Varför firar vi jul egentligen? De flesta vet väl att vi inom kristendomen firar jul till minne av Jesu födelse, men föddes han ens den här tiden på året? Och vad har julskinkan och granen med Jesus att göra?
Innehållsförteckning
Vårt eget julfirande i år
Vi har inte firat mycket alls i år, eftersom migrän ibland kommer när det passar som sämst … Som tur var hade vi inga stora planer för julafton, och istället för julmat blev det en dag i sängen med lite champinjonsoppa och vatten till lunch och en lång sjösjuk natt med konstiga drömmar (starka migränmediciner + storm).
Men det är inte synd om oss – vi passar på att göra roliga och trevliga saker när det går. Idag mår jag bättre och vi ska fira jul hos min mamma. Så länge tänkte jag att vi kunde filosofera lite om det här med julen och våra (o)svenska traditioner …
Så … varför firar vi jul egentligen?
Idag firar nog många jul för att det är en tradition, medan andra kanske faktiskt ser högtiden ur ett kristet perspektiv. Oavsett vilket är det väl en högtid då man vill samla nära och kära, umgås, äta gott och kanske ägna lite omtanke åt dem som inte har det så bra eller ofta är ensamma. Det är ju toppen, oavsett anledning, men hur kom det sig att vi började fira jul egentligen?
Förkristna och kristna traditioner
I förkristen tid firade de germanska folken jul vid årets mörkaste tid. Julens speciella gud var Jólnir, som är ett av Odens många namn. Jul firades alltså långt innan vi blev kristna, men när kristendomen kom valde man att påstå att Jesus föddes den 25 december och att julen därför skulle firas till minnet av hans födelsedag.
Det fanns ingen grund för det datumet i evangelierna, utan det valdes av romarna på 300-talet i kampen mot hedendomen. När föddes Jesus då? Ja, det vet man inte, men Lukasevangeliet indikerar att årstiden var månaderna då herdarna vaktade får, det vill säga på sommaren.
Våra (o)svenska jultraditioner
Men våra svenska jultraditioner är väl i alla fall gediget svenska? Nja, precis som allt annat har traditionerna förändrats under åren, och vi har tagit in influenser från olika håll – inte minst från Tyskland. Läs gärna mer om jultraditioner – varför gör vi som vi gör?
Bloggaren Lanclin, som bloggar på svenska från Bayern i södra Tyskland, har också skrivit riktigt bra om den tyska uppfinningen Adventststjärnan och om granruskan som blev en julgran.
Varför firar vi Lucia?
Har Lucia att göra med vintersolståndet då djuren enligt folktron kunde tala, att Lucifer härjade den här natten, att tyska flickor kläddes upp i vita nattlinnen för att se ut som Jesusbarnet eller för att helgonet Lucia dog martyrdöden i Syrakusa på 300-talet? Det är minst sagt förvirrande det där, men ett är säkert, även om traditioner behålls under lång tid förändras de också kontinuerligt.
Nu önskar vi er en fortsatt riktigt fin julhelg! Hur firade du på julafton och hur spenderar du juldagen?
Evy Knoph säger:
Hej! Å vad trist med migrän, vet precis vad du menar..Krya! O hoppas på fortsatt fint julfirande!
Firade med de närmaste hos X-et, enkelt, gott o trevligt, julklappar blir det mindre o mindre av nuförtiden, bättre att bidra när barnen (27,28) behöver hjälp, eller överraska med lite reskassa e.d när de har nån resa på G…
Idag på juldagen ska jag gå ut på stan för drink o.d med några kompisar, fler o fler som har juldagen som ”utgångsdag” har jag förstått..
Sen börja fundera lite på packningen till Miami o Karibien-kryssning 29 dec-10 jan :-).
25 december 2015 — 12:28
Matts Torebring säger:
Vad fint att du tar upp ett ämne som detta. Tråkigt att du inte mår bra själv. Skulle vi gå ut på gatan och fråga, varför vi firar jul i grunden, skulle nog bara ett fåtal kunna svara. För oss som familj, är det en av årets största kristna högtider.
Själva firar vi jul, som vi gjort så länge jag minns, sedan i början av 50- talet. Otroligt mycket har förändrats under alla dessa år. När jag var barn och upp till körkortsåldern, skulle djuren i ladugården skötas om, lite extra på julafton. Sedan kläddes julgranen fram på julaftons förmiddag. Hur rörigt det än kunde vara, var mamma alltid klar med julmiddagen till klockan 13.
Hela familjen var samlad och efter att korna mjölkats på kvällen, drack vi julkaffe. Mammas hembakade ”Judebröd”, går jag och köper än idag till julfikat, dessa var så goda, att jag glömmer dem aldrig. Efter detta läste pappa julevangeliet från Lukas 2: 1-21 samt Jes. 9: 2-6. Sedan delades de få julklapparna ut.
Att läsa julevangeliet gör vi alltid varje julafton. Detta lyfter mig bort, från all kommers, mat, stress och julförberedelser. Efter detta delar vi ut ”Julklappsberget”.
Våra barnbarn får idag obegränsat med julklappar.
God fortsättning!
25 december 2015 — 12:43
annar säger:
Hej, jag fortsätter att följa er trots att det var era fina reseskildringar som fick mig att börja följa bloggen. Ni har blivit en del av dator-öppnandet varje dag. Eftersom jag har en dotter omkring 30 som drabbas av migrän regelbundet har jag stor förståelse för att just de stunderna blir du fokuserad på att klara situationen. Tråkigt att du fick julafton förstörd, eftersom det är en av vår tids finaste traditioner. Ett litet barn står i centrum och för det barnets skull bryr vi oss om varandra än idag. ”älska din nästa som dig själv” är budskapet och i julen har vi alla möjligheter att göra något fint av berättelsen och traditionen. Historiciteten är mycket komplicerad, och som född och uppväxt i Norge vill jag gärna tro på de amerikanska astronomer som menar att Betlehemsstjärnan visade sig i mitten av maj (kanske, syttende maj)sju år före vår tideräknings början. Vi vet sedan gammalt att man räknat ca 7 år fel när det gäller Jesu födelse. Tänker på er och fortsätter troligen att följa er. Det känns lite spännande att lära känna ett par mänskor endast genom vardagsberättelser och en och annan fundering omkring tro och tradition
25 december 2015 — 12:47
admin säger:
Evy Knoph, tack så mycket! Vi har inte heller mycket julklappar nuförtiden. Och jag kan absolut tänka mig att de vuxna barnen mer uppskattar bidrag och hjälp just när det behövs! Vad härligt det låter med Miami- och Karibien-kryssning!
Matts, ibland känns det som att många idag är lite historielösa. Historien är ju viktig också för att förstå nutiden. Inte minst nu när det sker en massa förändringar i världen är det bra att ha kännedom om alla förändringar och folkvandringar som skett förr. Annars tror man ju lätt att det ”alltid” har varit på ett visst sätt, och så är det ju inte. Det låter som att ni har väldigt fina jultraditioner! Jag är inte kristen själv, men jag tycker ändå att det är tråkigt om julen bara handlar om kommersialism. Vi köper nästan inga julklappar längre, men brorsbarnen får nog en hel del.
Steve, migränen är ett gissel. Inte minst för att den kan komma när som helst och för att jag inte hittar någon riktigt effektiv medicin (har testat allt känns det som). Önskar en fortsatt fin julhelg på Getingstorp!
Annar, tack för din fina kommentar och för ännu mer intressant kunskap kring julen och Jesu födelse. Visst är det en fin högtid och det kändes väldigt tråkigt att vara sjuk igår. Som tur är så är vi bjudna till mamma idag, och idag känner jag mig bättre. Roligt förresten att du fortsätter följa vår blogg! Jag håller med om att det är lite speciellt att man ”lär känna” folk via bloggandet, men det är nog alla engagerade kommentarer, ofta från återkommande personer, som får oss att fortsätta blogga och tycka att det är kul. Önskar en fortsatt fin julhelg!
25 december 2015 — 12:54
Veiken säger:
Oj, den där migränen som kan ställa till det så för många! Eländigt, men kommer den så kommer den. Vi firade på varmare breddgrader och idag, juldagen, har vi varit fullt upptagna med att göra ingenting och njuta av tillvaron! God Fortsättning på er!
25 december 2015 — 12:55
Veiken säger:
Hmmm….glömde! Det var intressant läsning om traditioner du bjöd på! 🙂
25 december 2015 — 12:56
Rolle o Carina säger:
Tråkigt med återkommande Migrän,Usch o Fyyy!
Julen är numera en lugn högtid för oss iaf 🙂
Vi gav oss en bra Julklapp,nytt tak på Huset 🙂
Ha det gott..God fortsättning
JulKram
25 december 2015 — 13:28
Steve säger:
Det var en riktig jullektion du bjuder på. Oavsett vad som gäller så firar vi som vanligt här på Getingstorp.
Den där migränen är då ett riktigt gissel. Hoppas att den släpper och att ni får en fortsatt fin julhelg.
25 december 2015 — 12:47
Ditte säger:
Migränen kan du ju tyvärr inte styra över, men skönt att du idag är lite bättre.
Tack för trevlig läsning om jultraditionerna och det är alltid trevligt att läsa olika versioner av julfirandet både här hemma och runt om i världen.
Förstår att det gungat hos er i natt för även här i Hammarbykanalen gick det vågor i natt och gör så fortfarande.
Tittar på hubbåtarna som käckt guppar upp och ner.
Kan tänka mig att aquavillorna hos er rullat rejält för de har ju bra vindfång.
Sedan många år tillbaka är inte julen så viktig, har nog aldrig varit egentligen, men vi träffade barnbarnen i Uppsala och döttrarna och det är alltid mysigt.
Vi har ju förr ofta tillbringat julen utomlands men nu är det fint att var hemma och träffa de mina. Världen finns kvar….
God fortsättning!
25 december 2015 — 14:10
admin säger:
Veiken, det låter som att ni har en härlig tillvaro! Fortsätt att njuta av julen och värmen!
Rolle o Carina, det låter som en riktigt bra julklapp! Önskar er en fortsatt fin julhelg!
BP, jag är inte kristen själv, men tycker att både historia och religion är intressant. Har ingenting emot att folk är religiösa heller oavsett religion, så länge det inte är fundamentalism. Det är nog sant att vi inte är lika ”juliga” som många andra, men lite julmat brukar det bli om tillfälle ges. Inte nödvändigt om vi är på andra sidan jordklotet dock… 😉 Önskar er en fortsatt fin julhelg!
Ditte, ja det har gungat ovanligt mycket hos oss! Jag brukar inte må dåligt av det, men eftersom jag kan bli illamående av migränmedicinen så var det väl en dålig kombo 😉 Önskar er en fortsatt fin julhelg!
25 december 2015 — 14:24
BP säger:
Tackar för den ”lektionen” här på juldagen. Alltid intressant att få lite (objektiv) bakgrundsinfo om högtidsdagar som inte är ”färgad” av endast kristna och bibliska inslag. Är aningen ”allergisk” mot ”baby Jesus” i krubban;-)
Osis med din migrän, snacka om dålig tajming. Åt andra sidan är ni ju lika ”juliga” som vi, dvs. inte alls av dina inlägg och kommentarer hos andra att dömma. Lite tur i oturen där ändå.
Vi har inte firat speciellt – undantag skinkan då och lutfisk (åt mig, då maken inte tar i den ens med en tång).
Å stormat har det är också och gör det fortfarande.
25 december 2015 — 13:47
Monica Pizanias säger:
God fortsättning! Jag läser er blogg ibland och hoppas ni fortsätter att skriva om nya resor! Hoppas migränen lugnar ner sig också. En av mina söner har liknande problem men det har blivit bättre vartefter.
Vi bor i Grekland, och här är det rätt förvirrande med jul, för enligt grekisk tradition ska helgonet Agios Vasilis komma med presenter till barnen i nyårshelgen, och oftast med båt- så klart när så många bor på öarna och helgonet kommer från Mindre Asien.- Den version av tomten som nu är spridd över hela världen går inte ihop med det där, så jag undrar hur föräldrar lyckas förklara för barnen hur det hänger ihop…det var enklare hos oss i Norden med tomten som ju var en gammal bekant på gårdarna. I alla fall passar man på att fira med lite extra mycket mat (kalkon) och bakverk förstås. Barnen går runt och sjunger ”kalanda” -som vi gjorde också, vem har inte pulsat mellan gårdarna i snön som stjärngosse och sjungit Staffan Stalledräng…och så får man en present till på nyåret, åtminstone om man har en snäll gudmor. Nu går jag och tar mig en julkaka: kourambié. Må så gott!
25 december 2015 — 15:27
admin säger:
Monica Pizanias, tack för din kommentar! Naturligtvis kommer vi fortsätta skriva om resor! Vi åker till Finland redan i januari och har även en resa till Ungern inbokad, men det blir säkert mer! Intressant att läsa om julfirandet i Grekland! Jag förstår att de där tomteistorierna inte är helt enkla att slå ihop, men det är väl just så det ofta är. Traditionerna kommer från olika håll och mixas! Önskar en fortsatt fin julhelg!
25 december 2015 — 15:35
Lars Permeln säger:
Trist att migränen smyger sig på vid tillfällen som t.ex. julafton då det är klart fel tillfälle. Börjar det inte bli dags att ta reda på och försöka åtgärda orsaken till den otäcka migränen. Vi samlas som regel och firar julafton tillsammans inom familjen. Julen är närmast lite helig för min kära hustru Kristina, den vill hon inte missa och den ska vara som den brukar vara. Efter Kalle Anka på TV drar vi som regel till kyrkan på julbön som är tradition från våra föräldrar. När vi kommer hem blir det julmat och först när avdukningen är klar blir det julklappsutdelning som barnbarnen turas om att sköta om. Den tar lång tid eftersom vi öppnar ett paket i taget och alla är med, klämmer och känner.
25 december 2015 — 17:33
Ama de casa säger:
Men DUMMA migrän! Skönt att du är bättre idag.
Julafton firade vi med julknytis med ett gäng goda vänner, och idag har det promenerats och kollats på TV. Lugnt och skönt 🙂
25 december 2015 — 20:31
admin säger:
Lars Permeln, orsaken till migränen är väl ärftlig, men jo, jag känner att jag behöver hitta bättre sätt att undvika utbrott och att hantera dem när de är på väg… Traditioner kan vara mysigt och det låter som att ni brukar ha en väldigt fin jul! Önskar en fortsatt fin julhelg!
Ama de casa, ja så känner jag oxå, att migränen är dum alltså…! Knytis låter trevligt! 🙂
25 december 2015 — 22:44
Lanclin säger:
Visst är det spännande med traditioner? 🙂 Lärare och kulturhistorianörd som jag är hoppas jag att jag både utbildade och inspirerade till fortsatt lärande lite med mina decemberinlägg om ”svenska” traditioner.
Tack för länkarna, nu hittar kanske ännu fler de uppskattade inläggen 🙂
27 december 2015 — 9:41
admin säger:
Lanclin, jag tycker att det är superintressant och gillade verkligen dina inlägg! 🙂
27 december 2015 — 18:43