Ditte Akker är en erfaren resenär med ett stort kultur- och naturintresse, som under åren hunnit med att se många olika platser i världen. Hon har också bott och arbetat i flera olika länder. År 2007 fick Ditte en tjänst som lärare på Svenska Skolan i Peking och flyttade dit tillsammans med sin man Bosse. Det blev sammanlagt fyra spännande år i den myllrande asiatiska storstaden. Detta är vi förstås nyfikna på att höra mer om! Hur är det att bo och leva vardagsliv i ett så annorlunda land egentligen?
Idag är Ditte och Bosse tillbaka i Sverige, men de pendlar regelbundet till sin andra bostad i Torrevieja i Spanien. Då och då rycker det också i restarmen för att uppleva nya spännande resmål. Om du vill läsa mer kan du följa Dittes resor och reflektioner i vardagen på bloggen Ditte Mitt i …
Innehållsförteckning
Hur kom det sig att ni flyttade till Beijing och hur länge stannade ni där?
Flytten till Peking kom ganska hastigt på under hösten 2006. Jag har rest mycket i hela mitt liv och hade tidigare arbetat utomlands vid två tillfällen, i Tunisien och i Thailand. I Tunisien arbetade jag som reseledare i början av 1970-talet. 1980 fick jag möjlighet via UNHCR att arbeta i flyktingläger i Thailand, med kambodjanska flyktingar.
Arbetet varade i tre månader och var oerhört intensivt och krävande, så längre period hade inte varit möjligt. Åren gick och resorna i världen blev många. Jag är lärare i grunden; gymnastikdirektör, mellanstadielärare och speciallärare och av en händelse kom jag att titta in på Skolverkets sidor för lediga lärartjänster utomlands. Vår livssituation var sådan att det passade perfekt!
Jag hade ett bra arbete i Upplands Väsby i en förberedelseklass, elever som kommit till Sverige och som inte behärskade svenska språket och jag trivdes jättebra. Men utlandet lockade och det fanns en ledig tjänst på Svenska Skolan i Peking som jag sökte.
Många sökande var det och efter intervjuer och samtal erbjöds jag tjänsten och i början av 2007 skulle jag vara på plats och min man skulle bli ”medföljande”. Jag sa upp mitt fasta arbete och var redo för Kina. Lärartjänsten i Peking var en provtjänstgöring på sex månader med möjlighet till förlängning, det var det vi visste när vi åkte. Och vi kom att stanna i nästan fyra år.
Kan du berätta hur er vardag i Kina såg ut?
Vardagarna i Peking och arbetet på Svenska Skolan var ganska lika arbetsdagarna i Sverige, oftast betydligt längre dagar och mer intensiva. Men å andra sidan var klasserna betydligt mindre och de allra flesta elever var väldigt motiverade till att göra sitt bästa. Till saken hör att även föräldrarna var engagerade i barnens skolgång och var till stort stöd på alla sätt. Mitt nya lärarjobb blev att ansvara för en 10 elever i klass 3-4-5, en härlig grupp.
Svenska skolan låg (den är numer nedlagd) ett par mil nordväst om Peking och personalen åkte med ”skolbuss” från Peking varje morgon. Skolan hade ca 100 elever och elevernas föräldrar, en eller båda, arbetade för svenska företag eller stora internationella företag i Peking/Kina/Asien. Skolan hade svensk läroplan men alla elever läste också kinesiska förutom engelska och det redan från förskolan.
Det blev långa dagar och beroende på trafiken i Peking, som blev mer och mer intensiv för varje år, så tog resorna längre och längre tid. Mycket jobb blev det men också väldigt mycket roligt. Gemenskapen med kollegor, svenska och kinesiska, var stor och ofta gick vi ut och åt middag tillsammans efter jobbet. Och med tanke på att en middag på våra lokala kinesiska restauranger kostade ca 20 kr/person inklusive dryck så var det helt ok. En stund varje kväll avsatte jag för planering av morgondagens jobb och helst skulle jag också plugga lite kinesiska. Vid två tillfällen i veckan kom en privatlärare hem och invigde mig i detta fantastiska språk, men ack så svårt.
På fredagar hade vi kortare arbetsdagar och då var det After Work som ofta inleddes med avkopplande massage eller manikyr/pedikyr. Helgerna utnyttjade vi till långa cykelturer, promenader i de gamla hutongerna, utflykter i Pekings närområde och besök på olika marknadsvaruhus. Lördagsmorgnarna tog vi oss ofta till någon av de stora parkerna där många aktiviteter pågick; drakflygning, körsång, musik, måleri, dans, bordtennis, akrobatik, thai chi med mera. En fantastisk upplevelse!
Vad var det mest utmanande med att bo som svensk i Kina? Kan du berätta om några kulturkrockar?
Utmaningar träffade vi ständigt på och i början, hela första året innan jag kom i gång med kinesiskan, var ju språket en utmaning. Bara att handla kunde göra en nervös. Det fanns så mycket av allting och jag kunde inte läsa på förpackningarna. Men vi hittade västerländska butiker som vi ibland handlade i och även en Carrefour. Carrefour hade i början inte alls det sortiment vi förväntat oss utan var en kinesisk variant. Men under åren förändrades utbudet, särskilt inför OS 2008.
Att fråga om vägen på våra cykelturer var spännande för många äldre kineser hade ingen eller liten vana vid kartor för de var förbjudna under Maotiden så vi kunde hamna helt fel. Många kineser är också väldigt rätt fram. De tycker ju att vi västerlänningar har förfärligt fula näsor och kallar oss ofta för ”långnäsor” och detta säger de högt.
Att hosta och spotta utomhus är vi ju inte så vana vid, men i Kina anses det inte hälsosamt att svälja slem och då spottar man. Vid restaurangbesök med kinesiska vänner var vi inte vana vid att man bråkar om vem som ska betala notan. Att som i Sverige dela upp en nota är helt otänkbart och här det är viktigt att få äran att betala. ”Att gilla läget” hjälpte oss många gånger. Vi var gäster i landet och att försöka anpassa sig var det som gällde.
I Kina är de största sedlarna 100 yuan, drygt detsamma i svenska pengar, och innan jag fick mitt bankomatkort fick jag gå till banken för att ta ut pengar. Detta tog tid och det var komplicerat att förstå vilken nummerlapp jag skulle ta (fanns många att välja på) och sedan se till att ingen kines ändå trängde sig före i kön. Jag blev bra på det. Kökulturen var inte så utvecklad, vilket var fullt förståeligt i en stad med ca 18 miljoner invånare 2008.
Före OS 2008 gällde ”alla på en gång” vid köer, men inför OS tränades Pekingborna i att stå i kö och detta tränades varje onsdag då frivilliga befann sig vid bland annat busshållplatser, tunnelbanestationer och taxiköer för att få till ett kösystem. Detta lyckades ganska bra och håller i sig än idag. En annan sak jag funderat mycket på är respekten, i positiv bemärkelse, för äldre. Trots att en buss eller tunnelbanevagn kunde vara helt fylld av resenärer så erbjöds jag alltid en sittplats. Jag ansågs som äldre …
Hur har erfarenheten av att bo i en helt annan kultur påverkat dig, och hur använder du de erfarenheterna idag?
Erfarenheterna från åren i Peking finns ständigt närvarande och på olika sätt. Vänskapen med mina kollegor och andra vänner som jag fick där finns hela tiden med mig och det trots att vi idag finns på olika platser i världen. I Peking kände jag mig alltid trygg och det vare sig jag gick hem ensam sent en natt, cyklade, åkte buss eller tunnelbana och så har jag senare tänkt att kan jag ensam röra mig i Peking när som helst på dygnet så kan jag det i princip överallt. Jag har också lärt mig att förhandla, pruta och det var jag inte så bra på tidigare. Att vara mer flexibel, Sverige är ett litet land och allt är inte ”bäst” här även om mycket är bra.
Jag har fortfarande stor nytta av att jag försökte lära mig så pass mycket kinesiska att jag kunde klara vardagen. Språk är alltid en viktig faktor för kommunikation och svenskan räcker inte alltid så långt. Sist men inte minst har jag blivit mycket modigare i okända situationer. Kan jag ordna resor på egen hand i Kina så kan jag det varsomhelst i världen. Jag vet att jag alltid klarar mig på ett eller annat sätt.
Vad saknar du från Beijing och Kina nu när du inte bor där?
Jag saknar livet och pulsen och jag saknar allt roligt som ständigt hände. Ideligen uppstod de mest komiska situationer och jag har nog aldrig skrattat lika mycket som jag gjorde där. Cykelturerna, de små ”hålet-i-väggen”- restaurangerna, shoppingen, utflykterna, kinesiska muren, parkerna, promenaderna och allt som spontant hände i Peking kan jag sakna. Likaså att tillbringa en dag på SPA med massage och olika kroppsbehandlingar till ett pris av ca 250 kr. Att bo i Peking var verkligen att leva ”Mitt i”, mitt i det gamla historiska och mitt i en gigantisk, modern storstad där allt finns och lite till.
Vilka är dina bästa tips till den som ska besöka Beijing och Kina som turist?
Att resa runt i Kina kräver tid och planering eftersom flyg och tågbiljetter ofta tar slut. Att kontakta en lokal resebyrå och få hjälp med detta underlättar mycket och då ordna precis allt och till i stort sett ingen kostnad. Vistas man i Peking är det en god idé att titta in på Chinese Culturals Center och deras hemsida för där erbjuds dagsturer så väl som längre resor inom landet. Vi har rest med dem flera gånger och kunniga engelsktalande guider medföljer alltid.
Hotell i Peking finns det gott om men tyvärr har många svenska resebyråer kontakt med hotell som ligger långt söderut i stan eller en bit utanför stadskärnan. Tunnelbanan är väl utbyggd och fungerar utmärkt men jag skulle ändå rekommendera att bo innanför ”andra Ringvägen”.
Ett besök på en kinesiska muren och en vandring där är ett måste och en bra plats att besöka den är vid platsen Mutianyu, en bilresa på drygt en timme från Peking. Att ta sig hit går bra med hyrd chaufför (chauffören väntar och kör hem igen när man själv så bestämmer). Har man mer tid rekommenderar jag att besöka muren vid Simatai, ca 8 mil från Peking och där vandra 10 km till Jinshaling. Några saker att se och göra i Peking:
- Himmelska Fridens torg och den Förbjudna staden; ett besök som tar minst en halv dag
- Himmelens Tempel och parken där, passar bra att kombinera med ett besök Pärlmarknaden (jättestort marknadsvaruhus)
- Området runt det Huhaiområdet, tre konstgjorda sjöar, och här finns också gamla hutongområden
- Klocktornet och Trumtornet, ligger i närheten av sjöarna och är värda ett besök
- Jingshangparken, Ritanparken eller parken vid Himmelens tempel en tidig lördagmorgon när Pekingborna är där och många aktiviteter pågår.
- Skybaren, The Atmosphere, 60 våningar upp i hotellet China World Summit Wing, Jinnguomen Dajie, ger en fantastisk vy över Peking och bäst är att komma en sen eftermiddag och när vädret är klart
- Champagnebrunch en söndag på Hotel St. Regis hotel, Jinaguomen Dajie 21, får inte missas, bordsbeställning nödvändig
- Den ”fina”affärsgatan Wanfujing kan var intressant och där finns även en speciell nattmarknad
- Använd tunnelbana för att ta sig runt, spar mycket tid och är billigt kostar ca 2 kr/resa
- Taxi är billigt, bilarna fångas på gatan, men köerna beroende på hög trafik, gör att det kan ta tid (se till att taxameter är påslagen)
- Sommarpalatset är vackert att se om man besöker Peking under våren, tunnelbanan går dit
- Små, kinesiska restauranger har ofta bra mat och till en ringa kostnad, och det brukar finnas bilder på maten om man inte talar eller läser kinesiska
- Hoppa på en buss och se vart den går är spännande och man får se väldigt mycket både av folkliv och omgivningar
Du har rest en hel del utöver dina år i Kina. Vilka andra resmål vill du lyfta fram och varför?
Jag vill gärna lyfta fram Tibet. Vi tog tåget dit från Peking och det tog 48h och hem flög vi. Extra visum behövs och det är bra att ta hjälp av en kinesisk resebyrå som ordnar allt inklusive chaufför och guide i Lahsa med omgivningar (kan ta lite tid att få pappren i ordning).
Tibet är så speciellt både vad gäller historia, natur och kultur och ännu så länge är det inte ett stort turistmål utan livet levs på många ställen som det alltid gjorts. En fördel med att ta tåget till Lhasa är att man inte besväras så mycket av höjdskillnaden för Lhasa ligger på 3650 m höjd och under tågresan dit passeras höjder på över 5000 m (syrgas finns vid varje bädd i tåget om man skulle behöva).
Vietnam är ett resmål som vi tyckte mycket om och reste mest i de södra delarna av landet med Saigon och besökte bland anat ön Phu Quc. Thailands norra delar, Chang Rai och Chang Mai ger fina naturupplevelser och att trekka här och bo på små gesthouses är speciellt. Nya Zeeland, Sydön erbjuder ett fantastiskt landskap och härliga naturupplevelser. Att här hyra husbil är perfekt för då slipper man leta hotell och kan stanna där man vill.
Fidji och arkipelagen där var minnesvärt, med fantastisk snorkling och dykning. Australien var spännande och upplevelserna skiftar beroende på var i landet man befinner sig. Tyvärr blev vi lite besvikna på Barriärrevet efter att ha dykt och snorklat på Fidji. Men visst var det värt ett besök.
Till sist en fråga vi ställer till alla vi intervjuar: Vilket är ditt drömresmål?
Ett drömresemål är Antarktis och Påskön i kombination med Galapagos öarna och ett annat Sydafrika kombinerat med safari i ett område som inte är så exploaterat. Men även Zanzibar och Seyschellerna finns med bland drömresemålen och kanske i kombination med Sydafrika.
Tack Ditte Akker för att du ville dela med dig av dina erfarenheter och tankar!
Ama de casa säger:
Hmm… Undrar om jag inte har läst nåt av hon Ditte förut? Hon verkar väldigt bekant… 😉
Spännande att ha bott i Kina och många braiga tips där 🙂
05 mars 2016 — 9:45
Geddfish säger:
Vad härligt att få Ditte som gästbloggare! 😀 Jag har också läst mycket av det Ditte skriver 😉 Jo, hon är en av mina favoritbloggvänner!
Ska nu ta mig tid och läsa det långa trevliga inlägget här 😀
Kram, Gerd
05 mars 2016 — 9:53
Lennart säger:
Spännande läsning från ett spännande land!
05 mars 2016 — 10:16
admin säger:
Ama de casa, ja haha, det kan kanske vara så 😉 Ja, väldigt många bra tips för den som vill besöka Kina och Beijing!
Geddfish, ja jag gillar ju också Dittes blogg 🙂
Lennart, visst är Kina ett spännande och fascinerande land!
05 mars 2016 — 10:32
Znogge säger:
Ja, visst verkar Ditte bekant 😀 Rekommenderar verkligen hennes blogg!
Trevlig lördag
05 mars 2016 — 11:49
Birgitta i Umeå säger:
Intressant att läsa.
Min son har flyttat till Shenzhen i sydöstra Kina med sin kinesiska fru och 3-åriga dotter.
Jonas är lite orolig för att lilla Wilma ska förlora det svenska språket, hoppas hon inte gör det.
Jag var med om en champagnebrunch i Shanghai tillsammans med 8 svenska grabbar. Det var en upplevelse. Och Jonas och Salinas bröllop ett par dar senare i Shengdou var en ännu störree upplevelse.
05 mars 2016 — 12:17
Comsi Comsa säger:
Åh vad kul, bloggvännen Ditte möter mig när jag loggar in på din sida. 🙂
Rolig berättelse att läsa…
Kramen ♥
05 mars 2016 — 12:33
admin säger:
Znogge, jag gillar ju oxå Dittes blogg 🙂 Önskar en fortsatt trevlig helg!
Birgitta i Umeå, vad spännande att sonen flyttat till Kina. Då förstår jag att detta var extra intressant att läsa! Det gäller väl att hitta motivation till att hålla igång svenska språket: andra barn dom pratar svenska, en förälder som alltid pratar svenska, barnprogram på svenska… Vilka intressanta upplevelser du haft i Kina för övrigt! 🙂
Comsi Comsa, roligt att du ville titta in och läsa! 🙂
05 mars 2016 — 15:01
Ditte säger:
Vad roligt att läsa intervjun. Så bra du fått ihop det!
Och kanske kan några ha glädje av mina erfarenheter och tips inför en eventuell Pekingresa.
05 mars 2016 — 18:42
Alexandra säger:
Dittes blogg brukar jag hälsa på lite då och då! Jag älskar ju att läsa om svenskar som bor utomlands (även om hon inte direkt gör det just nu). Kina har jag aldrig varit i, ärligt talat inget land som står högt upp på önskelistan just nu heller… Men nångång så!
05 mars 2016 — 22:53
BP säger:
Har börjat följa Ditte för ungefär ett halvt år sedan. Men det här inlägget slår allt! Har ju förstått att hon jobbat i Kina men att få så här mycket mera ”kött på benen” vad gäller hennes erfarenheter är suveränt!
En helt toppen intervju! Du är verkligen duktig på att välja gästbloggare och varierar dina ”intervjuoffer”.
Suveränt het enkelt:-)
05 mars 2016 — 23:36
Anette säger:
Det här inlägget passar mig perfekt., ska nämligen åka till Beijing snart och Dittes tips kommer till nytta. Kul att få veta mer om henne, hon är en spännande kvinna.
06 mars 2016 — 4:00
Anki säger:
Fantastiskt fint inlägg och intervju med Ditte – väldigt trevligt!
Har precis börjat läsa hennes blogg… kul att få veta lite mer om henne. Tack för det 🙂
06 mars 2016 — 7:43
admin säger:
Ditte, stort tack för att du ville vara med! Som du ser är det många som uppskattat intervjun och restipsen. Jag ska länka till den från restipssidan om Kina, så kan ännu fler få nytta av de praktiska och bra restipsen!
Alexandra, jag gillar oxå att läsa utlandssvenskars bloggar. Jag har varit i Kina två gånger och tycker att det är ett otroligt spännande land. Men det finns ju så många olika länder i världen att drömma om! 🙂
BP, tack för din fina kommentar! Det känns verkligen roligt att blogga när man får såna kommentarer! 🙂
Anette, men åh så bra, då passar det ju utmärkt med alla dessa konkreta tips!
Anki, roligt att du uppskattade intervjun! Tack för din kommentar!
06 mars 2016 — 8:12
admin säger:
Steve, bra fråga angående Peking och Beijing! Jag tror (någon får rätta mig om det behövs) att det är två olika transkriberingar till västerländska bokstäver från det kinesiska ordet (som säkert uttalas olika på olika dialekter). Jag uppfattar det själv som att Peking användes oftare förr och Beijing oftare idag, men jag vet inte vad som är korrekt egentligen på svenska (troligen båda?)
06 mars 2016 — 10:27
Steve säger:
Ännu en fascinerande ”äventyrare” från er gästlista.
Tänk så mycket man får uppleva om man bara vågar.
Den här intervjun ger en mycket mera positiv bild av Kina och Peking än den som vanligtvis förmedlas. Det tycker i a f jag.
Varför används ibland Peking och ibland Beijing?
06 mars 2016 — 9:34
TantGlad säger:
Ditte är en mycket fin och kär bloggvän till mig.
Det är så intressant att läsa om allt hon har varit med om.
Önskar dig en fin söndag!
06 mars 2016 — 12:34
Ditte säger:
Ett svar; Beijing betyder den ”norra huvudstaden” och på kinesiska heter och skrivs det så, men med tecken förstås. (För alla oss som inte läser kinesiska tecken används pinyin, romaniseringen av kinesiska tecken, som gör att vi kan uttala dem. Pinyin uppfanns i början av 1900 -talet av två britter)
Kineserna själva benämner sin huvudstad Beijing och vill gärna att andra också gör det.
Peking är den västerländska tolkningen av ”Beijing” innan pinyin uppfanns, men om det används bör det uttalas ”Peh-king” vilket sällan sker.
06 mars 2016 — 12:40
admin säger:
Tant Glad, vad roligt att du uppskattade intervjun med Ditte!
Ditte, tack för förtydligande och bra förklaring!
06 mars 2016 — 13:55
Eva – People in the Street säger:
Vilken fantastisk intervju med Ditte om hennes upplevelser i Kina! Riktigt inspirerande och jag vill bara kasta mig på datorn och boka en resa till Kina!
06 mars 2016 — 16:56
Åsa säger:
Väldigt rolig och intressant läsning!
06 mars 2016 — 22:24
admin säger:
Eva, roligt att du uppskattade intervjun! Ditte har ju så mycket intressanta erfarenheter att dela med sig av! Även jag blir lite sugen på att besöka Kina på nytt 🙂
Åsa, roligt att höra att du gillade intervjun 🙂
07 mars 2016 — 0:05