Varför spendera vinterhalvåret i det kalla och mörka Norden när man kan rulla ner till Sydeuropa? Solan och Lasse drömde under många år om att kunna spendera vintrarna på sydliga breddgrader, och när de blev pensionärer gjorde de slag i saken. Liksom många andra övervintrande seniorer bytte de ner sig till en mindre bostad i Sverige och satsade på en bra husbil, och nu spenderar de varje år fem månader i Portugal och runt Medelhavet.
Vi vet att det finns många fler som drömmer om att göra som Solan och Lasse, så vi passar på att ställa ett gäng nyfikna frågor. Hur funkar det här med övervintring i husbil egentligen? Var står man bäst på nätterna, vilka är smultronställena och vad får man absolut inte glömma att packa?
Innehållsförteckning
När började ni övervintra på sydligare breddgrader med husbilen och hur fick ni idén från början?
Idén har nästan funnits under hela vårt husbilsliv, närmare 27 år. Så länge vi jobbade gjorde vi en till två Europaturer om året. Vi sparade medvetet Spanien och Portugal, måste ha något kvar som pensionärer med obegränsad tid. Med första husbilen, en Karmann Gipsy-88 och premiärresan slirade vi igenom Tyskland, Frankrike, Italien och Österrike på 14 dagar. Korkat … minns att vi blåste igenom Monaco utan att hitta en parkeringsplats!
Men nu som seniorer med en större och bekvämare husbil tar vi det lugnt, betar av ett område till fots eller med hojarna. Vi känner när det är dags att rulla vidare.
Hur har ni gjort det möjligt att resa på det här sättet? Har ni gjort några ekonomiska prioriteringar?
Vi bodde två personer i en lägenhet på 96 kvm i Stockholms innerstad. Vi sålde våningen och flyttade till en tuff tvåa på 57 kvm i Bromma. Bingo! Förutom en lyckad försäljning så fick vi ner avgiften för nya bostadrätten med hälften. Vår gamla husbil som rullade 34.000 mil fick astma sista resan över Brennerpasset. Den hade inte klarat en vända till söderut …
Så vi finansierade en sprillans ny husbil med vinsten från lägenhetsförsäljningen. Vi har alltid prioriterat resor. Vi har aldrig längtat efter hus och sommarstuga. Personbilen skippade vi när Lasse inte behövde den i sitt arbete. En vettig pension är inte heller någon nackdel …
Ligger ni lång tid på samma camping eller förflyttar ni er ofta mellan olika ställen? Varför väljer ni att göra som ni gör?
Vi föredrar att stå på ställplatser, alltså speciella platser för husbilar. De funkar ofta bra och i takt med att husbilarna blir fler så öppnas nya. Ofta med både el, dusch, wifi och tvättmaskiner. Lätt att checka in på, du väljer själv var du vill stå. Vi hittar dem via länkar på nätet, tips från övervintrande bloggare, och olika ställplatsguider.
Fricamping? Ja ibland vid t.ex. en vacker strand. Gratiscamping på skräpiga stränder eller på bakgator i semesterorter? Nej tack! Nödcamping i värsta fall om ställplatsen är fullbelagd och klockan mycket.
Visst står vi på campingplats ibland, som längst har vi stått en månad på samma ställe. Händer när det inte finns någon lämplig ställplats på platser dit vi vill. De flesta som övervintrar är 60+ med hund och gasolgrill. På stora campingar med Acsi-rabatt under lågsäsong blir det lätt kaffe med boule … lite same same. Det passar inte oss, men vem vet, en vacker dag så kanske vi skruvar av hjulen och står stilla i månader. Men då måste vi nog ha en liten hyrbil som komplement.
Vilka är era smultronställen i Sydeuropa?
Vi hittar nya hela tiden. Men ett besök i sydtyska kurorten Bad Krozingen med VitaClassicaTherme ingår alltid. Står du fyra dagar på ställplatsen ingår ett spabad och gratis kommunikationer i Schwarzwald.
Camping de l’Hippodrome 13 kilometer söder om Nice återkommer vi också till. Cykelbana längs havet till Nice. Pendeltåg längs hela Rivierakusten. Den franska maten bidrar, sen är vi lite frankofiler utan att kunna språket. Men engelska funkar alldeles utmärkt. När vi startade den här resan 26 november stod vi i 25 dagar på den lilla trevliga campingen.
Den eleganta staden Tavira i Portugal är också ett smultronställe. En stad som inte är ekonomiskt beroende av oss turister. Enligt rykten så gillar den kvinnliga borgmästaren inte husbilar! Så där är det stadens campingplats som gäller …
Har ni råkat ut för några missöden under era resor? Berätta!
Med vår första husbil blev vi bärgade många gånger. En gång på M25, Londons ringlinje, fastnade växelspaken i fyrans läge. Naturligtvis i värsta rusningstiden. Då skrattade vi inte högt. Så vi är härdade. Men idag vet vi att nya husbilar dras med barnsjukdomar. Vi började lite lätt med ett sprucket duschgolv, en dörr som spökade, läckage i färskvattentanken och en kökskran som konstrade. Men vi har en regel i husbilen: Allt går att fixa och inget får sabba våra resor.
Nu senast när vi körde längs spanska betalvägen hörde vi en kraftig smäll. Trodde det var något inne i bilen som rasat. Men – när vi stannade för rast såg vi att Aldepannans skorsten hade fått en rejäl smäll av en sten. Halva locket på sidan var borta. Lasse mejlade Alde i Sverige, vi fick tips på en norrman med husbilsservice i Alicante. En vecka senare anlände både norrman och locket till ställplatsen. € 80 kostade kalaset …
Vi gör alltid årsservice på Dethleffs verkstad i tyska Isny där husbilen är född. Vi köpte den direkt från fabriken via en seriös kontakt i Sverige.
Hur är det att resa från släkt och vänner under lång tid? Är det ett problem eller uppmuntrar släkt och vänner era resor?
Vi har inga barn, så det berömda barnbarnssuget är inget bekymmer. Jag har min 87-åriga pappa kvar i livet. Men han är alert och med ett eget socialt liv hemma. Vi har tät och bra telefonkontakt och skulle något hända är alltid flyget nära.
Våra vänner träffar vi under halva april fram till november. Tror inte de skulle orka med oss hela året! Nästan alla finns på Facebook, så det är lätt att hålla kontakten. Vi får ofta höra att vi är värda att ha det så här bra … men ibland säger någon: Åh jag är så avundsjuk på er. Men ofta handlar det om vilka val man gör.
Nämn några saker som ni absolut inte reser utan i husbilen!
Silvertape och Soldatens ärtsoppa! Och så klart böcker, har inte kommit till läsplattestadiet ännu. Har med pocket som vi lämnar utlästa på ställplatserna. Retrotänk råder! Sen så klart kamera, datorer, padda, och mobiler. Hör till nutiden. En gammal rysk kikare, här skådas fåglar …
Till sist en fråga vi ställer till alla vi intervjuar: Vilket är ert drömresemål?
Vi bodde några år i USA på 70-talet. Gifte oss i Las Vegas, hyrde en Folkabuss i Los Angeles och gjorde en rundresa till bl.a. svenskbygderna i Minnesota. En kombinerad bröllops-och jobbresa på sex veckor. Så drömmen är att i egen husbil snurra runt i USA under en längre tid. Ett dyrt projekt – men man måste ha drömmar … det hör till husbilslivet!
Tack Solan Rhann och Lasse Persson, övervintrare med husbil, för att ni ville dela med er av era erfarenheter och tankar!
Översta bilden: Solan Rhann och Lasse Persson på stranden i Sydeuropa. Foto: Bobo Jonilson
Ama de casa säger:
Som sagt – härligt med människor som förverkligar sina drömmar!
I USA skulle till och med jag nästa kunna tänka mig husbil, då allt är så stort där. Men bara nästan. Motellcamping funkar det med 🙂
20 februari 2016 — 10:33
Linnea säger:
Härlig intervju och härliga panchisar!! 😉 Känns som att det kan vara ni när ni jobbat klart 🙂
20 februari 2016 — 11:21
Comsi Comsa säger:
Härlig intervju och friskt vågad av dem. 🙂
20 februari 2016 — 11:25
Karin&Ulf säger:
Underhållande läsning om verkliga livsnjutare. Har verkligen sinnen att uppleva vad pensionärslivet har att erbjuda när livet är på ”Rull”.
20 februari 2016 — 12:08
Anette säger:
Härligt par! Och som vanligt bra frågor med vettiga svar, ja vem vill inte göra som dom…
Hemsidan är verkligen fin nu, ni har gjort ett bra dagsverk? Ser fram emot bilder från Kista-mässan och vad vi nu missar? Fortsatt trevlig helg från två insnöade i Varbergs hamn! Anette och Robert
20 februari 2016 — 12:17
Ditte säger:
Tack för ännu en trevlig, inspirerand och underhållande lördagsinterviu.
Att fundera på hur man vill tillbringa sitt liv och sedan göra slag i saken är extra intressant. Ibland handlar det om prioriteringar och sedan förstås att göra verklighet av de tankar och drömmar man har.
Det känns verkligen som om Solan och Lasse har hittat balansen i tillvaron.
20 februari 2016 — 12:46
BP säger:
Det här var det absolut bästa reportaget i serien. Oerhört välskriven och med glimten i ögat – bilen som fick astma på Brennerpasset. Hur roligt som helst att läsa.
Å Solan och Lasse gjorde ju ungefär som ni som sålde lägenheten i Sundbyberg och därmed finansierade husbåten och långresan.
Härligt att ”träffa på” människor som förverkligar sina drömmar och njuter av livet:-)
20 februari 2016 — 13:35
nils-åke hansson säger:
Trevlig läsning är så intressant att ta del av andras upplevelser.
20 februari 2016 — 14:45
Rolle o Carina säger:
De har gjort det som vi drömmer om om några år!
Lämna kalla mörka Norden för spanska Solkusten 🙂
Ha det gott….Fint reportage 🙂
20 februari 2016 — 17:12
Elisabeth säger:
Kul att läsa intervjun. Vi träffade dem i Citronlunden, ett jättetrevligt par!
Elisabeth
20 februari 2016 — 17:48
Steve säger:
Alldeles underbart att få ta del av. Det är bara så härligt att förverkliga drömmar. All lycka till Solan och Lasse på deras USA-resa!
20 februari 2016 — 17:38
Matts Torebring säger:
Trevligt att läsa om andra, som lyckats ändra livsmönstret. Själva är vi inte där än. Men kanske ett par tre månader ”efter jul”, skulle jag kunna tänka mig.
20 februari 2016 — 19:15
Kenneth Risberg säger:
Tack för en givande intervjue, då jag själv funderar på att göra en resa mot solen och värmen nästa vinter. Det blev några fina tips på platser och orter att besöka, tack!
20 februari 2016 — 19:41
Dubai säger:
Härlig intervju, det var bland det bästa jag har läst på länge 🙂
20 februari 2016 — 21:49
admin säger:
Ama de casa, människor dom förverkligar dina drömmar är alltid inspirerande! Och om jag skulle åka till USA, då skulle jag vilja åka runt med husbil.
Linnea, det låter inte så pjåkigt om vi skulle ha det så om några år 😉
Comsi Comsa, friskt vågat hälften vunnet 🙂
Karin & Ulf, roligt att ni uppskattade intervjun! Visst gäller det att njuta när man hsr möjlighet! 🙂
Anette och Robert, roligt att ni gillade intervjun och stt ni tycker om den nya hemsidan! 🙂 Vi kommer skriva om Kista-mässan under de närmaste dagarna. Ha det bra i snön!
Ditte, visst handlar det om prioriteringar, men också om att våga. Roligt att du gillar våra intervjuer! 🙂
BP, oj waow det var bra feedback! 🙂 Solan och Lasse är ju just sådär sköna och har glimten i ögat, vilket vi märkte när vi träffade dem i Portugal under vår resa!
Nils-Åke, vi håller med! Och när man reser så träffar man ju många olika intressanta människor som har intressanta saker att berätta!
Rolle o Carina, hoppas att ni kommer iväg som ni planerar!
Steve, roligt att du uppskattade intervjun! Och vi får väl hålla tummarna för att de kommer iväg till USA! 🙂
Elisabeth, vad kul att ni träffats! Vi träffade dem i Portugal under vår Europaresa 🙂
Matts, hoppas att ni kan komma iväg på en lite längre resa framöver, så som ni planerar!
Kenneth, vad kul att intervjun kunde bidra med lite tips! Önskar er lycka till med planeringen och resan nästa vinter!
Dubai, härligt att höra!
21 februari 2016 — 1:04
Maggan säger:
Intressant läsning! Något jag skulle göra också om jag fick som jag vill….
24 februari 2016 — 23:57
admin säger:
Maggan, hoppas att du får möjligheten någon gång!
26 februari 2016 — 8:54
Ghugge säger:
Vilket härligt par som förverkliga sina drömmar och hittar lösningar på problem som uppstår under vägen gång! Modigt att våga ligga ute..och visst gäller det att prioritera här i livet.
15 mars 2016 — 9:36