Idag berättar vi om Rigas bästa restauranger i Lettland, enligt vår uppfattning. Restaurangerna i Riga överraskade verkligen positivt och vi har redan berättat om 3 bra restauranger i staden. Trots att alla restauranger vi besökte var riktigt bra fanns det två som stack ut extra mycket, och dem ska vi berätta om idag. De här restaurangerna besöker man inte bara för att bli mätt, utan för att få en upplevelse utöver det vanliga.
Restaurang Kalku Varti
Restaurang Kalku Varti ligger i Gamla stan i Riga och erbjuder en stilfull och samtidigt varm miljö. Chefskocken är relativt ung, men har redan gjort sig ett känt namn. Han syns bland annat i en lettisk TV-show och restaurangen har lagat mat åt många kända gäster, såsom 26 presidenter under ett NATO-möte och åt den svenska kungafamiljen.
Vi serverades fem helt fantastiska rätter och befann oss verkligen i mathimlen under vårt besök. Kocken kom själv ut och berättade om varje rätt, vilket gjorde upplevelsen ännu större. Detta åt vi:
- Förrätt: Ost- och strutsbakelser med inlagd pumpa och sojabönor
- Mellanrätt: Blomkålsorzotto (som risotto fast korngryn) med racletteost och svart trumpetsvamp
- Mellanrätt: Sorbet med skogsbär
- Huvudrätt: Hjortfilé med rödbetsbakelser, palsternackskrisp och portersås
- Efterrätt: En fantastisk skapelse med olika sorters bakverk, glass och crème
Restaurang Elements
Restaurang Elements ligger i Tallink Hotel i Riga. Kocken Svetlana Riškova serverar kreativ europeisk mat, lagad på lettiska råvaror. Vi åt en 5-rätters meny och måste säga att alla rätterna smakade fantastiskt, vilket kanske inte är så konstigt med tanke på att Svetlana både är domare i kocktävlingar och har serverat många kända gäster, som till exempel Lettlands president.
Innan vi högg in på måltiden fick vi ta del av en liten ”cooking class” då Svetlana visade hur en del av rätterna på menyn lagades. Väldigt intressant, även om vi bara fick titta på… Detta åt vi:
- Förrätt: Skivad hjortfilé med puré av selleri och bakade äpplen, syltlök, smulad kapris och småbröd
- Mellanrätt: Krämig blomkålssoppa med rödingfilé, dillemulsion, broccoli fondant och majrova
- Huvudrätt: Kotlett av spädgris med sötpotatismos, ärt- och grynsallad, temarinerat plommon och kaksmulor
- Mellanrätt: Sorbet på rödbeta och rosmarin med varmt svartvinbärsskum
- Efterrätt: Hasselnötsbar med äppelkaka, pinjesirap, rönnbärsmarmelad och ekollonglass
Mer att se och göra i Lettland
Det finns förstås mer att se och göra i Riga och Lettland. Du kan spana in Rigas sevärdheter, shoppa på matmarknad i Riga eller kanske testa spa. Klicka på bilden nedan för ännu fler tips.
anita wag agrimanaki säger:
mmmm låter verkligen som en matupplevelse!!
06 december 2015 — 13:30
Ontripk säger:
Uhhh det ser ud til at I fik rigtig god mad, da i var i Riga. Super lækre billeder 🙂 Vi var på Elements da vi var i Riga og var bestemt tilfredse med maden vi fik serveret på denne restaurant og super spændende at læse din oplevelse af dette sted.
06 december 2015 — 16:46
Ditte säger:
Så gott! Verkligen! Och vilka fantastiska uppläggningar!
Men det är ju ganska kraftig mat, men i mindre portioner skulle det nog gå ner.
Vilka matupplevelser ni fått ta del av! Och jag skulle gärna prova flera av dem .
Den där efterrättskompositionen med sockertoppen var helt i in smak. Ja, mycket annat också.
Jättefina foton!
(Ska också nu komma ihåg att använda macroobjektivet.)
06 december 2015 — 17:06
admin säger:
Anita, det var det verkligen! 🙂
BP, haha det förstår jag! Skrattade när jag läste din kommentar! 😉
Ontripdk, vi fick verkligen helt fantastisk mat i Riga. Kul att ni oxå varit på Elements och gillade maten! (Svårt att inte gilla den ;))
Ditte, verkligen snygga uppläggningar! Portionerna var faktiskt små (det är fotat väldigt nära med makroobjektiv!) Jag tyckte kanske att efterrätterna var lite mastiga, men inte maten i övrigt.
06 december 2015 — 17:41
BP säger:
Dregel, dregel, dregel, dregel, dregel, dregel, dregel, dregel, dregel, dregel, dregel, dregel, dregel, dregel, dregel, dregel, dregel, dregel, dregel, dregel, dregel, dregel, dregel.
Ja, du förstår nog om det blir lite blöt här på din blogg;-)
06 december 2015 — 16:42
Ama de casa säger:
Jösses vad mycket gott! Nu blev tangentbordet sådär kladdigt igen… 😉
Men hur jag än räknar så får jag båda 7-rättersmenyerna till 5-rätters? Är det möjligen så att du undanhåller en del av maten från oss? 😉
06 december 2015 — 18:45
admin säger:
Ama de casa, haha, dig är det ordning på! Jag undrar verkligen hur jag tänkte där… Det serverades iofs lite drinkar innan och efter, men det räknas ju knappast som en rätt? Jag får helt enkelt erkänna att jag aldrig varit bra på matte…! Korrigerar genast! 😉
Lena, dessa tips är heta om ni nån gång hamnar i Riga! 🙂
06 december 2015 — 20:15
Lena säger:
Dags att börja spara på restaurangtips, man vet ju aldrig vart i världen man hamnar framöver, tack för alla tips!
06 december 2015 — 19:38
Åsa säger:
Jag förstår att mina soppor inte riktigt platsar i sammanhanget! 😉
07 december 2015 — 1:19
Marina säger:
Jag inser att ni verkligen varit på en resa med fantastiska kulinariska upplevelser. Dock måste jag tillstå att det där med ”ost- och strutsbakelse” lät lite underligt, men det behöver ju inte vara mindre smarrigt för det.
07 december 2015 — 4:32
admin säger:
Åsa, haha, det är inte mycket som platsar i det här sammanhanget… 😉 Men det var väldigt intressant att höra om sopporna på McDonalds inte minst!
Marina, jag vet inte om det kanske är min översättning som är konstig, men gott var det i alla fall! 😉
07 december 2015 — 10:39
Ama de casa säger:
Jomen drinkar före och efter är ju rätt! Det sitter inte fel i alla fall 😀
07 december 2015 — 10:56
Lennart säger:
Det vattnas i munnen när man ser bilderna!
Lev väl!
07 december 2015 — 11:22
admin säger:
Ama de casa, haha eller hur!? ?
Lennart, det gjorde det när man var där också kan jag lova! ??
07 december 2015 — 16:06
Ninni säger:
Oj vad härligt allt ser ut. Vi ska en kortis till Riga i okt så klurar på nån myaig, god, gärna annorlunda restaurag…iofs äe min far lite kinkig så få se vad det blir.
12 september 2018 — 17:19