Igår kväll var vi inbjudna till en gourmetupplevelse av Kataloniens turistråd. Den här typen av pressträffar är väldigt spännande eftersom man aldrig vet riktigt vad som ska hända. Den här gången var det dessutom extra intressant eftersom vi inte bara skulle prova katalansk mat, utan också laga en katalansk maträtt.
Vad är Katalonien?
Katalonien är en autonom region i nordöstra Spanien med ca 8 miljoner invånare. Barcelona är den största staden i området, och du hittar även den charmiga staden Tarragona. I regionen pratas det egna språket katalanska, som är släkt med både spanska och franska. Maten då? Ja, det fick vi veta mer om igår kväll …
Att laga katalansk mat

Kvällen var lång, och vi fick lära oss både det ena och det andra om katalansk matlagning. Först fick vi kika på en mästerkock som lagade två katalanska maträtter (nudlar med jätteräkor samt makrill med grönsaker och frukt) medan han avslöjade diverse katalanska matlagningstricks.
Kvällen fortsatte förbi en minivariant av en katalansk marknad, där vi fick information om olika katalanska specialiteter: olivolja, vinäger, den katalanska löken calçot, olika sorters korvar samt nötter doppade i diverse lager av kola och choklad. Därefter var det dags att laga mat!
Vi fick på oss varsitt förkläde och fick i uppgift att mixa diverse ingredienser i en mortel: nötter, brödbitar, krossad tomat, lök, chilipasta, olivolja och vinäger. Kunde detta verkligen bli gott? På en tallrik fick vi lägga upp sallad, ansjovis, fisk och små oliver, och över detta kluttade vi på röran. Jepp, väldigt gott!

Middag: Catalonia for foodies
Om du betänker att maträtten ovan delades av tre kockar förstår du att det sög i magen när det var dags för middag. Men vi behövde inte gå hem hungriga om man säger så. Den ena rätten efter den andra bars ut – och det var spännande saker vi fick smaka!
Favoriterna blev de goda oliverna och musslorna, cannellonin med fyllning av anka och spenat samt de smarriga efterrätterna. Andra rätter innehöll bland annat svart ris, bläckfisk, bönor och medelhavsräkor. Har du varit i Katalonien någon gång? Vad är din upplevelse av maten där?

Fotbollsresa till Barcelona – och cityweekend i ett
I samarbete med fotbollsresan.se Har du funderat på ett göra en fotbollsresa till Barcelona? Den livliga…
Ställplats i Valencia, Spanien
Nu står vi på en ställplats i Valencia här i Spanien, nämligen Valencia Camper Park. Vi…
Inre frid i Sierra de Madrid – Kadampa Buddhistcenter i Mataelpino
Gästskribent: Miss Lopez Sierra de Madrid, en fridfull och vacker plats som välkomnar Kadampa Buddhistcenter i…
Mancor de la Vall på Mallorca – semester i hyrt hus
Gästskribent: Pernilla Mallorca är en ö som många besökt och som jag återkommit flera gånger till….
Tarragona – bland historia och charmiga kvarter
Vi kommer snart berätta om påskfirandet här i Tarragona i Spanien, men vi måste först berätta…
Marinan i Aguadulce i södra Spanien
Inte långt från Roquetas de Mar ligger Aguadulce, med sin fina marina. Vi tog en sväng…
Plasthavet i Almería – Spaniens grönsaksodlingar
Från Granada åkte vi tillbaka ner till kusten och körde österut mot Almería. I det här…
Zarautz i Spanien – Gran camping med panoramavy
Idag strålar solen över Gran camping Zarautz i Spanien. Vi tog en promenad ner till stranden…
Påsk i Spanien – en mäktig uppvisning
Påsk i Spanien är väldigt annorlunda mot påsk i Sverige. Påsken firas av samma religiösa anledning som…
Festivalen Las Fallas i Valencia – fest i Spanien
Om du någon gång befinner dig i närheten av Valencia i mars får du inte missa…
Camping i Tarragona – vid en spansk sandstrand
Idag har vi hittat till camping i Tarragona i Spanien. Campingen är riktigt fin och ligger…
Santiago de Compostela – en pilgrimsresa till själen
Gästskribent: Miss Lopez För inte så länge sedan vandrade jag pilgrimsvägen till Santiago de Compostela, och…
Julafton på rull – och gasolproblem
Vi vaknade på julaftons morgon med tomt kylskåp och reslust i kroppen. Alltså bar det av…
På campingbutik i siesta-tider i Spanien
Idag checkade vi ut från campingen i Granada och letade upp en campingbutik vi fått tips om. Vi…
Granada vid Sierra Nevada i Spanien
Idag har vi sett oss om i den spanska staden Granada, som ligger vid foten av…
Regnigt vid Tarifa – camping Valdevaqueros
Nu har vi flyttat oss till camping Valdevaqueros vid kusten, en mil norr om Tarifa i södra…
Peniscola, Spanien – för semesterdyrkaren
Äntligen blev det så mycket uppehåll i regnandet att vi kunde bege oss utanför husbilen och…
Planera din golfresa till Málaga
Idag presenterar vi en gästartikel Málaga är ett resmål som verkligen har allt för golfentusiaster. Med…
Kryssning runt Kanarieöarna – en vecka i solen med MSC Opera
Gästskribent: Björn Erik Gustavsson En kryssningsresa kan te sig paradoxal. Huvuddelen av tiden befinner man sig…
10 saker att göra i Benidorm – från cava till permobil
Här hittar du tips på 10 saker att göra i Benidorm, vid Costa Blanca i Spanien….
Utforska den spanska kulturen: en resa du aldrig glömmer
Idag presenterar vi en gästartikel Att resa är något som de flesta tycker om att göra….
Torre del Mar – Spaniens vackra sydkust
Torre del Mar är en trevlig liten stad vid den spanska sydkusten. Här löper en lång…
Spanien vs Portugal – hur är det att semestra?
Nu har vi spenderat ungefär en månad i Portugal och ungefär en och en halv månad…
El puerto de Santa Maria – vid den spanska kusten
Idag lämnade vi Sevilla och rullade mot El puerto de Santa Maria, strax norr om Cádiz…
Ökenlandskap i Spanien
Idag har vi kört genom ett ökenlandskap i Spanien. Det är kargt och bergigt och knappt…
Alhambra i Granada – morernas palats
Igår besökte vi den största sevärdheten i Granada: borg- och palatsområdet Alhambra. Palatsen uppfördes av morerna…
Tapas: en smakfull resa genom Spanien
Gästskribent: Miss Lopez Spanien, ett land som förknippas med sol, sand och ett passionerat sätt att…
Mallorcas dolda pärlor
I samarbete med interhome Mallorca är ett av de mest populära resmålen i Medelhavet, och det…
Empuriabrava i Spanien – exklusivt boende vid vatten
Innan vi lämnade Spanien gjorde vi ett besök i Empuriabrava – den största marinan för boende…
Boquerones – ansjovis på spanskt vis
Vi har testat att laga boquerones, ansjovis eller sardin på spanskt vis. Som du kanske vet…

Steve säger:
Läckert! Det är spännande med maträtter från andra länder. Från besök i Barcelona så har jag bara goda minnen av katalansk mat.
12 april 2016 — 7:40
Lina säger:
Vad gott det ser ut! Och spännande alltid roligt att lära Sig nya saker! Ha en fin dag! Kram
12 april 2016 — 7:41
Maria säger:
Der jättegott ut.
Kram
12 april 2016 — 7:51
admin säger:
Steve, visst är det!? Vi har också bra matminnen, både från Barcelona och Tarragona.
Lina, det var gott (nästan allt iaf) och kul att få veta lite mer om katalansk mat!
12 april 2016 — 8:27
Lennart säger:
Trevlig afton.
Jo vi har provat lite olika maträtter i Katalonien men kanske föredrar Andalusien, då tänker jag nog mera på naturen.
Spanien har god mat.
12 april 2016 — 8:32
Veiken säger:
Otroligt trevligt! Vem sa att man inte får ut något av att resa? Trivs du inte hemma osv…..Jag blir matt när jag hör folk säga så. Ha det gott ni två globetrotters! 🙂
12 april 2016 — 8:45
Anette säger:
Maten i Barcelona minns jag som utsökt.
Däremot var det lite si och så på landsbygden på väg upp i bergen. Det var innan barnen läst spanska och franska, min italienska var ytterst knaper, vi hade oftast ingen aning om vad vi beställde. Det blev ibland lite väl rustikt. 🙂
12 april 2016 — 9:03
Geddfish säger:
Vilken trevlig afton!
Jag har ätit katalansk mat, jättegott och rikligt.
Har också ätit galicisk mat under min pilgrimsvandring.
Det är bara SÅ härligt att resa och möta andra kulturer!
Solig kram 😀
12 april 2016 — 9:49
BP säger:
Vilken rolig tillställning! Love it:-)
Alicante är ju halvkatalanskt så japp, jag har ätit maten. Å jag gillar det skarpt. Tycker om all spansk mat, men precis som ni är jag också mest förtjust i musslor, fisk och oliver.
12 april 2016 — 12:26
admin säger:
Lennart, vi gillar oxå maten i Spanien, även om vi tycker att det är lite för mycket friterat på en del turistställen 😉
Veiken, kunde inte ha sagt det bättre själv. Det är ju inte så att man vantrivs själv, men det finns så mycket att uppleva runt om i världen! 🙂
Anette, visst är det lite knepigt när man inte kan språket och som turist är det svårt att veta vilka ställen man ska välja. Vi har haft både bra och mindre bra matupplevelser i Spanien om man säger så.
Geddfish, visst är det roligt och spännande att möta olika matkulturer när man är på resa!? 🙂
BP, vi gillar nog också nästan all spansk mat, bortsett från de mest turistiga rätterna där precis allt är friterat. Musslor, fisk och oliver är aldrig fel, och vi tycker att oliverna i Spanien brukar vara väldigt goda!
12 april 2016 — 16:29
Ditte säger:
Vilken trevlig och god kväll! Kul att ni själva fick prova på att laga mat. Jag tycker om den katalanska maten i stort, bara den inte blir för ”tung”.
Turistmaten i Spanien med det myckna friterandet hoppar vi över, men annars finns mycket gott. Och jag är ju väldigt förtjust i fräscha skaldjur, oliver, fisk m.m.
Att resa gör man ju även genom maten och det är ju det som är en stor del av själva resandet.
12 april 2016 — 17:18
Kors och Tvärs säger:
Kul att få vara med och laga, själva!
Jag gillar Fideúa väldigt mycket och framför allt på de restauranger de ”bränner på” ytan på slutet så den blir knaprig . Mums 🙂
12 april 2016 — 19:39
admin säger:
Ditte, vi håller helt med om att turistmaten i Spanien, med mycket friterat, är trist, men i övrigt finns det mycket god mat i Spanien. Och visst gör maten en stor del av resan!
Kors och Tvärs, åh tack för ordet! Det var precis den maträtten kocken lagade i början, men jag glömde namnet 😉
12 april 2016 — 20:29
Ruth i Virginia säger:
I Barcelona mötte jag ”tapas” för första ggn.
Menyn visade bilder på de olika sorterna, och
namnen var skrivna på tre språk. Lätt att beställa. Bara peka. 🙂
God mat i allmänhet.
12 april 2016 — 20:29
Comsi Comsa säger:
Jösses så gott det ser ut…. 🙂
Kram från matglada jag :D))
12 april 2016 — 22:35
ikas USA säger:
Wow, vilken härlig kväll! Den hade jag inte tackat nej till, inte maten heller:)
13 april 2016 — 0:34
Casa Annika säger:
vad roligt det låter!
Jag har bara varit i Barcelona och Gerona i Katalonien, så jag har nog inte så mycket att komma med, mer än att jag tyckte att maten var hemskt dyr i jämförelse med Andalusien! Inga vanliga små billiga, goda tapas där inte.
Sedan har jag hört av personer från Barcelona att maten på deras barer och restauranger sällan är ”hemlagad” utan lagas i större kök och värms upp, till skillnad från södern och Portugal där man lagar direkt av färska råvaror, inte sällan på små familjeägda ställen. Men det är bara vad som sagts till mig. Annars tycker jag om Barcelona och skulle gärna åka tillbaka, samt se resten av Katalonien!
13 april 2016 — 0:45
kolonilotta säger:
Här träffade ni mig rätt i smaken.
Älskar Barcelona. Har varit där fkwra gånger och bokat in en ny resa i slutet av augusti.
och när det gäller mat är det deras olika tapas som lockar. Helt underbara smaker. Språket är ju som du säger lite svårt att begripa sig på. Men jag gjorde mig hyffsat förstådd på min skolspanska och engelska! 🙂
Tack för denna härliga presentation av, för mig, nya maträtter.
Många kramar
13 april 2016 — 4:50
Znogge säger:
En perfekt och god kväll helt enkelt! Det är alltid roligt att få veta mer om olika länder och regioners mat. Få provlaga den själv är alltid snäppet bättre. Men konstigt nog så smakar vissa rätter alltid bäst utomlands fast jag förmodar att det handlar om miljön och helhetsintrycket!
13 april 2016 — 6:43
admin säger:
Ruth i Virginia, tapas är trevligt och gott! Vi gillar 🙂 Katalonien är väl inte egentligen centrum för tapas, men det finns förstås i hela Spanien.
Comsi Comsa, roligt att det är fler än vi som är matglada 🙂
Ika’s USA, vi var glada att vi tackade ja, gott och intressant!
Casa Annika, det är väl iofs två av de större ställena i Katalonien 😉 Det är möjligt att Barcelona är dyrare än övriga Spanien. Tarragona upplevde vi inte som så speciellt dyrt, men vi jämförde å andra sidan inte en massa priser 😉 Intressant att höra vad du hört om restaurangerna, oavsett om det stämmer eller inte.
Kolonilotta, vi gillar också tapas, inte minst sättet att äta olika smårätter! Katalonien är väl inte egentligen tapasens centrum, men det finns ju ganska mycket tapas där oavsett!
Znogge, jag förstår vad du menar med att rätterna kan smaka bäst i sin rätta miljö! Det är väl kanske snäppet bättre att sitta i solen vid Medelhavet, det påverkar väl smakupplevelsen det också, haha 😉
13 april 2016 — 7:12
Fröken M säger:
gud va kul ! Jag älskar att både laga och äta mat,
men katalanskt har jag aldrig testat !
13 april 2016 — 21:28
admin säger:
Fröken M, mat är kul, vi gillar oxå både att laga och äta mat 🙂
13 april 2016 — 22:18