot bekräftades bara. Å ibland gillar jag få mina fördomar bekärftade;-) DS.
24 augusti 2015 — 13:04
Matts Torebring säger:
Tack, det var verkligen utförlig information, som är bra att känna till. Ha det gott
24 augusti 2015 — 18:34
admin säger:
Ontripdk, hoppas att det kan vara användbar info för andra som funderar på att besöka Albanien!
BP, haha, ja. Just den här marknadsföringen bjuder jag Albanien på 😉 Och visst, ibland känns det bra att få sina fördomar besannade också 😉
Matts, tack, toppen om det kan vara till användning för någon!
24 augusti 2015 — 19:27
Gunilla Yourstone/4000mil.se säger:
Har länge haft ögonen på norra Albanien, Albanska alperna, Komani lake, Thet mm.
Har ni några planer på att ta er åt det hållet?
24 augusti 2015 — 19:49
Albertina säger:
Ni borde åka och kolla in ksamil eller (syri i kaltert) eller också som det heter på svenska blåa ögat. Det är en källa med knallblå vatten som man inte ser på många platser i världen. PS. det är riktigt iskallt vatten vilket kan vara väldigt skönt när det är så där varmt, men platsen är mer för att snabbt som attans springa in och doppa sig tre gånger från topp till tå. Kommer från Albanien och har varit där sen jag typ föddes och sett så många vackra platser. Jag kan säga stolt som en alban att man verkligen borde åka dit om man vill upptäcka något vackert!
21 april 2017 — 19:00
Ditte säger:
Tack för jättebra och användbar info!
24 augusti 2015 — 20:40
Veiken säger:
Europas sista utpost är öppen för världen. Annat var det i början på -90-talet. Nu väntar vi på att Nordkorea ska öppnas, men det lär nog dröja! Kul att läsa om er resa i Albanien!
24 augusti 2015 — 21:15
annar säger:
Har följt er dag för dag sedan ni begav er av på ert friår. Har läst med glädje och nyfikenhet. Eftersom jag är för gammal för att ge mig ut nu, men jag har kört buss i hela Europa, även till Albanien, har jag inte velat kommentera, men nu kunde jag inte låta bli. Ni återskapar reslusten och får en att känna att man reser med er. Kanske är det det jag gjort eftersom jag inte missat en av era resdagar. Fantastisk blogg. Ni är att gratulera båda två.
24 augusti 2015 — 23:04
admin säger:
Gunilla Yourstone, åh det låter spännande! Vi har åkt österut i Albanien nu, och åker härifrån in i Makedonien. Troligtvis åker vi inte in i Albanien igen, men vi kommer kanske åka nära, på Montenegro-sidan.
Ditte, vi hoppas att det kan vara användbart för någon!
Veiken, ja det här landet har ju verkligen varit låst. Man kan hoppas att även Nordkorea öppnas någon gång!
Annar, tack så hemskt mycket för din kommentar som verkligen värmer! Sånt här gör oss sååå glada, du anar inte! Ingenting är roligare att höra att vi väcker reslusten för någon! 🙂
24 augusti 2015 — 23:17
Anna, New York – My Bite of the Big Apple säger:
Vilken bra lista med frågor och svar! Jag tror många har funderat över hur det egentligen är i Albanien. Nu blev i alla fall jag sugen på att åka dit! Tusen tack.
25 augusti 2015 — 11:10
Lennart säger:
Tack för alla tips och råd!
25 augusti 2015 — 16:19
Elisabeth säger:
Föreslog just för yngsta dottern, som tillsammans med pojkvännen modstulet sitter i Skopje i Makedonien på sin tågluff att åka till Albanien istället. De har med egna ögon just bevittnat flyktingströmmarna från tågfönstret och vet inte riktigt vilken väg de skall välja ut från Makedonien. Imorgon skall jag ringa dem igen och berätta om vad jag läst här! Känns lugnare för mammasjälen med Albanien istället för Makedonien just nu, så stort tack för albanientipset! Vatten på min kvarn! Ha en fortsatt fin tur.
25 augusti 2015 — 23:58
admin säger:
Anna, New York, vi är glada om listan kan vara till hjälp! Vi vill gärna inspirera till att resa till detta fina land. Samtidigt är det förstås bra att veta att det kan vara mer oorganiserat, t.ex. i trafiken osv.
Elisabeth, tack för din kommentar! Nu är vi också i Makedonien… men vi har inte sett något av flyktingströmmen ännu. Jag tror inte att man behöver vara orolig i Makedonien, men naturligtvis är det inte roligt att behöva se flyktingströmmen. Albanien är superfint och känns ofarligt att resa i. Men frågan är ju vilken väg tågen går, det vet jag inte. Det är ju gränsen Makedonien/Grekland där flyktingarna kommer in i landet. Så det gäller ju att ta en annan väg, med tåg eller buss. Sedan har jag läst att tågen i Albanien är lite skruttiga (de köpte Italiens gamla, som var skruttiga redan då).
26 augusti 2015 — 7:20
Inga M säger:
Jag undrade just över Albanien i en kommentar och är tacksam att ha fått ett så utförligt svar om ett land som är lite anonymt här hos oss. Mycket intressant läsning och jag har fått- revidera en del fördomar om fattigdom, kriminalitet och muslimsk extremism.
Ha en fortsatt bra resa!
29 augusti 2015 — 5:55
Albin Cerimi säger:
Jag kommer i från Albanien!
Jag rekommenderar att åka till tre ställen som heter Saranda, Ksamil och en gammal illyrisk/Albansk stad som heter Apollonia och där är det en blandning mellan Albanien, Grekland och Italien.
När vi var i Albanien så kunde man köpa skor och kläder för under femtio kronor.
Albanien är ett fint, varmt och billigt land att bo i Hotel i.
Vi ska bygga ett hus i Albanien så vi kan bo där när vi åker ditt så ni får passa på inan det blir populärt så ni kan köpa mark och ha kanske en eget hotel eller något annat.
22 februari 2016 — 19:56
admin säger:
Albin Cerimi, stort tack för din kommentar! Vi tyckte mycket om Albanien när vi reste där och vi har rekommenderat Albanien till alla som läser vår blogg, och vi har pratat med många som planerar att åka dit.
22 februari 2016 — 20:22
Carina säger:
Spännande läsning. Vi ska bila igenom Albanien till Grekland och har läst lite oroande saker innan men denna läsningen lät lugnande
Undrar hur man får tag i deras valuta och hur gränsövergångarna är. Tar d tid och är det någon kostnad m.m.m m.m
Tacksam för svar. Carina ☀️
03 juli 2016 — 23:13
admin säger:
Carina, jag tycker absolut inte att ni ska oroa er! Man kan vara lite uppmärksam på vägarna dock, eftersom det kan dyka upp alla möjliga ekipage och eftersom en del kör oförsiktigt. Gränsövergångarna hade vi inga problem med, det tog inte lång tid. De vill se passet och det gröna kortet. Om man har det kostar det inga pengar. Lek kan man ta ut i bankomater i städerna.
04 juli 2016 — 6:14
Agnetha säger:
Vi har just fått upp ögonen för det fina Albanien och hittade här en massa bra tips!
Nyfiken på vad man kan shoppa med sig hem därifrån ?
Vet att priserna är låga men kan man handla kläder och elektronik också?
18 juli 2016 — 9:29
admin säger:
Agnetha, vad roligt att ni fått upp ögonen för Albanien! Vi shoppade en del kläder när vi var där och det var billigt. Vi letade inte efter teknik, så det kan jag inte svara på. Det skulle kunna vara billigare, men frågan är om utbudet är så stort…? Men som sagt, jag kan inte svara riktigt…
19 juli 2016 — 22:16
Bo Gillsten säger:
Vad tror ni om resa med husvagn. Ār det trånga vāgar (vagnen ār 250 cm bred)? Jag planerar att passera på vāg till Grekland från Montenegro till Makedonien. Har ni några tips?
11 juni 2017 — 20:35
Helena säger:
Inga problem att resa med husvagnen tror jag! Vägarna är hyfsat bra och det kör stora bussar överallt. Någon enstaka kurva i bergen kan vara lite snäv kanske (men sällan) och när det vid något enstaka tillfälle var lite trångt i någon by – då var det snarast på höjden (vår husbil är 3,10 hög!). Jämför man med Italien eller andra sydeuropeiska länder är det inte trångt alls. Jag skulle inte vara orolig! Kör genom Albanien!
11 juni 2017 — 20:44
Astrit säger:
Hej på är; faktiskt i Albanien problemet är inte de vanliga människor,de är våra jävla politiker som inte fixar platser för att folk ska jobba,annars folk i Albanien ska inte försöka att emigrera till annat Länder,men jag vill bara säger till är att människor i Albanien är jätte trevliga mot turister och Albanien har om vi börjar med från butrint till valbona som är i norra av Al.men det finns inga vägar. Jag vet inte om jag har skrivit rätt men jag har lite svårt med att skriva på svenska. Mvh Astrit
10 september 2017 — 1:29
Helena säger:
Hej! Tack för din kommentar! Alla människor vi mött i Albanien har varit trevliga och gästvänliga!
22 april 2018 — 20:09
Birger Johansson säger:
albanien ser intressant ut, på en mc-resa ner till greklan och corfu sommaren 1984 fick vi inte köra genom albanien vi fick runda det, det var ett stängt land då, men det skulle vara intressant och se deras förvandling som har blivit på dom här dryga 30 åren som har gott, mycket intressant läsning och tips, man blir nyfiken på en tur dit tack för en bra sida
Birger umeå
01 mars 2018 — 22:40
Helena säger:
Tack för din kommentar Birger! I Albanien har det nog hänt väldigt mycket under de här åren, och det händer fortfarande i rasande fart känns det som. Intressant att följa!
22 april 2018 — 20:10
Carola Rosenstam säger:
Jag och dottern ska till Fuerra Riviera i Albanien i sommar
Någon som har nåt förslag på vad vi
” måste” göra ?
Eller inte bör göra ?
22 april 2018 — 19:01
Helena säger:
Hej Carola! Härligt att ni ska till Albanien! Jag har försökt googla Fuerra riviera, men hittar det inte. Var ligger det? Albanien handlar mycket om sol och bad, vattenaktiviteter och vacker natur. Det kan också finnas en del historiska sevärdheter, beroende på var ni befinner er.
22 april 2018 — 20:13
Carola Rosenstam säger:
Hej Helena
Det ligger i närheten av Ianina det är bara Apollon som har resor dit
14 maj 2018 — 1:12
Carola Rosenstam säger:
Tirana ! Ska det stå inte Ianina !!
14 maj 2018 — 1:15
Per-Arne Hedlund säger:
Hej ! jag och min syster skall resa till Albanien / Himara Har sökt efter om det finns fisketurer. Finner ingenting. Vet ni något om det finns. Behöver inte just vara på Himara.
Tack på förhand.
19 juni 2018 — 16:59
Naile säger:
Jag var först 1998 ,det var vackert natur och stränder,vänliga människor men fattiga. Jag gillade den naturliga plaser, hjärtliga människor. Jag var igen 2015 jag kunde inte förstå vilket utveckling gjord och bara njöt av naturen,havet,solen och maten.
Jag önskar er en trevlig semester ????
21 mars 2019 — 23:21