Äntligen var det dags för grillpremiär! För några dagar sedan invigde vi vår grill här på däck på husbåten. Det var första gången vi grillade i år, och dessutom var det första gången vi provade vår grill över huvud taget. Lite lustigt kanske med tanke på att vi köpte grillen för ett och ett halvt år sedan. Men därefter gav vi ju oss av på vår 1 år långa husbilsresa och hyrde ut husbåten …
Lite grillande under Europa-resan
Det blev inte mycket grillande under vår 1 år långa Europaresa med husbil under 2015. Vi hade med oss en liten smidig kolgrill från Weber som vi gillar, men det visade sig att det är förbjudet att använda kolgrill på nästan varenda camping i Europa.
Vi grillade några gånger när vi stod på en ställplats på grus i Portugal, men i övrigt blev det mest annan matlagning. Grillen släpade vi alltså på lite i onödan om man säger så … Men nu fick vi alltså chans att grilla på husbåtens däck istället!
Grillpremiär med godsaker
Vad hamnade på grillen den här gången då? Jo, det blev diverse godsaker som marinerad kyckling, skivad halloumi och sparris. Vi har aldrig grillat sparris förut, men det blev fantastiskt gott! Vi kokade den först 30 sekunder i en kastrull, droppade på lite olivolja och grillade därefter under några få minuter. Sparris kommer definitivt hamna på vår grill igen!
En annan favorit att grilla är ju halloumi – sååå grymt gott! Det är nästan så att jag kunnat hoppa över kycklingen och bara ätit halloumi och sparris. Å andra sidan är marinerad kyckling gott. Vi brukar välja att marinera i rödvinsmarinad. Den här gången valde vi att servera våra grillade godsaker tillsammans med lite plock, som tomat, machesallad, melon och jordgubbar. Friskt och fräscht! Vad är din favorit att lägga på grillen?
Aila säger:
Testa linda bacon runt halloumin. Pensla med lite barbecuesås och sen grilla.
Gör samma med laxfilé.
Linda med bacon, pensla med barbecuesås och sen grilla.
Gudagott….
13 maj 2016 — 7:50
Steve säger:
Vilken underbar grillmiljö. Visst är det härligt med alla premiärer som sommaren möjliggör. Snyggt dukat.
Halloumi är vår grillfavorit. En utmärkt ersättare för kött.
13 maj 2016 — 7:51
Jennifer - svensk i Helsingfors säger:
Kyckling är sååå gott när man inte översteker/grillar den. Tips är att använda termometer 😉
Jag gillar dock en riktigt god köttbit – det är även det bästa med att besöka mamma på sommaren då jag inte själv har någon grill.
Hur kommer det sig att kolgrillar inte var tillåtet på de flesta campingarna?
13 maj 2016 — 8:18
Deciree säger:
Men så härligt det såg ut det där :))
13 maj 2016 — 8:29
Geddfish säger:
Såg verkligen smaskens ut! Sådär på en båt. Härligt!
Jag grillar inte själv nuförtiden, men tror vi ska grilla, dottern och jag nu i helgen, jag åker till Värmland idag.
Det blir säkert ekologiska grönsaker och något fint kött.
Trevlig Pingst!
13 maj 2016 — 8:48
znogge säger:
Vi grillar det mesta men det blir mer och mer grönsaker! Sparris är väldigt gott och speciellt med lite riven parmesanost på när de är klara.
Trevlig fredag!
13 maj 2016 — 8:52
nils-åke hansson säger:
Vi grilla ofta både kol och gasol. Vår favorit att lägga på grillen är fisk. kyckling och fläskkött..
13 maj 2016 — 9:05
admin säger:
Aila, åh det låter gott! Tack gör bra ide! 🙂
Steve, vi älskar oxå halloumi och jag kan förstå att det blir en extra favorit när man inte äter kött!
Jennifer, vi använder ofta termometer på kött i ugnen så jag förstår hur du menar! Det är stor skillnad på kyckling som är torr eller inte! Gissar att de var oroliga för brandrisken på campingarna…
Deciree, gott och härlig utsikt samtidigt 🙂 Ha det bra!
Geddfish, det låter som att du har en god grillmiddag att se fram emot!
Znogge, riven parmesanost över låter gott! Det måste vi prova 🙂 Trevlig helg!
Nils-Åke, fisk är oxå väldigt gott på grillen, håller med!
13 maj 2016 — 9:21
Ama de casa säger:
Ooops… Hoppas det där förbudet är tämligen nytt, för vi har grillat på campingar många gånger. Dock med engångsgrillar, för utrymmet i bilen när man tältar är verkligen begränsat. Vi vill inte ha några grejer synliga inne i bilen. Utom kylen då. Den fick inte plats nån annanstans 🙂
Jag gillar att grilla haloumi, lök som fått dra i soja eller teriyaki, vitlöksklyftor och gärna fläskkött som blir saftigt och bra 🙂
13 maj 2016 — 9:32
Rolle o Carina säger:
Visst är det mysigt gott att grilla när Solen lyser! 🙂
Vi hade premiär i trädgården för några dagar sen.
Då blev det fläskkarrè,annars gillar vi oxå fisk 🙂
Ha det gott…..Trevlig Pingsthelg……
13 maj 2016 — 10:37
admin säger:
Ama de casa, det är nog olika från camping till camping, men vi upplevde att förbud var vanligt… Intressant med löken i soja eller terryaki!
Rolle o Carina, härligt med grillpremiär! Ja fisk är gott att grilla! 🙂
13 maj 2016 — 11:24
Marie säger:
Sparris är ju bara underbart! Vi gillar att grilla entrecote, lammspett, fisk och förra veckan grillade vi räkspett, men dom blev lite torra. 🙂 Stockholm ser oemotståndligt ut nu i vårskruden!
13 maj 2016 — 13:33
Ditte säger:
När vi bodde i villa blev det mycket grillat och på en träkolsgrill men sedan har det avtagit. På balkongen i stan får man inte grilla, helt förståligt.
Men jag tycker fortfarande grillat är gott. Stora räkor, kyckling, halloumi, lax, grönsaker m.m. Det mesta fungerar att grilla.
Och miljön hos er på husbåten gör förstås sitt till för att få det perfekt.
13 maj 2016 — 16:45
Kors och Tvärs säger:
Allt går ju att grilla (nästan) men en favorit är nog majskolvar och marinerade champinjonhalvor. Oftast är det tillbehören som ”gör det” och där är en favorit; mosad banan blandas med lite lite crème fraise och kryddad med curry och lite salt. Passar mycket bra till grillat kött och fläsk.
13 maj 2016 — 16:46
admin säger:
Marie, oj vad mycket gott! Jag har också varit med om att räkor blir torra när man grillar dem, kanske är det lätt att grilla dem för länge?
Ditte, jo jag kan ju också förstå att man inte får grilla på balkongen. Men det är gott med grillat ibland 🙂
Kors och Tvärs, jag har nog aldrig grillat majskolvar själv, men det är ju grymt gott när man får det på restaurang! Bra tips! Intressant med tillbehöret med bananröran! Jag håller med dig, ofta är det tillbehören som gör det 😉
13 maj 2016 — 19:09
Ulrica säger:
Ja visst är det härligt med grillpremiär!!! Sparris blir underbart gott på grillen!! Jag brukar skippa kokningen innan för att inte sparrisen skall bli för mjuk, men det är ju en smaksak(=
Min favorit är att grilla fetaost som vänds i uppvispat ägg och sedan paneras med sesamfrön! Hallumi med citron är alltid med!!
Önskar er en härlig och förhoppningsvis en lååååång grillsommar!!
13 maj 2016 — 19:21
BP säger:
Älskar sparris och Halloumi! Har ätit båda i grillad form, fast då var det vitt sparris. Vi grillar dock nästan aldrig, då det inte är så poppis att grilla på balkongen. Vi har visserligen grillmöjligheter på innergården, men vi utnyttjar som aldrig. Vad gäller grillad mat så får jag minnas utlandssemester faktiskt.
13 maj 2016 — 21:21
admin säger:
Ulrica, vår sparris blev inte mjuk, men vi doppade den iofs nästan bara i vattnet. Men det kanske kan hoppas över helt… Spännande med fetaosten, det skulle jag vilja prova. Tack för tips!
BP, vi grillar också bara när vi känner oss bekväma med det. Oftast har det varit när vi varit ute med husbilen (men inte så mycket under 1-årsresan då), men nu har vi ju grill hemma också! Första gången i mitt liv faktiskt 😉
14 maj 2016 — 11:26
Veiken säger:
Grillat är otroligt gott. Det mesta går ner säger avfallskvarnen! 🙂
14 maj 2016 — 18:30
Marias Memoarer säger:
Mums, bland det bästa med sommaren är ju grillningen! Jag kommer antagligen att äta mig fet på Rydbergs Mango Raja i år – fantastiskt gott till kyckling, kalkon och griskött 😉
16 maj 2016 — 19:49