Drömmer du om att uppleva den afrikanska kontinenten, samtidigt som du befinner dig hemma i Sverige? Eller saknar du den perfekta läsningen inför Afrika-resan? Gör en resa till Afrika i böckernas värld! Vi presenterar 9 skönlitterära böcker som tar dig med till 9 olika afrikanska länder. Har du några fler tips på skönlitterära böcker eller memoarer som utspelar sig i Afrika?
Innehållsförteckning
Egypten: Yacoubians hus av Alaa Al-Aswany
I ”Yacoubians hus” får du följa med till hjärtat av Kairo där det finns ett hus, som uppförts i europeisk stil på 1930-talet. Då bodde här miljonärer och ministrar. Nu är det en salig blandning av människor.
I de fina lägenheterna bor den homosexuelle chefredaktören och den korrupte rikemannen som tänjer på Koranen för att tillfresställa sina begär. I skjulen på taket bor den fattiga kvinnan som lär sig att ta sig fram i ett samhälle som styrs av mäns lustar och portvaktarsonen som vill bli polis, men som nekas tillträde och vänder sig mot religiös fundamentalism. Sex, makt och religion i en megados!
Etiopien: 438 dagar av Johan Perssons och Martin Schibbye
438 dagar är Johan Perssons och Martin Shibbyes berättelse om fångenskapen i ett etiopiskt fängelse, efter att de tagit sig in i Ogaden för att göra ett reportage om Lundin Oil. Först och främst är det en spännande skildring av Johans och Martins otäcka äventyr, som inkluderar långa vandringar utan vatten och mat, skottskador, skenavrättningar och instängdhet i ett kallt och smutsigt fängelse.
Samtidigt är det förstås en berättelse om så mycket annat. Vad kan och ska journalister göra egentligen? Världen bör förstås få rapporter även från platser dit journalister egentligen inte är välkomna, annars blundar vi ju för massor av förbrytelser och människoöden. Men innebär det att man får bryta mot andra länders lagar? Och i så fall – vilka risker ska en journalist egentligen vara beredd att ta?
Kenya: Den vita massajen av Corinne Hoffman
Den vita massajen är den schweiziska affärskvinnan Corinne Hoffmans självupplevda kärlekshistoria, som utspelar sig i Kenya. Hon reser på semester till Kenya med sin pojkvän, men blir snart förälskad i den vackre massajkrigaren Lketinga.
Under fyra dramatiska år lever hon tillsammans med massajerna på den afrikanska landsbygden, där hon också blir mamma till en liten dotter. Man kan inte låta bli att tycka att Corinne är naiv i sin blinda förälskelse, men trots det ger boken en intressant inblick i massajernas annorlunda liv. Förbered för kulturkrock!
Libyen: Ingen i världen av Hisham Matar
I ”Ingen i världen” tar Hisham Matar med läsaren till ett land dit ingen annan bok tagit mig förut: Libyen. Suleiman växer upp i Tripoli på 70-talet, under Kadaffi-regimen. Det är en totalitär stat, där din granne kan vara en ”antenn”.
Revolutionskommitténs bilar hämtar upp medborgare som misstänks trotsa regimen och dessa förhörs, misshandlas (eller avrättas) i TV, på bästa sändningstid. Historien berättas ur nioårige Suleimans perspektiv, med ett språk som stundtals är poetiskt. Läsvärd!
Marocko: Fånge i öknen av Malika Oufkir
”Fånge i öknen” tar till en början med dig till en värld av ofattbar lyx. Malika Oufkir växer upp i kungens palats och lever som tonåring ett jetsetliv med fester med inbjudna Hollywoodstjärnor. När pappan deltar i en statskupp mot kungen och blir dödad byts lyxlivet i slottet mot 20 års fångenskap under jord.
Tillsammans med sin mamma och fem syskon överlever Malika två decennier av svält, sjukdomar och total isolering. Men till slut börjar de gräva en tunnel med sina egna händer… En av de mest fascinerande berättelser jag någonsin läst!
Nigeria: Americanah av Chimamanda Ngozi Adiche
Boken ”Americanah” börjar med att Ifemelu och Obinze träffar varandra som unga i Nigeria. Obinze drömmer ständigt om USA, men det är Ifemelu som lyckas ta sig dit och skaffa sig ett liv, innan hon långt senare återvänder till Nigeria och träffar Obinze igen.
Detta är ingen kärleksroman, utan en bok om kulturkrockar, om ras och om hur vita människor ser på svarta människor. Ibland tycker jag att boken är onödigt långrandig, men många gånger fungerar den som en riktig ögonöppnare. Intressant läsning som jag inte ångrar!
Somalia: En blomma i Afrikas öken av Waris Dirie
”En blomma i Afrikas öken” är den osannolika berättelsen om en fattig nomadflicka i Somalia som blir supermodell. Föräldrarna lever ett enkelt och traditionellt liv med muslimska värderingar, och dottern vallar getter på dagarna.
Den första traumatiska händelsen utspelar sig då hon blir omskuren, och när hon sedan som 12-åring ska giftas bort till en man i 60 års-åldern flyr hon hon till huvudstaden Mogadishu. Därefter fortsätter den osannolika resan till London och ett liv som supermodell.
Sudan: Slav av Mende Nazer
”Slav” är Mende Nazers berättelse om sin tuffa uppväxt. Mende växer upp i Sudan och blir vid 12 års ålder såld som slav till en rik arabfamilj i Khartoum. Berättelsen kunde ha stannat här, som den kanske gör för många andra flickor i Mendes situation, men istället säljs hon vidare som slav till Sudans ambassadör i London.
Livet i London är inte bättre på något sätt, och förtrycket är kanske hårdare än någonsin. Men så småningom får Mende kontakt med andra sudaneser som hjälper henne att bryta sig ut ur år av fångenskap…
Sydafrika: Agaat av Marlene van Niekerk
Agaat utspelar sig i Sydafrika, strax efter att Apartheid-systemet har fallit. Den vita farmarhustrun Milla de Wet ligger förlamad och är helt utlämnad åt den svarta Agaats omsorger. Man märker snabbt att det finns en laddning mellan de två kvinnorna, och det hela får successivt sin förklaring.
Som femåring räddades Agaat av familjen de Wet och blev nästan omhändertagen som familjens eget barn, men när Milla till slut fick en egen son förändrades förutsättningarna helt. En berättelse som utspelar sig i det lilla, men som samtidigt handlar om hela situationen i Sydafrika.
Maria säger:
Den vita massajen (första boken) har jag både läst och sett som film, har även läst boken slav. Båda är så bra och jag har läst dem fler än en gång. En blomma i Afrikas öken har jag bara sett som film.
svar: Aha, ok 🙂 Har hört att en del utbildningar/titlar heter olika i Sverige och i Finland, därför vågade jag inte bara utgå från att denna utbildning har samma titel i Sverige.. 😉
Uppsatser är iaf i mina öron (och i många andra finländares öron också antar jag) aningens kortare texter som kanske kan höra samman med en enskild kurs. Hur lång en uppsats får vara har jag dock inte riktigt på klart.. 😛 Avhandling skriver vi även på kandidatnivå 🙂 Tycker därför det låter lite konstigt att säga att man skriver en uppsats som kan bli upp till ca.100 sidor på magisternivå.. 😉 Intressant med dessa skillnader 🙂 Vet dock inte hur långa era examensarbeten brukar vara, här är det ca.25-35 sidor för kandidat och ca. 70-90 sidor för magister som är det vanliga. Varierar lite mellan olika ämnen.
07 februari 2016 — 11:53
Steve säger:
Ett brasätt att närma sig en främmande kontinent. ”Den vita massajen” har jag sett som film.
07 februari 2016 — 11:42
admin säger:
Steve, ja eller hur!? Jag tycker att skönlitteratur kan vara ett fantastiskt sätt att resa i både tid och rum.
Maria, roligt att du oxå gillat de här böckerna! SV: Det är nog bara en språklig skillnad. Hur långa examensarbetena är i Sverige tror jag skiljer väldigt mycket mellan olika ämnen, dvs mellan naturvetenskap, samhällsvetenskap, medicin osv. Det är lite olika traditioner där. Förr hette det C-uppsats på kandidatnivå och D-uppsats på magisternivå, men nu heter det nog oftast examensarbete. Avhandling heter det så vitt jag vet bara när man doktorerar. Men det är nog bara språkliga skillnader. (Och kanske skiljer det lite mellan ämnen här också. Jag är mest bekant med medicin och ämnen inom hälsoområdet.)
07 februari 2016 — 12:55
Ditte säger:
Tack för bra tips! Och att resa i böckernas värld är också en bra resa många gånger.
Någar av böckerna har jag läst; ”Yacoubians hus”, ”438 dagar,” ”En blomma i Afrikas öken” och ”Fånge i öknen ”och några har jag inte läst men känner att jag skulle vilja läsa fler av dem och att börja med ”Slav” , ”Agaat” och ”Ingen i världen”.
Afrika är ganska outforskat för min del utom Nordafrika och jag hoppas komma iväg på en resa till Sydafrika och en rundresa där.
Återstår att se och planera…
07 februari 2016 — 12:56
Geddfish säger:
Tack för bra tips!
Jag har läst ”En blomma i Afrikas öknen”, ”Fånge i öknen”, ”Den vita masajen” och den efterföljande boken, för länge sen. Och nu kanske jag får upp lusten att läsa fler av de av er nämnda.
07 februari 2016 — 13:17
admin säger:
Ditte, Afrika är ju en hel kontinent med många länder som man (jag!) till viss del har dålig koll på. Böcker är ju ett intressant sätt att resa, men jag skulle också vilja se fler platser, till exempel Namibia. De länder vi besökt i Afrika är Egypten, Marocko, Kenya och Tanzania inkl. Zanzibar.
Geddfish, ja flera av de här böckerna har ju några år på nacken! Några av dem kan därför också vara lite svåra att gå tag på, men flera finns fortfarande på t.ex. Adlibris.
07 februari 2016 — 13:55
Ama de casa säger:
Jag tänkte direkt på Den vita massajen. Oerhört fascinerande att som västerlänning ”välja” att leva på det sättet.
07 februari 2016 — 18:29
Ama de casa säger:
sv: Haha! Hur kan du ha missat konceptet för hur Schlagern avgörs? 🙂
Det är fyra deltävlingar där två låtar går direkt till final, och två till ”Andra chansen”. Den tävlingen ger två till (bland dom som redan röstats ut) en finalplats. Sen kommer finalen på det. Totalt 6 program alltså innan det svenska bidraget till Storschlagern är korat. Anders lider mycket under den här tiden på året… 😀
07 februari 2016 — 18:33
admin säger:
Ama de casa, ja verkligen fascinerande! Ja, hur jag kan ha missat det…? Ja det kan man ju undra…. Men nu är jag desto klokare! Tack 🙂
Travelmania, åh vad härligt att åka till Sydafrika! Spännande och intressant! Kul att du nämner Damernas detektivbyrå, jag visste inte att den utspelar sig i Botswana!
BP, åh nu kommer ju ett tips till om Damernas detektivbyrå! Jag har inte läst den och hade ingen aning om att den utspelar sig i Botswana! Trevligt med en bok som kanske är mer upplyftande än deprimerande. Flera av mina boktips handlar ju om ganska tunga ämnen. Det finns förstås en massa positiva och roliga saker från den här kontinenten också, men många gånger skrivs ju böcker om sånt som är dramatiskt och omvälvande…
07 februari 2016 — 19:31
Johnny Friskilä säger:
Oj, vad mycket ni har läst!! 🙂
Innan jag åkte till Algeriet för ett par år sedan läste jag ”Lovers of Algeria” av Anouar Benmalek – oerhört bra bok som blandar 1940-talets kolonialproblematik med 1990-talets inbördeskrig, samt tar upp både kärlek på olika plan och möten mellan två kulturer.
Värt att läsa, även om man inte har Algeriet i sina reseplaner 🙂
07 februari 2016 — 19:32
Travelmania säger:
Hej, visst är det ett härligt sätt att närma sig ett land genomlitteraturen.
Jag borde kanske ta ert boktips om Agaat då vi snart åker till Sydafrika(=
Själv gillar jag att koppla av med Damernas Detektivbyrå som utspelar sig i Botswana. Precis som ni säger finns det mycket att utforska på den Afrikanska kontinenten. Överst på vilja-besökalistan är just nu Moçambique.
07 februari 2016 — 18:38
BP säger:
438 dagar har jag läst och tyckte den var riktigt bra. Den vita massajen har jag sett som film. En bokserie som jag saknar och kan rekommendera är ”Damernas detektivbyrå” av Alexander McCall Smith, som äger rum i Botswana. Den serien är ju mera humoristisk och inte så ”deprimerande”.
Men helt klart är böcker en bra introduktion till länder som man aldrig besökt och troligen inte kommer att besöka heller.
07 februari 2016 — 18:58
Kors och Tvärs säger:
Efter att ha läst några av ovanstående böcker kan jag inte säga att jag är sugen på att återvända till Afrika. Det jag hittills sett och gjort där får räcka. Det finns så många andra ställen att besöka….
07 februari 2016 — 20:01
admin säger:
Johnny Friskilä, tack för tips! Låter väldigt intressant!
Kors och Tvärs, oj, har du dåliga erfarenheter från någon plats du besökt i Afrika? Var någonstans har du varit?Jag håller med om att en del av böckerna innehåller väldigt tuffa historier. Det är ju förstås inte hela bilden av Afrika, men ofta väljer man väl att skriva om starka och upprörande händelser i böcker.
07 februari 2016 — 20:29
Marianne - Glimt av verden säger:
Mange spennende boktips! Jeg har et spesielt forhold til Sierra Leone etter å ha bodd der i nesten 1 1/2 måned, og vil derfor anbefale boken ”En bedre dag i morgen” av Ishmael Beah. Det ser ut som den heter ”Lång väg hem” på svensk. Boken handler om hvordan Ishmael ble barnesoldat, og om hans vei tilbake til et normalt liv. Selv om det er en dyster bok på mange måter, viser den også at man aldri må gi opp håpet om at noe kan forandres.
08 februari 2016 — 1:26
Fantasiresor säger:
Vilken bra idé! Har någon vag plan på att packa väskan full med böcker och dra till Gotland för att bara läsa i ett par dagar. Den här listan passar ju perfekt för det. Tack 🙂
10 februari 2016 — 10:42
admin säger:
Marianne, åh det låter superintressant! Tack för boktips!
Fantasiresor, kul att du gillar iden! Jag älskar att läsa (när jag har tid och ro till det) och din Gotlandsplan låter mysig! 🙂
10 februari 2016 — 12:20