Den italienska matkulturen är känd över hela världen och i det italienska köket hittar man massor av godsaker som mozzarella, olivolja och parmaskinka. Men det italienska köket sticker också ut eftersom man äter, och ser på måltiden, på ett helt annat sätt än man gör i resten av världen. Att det är lite svårt att veta hur man ska göra på restaurangen som turist är med andra ord inte så konstigt.
Vi har lärt oss den hårda vägen, genom att prova oss fram på restauranger och i mataffärer under flera resor i Italien. På slutet av vår senaste vistelse i landet träffade vi dessutom Leif Berglund, som skriver en blogg om den italienska staden Giazza, och hans italienska fru, som båda bor i Verona.
De hjälpte oss att förstå den italienska matkulturen ännu bättre och svarade på många av våra funderingar. Vi tänker nu dela med oss av det vi lärt oss om italiensk matkultur.
Innehållsförteckning
Ät i rätt ordning
Det första man måste förstå när man ska beställa på en italiensk restaurang är maträtternas ordning. Man behöver inte alls beställa alla rätter (tvärtom – det blir oftast både för mycket mat och för dyrt), men de rätter man väljer måste ätas i rätt ordning. Man kan alltså göra en egen kombination och till exempel beställa rätt 2+4 eller 3+5 eller vad man nu önskar.
- Aperitivo – en liten fördrink, till exempel prosecco.
- Antipasto – förrätt. Ofta något kallskuret som ostar, skinka, tomater eller kanske goda marinerade oliver …
- Primo piatto – den första rätten. Oftast pasta eller risotto, men det kan också vara soppa. Om man jämför med pasta och risotto i Sverige är ingredienserna ofta få och pastan/risotton ska vara ganska ”torr”, alltså inte för såsig.
- Secondo piatto – den andra rätten. Nu serveras kött eller fisk, men man får bara exakt den köttbit eller den fisk man har beställt. Om man vill ha ett tillbehör måste man beställa Contorni – tillbehör. Tillbehöret kan vara sallad, grillade grönsaker eller någon sorts potatis och äts på en separat tallrik. Sås serveras i stort sett aldrig, förutom till vissa specifika maträtter som Vitello tonnato (kalv med tonfisksås).
- Dolce – efterrätt. Nu är det alltså dags för något sött, och det kan till exempel vara glass, pannacotta eller något bakverk.
- Kaffe Efter efterrätten (observera – inte samtidigt!) kan man beställa en liten kopp starkt italienskt kaffe.
- Grappa eller något annat stark kan få avrunda måltiden.
Blanda inte smaker
Det som varit svårast för oss att anpassa oss till är att tänka och äta som en italienare. I de flesta andra länder i världen kombinerar man olika smaker, en viss sås till en viss sorts kött och så vidare.
I Italien hyllas de rena smakerna, och varje del av måltiden måste kunna avnjutas och uppskattas för dess egen smak, utan att man ska behöva blanda den med något annat. Vi har haft lite svårt att förstå tjusningen med en ensam fisk- eller köttbit, men goda ostar och skinkor avnjutes perfekt som de är!
Snurra inte spagettin på skeden
Alltså, det är helt otroligt! I halva mitt liv har jag försökt lära mig den där knepiga konsten att snurra spagettin mot en sked, och så visar det sig att man inte ens ska göra så. Skeden lägger restaurangerna fram om de tror att man är turist.
Själva snurrar de spagettin mot tallrikskanten. Det är i och för sig inte jättelätt det heller, men det är i alla fall lite lättare att slippa hålla reda på två bestick samtidigt som man ska få bukt med den slingriga spagettin.
Leta inte efter icke-italienska restauranger
När man är i Italien ska man naturligtvis passa på att äta italienskt. Det är ju en del av resandet att uppleva landets matkultur. I Italien har man dessutom ofta inga val. Eftersom vi under vårt senaste besök i Italien spenderade ungefär två månader i landet blev vi några gånger sugna på att kanske hitta sushi eller wok till lunch, men det var lönlöst.
Förmodligen finns utländska restauranger i större städer, men man behöver kanske känna till adressen för att ha en chans att hitta sådana sällsyntheter. Italienare äter italiensk mat och därmed basta. Det är bara att anpassa sig och beställa in pasta, risotto eller kanske en pizza. Samma sak gäller för mataffärerna. Det finns ingen anledning att slösa energi på att försöka hitta crème fraiche, grekisk yoghurt eller asiatiska kryddor. Det är pasta och olivolja som gäller!
Njut av fräscha råvaror
Istället för att leta efter det som inte finns ska man förstås njuta av det som finns: fräscha råvaror av hög kvalitet. Många italienare handlar av lokala producenter och det är lätt att hitta ostar och skinkor av hög kvalitet, liksom frukt och grönsaker med fantastiskt mycket smak.
I de små byarna kan man hitta små köttbutiker där allt kött kommer från lokala uppfödare. I en sådan by passade vi på att köpa salsiccia och samtidigt fick vi zucchini, spenat och sallad som nyfunna vänner odlat själva. Det behövdes inte mycket matlagning för att få det att smaka gott om man säger så!
Sök upp aperitivo
En av de bästa sakerna i Italien är att man på många ställen på eftermiddagen kan beställa en drink (eller öl eller vin) och få lite tilltugg nästan utan extra kostnad. I Noto på Sicilien beställde vi varsin öl för 4,50 euro styck och genom att lägga till 0,50 euro fick vi ”lite” tilltugg. Detta fenomen saknar jag i Sverige!
Val Gardena med husbil – när det inte blir som tänkt
Hur är det att uppleva Val Gardena med husbil? Det hade vi planerat att utforska, men…
Ekologisk semester i Italien – koppla av på en ekoresort i Umbrien
I samarbete med Il Cantico Della Natura Nyfiken på en ekologisk semester i Italien? Vi har…
Italienska playan – Sabbiadoro utanför Lignano
Nu är vi på den italienska playan, på en camping som heter Sabbiadoro, utanför Lignano vid…
Söderut längs Gardasjön
Nu har vi åkt söderut längs Gardasjön och stannat på en helt enorm camping som heter…
Att köra bil i södra Italien
De två senaste dagarna har vi kört ganska långa sträckor här i södra Italien. I förrgår…
Rom och Vatikanen – vad du bör se och det du ska undvika
Idag presenterar vi en gästartikel Rom är den eviga staden som har erbjuder besökaren en svårförklarad…
Missa inte allt som Italien har att erbjuda
Idag presenterar vi ett gästinlägg Intresset för resor inom Europa ökar stort bland många svenskar. En…
Lago di Braies i Dolomiterna – vacker alpsjö i Italien
Lago di Braies, eller Pragser Wildsee som sjön heter på tyska, är en magiskt vacker alpsjö…
Varför inte hyra husbil i Italien? – Ett härligt husbilsland
I samarbete med Compare and Choose Varför inte hyra husbil i Italien? Vi befinner oss i…
Milanos citycamping – och en skadad husbilsstege
Här på Milanos citycamping har vi ägnat oss åt att städa och tvätta. Inget billigt nöje…
Att handla vin i Italien – smarta vinköp i Valpolicella
Vem vill inte passa på att handla vin i Italien? Vi tog husbilen till vinområdena norr…
Aperitivo och shopping i Milano, Italiens modestad
Till slut blev det ett besök för oss i Italiens modestad nummer ett – det var…
Med husbil till Venedig
När vi lämnade campingen vid Gardasjön undrade tjejerna i receptionen oroligt om vi hade någon reservation…
Piantelle camping vid Gardasjön i Italien
Just nu testar vi på camping vid Gardasjön i Italien. Vi står på den sydvästra sidan…
Vatikanstaten – världens minsta land
Världens minsta land ligger mitt i Rom och heter Vatikanstaten. Här bor påven som är statsöverhuvud,…
Norra Gardasjön i Italien – Riva del Garda
Norra Gardasjön i Italien – kanske den vackraste delen av Gardasjön! Här ligger bland annat Riva…
Camping Rialto – från lyxcampare till äventyrscampare
Efter fem dagar på den minst sagt exklusiva campingen Jesolo International är vi lite bortskämda med lyx…
Chioggia i Italien – Välkommen till Lilla Venedig!
Det är inte svårt att förstå varför Chioggia i Italien kallas Lilla Venedig. Precis som Venedig…
Valpolicella – vindalarna i norra Italien
Igår gjorde vi en tur bland vingårdarna i Valpolicella, det vindistrikt som ligger strax norr om…
En inspirerande helgresa till Italien – Florens och Bologna
Gästskribent: Miss Lopez Den här helgen fick jag äntligen återvända till Italien, ett land som alltid…
Döskallekyrkan i Otranto – 800 döskallar i italiensk kyrka
Katedralen i Otranto i södra Italien kallas ibland för döskallekyrkan i Otranto, och det finns en…
Bila i norra Italien – 5 destinationer du inte får missa
Idag presenterar vi en gästartikel Det finns många sätt att uppleva norra Italien på. Vissa föredrar…
10 tips till dig som ska besöka Venedig
Venedig är byggd på pålar i en lagun. Runt alla små öar finns broar. eller så…
Brescia och Trentino – inspo från norra Italien
Brescia och Trentino är två provinser i norra Italien. I veckan var vi inbjudna till ett…
Att besöka Colosseum i Rom – och Forum Romanum
Att besöka Colosseum i Rom är mäktigt! Denna imponerande amfiteater blev klar år 80 efter Kristus…
Jesolo International – lyxcamping i Italien
Lyxcampingen Jesolo International ligger i Lido Di Jesolo i Italien. Här, i närheten av Venedig, hittar…
Färja Italien – Grekland
Igår kväll tog vi färja Italien – Grekland, från Brindisi i södra Italien till Igoumenitsa i…
Hotell Il Gabbiano – vid sjön Trasimeno i Umbrien
I samarbete med Vilaggio Albergo Il Gabbiano Nu har vi tillbringat två härliga dagar vid hotell…
Bergamo i Italien – en stad med utsikt
Välkommen till Bergamo i Italien! Bergamo, som ligger i norra Italien, består av Citta Bassa, den…
Toscana – en resa runt kulturarvet i etruskernas Toscana Grosseto och Livorno
Gästskribent: Cornelia Tonéri Blunda. Och så tänker du på Toscana. Vad ser du framför dig? Berg,…
4000mil säger:
Älskar verkligen Italien och italiensk mat!
Det var ju hysteriskt roligt det där med spagetti-skeden. Man går ju runt och bär på massor av ”sanningar” som ofta visar sig vara myter och påhitt.
Jag tex som var en ”duktig elev” i skolan tycker att jag kan en massa historiska fakta och då googlar min man (som inte var en duktig elev) och berättar för mig att det står att det där har man kommit fram till att det inte stämmer, det var bara en myt som hamnade i historieböckerna.
31 mars 2016 — 8:15
Ama de casa säger:
Tänk att det kan vara en hel vetenskap, det där med att äta… 😉 Jag brukar mestadels peta i mig det jag råkar beställa. I vilken ordning, det blir det som det blir med 🙂
31 mars 2016 — 8:45
admin säger:
4000 mil, visst är det intressant det där! Vissa saker går man runt och ”vet” i flera decennier, och sedan visar det sig att det är fel… Eftersom jag jobbar med forskning är jag ganska van att allt ska kollas med massa källor och väl genomförda forskningsstudier osv, men sedan finns det andra saker i vardagen som man är så övertygad om att man glömmer att kolla över huvud taget… Det känner jag verkligen igen!
Ama de casa, i Italien är det verkligen en vetenskap! 😉
31 mars 2016 — 8:53
Ann-Sofie säger:
Det svårast att komma ihåg är att beställa Contori. Vet inte hur många gånger man beställt in en fisk/kötträtt och efter en stund inser att man skulle beställt potatis/sallad oxå. Tar oftast för lång tid att efterbeställa.
Vad restaurangerna har för utbud beror oxå väldigt mycket på vad folk äter när de äter ute. Här i Licata finns tex ingen eller åtminstonde otroligt få restauranger som serverar lunch. Därför att lunch äter man hemma PUNKT. Går man ut på kvällen är 7 av 10 restauranger pizzerior med enbart pizza på menyn, därför att om/när man går ut och äter vill man ha något som inte kan tillagas i hemmet.
31 mars 2016 — 9:21
Ditte säger:
Maten tycker jag nästan hälften av en resas upplevelser. Och att hitta det lokala om så är möjligt.
Men i Italien är det Italienskt som gäller men i övriga Europa går det ju att hitta t.ex. asiatiska restauranger om man skulle vilja.
Den italienska prisnivån på restauranger är hög så stannar man mer än en vecka i landet så blir det en stor kostnad om man skall äta middag på lokal varje dag.
Jga tycker det kändes mycket för 4.50 euro för en stor öl, är van att den i Spanien kostar ca 1.50 och då följer oftast en tapa med. Och lägger man till lite så kommer det fler. DEtta saknar jag också i Sverige och här kostar ju en motsvarande öl betydligt mer.
INtressant att få veta detta med smaker i det italienska köket, men jag tycker fortfarande att det känns trist och färglöst att få in en grillad fisk elle köttbit som ser ensam ut där på tallriken, möjligen uppiffad av en bit citron.
Konsten att äta pasta lärde jag mig på plats för många år sedan men hemma fuskar jag med skeden, blir mindre ”ljus” då.
Tack för trevlig läsning.
31 mars 2016 — 10:58
JoY säger:
Saknar verkligen de italienska smakerna när vi kommit hem. Det blir inte samma sak att laga till det här hemma. Det är själva Italien som gör smakerna och att det enkla och få ingredienser smakar så gott.
Jag snurrar pastan både i sked och tallrik, turist som jag är hihihi
Kram
31 mars 2016 — 11:00
Lennart säger:
Italien och dess mat står på önskelistan.
Åka runt på olika gårdar och prova på, Tre Stjänor till exempel.
31 mars 2016 — 11:28
Imelda säger:
Mat är gott! Det där med skeden och tillbehören kände vi till, men så kommer vi ju från grannlandet också där man gör på samma sätt. Jag saknar också alltid de goda tilltuggen här hemma!
31 mars 2016 — 12:26
BP säger:
Italiens matkultur är inte helt olik den spanska. Här äter man ju också tre- till femrätters som bärs in allt eftersom. Gemensamt är också att man definitivt inte går ner i vikt!
Det som skiljer är priset och att tilltugg serveras automatiskt med öl/vin och ingår i priset. Priset för mat och dryck är drygt 50 procent billigare här.
På Public i Täby har dom börjat med tilltugg. 25 kronor/styck…
31 mars 2016 — 12:54
Maggan och Ingemar säger:
Vi är inga hejare på att äta ute….blir nästan alltid besviken. 🙁
Vi upplevde den Italienska maten och sättet att äta den, som mycket konstig.
Glömde jämt att beställa salladen/potatisen och då blev maten torftig, dessutom var det dyrt. Oftast visste vi knappt vad vi hade beställt, är ju inte så hemma på Italienskan.
Då lagar vi hellre maten själva och vet vad vi får på tallriken.
31 mars 2016 — 13:48
Annika säger:
Kul att läsa!
Intressant.
Alltså, vad jag gillar det där att beställa öl/vin och få in lite goda smårätter under tiden. Underbart.
Så skulle jag vilja att det var här också.
Ja, verkligen en hel vetenskap det där att veta hur man ska äta och beställa.
31 mars 2016 — 14:29
Anna, New York – My Bite of the Big Apple säger:
Vilken bra och översiktlig guide! En sådan där mastodontmiddag med alla delar avnjöt jag för första gången som 18-åring, då jag besökte en brevvän i Milano under en tågluff. Minns måltiden än i dag och att den avslutades med isande kall citronvodka. 🙂
I dag äter jag tyvärr inte gluten så det kan bli lite problematiskt. Men nästa resa går till Rom och där finns ju många glutenfria restauranger i alla fall.
Härlig bild överst i inlägget!
31 mars 2016 — 16:17
Geddfish säger:
Vilken fin matinformation och guide, som ni lagt ut! 🙂
Och såna dära musslor åt jag i Bryssel, med pompa till 😉
Två gånger i mitt liv har jag varit i Italien och det är längesen, men det lockar. Är väl inget billigt land, förstås.
Det har då varit både lägenhet och hotellboende, ingen camping.
Idag firar jag 10 år med min blogg och där finns campingbild med från 2006 😀
Kram, Gerd ♥
31 mars 2016 — 17:27
admin säger:
Ann-Sofie, ja det tar ju ett tag att vänja sig vid det där med att beställa contorni! 😉 Intressant att det är så svårt att få lunch där ni är! Vi har hittat lunch när vi letat, men då har vi kanske antingen varit i en lite större stad eller en stad där det finns turister…
Ditte, jag håller med om att prisnivån är hög, särskilt om man ska beställa segundo med tillbehör. De gånger vi åt ute blev det oftast lunch, och då en pasta eller risotto. Våra födelsedagar firade vi dock med lite fler rätter, men då kostar det! Mestadels åt vi i husbilen…
JoY, jag kan hålla med om att det är lite svårt att få till samma smaker här hemma, av nån anledning. Men vissa råvaror, som tomater och oliver, smakar ju faktiskt extra gott i Italien! 😉
Lennart, Tre stjärnor känner jag inte till… vad är det?
Imelda, då förstår jag att ni hade bättre koll på det där med skeden än vad vi hade 😉 Ja, visst är det gott att få lite små tillbehör till drinken!? 🙂
BP, vissa likheter finns väl mellan Italiens och Spaniens mat, men ganska mycket olikheter tycker jag också… Priset är definitivt bättre i Spanien! Intressant att The Public börjat med tilltugg. Jag har sett det någonstans i Stockholm också, men det är ju oftast dyrt…
Maggan och Ingemar, vi blir också besvikna då och då. Det känns nästan som att man måste läsa på om restauranger innan. Att bara chansa (som vi ofta gör) går inte alltid bra… Jag tycker nog att pasta eller risotto är godare (och mer prisvärt) att beställa i Italien. Och om man vill kombinera med antipasto eller efterrätt. Kött- och fiskrätterna blir vi sällan nöjda med…
Annika, jag älskar att kunna få in lite smårätter till drinken. Tror att några enstaka ställen börjat med det i Stockholm, men då är det dyrt…
Anna, jag förstår att du minns en sån mastodontmiddag! Om man ska ta sig igenom alla rätterna tar det en stund, och det gäller att vara hungrig innan 😉 Jag förstår att glutenintolerans kan vara knepigt just i Italien… så bra att det finns glutenfria restauranger i Rom då!
Geddfish, Belgien är ju bra på musslor också och gott är det! 🙂 Jag håller med om att Italien är dyrt. Vi klarade oss någotsånär genom att campa och mestadels laga mat själva. Stort GRATTIS till 10-årsjubileet och självklart ska jag kika in på campingbilden hos dig! 😉
31 mars 2016 — 17:42
Znogge säger:
Man blir verkligen inte besviken på den italienska maten men det är bra att veta hur det fungerar. I Sverige är vi ju vana vid tillbehör och att sallad ingår men i Italien får man planera måltiden lite mer. Men kärt besvär 😉
31 mars 2016 — 19:01
Maria säger:
Bra guide! 🙂 Äta pasta med gaffel och sked gör man när man ännu inte behärskat konsten att äta med bara gaffel, dvs typ barn och icke-italienare som ännu inte vant sig 😉
31 mars 2016 — 19:43
Matts Torebring säger:
Vi reste till Italien, de sex- sju första husbils semestrarna, som vi gjorde ute i Europa, i början av 2000- talet. Sista gången lovade jag, att aldrig komma tillbaka. Vi får se hur länge jag håller fast vid detta. Ännu har jag inte längtat dit. Visst är dom duktiga på mat, men urusla på att tala mer än italienska. Det samma gäller wifi. Det var det senare, jag retade upp mig på mest.
31 mars 2016 — 20:12
Alexandra säger:
Åh jag älskade maten och hela matkulturen i Italien, nom nom nom! Jag älskar pasta och pizzan i Neapel och jag älskade att man fick beställa proteinet och tillbehöret var för sig, gillar valfrihet ? Eller att först äta en god pasta och sen typ några grillade scampi som secondo piatto. Å jag gillar inte massa sås till maten oftast… Ja som du hör, jag <3 italiensk mat haha
31 mars 2016 — 20:34
Kattas Betraktelser säger:
Härligt inlägg. Även jag är en stor fan av italiensk mat.
31 mars 2016 — 22:58
admin säger:
Znogge, ja det är som du säger, man får planera lite mer. Det gäller ju dels att få till en bra måltid men också se att inte priset skenar iväg när man beställer många rätter och sidorätter 😉
Maria, ja vi har förstått det nu! Men jag tycker att det är jättesvårt med den där skeden 😉
Matts, jag håller med om att det kan vara lite si och så med engelskan, men så tycker jag nog att det kan vara i Spanien och Frankrike också. WiFi har nog blivit lite bättre sen du var där sist, vi hade inte så stora problem under den senaste resan, men det var nog något ställe där det inte funkade…
Alexandra, jag hör att du är ett fan av italiensk mat 😉 Vi gillar råvarorna mycket! Efter några veckor i landet kan vi ändå tycka att det blir lite svårt att beställa. Tror att det beror på att vi inte är så förtjusta i pizza eller pasta och att vi inte gillar köttbit utan sås. Det blev en hel del risotto om man säger så 😉
Katta, härligt! Många gillar ju italiensk mat, och visst finns det massor av fräscha råvaror och goda smaker i den italienska matlagningen!
01 april 2016 — 7:59
Steve säger:
Underbart! I Italien visar man verkligen kärlek till maten och måltiden.
Det där att snurra mot skeden har jag oxå gjort, men nu när jag är ”enarmad” så kan jag bara göra rätt.
01 april 2016 — 10:51
Birgitta i Umeå säger:
Jag var på en veckokonferens på Riva del Sol för många år sedan. Där ingick förrätt och huvudrätt både till lunch och middag. Samt efterrätt till middagen. Vi satt 4 vid varje bord. En dag under veckan fick vi grönsaker som förrätt. Äntligen! Den ville jag ha till huvudrätten så jag sparade den. Dom andra 3 vid bordet åt upp. Sen fick vi vänta på huvudrätten, fastän alla andra bord fick in den. Då började jag förstå. Så jag beskrev för servitören att jag ska ta salladen till huvudrätten. Då förstod dom.
Nu i höstas när min man och jag var till Sicilien åt vi aldrig lunch. Vi gick till tavernor och tog ett krus vin. Oftast fick vi massor med meze som var tillräckligt. Och mycket billigare. Det gör vi också i Grekland dit vi far många månader per år. Meze som man får till kruset räcker.
01 april 2016 — 14:48
admin säger:
Steve, ja visst är man rädd om råvarorna i Italien! Och ja, nu blir det rätt med pastan per automatik 😉
Birgitta i Umeå, haha, vilken intressant berättelse med grönsakerna som du ville spara till huvudrätten! Det beskriver ju verkligen hur vårt sätt att tänka krockar med italienarnas 😉 Och det där med meze till vinet låter trevligt! 🙂
01 april 2016 — 17:10
Marina säger:
Det ser verkligen underbart gott ut! Jag kommer ihåg mitt första möte med Italiensk mat vilket var under en skidresa till Dolomiterna med halvpension och där vi trodde att vi ätit klart efter pastan första kvällen, men så var ju icke fallet… Jisses vad mat det var!!
01 april 2016 — 20:32
Susie på Stjärnarve... säger:
Min gubbe och jag älskar god mat i – nästan – alla former och från alla länder. Vi äter alltid sallad, vi äter mycket grönsaksrätter, vi äter gärna välkryddad (alltså riktigt stark) mat från både Asien och Mexico MEN…..vi har lite problem med Italiensk mat!
Det beror på att det är vitlök i nästan allting. Vi gillar nämligen inte den fadda smaken på vitlök…..dessutom är min gubbe ”potatisfreak” och vill aldrig ha pasta. Men jag fuskar och gör en del ”italienska” rätter där jag hoppar över vitlöken och dessutom ger honom kokt potatis istället för pasta. Då tycker vi båda två att det är gott….. *fniss*
TREVLIG HELG
Susie
01 april 2016 — 23:47
Veiken säger:
Italiensk mat är en njutning för gommen, men knappast för plånboken! Här njuter vi av mozzarella nästan varje dag. Billigt och alltid rikligt! Mmmmm….. PS. Gillar ert inlägg! 🙂
02 april 2016 — 5:39
admin säger:
Marina, haha det är lite jobbigt det där när man inte har en aning om hur många rätter som ska komma … 😉
Susie, intressant! Jag har faktiskt inte tänkt på vitlöken, fast det kanske beror på att jag gillat vitlök. Vi är däremot inte heller så överdrivet förtjusta i pasta. Jag tycker att det är ok som omväxling då och då, men Peter slipper gärna pasta 😉 Trevlig helg!
Veiken, jag håller med om att det kan bli väldigt dyrt att äta ute i Italien. Vi åt flera rötter vid två tillfällen (våra födelsedagar). I övrigt blev det mat i husbilen alternativt en lunch med enbart risotto eller pasta eller pizza …
02 april 2016 — 6:44
Jeanette säger:
Nu reser inte vi nåt direkt så, men maten är nåt speciellt när man kommer utomlands 🙂
02 april 2016 — 9:37
Mia säger:
Ojsan att jag inte hittat hit förut, eller så är minnet bra men kort 😉 älskar ju resor både egna och andras och camping har varit en stor del av vårt liv ihop jag o husbandets.
Kikar in o läser vidare snart igen absolut 😀
02 april 2016 — 12:04
Chris säger:
Har inte varit särskilt mycket i Italien och inser att här finns det saker att lära.
03 april 2016 — 7:33
admin säger:
Jeanette, visst är det så, en del av upplevelsen!
Mia, vad roligt att du hittade hit nu! 🙂
Chris, ja just maten och ätandet är lite av en vetenskap… 😉
05 april 2016 — 21:00
Lisbeth Faldetta säger:
Hej,
Jag har varit gift (är nu änka) med en sicilianare 35 år, vi har aldrig bott i Sicilien utan i Schweiz och Finland. Vi har alltid ätit precis som du beskriver. Densamma ordningsföljden, inga såser, kött, fisk ”ensamt” efterrätt och kaffe skilt…
Hälsningar från Lisbeth
08 april 2016 — 18:41
Italiana säger:
Mycket bra tips! Jag har italiensk släkt och
R ofta i Italien men visste inte att manter efterrätten och kaffet skilt… man lär sig alltid något nytt! 🙂
Jag kan tipsa om att som äkta italienare så river man aldrig parmesan till pastarätter som har fisk eller skaldjur. Men på italienska restauranger så kan de ändå fråga om man vill ha parmesan om de tycker du ser ut som en turist…
19 mars 2022 — 17:33