Till slut blev det julfirande även för oss! Min mamma bjöd på Juldagen in hela vår familj och hela min brors familj på julbord, kaffe, julkakor och julgodis – som det ska vara på julen alltså. En väldigt trevlig eftermiddag och kväll! Och nu när vi ätit traditionell svensk julmat hela dagen så tänkte jag att vi kunde prata lite om … svensk julmat.
Julmat i olika länder
Det svenska julbordet är faktiskt ganska unikt. I några av våra närmaste grannländer – Norge, Danmark och Island – serverar man inte alls ett bord med olika rätter som i Sverige på julen utan istället äter man en regelrätt middag. I Norge kan det vara revbensspjäll med potatis, skysås och surkål och i Danmark skinkstek eller anka med potatis, brunsås och rödkål.
När jag bodde på Island serverades lamm med potatis, sås och rödkål. I Finland äter man visserligen många olika maträtter, men de påminner inte så mycket om den svenska julmaten. Där serveras istället rätter som kålrotslåda, morotslåda och piroger.
Vad äter man i andra delar av världen då? När jag googlar verkar det som att man i Storbritannien och USA äter kalkon, i Frankrike en massa exklusiva saker som gåslever, ostron och hummer och i Östeuropa 12 olika rätter som ska symbolisera årets tolv månader. Vilka länders julmat känner du till och kan berätta om?
Svensk julmat och lokala specialiteter
Förr i tiden varierade det svenska julbordet säkert en hel del mellan olika delar i vårt avlånga land. Idag är skillnaderna kanske mindre och på många julbord hittar man klassiker som till exempel sill, gravad lax, ägg, Janssons frestelse, julskinka, köttbullar, prinskorvar, revbensspjäll, leverpastej, rökta korvar, rödbetssallad och vörtbröd. Men vissa variationer finns förstås!
Min mamma serverar till exempel alltid grönkål på julbordet vilket är en halländsk specialitet. Har ni några lokala specialiteter på julbordet i din familj?
Översta bilden: Peters son Billie, Peters son Robin och hans fru Alexandra, Peter, min mamma, mina brorsöner Jesper och Gustav, min bror Johan, min svägerska Anneli och yngste brorsonen Viggo
Åsa säger:
Bacalhau då förstås i Portugal! 🙂
26 december 2015 — 0:28
BP säger:
1. Du måste ha varit ett sladdbarn;-)
2. Peter fick ”honnörsplatsen” vid bordet.
3. Din migrän måste som tur är ha lagt sig:-)
4. Jo, julskinkan och lutfisk (för min egen del) är nog måsten. Var kul att äta ”kombon” igen efter fem år utomlands.
5. Grönkål är gott. Totalt underskattad i Sverige, men bjöds på den lokala ICAn här. Eloge! Grönkål är på väg tillbaka. I Polen är den ju en självklarhet året om!
26 december 2015 — 1:00
Ama de casa säger:
Vilket härligt firande 🙂
Vi äter ”svenskt” julbord även om vi är här i Spanien. Eller en imitation av det i alla fall. 🙂
26 december 2015 — 9:54
admin säger:
Åsa, haha, ja självklart! Vad annars, om inte bacalhau!? 😉
BP, haha, du har alltid så härliga reflektioner! Min bror är sju år äldre än mig, men den som verkligen är ett sladdbarn är lille Viggo! Och ja, min migrän har som tur är lagt sig, även om jag kan vara känslig ett tag (och alltså aldrig vet om den kommer tillbaka… huh). Förstår att du uppskattade din julskinka och lutfisk! Och ja, grönkål är gott! Kul att höra att den är på väg tillbaka! 🙂
Ama de casa, svenskt julbord kan ju ätas även utanför Sveriges gränser! Gissar att man kan hitta både sill och allt möjligt i Torrevieja! 🙂
26 december 2015 — 10:57
Lennart säger:
Julafton åt vi svenskt och juldagen Portugisiskt!
Kul att prova andra länders matkultur!
Lev väl!
26 december 2015 — 11:43
admin säger:
Steve, en del julmat som var vanlig förr är nog inte lika vanlig längre. Min mamma brukar ha pressylta ibland, men det tycker jag inte är så gott. Hemlagat låter förstås trevligt! Det vore intressant att höra mer om era vegetariska rätter på julbordet!
Lennart, visst är det trevligt med variation! 🙂
26 december 2015 — 11:43
Steve säger:
Jag känner bara till svenskt julbord då jag alltid firat jul på hemmaplan. Från min ungdom och även senare julfirande hos mina föräldrar så kommer jag ihåg att det alltid fanns ”dopp i grytan”, grisfötter, kalvsylta, pressylta, hemlagad senap, egenlagrad STARK! ost, hembakat tunnbröd etc. Ja, allt var hemlagat.
Inget av detta har vi numera. Vi försöker nu att varje år hitta nya vegetariska rätter. Jag gör ett årligt avsteg från min vegetariska mathållning och det är julskinkan, förutsatt att det är D som lagat den. Lutfisk äter vi alltid på Juldagen. Och på Nyårsdagen. God fortsättning!
26 december 2015 — 11:20
Krisztina säger:
Jag är från Transylvanien, vi har kåldolmar gjorda av surkål (kokt alltså). Man slaktar även gris i mitt hemland på vintern och då äter man leverkorv , blodkorv, kolbász. Vi har även en speciell julkaka (nu vet jag inte riktigt vad det heter på svenska, men jag gör ett försök) valnöt och vallmobeigli. Det har de även i Ungern.
26 december 2015 — 12:30
Znogge säger:
Önskar er en riktigt god fortsättning på helgen från oss på landbacken!
26 december 2015 — 12:40
Resfredag säger:
Skönt att du mår bättre, ser ut som en mysig juldag! Min svåger Nathan är från Skottland och tog med sig Haggis till vår familj första gången han firade jul med vår familj… Malda inälvor av får har dock ingen given plats på julbordet hos oss, trots Nathans försök att införa det, haha!
26 december 2015 — 12:55
admin säger:
Krisztina, åh intressant med Transsylvanien! Dit skulle vi gärna vilja resa vid tillfälle, det har vi pratat om några gånger! 🙂 Åker du dit då och då? Spännande att höra om maten! Julkakan låter god 🙂
Znogge, tack detsamma!
Resfredag, jag har provat (lite) haggis en gång och det var helt ok, men kanske inte så att jag sitter här och längtar efter att få äta det igen 😉 Jag visste inte om att de brukar äta det på julen däremot.
26 december 2015 — 13:41
Krisztina säger:
Jadå, vi åker ibland till Transsylvanien. Jag tog med min man (som är svensk) för första gången och vi har varit på mycket utflykter och det finns mycket att se. Han vill gärna åka tillbaka igen ?. Vill du ha fler tips sen så kan jag berätta mer på reseguiden?.
26 december 2015 — 14:03
Steel city anna säger:
I Tjeckien äter man karp, korv och potatissallad. Väldigt annorlunda från vårt julbord. Här äter man förutom kalkon också andra sorters kött, vanligt att ha flera olika sorts stek på julmiddagen, kanske kalkon, en stor skinka och laxsida, små korvar inrullade i bacon och brysselkål, christmas pudding med vaniljsås, ugnsrostad potatis, morötter och palsternackor … Vi har svenskt julbord men inte så många rätter.
Kul med flaggor i granen!
God fortsättning!
26 december 2015 — 14:49
bia säger:
Tack för titten 😉
Kul med husbåt…men jag föredrar nog ett vanligt hus, hihi…
Ha en fin fortsättning på julhelgen !
Bia
26 december 2015 — 17:02
admin säger:
Krisztina, vad spännande! Vi har ingen konkret plan på G just nu, men jag återkommer om vi planerar att åka dit! 🙂
Steel city Anna, oj vad intressant! Karp och potatissallad var lite annorlunda! I alla fall för oss… 😉
Bia, husbåt kanske inte passar alla, men vi tycker att det är mysigt! 🙂 Och tack detsamma!
26 december 2015 — 17:13
Comsi Comsa säger:
God fortsättning.
Å du, i Norge äter vi mycket mer än revbensspjäll å surkål på julen, hi hi hi…
Vi har sill och olika lådor, vi har fårfiol och stek. :))
Kram ❤
26 december 2015 — 17:29
admin säger:
Comsi Comsa, tack detsamma! Och tack för lite korrigering och uppdatering när det gäller julmaten i Norge! 😉 Min info kommer från norskor vi träffade på senaste resan + Wikipedia… Men det låter gott med sill och fårfiol också! 🙂
26 december 2015 — 18:10
Geddfish säger:
Jag är uppväxt med julskinka, hemmagjord korv, sylta och sill. Därtill lutfisk och sen risgrynsgröt med mandel i, kanel och socker på.
Sedan ändras ju konceptet vartefter man bildar familj och mina barn ändrar utefter sina nya familjer, så i stort sett rätt lika, men ändå skillnader.
Vilken underbar blogg du har, den skulle jag känt till på den tiden som vi flackade runt i husvagn.
Annandagskram <3 Gerd
26 december 2015 — 18:24
admin säger:
Geddfish, ja det är väl precis så det funkar! Man växer upp med vissa traditioner, behåller dem man gillar och lägger till några nya. Och då förändras det lite med tiden… Tack, roligt att du gillar vår blogg! 🙂
26 december 2015 — 18:31
Ditte säger:
Vad trevligt att din mamma samlat alla! Det ser verkligen jättemysigt ut!
Vad gäller det svenska julbordet så ör dte ju inte mycket som är specifikt för just julen, möjligen lutfisken och grönkålen men det mesta andra äter vi ju även till påsk och midsommar. och lite när som. Julskinkan blir påskskinka och sedan kommer liknande mat fram även tillm idsommar. Ja, skinkan kanske är på semester just då.
Men den svenska julmaten är gångbar när som…
Gott är det förvisso.
26 december 2015 — 19:47
Anne-Marie säger:
Roligt att ni kom iväg till din mammas julbord. Ser mysigt ut med alla samlade.
I USA äter man ofta kalkon med olika slags tillbehör. Det är inte alls lika många rätter som i Sverige.
God fortsättning!
27 december 2015 — 1:50
Anna i Dubai säger:
I Dubai blir det mycket kalkon eftersom UAE och Mellan ostern over lag ar valdigt influerat av britterna. I ar firar vi i Libanon vilket var jattespannande. 50% av libaneserna ar kristna och haller valdigt hart i sina traditioner pga just var landet ar inpressat mellan muslimska, ostadiga lander.
Vad galler mat har dom inget direkt julbord men en buffe som kan besta av precis vad man kanner for – men i STORA propotioner sa klart. Vi hade pumpin soup, olika sallader, nagon kycklingratt, lamm ocska sa klart janssons frestelse och kottbullar som jag gjorde. Janssons blev valdigt popular!Jaklar tur det for det var forsta gangen jag gjorde det……..
27 december 2015 — 10:43
admin säger:
Ditte, det är ju sant att en del av maten är samma på påsk och kanske framför allt midsommar. Skinka har jag iofs aldrig sett någon annan gång är på julen!
Anne-Marie, man har ju sett amerikanska julmiddagar med kalkon på film några gånger 😉
Anna i Dubai, jag kan förstå att man håller extra hårt i traditioner när man lever nära annorlunda kulturer på det sättet, det är nog vanligt att det blir så. Låter som supergod mat iaf! Och Janssons är ju inte heller fel 😉
27 december 2015 — 11:21
Maria säger:
Finlandssvenska julbordet (det som gäller hos oss alltså) kombinerar det bästa av svenskt och finskt kan man säga: vi har också sill, lax, skinka, köttbullar, rödbetssallad m.m. men så har vi också dedär finska lådorna du nämnde. Så ja, övervägande svenskt är det ändå hos oss 🙂 Hur finnarna äter har jag inte så mycket koll på faktiskt 🙂
27 december 2015 — 19:05
Kattas Betrakteser säger:
Trevligt att träffas. Jag själv tycker nog att svenskt julbord är lite beigt i smaken. Jag plockar gärna till typ renfile, pateer, löjrom osv. Men det är nog så att var och en har sina favoriter på bordet. God fortsättning.
27 december 2015 — 23:28
admin säger:
Maria, det finlandssvenska julbordet låter i alla fall inte dumt! Varför inte kombinera det bästa av två världar!? 😉
Katta, åh det där lät ju inte alls fel på julbordet! Nästa gång vi är i Sverige på julen ska vi nog göra ett eget delikatess-julbord 😉
28 december 2015 — 10:33
Johanna säger:
Jag hoppar in ett år efter då jag vill säga det att i Findland så är traditionen på julen snarlik den här i sverige. Man käkar pepparkakor, köttbullar,skinka,lax,sill, lutfisk (har för mig jag även sett prinskorv när jag var där för många år sen) sen inte att förglömma deras rödbetssallad, sötad potatislåda,morotslåda,kålrotslåda, leverlåda. Sen har vi haft jansson hemma och tror även många finnar gör det till julbordet. Jag uppskattar de lådorna så mycket så jag ska börja koka ihop dom själv om ett tag och ta med mig till min familj på min sambos sida, säkert en uppskattad present. Det var kul att läsa din blogg. Hälsningar johanna
29 november 2016 — 8:12