Kan man äta gott i Finland? Vad tänker du på när du hör ”finsk mat”? Jag brukade nog tänka på karelska piroger, morotslåda eller kanske någon stabbig vardagsrätt med kött och potatis. Men nu vet jag att det finska köket har mer att erbjuda än så.
Vi presenterar de fyra bästa restaurangupplevelserna under vår resa i södra Finland. Vad är dina erfarenheter av finsk mat och har du några favvo-restauranger i vårt östra grannland?
Innehållsförteckning
Hjalmar’s restaurant & pub i Korpo
Vi besökte egentligen aldrig Hjalmar’s restaurant & pub i Korpo, men vi fick smaka deras mat när vi besökte hotell Nestor i Åbos skärgård. Till lunch fick vi smaka en grymt god sik som tillagats i paket med ost och svamp, och som serverades med ugnsbakade rotfrukter, sallad och skärgårdsbröd. Inte tillkrånglat på något vis, men sååå gott!
Restaurang Köpmans i Nagu
Restaurang Köpmans i Nagu besökte vi faktiskt inte heller, men vi serverades mat från deras restaurang när vi spenderade en kväll i en stuga i närheten av Nagu. Här fick vi en supergod 4-rätters meny med fisksoppa, pannkaka med mörtmousse, gäddburgare och lammburgare med sommarsallad och till sist en pannkaka med rabarber och vit choklad.
Restaurang Kaskis i Åbo
Den absolut lyxigaste restaurangen vi besökte under vår vistelse i Finland var Kaskis i Åbo. Vill du äta gott i Finland ska du inte missa att göra ett besök här! Restaurangen har rankats som en av de bästa i hela landet och har fått beteckningen ”Masterclass” i White Guide Nordic, som listar de bästa restaurangerna i Norden.
Vi provade den 6-rätters meny som finns att beställa på restaurangen, och det var en spännande upplevelse bland kreativa rätter! Mest överraskande var kanske förrätt nummer 2: en pytteliten och supergod kebab i bröd. När åt du senast kebab på en finrestaurang liksom? Den första huvudrätten bestod av fisk med asiatiska smaker och den andra huvudrätten bestod av grymt god renfilé.
Restaurang Haltia i Esbo
Till sist vill vi nämna restaurang Haltia i naturcentret Haltia i Esbo. Vi åt en av deras gruppmenyer, och den var helt grym! Vi serverades fyra rätter: gravad sik på skärgårdslimpa, stekta trattkantareller, fasanbröst med nässel- och palsternackspuré samt äppelpaj med rosenbladsglass.
Om man kommer till Haltia i mindre sällskap eller inte beställt i förväg får man dock hålla sig till deras vanliga meny, som förhoppningsvis inte är dum den heller.
Fler tips till Finland
Finland har mycket att bjuda på, allt ifrån fina städer som Helsingfors och Åbo, till vacker natur och historiska platser såsom Åbo slott. Nedan hittar du alla våra artiklar om Finland.
Att välja färja eller flyg till Helsingfors?
Ska man välja färja eller flyg till Helsingfors? Vi reser, som du kanske vet, till Helsingfors…
Guldkorn på Åland – tips för ditt besök
Gästskribent: Jonathan Gharbi de Maré Åland är mysigt, vackert och avkopplande. Det finns mycket att se…
Att göra i Eckerö på Åland – 10 tips
Vad kan man göra i Eckerö på Åland? Denna västliga del av Åland ligger närmast Sverige,…
Åbo skärgård i vinterskrud – pimpelfiske och bastubad
Vid lunchtid igår landade vi på Helsingfors flygplats. Det var inte fullt så kallt som vi…
Åbo saluhall – delikatesser och bakverk
Gillar du mat och funderar på att resa till Åbo? Då ska du definitivt planera in ett…
Att göra i Uleåborg i Finland – 20 tips
Vad kan man göra i Uleåborg i Finland? Denna stad, som ligger vid Ule älvs utlopp…
Att besöka Kalajoki Camping – härliga sanddyner i Finland
Att besöka Kalajoki Camping i Finland kan vara en härlig upplevelse. När vi, inför vår Finlandsresa…
Sveaborg i Helsingfors – sjöfästning med svensk historia
Att besöka Muminvärlden i Nådendal – tips och info
Att besöka Muminvärlden i Nådendal i Finland är fantastiskt mysigt och nostalgiskt, framför allt om man…
Weekend i Åbo – spa, kultur och god mat
För några veckor sedan spenderade vi en weekend i Åbo, fylld av spa, kultur och god…
Matka 2019 – den stora resemässan i Helsingfors
Då var det dags att berätta om Matka 2019! Matka är Nordens största resemässa och bjuder…
Att göra i Åbo – 30 sevärdheter och upplevelser
Vad kan man göra i Åbo? Denna finländska stad, som en gång i tiden var Finlands…
Att göra i Nådendal – 15 tips till en finsk skärgårdspärla
Vad kan man göra i Nådendal? Denna finska lilla stad är en riktig skärgårdspärla som du…
Att göra i Helsingfors – 30 sevärdheter och upplevelser
Vad kan man göra i Helsingfors? Denna nordiska huvudstad bjuder på en hel del design och…
Att göra i Kristinestad – 15 tips till en finländsk trähusidyll
Vad kan man göra i Kristinestad i Finland? Denna lilla österbottniska trähusidyll bjuder på charmiga gränder,…
Vinterkryssning till Finland – julstämning ombord på Finnsirius
Vi har gjort en vinterkryssning till Finland, med Finnlines nya fina kryssningsfartyg Finnsirius. I december är…
Att göra i Karleby i Finland – 17 tips
Vad kan man göra i Karleby i Finland? Denna mysiga stad ligger vid kusten och bjuder…
Att göra i Haparanda och Torneå – 16 tips
Vad kan man göra i Haparanda och Torneå? Två städer i två olika länder, men nästan…
Att göra på Kökar på Åland – våra 12 bästa tips
Vad kan man göra på Kökar på Åland? Detta är en fantastisk liten ö att besöka,…
Ölprovning på ”Skolan” i Åbo
När vi var i Åbo besökte vi Koulu, eller ”Skolan” som det heter på svenska. Det…
Att besöka Kastelholms slott – Ålands enda medeltida borg
Att besöka Kastelholms slott är mycket intressant och spännande. Detta är Ålands enda medeltida borg, grundlagd…
BestPark ställplatser i Finland – vi har testat
Har du upptäckt BestPark ställplatser i Finland? Vi har rest med husbil i Finland under knappt…
Naturcentret Haltia i Esbo i Finland
Utanför Esbo, inte så långt från Helsingfors, hittar du naturcentret Haltia. Att komma hit är att…
Resemässan Matka i Helsingfors 2018
Resemässan Matka i Helsingfors är inte bara Finlands största resemässa, utan den största resemässan i hela…
Att besöka Åbo slott – svensk och finsk historia
Att besöka Åbo slott i Finland är mycket intressant. Slottet, som har över 700 år på…
Att göra i Vasa i Finland – 20 sevärdheter och upplevelser
Vad kan man göra i Vasa i Finland? Denna finländska stad är centralort i Österbotten, och…
Finnlines nya fartyg till Åland och Nådendal – toppmoderna Finnsirius
Finnlines nya fartyg till Åland och Nådendal heter Finnsirius och är ett toppmodernt kryssningsfartyg med läcker…
Med Finncanopus till Finland – premiär för nytt fartyg
Gästskribent: Jonathan Gharbi de Maré Då var det dags för premiär i dubbel bemärkelse. Både för…
Att göra i Oravais i Österbotten – 10 tips
Vad kan man göra i Oravais i Österbotten i Finland? Oravais är inte mer än en…
Att göra på Föglö på Åland – våra 10 bästa tips
Vad kan man göra på Föglö på Åland? Denna lilla pärla, i den åländska skärgården, har…
Att göra i Mariehamn på Åland – 12 tips
Vad kan man göra i Mariehamn på Åland? Denna trevliga lilla stad bjuder på allt från…
Caravan – Husbilsmässa i Helsingfors
I helgen besökte vi Caravan, en husbilsmässa i Helsingfors. Mässan anordnades i samband med den stora…
Att göra på Åland – 30 sevärdheter och upplevelser
Vad kan man göra på Åland? Detta självstyrande och svenskspråkiga lilla örike är inte bara vackert,…
Att göra i Österbotten i Finland – 12 tips
Vad kan man göra i Österbotten i Finland? Detta är ett intressant område att resa i,…
Att göra i Raumo – 15 tips till en finsk Unescostad
Vad kan man göra i Raumo i Finland? Denna lilla stad, som grundades år 1442, överraskar…
Att besöka Bomarsunds fästning – intressant historia på Åland
Att besöka Bomarsunds fästning är riktigt intressant. Här byggde Ryssland en gång i tiden en mäktig…
Att göra i Brahestad i Finland – 10 tips
Vad kan man göra i Brahestad i Finland? Detta är en liten och väldigt charmig stad…
Dagskryssning till Åland med Eckerölinjen
Igår åkte vi på kryssning över dagen till Åland med Eckerölinjen. Peters pappa fyllde 80 år…
Matka – norra Europas största resemässa
Vi har besökt Matka – norra Europas största resemässa. Den 21-24 januari slogs portarna upp på Helsinki Exhibition…
Några reflektioner från Finland
Trots att vi reser mycket så reser vi kanske lite för lite i våra grannländer. Vi…
Att göra i Jakobstad i Finland – 20 tips
Vad kan man göra i Jakobstad i Finland? Denna fina lilla österbottniska stad bjuder på allt…
Att göra i Närpes – 12 tips till tomatstaden i Finland
Vad kan man göra i Närpes i Finland? Denna intressanta österbottniska stad bjuder på allt från…
Tio timmar i Åbo för en livsnjutare
Gästskribent: Jonathan Gharbi de Maré Visst hinner man mycket på en dag. Kanske inte en stad…
Bottniska kustvägen – FREEDOMtravel Temavägar
Bottniska kustvägen tar dig runt Bottniska viken, som är Östersjöns nordligaste vik, och som ligger mellan…
Vinterweekend i Åbo – julstämning och julmarknader
Vi har haft en härlig vinterweekend i Åbo, fylld av julstämning och julmarknader, kombinerat med museibesök…
Fakta om Finland – 30 saker du (kanske) inte visste
Fakta om Finland bjuder vi på idag! Vårt grannland bjuder på allt från spännande historia till…
Åbo skärgård: färjor, konst och barfotastig
Igår besökte vi konstmuseet Art Bank, som visade sig bjuda på riktiga överraskningar. I förrgår fick…
Coola minihusvagnar och husbilar på Caravan i Helsingfors
I fredags kikade vi på minihusvagnar och husbilar på Caravan i Helsingfors, husbils- och husvagnsmässan som…
anita wag agrimanaki säger:
Jag älskar era matbilder och matupplevelser (i alla inlägg, inte bara detta). Mörtmousse…var det gott? Ouzosåsen lät ju verkligen grekisktinspirerat.
26 januari 2016 — 8:27
Lennart säger:
Havis Amanda i Helsingfors har jag besökt många gånger, favorit Piggvar!
Jag har också spisat mitt livs godaste leverstuvning i Helsingfors men minns ej vad restaurangen hette.
Finska köket är också spännande!
26 januari 2016 — 8:54
Jennifer - svensk globetrotter i Helsingfors säger:
Spännande restauranger ni fick besöka! Jag var inte ute på så många restaurangbesök när jag bodde i Åbo faktiskt, eftersom jag var student då 😉
Men gillade Tårget minns jag!
I Helsingfors finns massor av spännande i restaurangväg! Pastor har jag besökt och det är toppen förutom ganska usel service.
I övrigt älskar jag Finlands utbud av rågbröd (till och med hamburgarna på deras snabbmatställen säljs med rågbröd liksom).
Saker jag tycker är mindre bra: Valios mjölk, semlorna (som jag skrev om förra året vid den här tiden: http://jennifersandstrom.se/2015/01/27/finland-gor-semlor-fel/ och fick en del kritik för, woopsie) och så deras utbud av godis (hehe, men det är kanske lika bra det).
26 januari 2016 — 9:33
Rolle o Carina säger:
Wow,vilken underbar Gourméresa ni är ute på!
Nu blev jag vansinnigt hungrig 🙂
Ha det gott o njut….
26 januari 2016 — 10:02
Ditte säger:
Så läckra och inspirerande matbilder och vilka härliga restauranger ni besökte. Vi blev nu, här upp på 11 000 m höjd inspierrade och planerar en resa i Åbolands skärgård i sommar. Åland skärgård kanvi och den har vi besökt många gånger och vi har också besökt Åbolands skärgård en del, men det var länge sedan. Åbo och Helsingfors har oftare fått snabbesök.
I Helsingfors har jag en favoritresaurang och det är ”Havis Amanda” och även saluhallen där erbjuder trevliga matbesök.
Jag har inte heller haft så höga tankar om den finsla maten, lika lite som om den estniska men mycket har hänt.
26 januari 2016 — 10:32
Ama de casa säger:
Mina erfarenheter av finsk mat är så gott som obefintliga. Har inte varit mycket i Finland överhuvudtaget.
Vilken himla massa god mat! Fast mörtmousse lät som det skulle knastra av benrester… Det är allt mycket ben i den fisken… 😉
26 januari 2016 — 10:48
Alexandra säger:
Just fisksoppa är för mig väldigt finsk. Mormor och morfar är från Finland (högt upp i tornedalen) och fisksoppa var liksom det man nästan alltid åt hos dom. Och rökt sikt. Jag tänker mig finsk mat som rejäl och robust hehe…. Vilket den iofs kanske också är uppe i norr finland där jag mest har varit.
26 januari 2016 — 10:21
BP säger:
Herregud såååå gott! Å vilka underbara bilder! Mört har jag aldrig ätit, vet inte ens hur fisken ser ut.
I Finland åt jag björn för första gången. Otroligt gott. Minns dock inte namnet på restaurangen.
26 januari 2016 — 14:09
Annika säger:
VAD kul att ni även var så pass mycket i svenskfinland. Där är ju jag också om somrarna, fast i Österbotten!
ÄLSKAR finskt bröd! Bäst världen nästan. Det går inte att få tag på trist bröd i Finland.
Gillar morots och kålrotslåda på julen. Memma på påsken (länge sen jag åt det nu).
Annars vet jag inte? Tycker man äter som hemmai Sve, mer eller mindre.
Gillar skinkan i Finland, och deras medwurst, gillar deras läsk (Hartwall ffa), bröd, friterade munkar (grisar kallas de). Sverige har godare godis och ost, tycker jag nog.
Jättekul att läsa om era upplevelser i Finland!
26 januari 2016 — 16:25
Steve säger:
Jag har ingen särskild erfarenhet av det finska köket, men ett högklassigt kök verkar även Finland ha skapat.
Den där sikrätten skulle jag gärna velat smaka.
Mörtmousse, innovativt så det förslår.
26 januari 2016 — 17:24
Lars Permelin säger:
Dom portionerna ser riktigt smakliga ut, det går nog att bli mätt och belåten även i Finland.
26 januari 2016 — 18:55
admin säger:
Anita, vad roligt att höra att du gillar våra matbilder! 🙂 Biffarna var lite grekisinspirerade helt klart och ja, mörtmoussen var god!
Lennart, vad kul att ni har en favoritrestaurang i Helsingfors! Piggvar låter gott! Lever äter man (jag) inte så ofta, men det kan vara gott om det är bra tillagat.
Jennifer, kul med restaurangtips i Helsingfors! Vi hann knappt besöka några restauranger där, men en annan gång kanske! Håller med om att brödet är supergott. Det de kallade ”skärgårdsbröd” var mums mums. Och haha, jag förstår att du kanske trampade på en öm tå när det gäller semlorna 😉
Rolle o Carina, nu har vi hunnit komma hem igen, men vi fick mycket god mat i Finland (samt en hel del grillkorv också, haha) 🙂
Alexandra, fisksoppa fick vi mer än en gång under veckan så det känns ju rätt då! Sik, gädda och abborre fick vi också, såna fiskar som man (jag) inte äter så jätteofta annars.
Ditte, men vad roligt om vi inspirerat till Åbolands skärgård! Faktum är att vi nästan blivit inspirerade att åka dit igen själva, fast en annan årstid i så fall och kanske åka en längre runda. Kul förresten att du rekommenderar samma restaurang som Lennart. Nästa gång vi besöker Helsingfors får vi bestämt göra ett besök där!
Ama de casa, vi har inte heller varit sådär jättemycket i Finland faktiskt, några kortare turer för längesen bara. Och mörtmoussen var mjuk och fin 🙂
BP, Björn var ju väldigt speciellt! Det har jag aldrig ätit. Mörtmoussen var god, men innan dess har jag nog bara hört att mört ska vara en benig liten fisk 😉
Annika, jag håller med om att brödet var supergott. Det de kallade skärgårdsbröd älskade jag! Verkligen roligt att du berättar om dina erfarenheter från Finland och maten i Finland!!!
Steve, siken var supergod! När jag åt den tänkte jag att jag oftare måste ha svamp till fisk, sååå himla gott!
Lars Permelin, uppenbarligen så gick det utmärkt! 🙂
26 januari 2016 — 22:42
Ulla & Torgny säger:
Lite överraskande…….man hör aldrig att Finland är med någonstans, vad det gäller mat, kokböcker eller några andra utmärkelser. Klart att det finns god mat där också…..kanske borde uppmärksammas mera…….fina reportage……
26 januari 2016 — 23:06
admin säger:
Ulla & Torgny, jag kan hålla med, har inte hört mycket om maten i Finland. Men der finns åtminstone riktigt bra mat på en del ställen! 🙂
27 januari 2016 — 7:25
Veera Bianca säger:
THAT REINDEER <3
27 januari 2016 — 21:22
Maria säger:
Kul att Finland levererade matmässigt också! 🙂 Oftast gillar folk att highlighta allt det KONSTIGA som många finländare inte ens skulle äta själva, typ blodkorv, blodgröt, kalakukko (fisk i bröd) m.m….! Mycket soppor hör traditionellt till det finländska köket, men tror inte att så många unga människor kokar soppor numera, så får se om det är nåt som försvinner småningom, eller också får det ett nytt uppsving efter ett tag! Jag lagar själv typ aldrig något riktigt typiskt finländskt, utan lagar mera internationella rätter.
27 januari 2016 — 21:34
admin säger:
Veera Bianca, the reindeer of the year! 🙂
Maria, haha, ja ibland kan det ju vara kul att lyfta upp ”konstiga” maträtter, men det kan man ju lika gärna göra i Sverige i så fall! Gissar att mycket vardagsmat är lik i Sverige och Finland, och idag ska ju mycket gå snabbt och man får mycket inspiration från andra kulturer oxå. Själva gillar vi soppor och lagar en hel del faktiskt, typ fisksoppa, gulasch och olika grönsakssoppor 🙂
28 januari 2016 — 9:52
Steel city anna säger:
Jag tänker på mörkt bröd … Detta var spännande maträtter! Ser gott ut.
31 januari 2016 — 1:46
Caroline King säger:
Wow. Allt ser riktigt gott ut! har inte alls tänkt att finsk mat kunde vara så 🙂
02 februari 2016 — 11:47
Aaa säger:
Det är nog väldigt olika mat i olika delar i Finland! Skärgårdsmaten är för sig. Brödet är gott i hela landet och man får tag på det färskt varje dag. Korv är godare än svensk. Så även många bakelser. Lakrits är världens bästa. Undrar vad jag skulle sakna från Sverige om jag flyttade tillbaka till Finland, det är säkert en hel del!☺
15 februari 2016 — 20:02