Här kommer tips om tre bra restauranger i Riga! Det är med fascination jag inser hur snabbt den här staden utvecklats. Jag besökte Riga första gången för mer än 20 år sedan. Då var det inte längesedan Lettland blev självständigt från Sovjetunionen, och när man beställde mat på restaurangerna möttes man ofta av ”tyvärr, det är slut”.
Idag är det en helt annan upplevelse att besöka foodie-staden Riga. Det moderna lettiska köket tar vara på landets lokala råvaror, samtidigt som kockarna är kreativa och gör restaurangbesöket till en riktig upplevelse.
Innehållsförteckning
Tre riktigt bra restauranger i Riga i Lettland
Vi kommer idag presentera tre riktigt bra restauranger i Riga. Men tro inte att det stannar här – snart kommer vi berätta om de två bästa restaurangerna i Riga. Tro det eller ej, men det blir alltså ännu bättre! Det lettiska köket levererar, om man säger så.
Restaurang Valtera
Uppdatering 2023: Denna restaurang har stängt
Restaurang Valtera serverar modern lettisk mat med råvaror från lokala producenter. Kocken Valters Zirdziņš förändrar ständigt menyn beroende på årstid och på vilka råvaror som för tillfället erbjuds från lokala bönder, fiskare och jägare. Maten smakade mycket bra och att den var lokalproducerad rakt igenom blev vi varse när vi försökte beställa svart te – det gick inte ”eftersom svart te inte växer i Lettland”! Detta åt vi:
- Förrätt: Pumpa- och ingefärssoppa med bitar av blodpudding
- Huvudrätt: Kalvkind med morotspuré, haricot vertes och reducerad buljongsås
- Efterrätt: Havtornspannkakor med choklad och kamomillglass
Restaurang Muusu
Restaurang Muusu har en ren snygg nordisk inredning och serverar modern europeisk och lettisk mat, signerad kocken Kaspar Jansons. Vi fick sitta under ett fantastiskt panoramatakfönster och maten serverades snyggt vid bordet. När det var dags för förrättssoppan fick vi in djupa tallrikar med musslor och rökt lax och soppan serverades sedan direkt vid bordet från en tillbringare. Detta åt vi:
- Förrätt: Rökt laxsoppa med blåmusslor och örter
- Huvudrätt: Inbakad kanin smaksatt med äppelcider och senapsfrön (Helena)/Korngrynsgryta med päron, mandel och blåmögelost (Peter)
- Efterrätt: Morotskaka
Restaurang Kolonade
Restaurang Kolonade ligger centralt, alldeles nära Operan och Frihetsmonumentet, i ett litet hus med kolonner. När man går in känns det lite som att komma in i en utomhuspaviljong, samtidigt som det är mysigt och ombonat. Kocken Māris Jansons står bakom den spännande menyn med modern lettisk mat. Detta åt vi:
- Aptitretare: Liten blåbärsyoghurt
- Förrätt: Krämig tomatsoppa med mozzarella
- Mellanrätt: Fruktsorbet med granola
- Huvudrätt: Pressat sidfläsk med rödkålspuré, syltad lök och timjansky
- Efterrätt: Crème brulée med tranbär
BP säger:
Alltså ni har med andra ord lagt till några kilon om man säger så;-)
Om jag ska vara ärlig, vilket jag ju alltid är så är jag inte förtjust i någon av menyerna. De är alldeles för tillgjorda för min smak och innehåller ingredienser som skär sig. Men smaken är ju som baken som tur är. Å alla är vi ju olika som tur är.
Om jag skulle få välja en favo så är det Restaurang Muusu på grund av för- och huvudrätten – kaninen, men där hade jag valt bort en massa.
05 december 2015 — 0:31
BP säger:
Me again: Glömde ju säga – helt suveräna makrobilder, väl värda en ”matblogg”;-)
05 december 2015 — 0:32
Marina säger:
Spännande! Jag skulle tro att det är rätt många (mig inkluderad) som fortfarande inte har förstått hur de här länderna har växt på alla sätt och vis. Kul att det finns ”modern lettisk mat”, nu var det kanske ingen av menyerna som fick mina smaklökar att gå igång sådär jättemycket, men om jag skulle välja någon så blir det nog den sista.
05 december 2015 — 4:53
anita wag agrimanaki säger:
Spännande rätter. Jag skulle gärna vilja prova. Kanske smakar soppan med blodpudding bättre än det låter. Härliga bilder och vilken upplevelse att få prova lite annorlunda menyer.
05 december 2015 — 8:16
admin säger:
BP, det kändes definitivt som att vi gick upp några kilon i Riga, haha. Självklart är smaken olika! Jag att maten var fantastisk, men så gillar jag ju lite kreativa maträtter. (Och maträtten med kaninen och korngrynsgrytan var alltså två olika rätter – jag borde kanske förtydliga?) Makribilderna är tagna av Peter, eftersom det är han som har makroobjektiv på sin kamera…
Marina, Riga känns verkligen som en modern stad (med historia förstås) idag och inte minst restaurangerna!
Anita, soppan med blodpuddingen var supergod, även om den kanske låter lite otippad 😉
05 december 2015 — 8:27
admin säger:
Steve, vi hade med en vegetarian i sällskapet och alla restauranger fixade vegetariska alternativ. Ja, Lettland har förändrats!
05 december 2015 — 9:25
Ama de casa säger:
Åh vad mycket gott! Nu har jag dräglat i tangentbordet igen… Attans också! 🙂
05 december 2015 — 9:46
Steve säger:
Kalvkind och inbakad kanin går jag inte igång på, men oj så mycket spännande på dessa menyer. Inga problem att sno ihop en vegetarisk måltid där. Tänk så allt förändrats sedan mina Lettlandsår. Inga minnen av det sovjetiska oket på dessa menyer.
05 december 2015 — 9:18
Lena säger:
Kinder på djur lär vara gott, vår granne här rek kalvkind/griskind som finns att köpa ska prova det vid tillfälle!
05 december 2015 — 12:36
admin säger:
Ama de casa, dregla inte för mycket bara! Tangentbord brukar inte gilla sånt 😉
Lena, kalvkinden var otroligt mör, så det kan nog vara värt att prova vid tillfälle! 🙂
05 december 2015 — 15:40
Ditte säger:
Vad trevligt att få höra och se det ni ätit. Läckra bilder! Och visst är det roligt att Riga nu kommit en bit på väg framåt i sin matutveckling. Möjligheterna under och strax efter Sovjettiden var ju besvärliga då inte mycet fanns att tillgå. Meny nr tre skulle passa mig i övrigt tycker jag att dessa menyer är väl kraftiga för min mage.
(Men den är lite speciell, magen alltså.)
Läckra bilder!
05 december 2015 — 19:57
admin säger:
Ditte, Riga kändes väldigt modernt i sitt matutbud tyckte vi. Och nog har det varit en stor utveckling sedan Sovjettiden!
06 december 2015 — 10:32
Maria säger:
Mums så gott det ser ut! Jag var i Riga för nåt år sen och då fick vi faktiskt uppleva minst två ”tyvärr, det är slut” på en av restaurangerna, de hade tydligen inte riktigt koll då vi dessutom satt väldigt länge och väntade på vår beställda mat och fick till slut fråga varför det dröjer innan servitören fick ur sig att de tyvärr inte kunde servera den rätterna idag…… Och så fick vi kolla genom menyn IGEN för att försöka beställa något som faktiskt fanns. Aningens frustrerande när man är hungrig 😛 Men det var som tur är bara en restaurang vi hade problem med, tyvärr la jag dock inte namnet på minnet..
06 december 2015 — 20:53
admin säger:
Maria, vad trist med såna där ”det är slut” svar… Troligtvis otur med just den restaurangen, men visst är det lite tråkigt just när man har bestämt sig för något!
07 december 2015 — 16:11
Lina säger:
Så inspirerande å härliga bilder!!!!! Ser väldigt gott ut! Kram
05 juli 2016 — 8:46
Ellinor Sjöblom säger:
Helt annorlunda mat som vi har i Sverige vi kan ochså ha kött men inte lika mycket på restauranger! Och dessutom så har många i Sverige börjat med vegetariskt och skulle nog inte välja kött på menyn! Och öre ringde kanin ? ? det dom som husdjur i Sverige ?? men är det någon som vet om det finns vegetariskt mat där? För ska åka ditt snart om en vecka?
//Ellinor
08 februari 2020 — 15:43