Peter Gröndahl driver företaget American Motorhomes som importerar amerikanska husbilar och husvagnar till Sverige. Genom företaget kan man köpa både nya och begagnade husbilar och husvagnar, som på många sätt skiljer sig från de europeiska motsvarigheterna.
De amerikanska bilarna/vagnarna är ofta stora, många gånger med slide-outs (utfällbara sidoväggar) och är utrustade med all tänkbar komfort. Peter har över 15 års erfarenhet av branschen, varav hälften från USA, och vi är därför nyfikna på vad han har att berätta.
Innehållsförteckning
Hur kom du på idén att börja importera amerikanska husbilar och husvagnar till Sverige?
Det var en affärsbekant i USA som svängde förbi en dag med en amerikansk husbil i Ft Lauderdale. Jag klev in genom dörren och där började det hela i samma ögonblick. Jag blev frälst direkt även om jag vid det tillfället var aktiv i båtexport.
Hur ser marknaden ut för amerikanska husbilar och husvagnar i Sverige?
Den är på kraftig tillväxt vill jag påstå, speciellt husbilarna. Fler och fler säljer hus eller bostadsrätt och tar klivet fullt ut, de flyttar in i husbilen. Många säger till mig att de tillbringar eller avser att tillbringa vintern söderöver i husbilen.
Varför ska man köpa en amerikansk husbil/husvagn istället för en europeisk?
Ja, det är ju framförallt de stora utrymmena som lockar. Trenden just nu är att det är de allra största som lockar mest. Här ser man en tydlig koppling, de ska bo i bilen. Husbilen blir deras primära bostad.
Många tänker att amerikanska husbilar är lyxiga och dyra att köra. Stämmer det?
Både ja och nej. Lyxiga kan man nog säga att de är rent generellt även om det som alltid finns både billiga och dyra bilar, varför utrustningsnivåerna varierar en hel del. Dyrare att köra blir de på grund av storleken. Räkna ca 2,5-3 liter i blandad körning. En del mindre vid långkörning givetvis, ca 2 liter.
Kan du beskriva den mest populära husbilsmodellen respektive husvagnsmodellen?
Populäraste husbilen idag är årsmodell spannet 2005-2008 ca, ju större desto bättre och helst 4 slide outs även om 3 också går bra. Husvagnar från USA är så pass nytt att det ännu inte går att fastställa några trender över huvud taget.
Om man beställer en amerikansk husbil/husvagn – hur lång är leveranstiden?
När husbilen väl är hittad, räkna ca 2-3 månader från USA och någon månad om man har turen att hitta sitt drömåk i Europa.
Kör du själv amerikansk husbil/husvagn? Berätta om ditt fordon och vart du brukar åka!
Jag åker endast på olika mässor, event och tillställningar i marknadsföringssyfte. Hela somrarna går åt på det viset. Men, en alldeles egen amerikansk husbil skall med tiden inhandlas och jag vet precis vad jag vill ha, en Entegra Anthem.
Till sist en fråga vi ställer till alla vi intervjuar: Vilket är ditt drömresmål?
Gotland, Öland, Kalmar-området, Pataholm, Timmernabben med mera, Sverige över huvud taget. Jag har bott utomlands så pass många år att Sverige blivit eftersatt och måste utforskas. Det finns ju väldigt många vackra platser här i vårt land och jag vet givetvis inte om alla. Utanför Sveriges gränser om jag ska åka husbil så blir det nog Spanien/Portugal i första hand.
Tack Peter Gröndahl för att du ville dela med dig av dina erfarenheter och tankar!
Lennart säger:
Peter och jag var arbetskamrater under många år i ” Blacka ”!
Så kan det gå!
13 februari 2016 — 10:21
Steve säger:
Amerikanska husbilar är läckra att bo i så klart. Men, man måste väl ändå bli rätt begränsad i möjligheterna att ta sig fram med en stor vräkig husbil. Skulle ni kunnat genomföra er Europaresan med en stor amerikansk husbil?
Pataholm var jag tvungen att googla på. Det verkar vara en spännande ort med välbevarad bebyggelse sedan svunna tider. Sverige har verkligen mycket att erbjuda, även för oss som bor här.
13 februari 2016 — 9:43
Ama de casa säger:
Ja vi har verkligen sett GIGANTISKA husbilar i USA. Och släpbilarna dom rullar efter är oftast bautastora dom med.
När vi såg en sån släpbil första gången så tyckte jag att det var väldans vad nära bilen efter körde… Innan jag såg att den hörde till själva husbilsekipaget 🙂
Stora att köra runt med, fast i USA finns å andra sidan inte sådär jättemånga trånga gränder… 😀
13 februari 2016 — 11:07
admin säger:
Steve, ja det är klart att du har en poäng. Om man ska välja en stor eller liten husbil beror ju på hur man vill använda den och var man vill köra. Vissa av de ställen vi körde på under Europaren hade inte fungerat med en större husbil. På Korsika hade vi inte velat ha en större husbil till exempel. Man kan självklart köra i Europa med en stor husbil (man ser dem då och då och bussar kör ju nästan överallt…), men kanske inte på de allra slingrigaste och smalaste bergsvägarna 😉
Lennart, där ser man! Vad kul 🙂
Ama de casa, jag kan tänka mig att ni såg stora husbilar over there, allting är ju stort där 😉 Haha, förstår att du blev snopen när du såg att ekipaget hängde ihop…! 😉
BP, vissa campingar har små platser, men långt ifrån alla. Visst kan det vara svårt stt köra på alltför små och slingriga vägar med en för stor bil, men många gör inte det ändå. Det gäller väl att hitta det som passar en själv helt enkelt!
13 februari 2016 — 12:06
Thor-Steinar Christensen säger:
Hei alle husbil eiere.
Vi kjører selv en Monaco Dynasty 12 meter, og kan bekrefte det som Peter sier. Her er komfort, plass og utstyrsnivå som langt overstiger det Europeiske biler kan fremvise. Prismessig er det også særdeles gunstig dersom men velger en bil som er noen år gammel. Disse husbilene har også lastekapasitet som laaangt overdigerde minimale verdiene de fleste europeiske bilene kan tilby.
Ser du en slik husbil på en camping eller stellplass, så anbefaler jeg sterkt å spørre eieren om du kan få ta en titt. Du blir garantert helfrelst.
Hilsen storfornøyd eier av husbil TRR-487
Thor-Steinar
13 februari 2016 — 12:59
BP säger:
Vilka bilar! Ja, i USA är ju allt lite större om man säger så. Tänkte precis som Steve på längden på bilarna. Många campingar har ju begränsade utrymmen, så då får man kanske inte en stå. För att inte tala om hur dom tar sig runt på småvägar som til och med ni hade vissa probem med. Å törstiga är dom ju också.
Men som permanent uppställd RV kan det absolut vara ett alternativ. Det är ju så många lever i USA.
13 februari 2016 — 12:04
Ditte säger:
Intressant läsning och jag kan förstå att om man sgör sig av med sitt boende så kan en större och lyxigare husbil vara ett alternativ. Jag har sett dessa stora i USA men de står oftast stilla och kör ju inte direkt upp i bergen. Resandet på smala bergsvgar både i Norge, på Korsica och på Sardinen bl.a begränsas . Men man kanske då har även en mindre husbil för dessa resor so kräver brant och smal körning.
13 februari 2016 — 13:42
Rolle o Carina säger:
Ja det kan man kalla Husbilar det,fast lite i största laget för våra vägar!
När man var i USA o Florida då,där kolla man in många fina bilar 🙂
Drömresan vore att åka över o hyra ett Mobile home och sedan
köra Route 66 och bo i Husbilen 🙂
Ha det gott i snöyran…. 🙂
13 februari 2016 — 13:47
Geddfish säger:
Jag har sett en del jättar på vår Kronocamping här i Lidköping. Kanske inte fullt så stora som de amerikanska, vet inte. Och en del har ju omgjorda bussar också. Nä, fy så jobbigt att köra dessa, men perfekt boende då de står stilla. Man åker inte gärna och handlar med en sån bjässe, nä då plockar man väl ut sin cykel eller mc.
Intressant inlägg!
13 februari 2016 — 15:40
Rantamor på näthinnan säger:
Den bobilen var ju allt lite läskig i sin storlek, jösses.
Kan ju tro att den inte är lätt att köra i en storstad, och där hjälper det nog inte bara med att vika in backspeglarna som ni fick göra ibland på er resa.
Men jag förstår att det finns gott om utrymme i den.
Tjingelingen från Rantamor.
13 februari 2016 — 16:01
admin säger:
Thor-Steinar, vad kul att du skriver om din egen erfarenhet av en amerikansk husbil! Och vad roligt att du är så nöjd! Vi har själva tittat in i någon vid tillfälle och visst är de fina!
Ditte, jag tror att man ska välja husbil utifrån vad man vill göra. Om man gillar att åka på äventyrliga och smala små vägar ska man kanske välja en mindre husbil. En stor husbil kanske passar bättre för den som vill spendera lång tid boende i bilen och är nöjd med att köra på större vägar…
Rolle o Carina, i USA har man väl ofta större vägar och mer plats över huvud taget, så det är väl inte så konstigt att såna här bilar är vanligare där. Er drömresa låter toppen! 🙂
Geddfish, jo man kan ju se såna här stora husbilar i Sverige så och då, även om de inte är jättevanliga. Tror att många gör precis som du säger, man använder moppe eller nånting sånt när man handlar!
Rantamor på näthinnan, haha, kanske gäller att välja lite var man kör… men där bussar kommer frsm bör man ju kunna komma fram med en sån här också 😉
13 februari 2016 — 16:34
Ninni, Henrik och husbilen Knasen säger:
Hej, ja det finns många fina husbilar, stora och små, dyra och lite billigare… Sen kanske behovet ändras genom åren för en också. Just nu är vi jättenöjda med våran lilla plutt – sen om man nån gång i framtiden vill åka ner och bo några månader i södern så kanske man vill ha en aningen större – den som lever får se. Trevlig helg.
13 februari 2016 — 18:23
admin säger:
Ninni, ni har ju nästan motsatsen till en amerikansk husbil 😉 Men visst har du rätt, det beror på behovet, hur man vill använda sin husbil och kanske var man är i livet. Så länge man hittar det man själv är nöjd med! Trevlig helg önskar vi också!!!
13 februari 2016 — 20:45
Solan säger:
Husbil var ordet sa Bull. Googlade genast Peter Gröndahls favoritbil…Ögongodis. Har alltid varit svag för amerikanska husbilar med extra allt. Men vi rullar nog vidare med vår standardbil, 7.50 lång och utan slide-outs. Häpp!
13 februari 2016 — 23:50
Ruth i Virginia säger:
Hoppas verkligen att svenska vägar inte blir utsatta för amerikanska
monsterhusbilar. 🙂 Har kört tvärs över USA i söder, i mitten och i norr.
Har inte sett allför många husbilar, men jag vet, att det finns platser i
Florida och i Texas, där det finns stora trailer parks, där folk bor
halva året och har en lägenhet i norr . Snow birds, som dom kallas.
Kommer ihåg, när vi bodde i Alaska och körde till Kenai
peninsula ibland, att vi kunde hamna bakom en stor Winnebago.
Omöjligt att köra förbi. Frustration PLUS.
Ja, ni vet ju redan vad jag tycker om husbilar. 🙂
14 februari 2016 — 6:44
admin säger:
Solan, vi kommer nog rulla vidare med vår också… men vi tycker att det är roligt och fascinerande att kika på de här stora 🙂
Ruth i Virginia, haha, ja jag vet ju vad du tycker om husbilar 😉 Kul stt du skriver det där med snowbirds. Jag har hört det förut, men hade glömt namnet.
14 februari 2016 — 9:12
Deciree säger:
Hade man en sån husbil…skulle man inte behöva någon lägenhet :)) Läckra är dom. Kram
14 februari 2016 — 9:38
Jan A. Pressfeldr säger:
Hej! Själv har jag en TIFFIN Allegro Breeze 2014 inköpt i USA på internet (Peter Gröndahl fixade registreringen!). Den är 10 meter, en perfekt längd i mitt tycke. Och med bara 2,35 i bredd och med kort hjulbas är den suverän att köra i alla trafikmiljöer! Har kört runt i Frankrike, Tyskland, Holland, Belgien, har aldrig haft problem. Vår förra husbil var också en amerikanare (så klart!) men den var 2,60 bred och vi hade vissa problem när vi körde runt i Skottland där landsvägarna var smalare än bilen på sin håll! Men det gick, alla körde därefter. – Kan aldrig tänka mig någon europeisk: snygga att se på men ofta praktiska problem i fukt och kyla och i användbarhet och komfort. Amerikanarna har byggt husbilar i 70 år, i Europa började man på allvar för 25 år sedan, klart att det märks i den amerikanska komforten! Här kan ingen bygga husbilar med utskjut (slide out) vilket är pricken över i:et på de amerikanska! Och varför envisas européerna med kasetttoa och gasolflaskor när man kan installera fast toatank och fast gasoltank?? Nä, vi har vår 4:e amerikanare sedan 1987 och vi kommer aldrig köpa något annat! Jan A. Pressfeldt, Älvängen. PS: Tidningen Husbil Test har en utförligt artikel i nästa nummer om vår husbil!
14 februari 2016 — 11:46
admin säger:
Deciree, vissa gör nog just så… byter lägenheten mot en sån här husbil! 😉
Jan A Pressfeldt, tack för din kommentar! Vad roligt att höra att du trivs med din amerikanska husbil och intressant att höra om dina erfarenheter av att köra med den i Europa! Intressant också att höra om en del skillnader som jag inte tänkt på… Fast gasoltank är ju smidigt om man kan fylla på LPG? När det gäller fasta toatankar… var tömmer man dem?
15 februari 2016 — 9:38
Anonym säger:
Hej igen! Att tanka gasol till tank kostar mindre än hälften än fylla P11-or och tanken rymmer 4-5 ggr mer och varar normalt 2-4 månader! Att tömma toatanken är inga som helst problem i övriga Europa utom till del i Sverige som tyvärr ligger långt efter. I Europa i stort och t ex i Danmark o Norge finns toatanktömning överallt, t ex vid många rastplatser utmed E-vägarna. Men i södra delen av Sverige (Östersund och söderut) finns många campingplatser med toatanktömning vi fricampare kan/får använda mot smärre avgift. På Gotland t ex finns en modern o nyrenoverad toatanktömning vid Visbys reningsverk gratis! Bra initiativ! Vi behöver tömma efter 10-14 dar och har aldrig haft problem hitta en tanktömningsstation. Men våra organisationer måste trycka på Trafikverket och kommuner m fl att anordna toatanktömning vid reningsverk mm. Att smygtömma i diken är inget bra alternativ. Ha det bra! Jan A. Pressfeldt, Älvängen.
15 februari 2016 — 23:01
admin säger:
Jan A Pressfeldt, tack för utförligt svar! Fast gasoltank är det ju fler som skaffar i europeiska bilar nu också, och vi hade gärna velat ha der när vi åkte runt i Europa… Tack för utförligt svar om fast toatank också!
16 februari 2016 — 9:51
Thor-Steinar Christensen säger:
Hei igjen.
Ser i mange kommentarer at det er overdreven bekymring over fremkommeligheten med store biler. Ja det er selvfølgelig begrensninger noen steder, og dersom man absolutt skal kjøre på de smaleste veiene og besøke de minste plassene så får man kjøpe seg en liten bil. Selv har vi kjørt gjennom hele Europa og vært innom de fleste små byene i eks Portugal uten å få de helt store problemene. Vi har også feriert i de norske fjellene vinterstid uten problemer av noe slag. Faktisk så har vi flere ganger problemfritt kommet frem på glatt føre og dyp snø der europeiske biler med små hjul og forjulstrekk har stått fast.
Når det gjelder tømming av toalett tank så er det enkelt å løse med montering av en mascerator pumpe. Da kan du enkelt pumpe både grå og svartvann gjennom en tynn slange til vanlig toalett eller kasett tømme plass.
Ser at noen lesere mener det er arbeidsområde å kjøre en slik bil. Litt tilvenning, ja. Men etter det så er kjørekomfort helt usammenlignbart med de europeiske bilene som stort sett er bygget på varebil chassis.
Men ønsker og behov er selvfølgelig forskjellig, så enhver må velge den bil en selv føler for.
Sees kansje i salenfjellene i påsken??
God husbil ferie.
20 februari 2016 — 10:43
admin säger:
Thor-Steinar, tack för utförlig och informativ kommentar! Man kan ju köra bussar på de flesta håll i Europa, så då kan man förstås köra en stor husbil också! Sedan finns det ju vissa ställen där det nog är svårt med så stor bil, men alla kör ju inte på såna ställen, så det beror ju på vad man är ute efter! Önskar en trevlig påskferie i Sälen!
21 februari 2016 — 12:15
Håkan säger:
Hej Jan
Jag har importerat min just föra vecka och behöver några tips .
Om du kan tag kontakt med mig blir tacksam.
Mvh
Håkan
0705215590
20 mars 2021 — 21:43