Igår arrangerade vi en liten ”glöggvandring” tillsammans med Peters äldste son Robin, hans fru Alexandra, Robins halvsyster Felicia (inte Peters dotter) och hennes pojkvän David. Vi startade i vår husbåt och där fick vi tillfälle att bjuda på gårdagens fynd från Hötorgshallen.
Vaddå glöggvandring?
Glöggvandring kan nog betyda olika saker. Vår tanke var helt enkelt att vi skulle promenera mellan våra tre bostäder och dricka glögg på varje ställe. Vi bor nämligen med promenadavstånd mellan varandra. Peter och jag bor i Pampas marina i Solna, Felicia och David bor vid Hornsbergs strand (på andra sidan vattnet) och Robin och Alexandra bor på Fridhemsplan.
Vi började vid husbåten vid 15-tiden och här blev det både glögg och middag. Därefter blev vi bjudna på både årets glögg från Blossa (Earl Grey-smak) och på fläderglögg tillsammans med pepparkakor med goda ostar hemma hos Felicia och David.
Tyvärr fick jag en sådan hemsk huvudvärk på kvällen så Peter och jag blev tvungna att avbryta före det sista stoppet hos Robin och Alexandra, men det blev i alla fall en väldigt trevlig eftermiddag och kväll!
Middag med ungersk inspiration
Vi startade som sagt hemma hos oss i husbåten, först med glögg och sedan med middag med lite ungersk inspiration. Vad var det vi köpte i Hötorgshallen då? Jo, gåslever från Hellbergs fågel & vilt! Vi blandade gåslevern med lite vispgrädde och en skvätt konjak och serverade den på smörstekta brödskivor, tillsammans med lite varm päronkompott. Till detta bjöd vi på ett ungerskt tokajvin.
För att sedan spinna vidare på det ungerska temat blev det hemlagad gulaschsoppa till huvudrätt, tillsammans med bröd och ost. Det finns ju massor av olika recept på gulasch, men vi valde att laga den på fransyska och göra ett riktigt långkok, så att köttet fick koka i flera timmar och bli mört.
Översta bilden i inlägget: Alexandra, David, Robin och Felicia på besök i husbåten
Elisabeth säger:
Kul med glöggvandring, men trist med din huvudvärk. Gåslever är gott, men jag har aldrig testat den med päronkompott. Gulasch är supergott och visst ska köttet vara riktigt mört. Hoppas du har kryat på dig.
20 december 2015 — 15:05
BP säger:
Vilken rolig idé med en glöggvandring! Synd bara att du fick kapitulera innan den var slut. Tokajvinet kanske var en bidragande orsak. Det är ju aningen sött och ”tungt” om man säger så.
Å vilken mat ni bjöd på! Gulaschsoppa har jag inte ätit på år och dag, där fick jag inspiration. Å långkok lager sig ju själv om man säger så. Himla lyxig förrätt också. Vad ni är duktiga:-)
20 december 2015 — 14:20
Steve säger:
Glöggvandring låter som en kul grej. Läcker middag dessutom. Gåslever kan jag dock inte minnas att jag ätit nån gång. Gulaschsoppa passar perfekt en småruggig decemberdag.
20 december 2015 — 14:24
Åsa säger:
VIlken bra idé! Hoppas du belv av med huvudvärken och är pigg igen! /Åsa
20 december 2015 — 16:42
admin säger:
BP, då och då kommer jag in i ”huvudvärksperioder”. Tokajvinet kan ha varit en bidragande orsak, men ibland spelar det ingen roll vad jag gör eller inte gör… Gulaschsoppa är ju supergott, kul om vi kunde inspirera 🙂
Steve, gissar att gåslever inte passar i en vegetarisk diet heller 😉 Men det finns kanske vegetarisk gulasch? God soppa är det i alla fall! 🙂
Elisabeth, päronkompott var en god kombo! Vi har provat med en äppelsås tidigare, och det var också gott. Tack, jag mår mycket bättre idag även om jag är trött.
Åsa, tack det är bättre idag även om jag är eftertrött och ljuskänslig…
20 december 2015 — 17:31
Rolle o Carina säger:
Oooh,tänk så mycket god mat det finns 🙂
Ha det gott o njuuuuut….:-)
20 december 2015 — 18:03
Ditte säger:
Vilken trevlig idé med glöggvandring och perfelt när det är gångavstånd.
Både förrätt och varmrätt såg så goda ut, helt i min smak.
Trist dock att din huvudvärk skulle dyka upp. Tyvärr är ju glögg ganska sött och tokajer likaså och det kan ju ha spelat in. Men huvudvärkar är inte så konsekventa…
Hoppas du mår bättre idag.
20 december 2015 — 18:12
admin säger:
Rolle o Carina, det gör ju det…
Ditte, visst spelar mat och dryck (liksom sömn och stress) in, men när jag hamnar i en huvudvärksperiod blir jag oxå överdrivet känslig… Det är mycket bättre idag, men inte helt bra…
20 december 2015 — 18:15
Lars Permelin säger:
Kul idé, men funkar tyvärr inte för oss. Otur med huvudvärken. Ungerskt Tokajvin är gott men har jag för mej att det har något högre alkoholhalt utöver det vanliga.
20 december 2015 — 18:59
Ama de casa säger:
Åh vad gott! 🙂
Synd att huvudet satte stopp för vandringen… Lät som en himla bra idé annars 🙂 Här blir det nog också glöggvandring snart – vi ska vandra över med en flaska glögg till grannarna 🙂
21 december 2015 — 9:50
admin säger:
Lars Permelin, jag kollade inte alkoholhalten på Tokajvinet, men det är möjligt. Det blev bara ett glas till förrätten. Sedan blev det rött vin (och öl för mig som inte dricker rött).
Ama de casa, det var en kul grej! Helt säker på att er ”glöggvandring” blir toppen oxå! 😉
21 december 2015 — 10:28