Just nu är det tid för olivskörd i Kroatien. Vi ser det precis överallt här på Brac, och inte minst på campingen där vi bor. Campingen är full av olivträd och just nu skördar ägarna hela dagarna, tillsammans med resten av familjen som kommit hit från Bosnien. På turistbyrån fick vi också veta att det kanske inte är öppet på det privata olivoljemuséet just nu eftersom ägarna är mitt uppe i skörden. Allt verkar handla om oliver just nu!
Vi tycker väldigt mycket om oliver, men under resan har det visat sig svårt att veta vilka man ska köpa. Vissa är jättegoda, medan andra är väldigt beska. De bästa oliverna får vi nog säga att vi hittat i Spanien. Vi äter gärna oliver som lite plock före maten, men ibland slinker de också ner i en gryta eller hamnar på en macka. Gillar du oliver? Vilka är dina bästa serveringstips och vilka är dina bästa tips för att hitta goda oliver? Här kommer 10 fakta om oliver som du (kanske) inte kände till.
10 saker du inte visste om oliver
1. Människan har odlat oliver i 6000 år. Det finns arkeologiska fynd som tyder på att människor i östra Medelhavsområdet upptäckte fördelarna med oliver för mycket längesedan.
2. En olivodlare måste ha tålamod. Det dröjer minst fem år innan den första skörden och det kan dröja minst 50 år innan man får full skörd. Därefter ger trädet frukt under flera decennier eller under hundratals år.
3. Oliver skördas traditionellt med en kratta. Man drar oliverna varsamt av kvisten så att varken oliver eller träd skadas. Idag finns också tryckluftsdrivna ”klappor” som ruskar ner oliverna från träden.
4. Oliver kan inte ätas naturella. Färska oliver är beska och smaken måste mildras, vilket traditionellt görs genom att man lägger dem i salt under veckor eller månader.
5. Färgen beror på när oliverna skördas. Oliver är gröna när de skördas tidigt på säsongen, grönbruna i mitten av säsongen och nästan svarta sent på säsongen.
6. Vissa oliver färgas på kemisk väg. Det finns producenter som skördar oliverna tidigt och färgar dem svarta, oftast med järnglukonat. Konserverade svarta oliver kan därför innehålla kemikalier.
7. Det finns minst 900 sorters olivträd. Ett 50-tal av dessa sorter odlas, visa sorter för oliver som ska ätas och andra sorter för oliver som ska användas till oljeframställning.
8. Olivoljan utvinns tre gånger. Först görs en försiktig kallpressning för att utvinna den åtråvärda jungfruoljan, därefter pressar man ut olja (av lägre kvalitet) under kraftig värmning och sist utvinns de sista dropparna för industribruk.
9. Ett moget olivträd kan ge 6 liter olja. Ett olivträd som är i 50-årsåldern kan ge upp mot 30 kg oliver, det vill säga 6 liter olivolja.
10. Spanien är världens största producent av oliver. Spanien producerar hälften av all olivolja i EU och 70 % av alla bordsoliver i EU. Andra stora producenter är Italien och Grekland.
Källor: Wikipedia, Zeta, Jordbruksverket
Lennart säger:
Tack för lektionen!
Det var mycket som jag inte visste!
29 oktober 2015 — 17:20
JoY säger:
Tack för all denna intressanta läsning om oliverna. Att man inte kan äta oliver naturella, det har jag testat fy och tvi så hemskt otäckt och det satt kvar lääänge. Tyvärr så pass otäckt att jag inte vill ha det goda brödet med just svarta oliver i. Förhoppningsvis går det över för jag gillar verkligen olivbröd. Då måste också de olivträden vi var med och skördade från, vara väldigt gammla för de gav många kilon.
Kram
29 oktober 2015 — 19:09
BP säger:
Även jag tackar för den informationen. Visste bara det där med jungfruoljan och att Spanien är den största producenten.
Vi älskar oliver med kärnor, inte urkärnade oliver som är soggy. Äter dom uteslutande i sallader. Å det konstigaste är att vi knappt har hittat oliver här i Sverige – alltså sådana som vi gillar. Så vi importerar massvis med olika varianter från Spanien. Å i det landet äter vi oliver varje dag. De serveras ju ofta som tilltugg till en öl där.
29 oktober 2015 — 18:13
Steve säger:
Tack för vidgad kunskap om oliver. För många familjer i Medelhavsområdet är de egna olivträden en viktig del av försörjningen.
Det har funnits ögonblick då jag drömt om att bli olivbonde i Grekland. Det tåget har gått nu så det får stanna vid drömmar.
Jag lärde mig en del om olivodling och olivolja av en bloggkompis, Marina Loulaki, som bor på Kreta och tillverkar en himmelsk olivolja. Vi köpte våra första 6 liter olivolja av Marina i oktober 2011. Vi använder till 90% hennes olivolja i vår mathållning.
Marina driver inte längre sin blogg, men säljer fortfarande sin olivolja har jag förstått via Facebook. Efter årsskiftet är det dags för en ny beställning.
29 oktober 2015 — 18:26
Rolle o Carina säger:
Det var en himla bra redogörelse om Oliverns värld!
Vi gillar nog mest svarta Oliver 🙂
Ha det gott o njut…..
29 oktober 2015 — 20:04
admin säger:
Lennart, samma för oss! Men det var intressant att läsa på! 🙂
BP, intressant att ni importerar från Spanien! Vi brukar köpa i Sverige, men vi kan hålla med om att det är svårt att hitta goda oliver – och dessutom är det ju dyrt 😉
Steve, ni verkar ha så fantastisk mat i ert hem! Alla grönsaker ni odlar själva och så denna olivolja ni importerar! Härligt!
JoY, åh nej, trist att få avsmak för det sådär! Men jag förstår att de i n t e är goda när man plockar dem från träden!!!
Frankie & Co, åh du har alltid ett recept i bakfickan! Jag ska kika på det när jag skrivit klart här! 🙂
Rolle o Carina, bara man hittar det man gillar! Vi gillar båda, men i lite olika sammanhang/rätter
29 oktober 2015 — 20:30
Anonym säger:
Hej
Jag ”odlar” själv oliver (Stockholmsområdet) har ett träd, får i år ca 150 oliver.
Lägger in dem och de blir skapligt goda
Erik
12 augusti 2020 — 12:26
Frankie & Co säger:
Oliver är ju så gott!
Får mig att tänka på Hasse Alfredssons egna olivsoppa jag såg honom demonstrera nån gång på tv – en goding ?
29 oktober 2015 — 19:49
Krisztina säger:
Mmmm gott med oliver, när jag var gravid kunde jag sitta med en burk och äta direkt från burken, var ofta sugen på oliver då. Tycker även att det är gott att doppa bröd i olivolja och äta tomater och mozzarella till.
29 oktober 2015 — 22:47
Discovering The Planet säger:
Blev mycket dricka olivolja under min bloggresa i Italien :). Och vem visste att det faktiskt är skillnad på olivolja och olivolja. Älskar riktigt stora oliver, alla färger. Men det tog några år [typ 13] innan Göran lärde sig älska dem lika mycket som mig :D.
Favorit är nog nybakat bröd, solmogna tomater lök och oliver. Svårslaget.
29 oktober 2015 — 23:22
solan säger:
Dry Martini utan oliven den gröna, ajaj! Har skördat oliver för länge sedan på Kreta, vilket slit, man kammade ner dem från grenarna, för att hamna på en matta nedanför trädet. Oliverna alltså! Kan förstå att det kostar att köpa dem. Förmodligen en låg timpenning för olivbönderna.
29 oktober 2015 — 23:40
Ditte säger:
Jättebra att få veta mer om oliverna. En bra och lärorik lektion. Tack! Ja, här i Spanien är oliverna verkligen goda och de skördas nu även här. I hela stan här finns gott om olivträd planterade och jag ser dagligen folk som plockar på sig lite kvistar.
Vi äter en hel del oliver och jag handllar dem gärna i saluhallen eller på marknaden. DEn finns otaiga sorter och de enda jag inte gilllar är de som är fyllda med ansjovis. Många olive rär det här…
Något bra recept har jag inte direktutan vi äter dem som tilltugg tillsammans med manchegoost, kex och serranoskinka.
Vi provar gärna olika oliver och har hittat våra favoriter. Ibland stoppar vi ner några i sallader och i grytor, men jag tycker de är bäst som de är utan tillagning.
29 oktober 2015 — 23:50
Lars Permelin säger:
Jag gillar också oliver men visste inte så mycket om olivens historia. Har sett när dom skördade oliver vid ett tillfälle i Spanien.
30 oktober 2015 — 0:00
Casa Annika säger:
Så intressant om oliver!
Tyvärr avskyr jag oliver. Jag som har alla möjligheter att äta de fina, spanska oliverna. Jag har försökt att lära mig tycka om dem, det skulle underlätta, men det är kört. Jag avskyr dem 🙂
30 oktober 2015 — 1:04
admin säger:
Krisztina, lite olivolja på bröd kan vara gott, håller med! Låter gott tillsammans med tomater och mozzarella.
Discovering the planet, jag förstår ju att det är skillnad på olivolja och olivolja, men det känns som att man verkligen måste prova för att uppleva det…
Solan, men helt sant, det måste ju vara en oliv i dry Martinin!!! Här på campingen skördar de så som du beskriver, men här är det hela familjen som hjälps åt.
Ditte, jag kan nog hålla med. Riktigt goda oliver är nog allra bäst som de är! Tror knappt att jag smakat de där sardellfyllda, men det har inte riktigt lockat mig heller…
Lars Permelin, de verkar skördas på många håll vid den här tiden på året.
Casa Annika, vad tråkigt att du inte gillar dem. Men man kan ju inte tvinga sig. Som tur är har du mycket annat gott att välja på i Spanien! 🙂
30 oktober 2015 — 7:40
Ann-Sofie säger:
Kan lägga till en ”vetskap” till, olivträden är vartannanårs träd, dvs stor skörd år 1, vila år 2.
vi har ju liksom ni tagit oss igenom större delen av Europa och hittills så är olivoljan från östra Kreta den i särklass godaste. Köpte även från västra sidan och det är stor skillnad i smaken.
Nästan så ni ska ta färjan från Aten bara för att åka runt o smaka olivolja. 🙂
30 oktober 2015 — 8:54
Ama de casa säger:
Oliver är bara sååå gott! Vi äter dom mycket som dom är som ”småplock” eller i sallader, grytor och så.
Men jag har en variant (länge sen jag gjorde den, det är nog dags igen!) som till och med en som inte gillar oliver tyckte var god. Smördegsinbakade:
https://amacasa.wordpress.com/2012/06/30/rulla-rulla/
Jag har studerat olivskörder lite här och där, och första gången jag såg hur dom ”fuskade” med en traktor med en specialgrunka applicerad så blev jag mycket förvånad:
metrobloggen.se/amadecasa/skordetider1/
Smart, faktiskt 🙂
30 oktober 2015 — 10:23
Veiken säger:
Vi har en god vän som har ett hus på Norra Cypern och till det har hon fått ett antal olivträd, som bara står där. Hon fick stora skälvan när hon insåg hur mycket arbete det är att få oliver ätklara. Hon köper de oliver hon vill äta! 😉
30 oktober 2015 — 14:59
admin säger:
Anne-Sofie, intressant! Det finns mycket att lära sig om oliver uppenbarligen. Det låter som att det finns goda oliver i Grekland, men det känns lite långt att åka (och åt fel håll) 😉
Ama de casa, smördegsbakade oliver låter gott och annorlunda! Ska kolla in receptet! Den där skördemetoder verkar iofs effektiv… men jag läste att man ruckar på rötterna när man skakar på träden, vilket inte är bra.
Veiken, haha, lite kul at läsa! Men hon kan plocka och sälja oliverna (till nån som pressar dem). Det verkar på vår camping som att de tycker att de får bra betalt!
30 oktober 2015 — 15:14
znogge säger:
Oliver är inte min grej och inte ens i Kalamata gillade jag dem. Men någon måste väl vara kärringen mot strömmen även om oliver ligger i tiden 😉
30 oktober 2015 — 17:12
anita wag agrimanaki säger:
hos är det inte riktigt tid än för skörd. Men snart. De flesta brukar nog börja en bit in i november och sen håller de på fram till Januari nån gång. Jag har varit med och skördat. Både med att slå med en pinne på kvistarna som i gamla dar men också med den modernare varianten med ”visp”. Sen ska de samlas ihop. De största kvistarna ska bort och sen har man dem i en ett ”såll” för att rensa också ska de packas i säckar. Fingrarna blir svarta och oljiga. Omöjligt att ha fina naglar om man håller på med sånt. Kläderna som man haft på sig blir såklart förstörda också. Plus att man kan få kvistar i ögonen eller t o m oliver som flyger från träden när man ”vispar” ner dem. Så det är farligt att plocka oliver. Men oliver är gott och oljan är ännu godare.
30 oktober 2015 — 20:49
Marina säger:
Tack så mycket för infon – mycket matnyttigt(!) där. Det är alltid spännande att lära sig något nytt!
31 oktober 2015 — 10:28
Marianne - Glimt av verden säger:
For noen år siden var jeg med forskjellige palestinske bønder og høstet oliven, og hver eneste oliven måtte plukkes for hånd. Det var en opplevelse som var mer spennende enn det kan høres ut! Jeg har definitivt plukket mange flere oliven enn jeg har spist, for jeg er faktisk ikke så glad i olivensmaken.
11 november 2015 — 20:03
Anne-Chatrine Berg säger:
Tack så mycket kunskap. Vi åker genom Andalusien just nu. Olivträd på båda sidorna. Nu fick vi svar på alla frågor.
29 mars 2019 — 10:52
Piotr Szybek säger:
Vilka odlare /producenter skördar oliver manuellt (”kratta”) och vilka använder maskiner som ”dammsuger” oliver. Saken är den att miljoner småfåglar sugs in och dör. Xfs
23 maj 2019 — 18:39
Marie-Anne Stoltz säger:
Jag kan skörda egna svarta oliver på mina 3 olivträd i Skåne. Jag saknar bara ett BRA recept. Var hittar jag det??
Försökte i fjor med ett recept från nätet där oliverna skulle ligga i lagen 5 veckor men när jag tog fram dem för vidare behandling så var de mögliga överst.
Älskar kalamataoliver så skulle vilja ha dem så lika som möjligt. Inte så mycket oljiga som de spanska.
tack för hjälpen
Mvh Marie-Anne
23 april 2020 — 18:44