Igår bjöd Kroatiens turistråd in resebloggare och andra att ta del av en gourmetlunch med mat från Dubrovnik. Det var intressant att få veta lite mer om kroatisk mat, och samtidigt fick vi information om Dubrovniks populära matfestival, som kommer att arrangeras i år igen.
Lunch med smak av Dubrovnik
Vi älskar Kroatien för landets sagolika skärgård, kristallklara vatten och gemytliga medeltidsbyar och Dubrovnik är en underbar stad. Maten har än så länge inte imponerat så stort på oss ännu, och därför var det spännande att se vad vi skulle bli bjudna på igår!
Som en start serverades lokalt producerad ost och skinka. Därefter blev det en trerättersmeny med torsk och potatispuré, långkokt nötkött med smak av kryddnejlika och kanel tillsammans med pasta samt en traditionell kaka med apelsin och mandel. Maten var kanske snarare rustik än ”fine dining”, men det var goda smaker och köttet var otroligt mört.
Kroatien som matdestination
Länderna i östra Europa har kanske inte varit kända som matdestinationer, och vår egen erfarenhet av maten i Kroatien är att den är god, men relativt ”basic”. Man kan ofta njuta av gott grillat lamm eller färsk fisk, men menyerna på de vanliga turistrestaurangerna sticker sällan ut.
Men nu känns det som att något verkligen är på gång i Kroatien: fler och fler satsar på att lyfta fram lokala råvaror och specialiteter, restaurangmenyerna utvecklas och dessutom arrangeras en stor matfestival varje år.
Matfestival i Dubrovnik i höst
Den 20-23 oktober är det återigen dags för Good Food Festival i Dubrovnik. Festivalen inleds med det traditionella ”Dubrovnik Table” som dukas upp på paradgatan i stan och där restauranger och hotell får visa upp sina produkter och färdigheter inom matlagning. Programmet fortsätter sedan med presentationer och smakprovningar, workshops och specialkomponerade menyer. Om du vill kan du läsa mer om förra årets festival hos vår bloggkollega Mat- och resebloggen.
Har du varit i Dubrovnik eller någon annanstans i Kroatien? Vad är din upplevelse av maten?
Lyxiga hotell Park i Split – inför Golden Pen Award
Lyxiga Hotell Park i Split ligger i mellersta Dalmatien i Kroatien vid Adriatiska havet. Hotellet ligger…
Bra restaurang på Brac – gott lamm på Kopacina
Vi kan tipsa om en bra restaurang på Brac – upplev riktigt gott lamm på Kopacina!…
Att handla i mataffärer i Kroatien
Att botanisera i mataffärer utomlands är alltid lika roligt! Hur är det att handla i mataffärer…
Krka national Park i Kroatien – 8 måsten och fakta
Uppdaterad 2023 – Krka National Park i Kroatien är en fantastisk nationalpark med imponerande vattenfall, härliga…
Bra camping vid Pula på Istrien
Nu har vi hittat till en bra camping vid Pula på Istrien, efter att ha åkt…
Supetar på Brac i Kroatien – en idyllisk turistort
Supetar på Brac är den största staden på ön och du kan ta dig hit med färja…
Jul i Split – att spendera julen i Kroatien
I år blev det jul i Split för vår del. Vi älskar denna fantastiska kroatiska stad…
Upplev Kroatien med bil
Om du vill uppleva Kroatien gör du det absolut bäst med bil. Om du bara flyger…
Fakta om Kroatien – 30 saker du (kanske) inte visste
Idag bjuder vi på fakta om Kroatien – 30 saker som du (kanske) inte visste. Vi…
Omiš i Kroatien – Piraternas stad
Piratstaden Omiš i Kroatien ligger vid Adriatiska havet i Dalmatien, strax sydost om Split. På 1200-…
Med husbil i Opatija i Kroatien
Vi har nu spenderat några dagar i Opatija, Kroatien. Detta är en charmig liten stad med…
Pakoštane i Kroatien – och camping Kozarica
Pakoštane i Kroatien är en liten stad som ligger fint intill Adriatiska havet. Vi gjorde en…
Byn Bol på ön Brac – i Kroatiens skärgård
Bol ligger på ön Brac, som är den tredje största ön i Kroatiens skärgård. Brac omges…
Paklenica nationalpark i Kroatien
Paklenica nationalpark i Kroatien är en dramatisk park i en stor kanjon, upptagen på Unescos världsarvslista…
Bo och äta i Zagreb – tips om restauranger
Äta i Zagreb? Det görs gärna i folkvimlet på promenadstråket Tkalciceva i centrala stan. Upptäck allt…
Sinj i Kroatien – bland riddare och Unesco kulturarv
Sinj är en liten ort i Dalmatien, i Kroatiens inland. Genom att bara göra en kort…
Fažana – en pärla på Istriens västkust
Den lilla staden Fažana I Kroatien ligger på Istriens västkust och är en liten pärla. Här…
Att göra i Dubrovnik – 16 sevärdheter och upplevelser
Vad kan man göra i Dubrovik i Kroatien? Dubrovnik är en fascinerande stad, fylld av intressanta…
Istrien i Kroatien – 9 härliga platser att besöka
Istrien i Kroatien bjuder på charmiga kullerstensgränder, historiska städer och ett kristallklart hav. Vi har besökt…
23 saker att göra i Split – din guide i Kroatien
Uppdaterad 2023 – Vad kan man göra i Split? Efter många resor i Kroatien och flera…
Nationalparker i Kroatien – 8 härliga oaser
Nationalparker i Kroatien! Om det är någonstans i världen vi sett vackra nationalparker så är det…
Staden Hvar och ön Hvar i Kroatien
Staden Hvar i Kroatien ligger på ön Hvar, i Adriatiska havet. Gamla stan i Hvar är…
Unesco världsarv i Kroatien – 10 natur- och kulturarv
Har du sett några av alla Unesco världsarv i Kroatien? För närvarande finns 10 stycken, och…
Att göra i Kroatien – 30 sevärdheter och upplevelser
Vad kan man se och göra i Kroatien? Detta härliga land, som har en lång kust…
Biograd Na Moru i Kroatien – och camping Park Soline
Biograd i Kroatien är en charmig liten stad som ligger längs kusten, en bit söder om…
Utflykter från Split: Solta och Trogir
Solta – en härlig ö! Med utgångspunkt i Split i Kroatien finns det möjlighet till många…
Camping i Dubrovnik – lyxiga Solitudo camping
Letar du efter en camping i Dubrovnik? camping Solitido ligger i södra Kroatien, 6 kilometer utanför…
Nin i Kroatien – kungastad med världens minsta katedral
Nin i Kroatien bär på en över 3000 år lång historia, och är också den stad…
Ny ställplats i Kroatien – och några campingtips
De flesta som varit i Kroatien håller med om att det är ett fantastiskt land med…
Supermodern camping i Zagreb
Camping i Zagreb! När vi lämnade Istrien körde vi tillbaka till Kroatiens huvudstad och tog in på…
Lennart säger:
Dubrovnik är en trevlig stad men ack vilken turistfälla.
Bättre på landsbygden vad gäller mat och människor!
13 april 2016 — 7:24
Lina säger:
Kul å ses!!!! Snygga bilder!!! Ses snart igen! Kramar Lina
13 april 2016 — 7:31
Steve säger:
I takt med att vi människor blir allt noggrannare med vad vi stoppar i oss så blir det förstås viktigare och viktigare för olika resmål att profilera sig och visa upp sig från sin bästa ”matsida”.
13 april 2016 — 7:55
biggeros säger:
Jag har ingen erfarenhet av Dubrovnik. Så intressant att få prova olika maträtter. Det såg ju väldigt gott ut. Det är ju bra att de tar tag i och försöker satsa på en bra matkultur. Kram
13 april 2016 — 8:08
Åsa säger:
Samma som i Portugal, snarare rustikt än fine dining.
13 april 2016 — 8:57
Frank Olsen säger:
Hmmm…torsk fra Dubrovnik ?
Kan den være norsk og at den har vært tørket ?
Ellers så dette riktig spennende ut.
Jeg elsker Middelhavsmat, spesielt Italiensk og Gresk 🙂
13 april 2016 — 9:11
Rania {Rania Maria Photography} säger:
Svar: Tack! Åh det hoppas jag du får uppleva en dag, det är magiskt!
13 april 2016 — 9:14
Ditte säger:
Nej det östeuropeiska köket/maten har inte imponerat på mig heller. Har tyckt att maten varit för tung.
Men så bar dte ju med de baltiska länderna också tidigare men där har dte ju skett en stor uppsving de senaste femåren så kanske händer det något i Kroatien också nu på matfronten. Hoppas! Jag har varit i Dubrovnik ch på en del andra ställen men inte var det så att det mest minnesvärda var maten direkt. Däremot naturen och andra upplevelser.
Och kroatisk torsk låter spännande….
13 april 2016 — 10:48
Frankie & Co säger:
Besökte Dubrovnik före kriget, Gamla stan charmade mig men mest det lilla villahotellet invid havet – maten har jag inget minne kvar av så det verkar vara på son plats att de kvalitetsäkrar och lyfter fram sin mat ?
13 april 2016 — 11:06
admin säger:
Lennart, vi tycker att Dubrovnik är fantastiskt vackert, men kan hålla med om att det är mycket folk! Skulle gärna besöka staden under mer lågsäsong faktiskt.
Lina, tack och detsamma! Det börjar ju bli en vana att ses varje dag nu! 😉
Steve, jag tror också att det är så, och många turister tycker att maten är en viktig del av resan.
Biggeros, det var gott och ja, det är kul när de börjar satsa mer på maten, tycker vi som uppskattar god mat 🙂
Åsa, ja kanske lite likt Portugal på det sättet!
Frank Olsen, oj jag vet faktiskt inte… Visst finns det god mat runt Medelhavet! Vi gillar fransk och spansk mat bland annat 🙂
Ditte, i Baltikum finns det ju fantastisk mat nuförtiden, vi var otroligt imponerade av restaurangerna i Riga! Och nu känns det som att Kroatien satsar på att utveckla maten och restaurangerna också 🙂
Frankie & Co, det låter verkligen mysigt med villahotellet vid havet!
13 april 2016 — 12:13
Geddfish säger:
Vad trevligt att ha varit på kroatisk matmässa! Ja, de bättrar sig väl.
Jodå, jag har varit i Kroatien, i Rovinj. Tre år sen. Bodde på flott hotell ute på en ö. Det var halvpension. Maten var OK, ingen uppstickare så, men jag åt och var glad.
Underbart vackert och rent, framför allt, såg inget skräp någonstans.
Kan åka dit igen och gärna Dubrovnik 😀
Kram
13 april 2016 — 13:06
Berit säger:
Hej!
Ja som du nog vet Helena älskar jag också Kroatien och har varit där många gånger, också i Dubrovnik! Kul att de börjar intressera sig mer för att skapa en bättre matkultur där, för jag har tidigare ej varit så imponerad av deras mat, tyvärr! Det bästa vi ätit där är deras speciella PEKA, Det blir en fantastisk smak eftersom det är s k långkok, den tillagas över öppen eld, eller vedugn o kan göras med bläckfisk, kyckling, lamm etc. Jag har bara ätit den med lamm, som brukar vara supergod, så det blir det alltid varje gång vi besöker Kroatien (en gång om året)!
13 april 2016 — 13:36
towe säger:
Tack för igår vänner – härligt som alltid! Tror min favorit faktiskt var förrätten 🙂
13 april 2016 — 16:11
admin säger:
Geddfish, flott hotell på en ö låter inte dumt! 🙂 Håller med om att det är vackert och rent i Kroatien. Maten är ju inte det som fått oss att fastna för landet heller, men det känns som att de håller på att försöka spotta upp sig 😉
Berit, ja jag vet ju att du oxå gillar Kroatien! Nej, maten är väl inte det som fått oss att fastna heller, även om vi förvisso fått goda måltider ibland. Roligt att höra om din favorit på matfronten!
Towe, roligt att ses! Om du menar skinkan och osten kan jag hålla med om att det var supergott! 🙂
13 april 2016 — 16:57
Ylva säger:
Jag var i Cavtat och Dubrovnik -85 (när jag var 11 år) och minns att jag gillade maten. De är duktiga på kött och jag fick det blodigt som jag vill ha det.
13 april 2016 — 18:10
BP säger:
Skulle inte förnippa kroatisk mat med delikatessmat direkt. Å ordet basic är ungefär vad jag också skulle kalla det.
Grillad lamm och färsk fisk är nog definitivt mera i min smak än ”röran” ni fick om jag ska vara ärlig. Pulled biff är liksom ingen fröjd att titta på för ögat, speciellt inte med kryddnejlika och kanel inblandade.
Tycker det är suveränt att ni går på sådana events och rapporterar. Å ert matkonto den här månaden mår nog alldeles förträffligt:-)
13 april 2016 — 18:18
Kattis säger:
Har tyvärr inte hunnit besöka Kroatien ännu men det ligger på min lista över ”måste”-länder i Europa! Men kött och ost och vin kan ju aldrig vara fel någonsin. 😛
sv: har ”endast” hunnit med Rom och Venedig än så länge men Sicilien och Sardinien känns verkligen som öar jag måste besöka!:D Är det något särskilt ni kan rekommendera för dessa öar?
13 april 2016 — 18:50
admin säger:
Ylva, kul att du har bra minnen och fick bra mat! 🙂
BP, haha köttet var faktiskt väldigt gott, men kanske inte den bästa maträtten för fotografering 😉 Och ja, ibland underlättar bloggandet för matkontot 😉
Katta, du ska absolut besöka Kroatien om du får tillfälle! Välj gärna t.ex. juni eller september när vädret är bra, men det ändå är lite mindre turister än i juli-augusti. Sardinien framför allt är superfint! Vi gillade bland annat Alghero, ön La Maddalena och fantastiska Cala Gonone.
13 april 2016 — 18:52
Kors och Tvärs säger:
Första gången vi besökte Kroatien, hade vi hört att allt var fantastiskt. Men maten visade sej vara riktigt dålig. Andra gången, fyllde vi alla förråd i Italien och när det var slut återvände vi till Italien. Naturen och vattnet är dock fantastiskt och kan matkulturen förbättras, så kan jag tänka mej att återvända för en tredje gång (det kanske blir tredje gången gillt då 🙂 )
13 april 2016 — 20:02
admin säger:
Kors och Tvärs, det verkar som att Kroatien har satt fingret på var det finns en förbättringspotential 🙂 Hur som helst så var Kroatien att av de länder där vi trivdes allra bäst under vår Europa-resa!
13 april 2016 — 22:17
Jessica säger:
Kul att träffas! Jag tog kort på recepten ifall ni vill veta exakt vad som ingick 🙂 Här hittar ni min blogg http://attlevasunt.se/dubrovnik-det-adriatiska-havets-parla
14 april 2016 — 9:28
Elisabeth säger:
Har varit i Dubrovnik några gånger genom åren och också rest i landet, senast med husbil i höstas. Jag har gillat det vi ätit, men vi åt nog mycket grillad fisk och kött. Ingen rätt som jag kommer i håg speciellt!
14 april 2016 — 10:05
admin säger:
Jessica, jätteroligt att ses! Jag skrev en kommentar på din blogg, hoppas den kom fram?
Elisabeth, grillad fisk och grillat kött tycker jag att man kan få bra i Kroatien! Men ofta är det väl som du säger, att rätterna inte sticker ut så mycket.
14 april 2016 — 19:15
Sockenvägens söta säger:
Kroatien är en pärla, njöt av min vistelse där så jag hoppas jag får tillfälle att ta med familjen dit! Men först väntar Island, ett drömresemål som jag ser fram emot! Ha en fin vecka!
19 april 2016 — 18:07