Igår fick vi gäster i husbåten till lunch, och vad är trevligare och enklare än en lunchbjudning med lite plockmat? Det är fortfarande lite för kallt att sitta ute på däck, men vi satt inne i köket med öppna fönster och mumsade på plockmat samtidigt som vi roades av båttrafiken där utanför. För ja, igår passerade segelbåtar, motorbåtar, gummibåtar, kanoter, en vattenskoter och människor på stand up paddle boards. Ett säkert vårtecken!
Plockmat med inspiration från Medelhavet
Det blev ett litet smörgåsbord med inspiration från Medelhavsländerna: lufttorkad skinka, breasolarullar, lantpaté med cumberlandsås, laxrullar, oliver, körsbärstomater, melon, cambozola och bröd. Gillar du också plockmat och smörgåsbord? Har du några speciella favoriter som du gärna dukar fram?
Recept på breasolarullar
Breasolarullar fick vi inspiration till en gång i Bergamo i Italien. Då fick vi liknande rullar serverade i en sallad. Enkla är de att göra också! Man köper helt enkelt tunt skivad breasola och rullar in lite chèvre i varje rulle.
Recept på laxrullar
Laxrullarna är precis lika enkla att göra som breasolarullarna. Lägg ut ett fyrkantigt tunnbröd, bred på ett rikligt lager med philadelpiaost, täck med ett tunt lager kallrökt lax, rulla ihop och skär i små stubbar. Om man vill kan man dekorera med små strån av gräslök.
Marina säger:
Om man tycker om det kan man med fördel blanda lite wasabi i philadelphiaosten på laxrullarna.
04 april 2016 — 8:45
Imelda säger:
Mmmm, gott! Det skall vara enkelt att umgås, håller fullständigt med! Ha en fin vecka!
04 april 2016 — 8:56
Åsa säger:
Rullarna ser jättegoda ut, men jag vill nog helst ha varm mat för det mesta, men just nu håller jag ju på med det där (j-a) raw food, sedan ett par veckor tillbaka för att se om det hjälper mot mina eksem. Lite hungrig för jämnan…..
04 april 2016 — 9:30
anita wag agrimanaki säger:
Gott o trevligt med såna tilltugg. Lätt att fixa också. Hemma i Grekland är det dock svårt att bjuda på sånt för grekerna vill ha MAT (till förrätter skulle nog detta vara ok :))
04 april 2016 — 9:39
Lennart säger:
Plockmat är gott!
Kan också förberedas innan gästerna kommer så att alla kan umgås.
04 april 2016 — 10:53
admin säger:
Marina, det lät intressant med wasabi i laxrullarna! Tack gör tips! 🙂
Imelda, ja men eller hur!? Tack detsamma!
Åsa, är den där raw fooden varm då? Det låter inte så kul… Om det hjälper så förstår jag dig ju, men gör det verkligen det?
Anita, ja så kan det säkert vara här och där! Här i Sverige är vi ju vana vid smörgåsbord 😉
Lennart, ja det är skönt att slippa hålla på med matlagning medan man har gäster 😉
04 april 2016 — 12:23
Ama de casa säger:
Åh vad mycket gott! Jag älskar plockmat. Jag älskar det mesta i matväg när jag tänker efter… 😉
Men ni såg ingen med hund på stand up paddle board? Du har ju lovat att fota en sån… 😉
04 april 2016 — 13:28
Steve säger:
Vilken härlig måltidsmiljö ni har , med en strid ström av ”samtalsämnen” som glider förbi på vattnet.
Det är mums med plockmat även om man är vegetarian. Plockmat kan vara perfekt när man har gäster, då kan man ägna sig åt gästerna i s f att hålla koll på maten som ska serveras.
04 april 2016 — 13:29
Ditte säger:
Vad trevligt och väldigt gott ! Helt klart mina favoriter som fanns med här. Tack för tipset om bredaolarullarna, ska prövas. Mysigt att se allt som passerar utanför och god underhållning är det också .
04 april 2016 — 14:16
Comsi Comsa säger:
Herregud så gott det ser ut…. mums 🙂
Kramen ♥
04 april 2016 — 15:14
Annika säger:
Mmmm… Mysigt!!
OCH gott!
Älskar småplock!
Tänk att det redan syns så mycket båtar på Mälaren. Snart kan ni sitta ute på däck och njuta.
OCH, SUP redan!!! Att de törs! ja när jag bor hos min syster, som ju bor granne med er, ser jag ganska ofta de som har en hund på sin bräda. Ngn ggn har jag sett ett litet barn också som sitter med flytväst.
04 april 2016 — 15:33
biggeros säger:
Vilken vy för lite tilltugg och gott sällskap. Kram
04 april 2016 — 16:44
admin säger:
Ama de casa, oj har jag lovat att fota en hund på paddle board? Det har jag glömt… haha. Men då måste jag självklart fixa det! 😉
Steve, jag kan tänka mig att det finns en massa gott vegetariskt plock också!
Ditte, ja det är lite underhållning med alla båtar som åker förbi! En annan gång ska jag fota 😉
Comsi Comsa, det var gott 🙂 Ha det bra!
Annika, vi ser verkligen fram emot att sitta på däck!!! Snart hoppas vi 😉 Ja, SUP var tidigt, men jag tror att de hade torrdräkt…
Biggeros, ja det är lite underhållande att kika på alla farkoster faktiskt! 😉
04 april 2016 — 17:43
BP säger:
Rena rama matbloggen här hos dig idag! Å vilka bilder! Peters ”konstverk” antar jag:-)
Breasola rullarna gillar jag skarpt, laxrullarna är jag mindre förtjust i, då tunnbröd påminner mig om wraps och brödet fastnar då altid i gommen på mig;-)
Skinka, salami, ost och oliver med mera har vi levt på i Spanien ett tag. Med andra ord – japp, plockmat är toppen!
04 april 2016 — 20:48
Kattas Betraktelser säger:
Härligt och vad gott det ser ut!
04 april 2016 — 21:24
Elisabeth säger:
Alltid så gott med plockmat! Nu blev jag riktigt sugen, men får ta det lugnt tills i morgon. I dag gäller 5:2.
04 april 2016 — 21:26
admin säger:
BP, ja idag är det matblogg 🙂 Och ja, förstås känner du oss och har rätt… det är Peters bilder! 😉
Katta, gott och trevligt 🙂
Elisabeth, önskar goda måltider imorgon då! 🙂
05 april 2016 — 0:05
Anette säger:
Jag älskar också plockmat (och nästan all annan mat också) gärna med några italienska rätter. Ert plockbord skulle jag gärna ta del av.
05 april 2016 — 3:21
admin säger:
Anette, skinkor och ostar och sånt är ju fantastiskt i Italien! När vi var där i augusti och det var otroligt hett åt vi nästan bara sånt på kvällarna.
05 april 2016 — 20:57
Ninnie säger:
Mums, så gott det ser ut! Det enkla är oftast det godaste.
Jag älskar god OST, kan äta hur mycket som helst…! Också enkelt och lätt att äta, både som plockmat, förrätt eller efterrätt, beroende vad man serverar till. Men det måste va riktigt GOD ost, som man köper i ostaffär eller saluhall.
05 april 2016 — 23:00
admin säger:
Ninnie, vi älskar oxå ost! Det är härligt att botanisera i en ostaffär eller saluhall, men vi brukar hitta en del goda ostar även i vår stora mataffär 🙂
06 april 2016 — 6:36
Discovering The Planet säger:
Åh jösses vad gott det såg ut :)…
Och vilken underbar miljö att sitta i…
06 april 2016 — 21:29