Nu är det dags att berätta lite mer om vad vi hittade på i Pécs i södra Ungern. Det blev bland annat besök i en champagnekällare där vi provade pezsgö, öl från mikrobryggerier och riktigt bra mat på kulturcentret Zsolnay.
Innehållsförteckning
Pécs i södra Ungern
Pécs ligger i södra Ungern, inte långt från den kroatiska gränsen, och du kan läsa ännu mer om staden och dess sevärdheter i följande artikel.
Besök i champagnekällare (pezsgö)
I Pécs besökte vi en svensk-ungersk champagnetillverkare, och fick även en provsmakning. ”Champagne” är förstås egentligen fel ord eftersom det ordet bara får användas när drycken kommer från distriktet Champagne i Frankrike. I Ungern heter drycken istället ”Pezsgö”, och har liksom champagne naturliga bubblor.
Har du provat Pezsgö någon gång? Det hade inte vi, och tyvärr kunde vi inte göra det nu heller … eftersom det var slut. Istället fick vi prova vanligt mousserande vin samt vitt Chardonnay, som smakade mycket bra. Över huvud taget tycker vi att det vita vinet varit väldigt gott i Ungern.
Balkanbistro och öl från mikrobryggerier
Efter vinprovningen åt vi middag på Egylet, som består av två företag som samsas: en bistro som serverar mat från Balkan och en ölpub som säljer öl från mikrobryggerier. Ett väldigt avslappnat och trevligt ställe där vi drack olika intressanta öl (bland annat fruktöl) och åt en väldigt ”köttig” middag bestående av cevapcici, pljeskavica, korvar, bröd och ajvar.
Kulturcenter och riktigt bra mat
I Pécs finns också kulturcentret Zsolnay Cultural Quarter. Här bodde en gång familjen Zsolnay, som var kända för sin porslinsproduktion. Idag finns här flera olika museum (bland annat ett väldigt fint porslinsmuseum) och en massa andra kulturaktiviteter. Omgivningen är vacker med speciella byggnader och statyer överallt.
Bäst av allt var att här fanns en riktigt bra restaurang, där vi fick en helt fantastiskt god 4-rättersmiddag. En i gänget tyckte till exempel att efterrätten var den bästa efterrätt hon någonsin ätit, och det är ju ett bra betyg!
Mer att se och göra i Ungern
Det finns förstås mycket mer som du kan se och uppleva i Ungern. Du kan till exempel besöka huvudstaden Budapest och den mindre orten Tata, med mat och vin i lantlig miljö. Du kan också smaka viner i vinregionen Villány i södra Ungern. Nedan hittar du ännu fler tips till Ungern.
St George Residence – lyxhotell i Budapest
Nu har vi checkat in på St George Residence – ett riktigt lyxhotell i Budapest. Det…
Att göra i Budapest – 23 tips för en lyckad weekend
Vad kan man göra i Budapest? Vi har besökt Ungerns huvudstad flera gånger, och efter vårt…
Upptäck Pécs i södra Ungern – en pärla
Pécs i Ungern. Har du hört talas om Pécs (uttal: Pietch)? Det hade aldrig vi, förrän…
Harkány och Villány -Termalbad och vinregion i södra Ungern
Den sista dagen i Ungern åkte vi från Pécs till vinregionen Villány i södra Ungern. Och däremellan…
7 restauranger i Budapest du inte vill missa
Det finns många fantastiska restauranger i Budapest, och vi besökte ett gäng av dem under vår…
Shopping i Budapest – saluhall och shoppingcentrum
Det blev en del shopping i Budapest för vår del, även denna gång. Vi tog oss…
Ungersk öl – en guide till öl i Budapest
Gästskribent: Jonathan Gharbi de Maré Budapest är underbart på sommaren men ofta lite väl varmt så…
Nyår i Budapest – nyårsmeny med ungerska viner
Vi hade planerat Nyår i Budapest i god tid och hade bokat bord på en mysig…
Hotel President i Budapest – härligt spahotell
Nu är vi framme på Hotel President, vårt hotell i Budapest. Vi får säga att vi…
Intryck från resan till Budapest
Vi är hemma från Budapest och tillbaka på jobbet … Vi kan absolut rekommendera Budapest för en mysig…
Ungersk mat – 22 specialiteter i det ungerska köket
Ungersk mat, vad är det egentligen? Det ungerska köket är känt för sin kryddiga och mustiga…
Fakta om Ungern – 30 saker du (kanske) inte visste
Fakta om Ungern! Idag bjuder vi på 30 saker du (kanske) inte visste om landet där…
9 sevärdheter i Budapest som du inte vill missa
Här tipsar vi om nio sevärdheter i Budapest! Ungerns huvudstad bjuder på fantastiska byggnader, vackra badhus…
Julmarknad i Budapest – härlig julstämning i Ungern
Nu är det säsong för julmarknad i Budapest, och vi har hunnit kika runt på två…
3 hotell i Budapest – kolla vilket som passar dig!
Hotell i Budapest – vilket ska man välja? Vi har varit i Budapest tillsammans tre gånger,…
Tata i Ungern – mat och vin i lantlig miljö
Tata i Ungern är en lugn liten stad på landet, belägen vid en stor vacker sjö….
Grottor i Budapest – vindlande underjordiska grottsystem
Visste du att det finns grottor i Budapest? Faktum är att hela staden vilar på ett…
Bad i Budapest – vackra ungerska termalbad
Har du upplevt baden i Budapest? Ungern ligger i ett område fyllt av termiskt hälsobringande vatten,…
7 barer och caféer i Budapest du inte vill missa
Att hänga på barer och caféer i Budapest är ett sätt att uppleva stadens själ och…
Ama de casa säger:
Såg hur gott ut som helst! Tur att det är frukost här snart… 😉 Det där matstället såg himla trevligt ut med låga bord och glada färger. Själv har jag kommit till den åldern att bord och stolar är bäst när dom har ”normalhöjd” 🙂
Vem som är guiden var rätt lätt att lista ut där på första bilden. Det var såklart hon som INTE höll i nån kamera/telefon… 😀
08 juni 2016 — 7:41
Lennart säger:
Ser gott ut!
08 juni 2016 — 8:43
Henny säger:
Oj vad ni får uppleva mycket roligt och intressant. Kul att ni bloggar om så jag kan läsa och njuta av det jag med.
08 juni 2016 — 8:49
Henny säger:
Glömde säga att bilderna är helt fantastiska. Vem av er är den flitigaste fotografen?
08 juni 2016 — 8:50
admin säger:
Ama de casa, haha Sherlock! Nu när du säger det så kan jag ju förstå att det går att räkna ut vilka som är resebloggarna…. 😉 (Och de flesta borden var i normalhöjd faktiskt. Jag kan hålla med om att det är bekvämare, i alla fall när man ska äta.)
Lennart, det var inte dumt alls! 😉
Henny, roligt att du gillar vårt bloggande och våra bilder! Vi fotar nog lika mycket båda två (har varsin kamera). Oftast hamnar mina bilder här och Peters bilder på Instagram, men då och då lånar jag hans bilder hit också. Han tar bland annat väldigt fina matbilder med sitt makroobjektiv. I det här inlägget har Peter tagit den översta bilden (förstås ;)) samt bilden med de röda blommorna och bilden på soppan.
08 juni 2016 — 9:10
Jeanette säger:
Nej vad snopet att det vat slut! Ser ut som en härlig utflykt:)
08 juni 2016 — 9:46
Biggeros säger:
Oj, vilken gourmetresa!! Även vinprovning är intressant. Jag tror nog inte jag har provat på Peszgö. Den där soppan med friterad räka ser väldigt aptitlig ut. Så mycket du får uppleva. Kram
08 juni 2016 — 10:17
Steve säger:
Mycket njutning i detta inlägg.
Märkligt med ”barnmöbler” på Balkanbistron Egylet.
08 juni 2016 — 10:31
Lisa & livet från den ljusa sidan säger:
Vilken härlig resa – och med god mat och dryck dessutom, viktigt viktigt!
Trist att ni inte fick testa bubblet, men lät som en bra resa så ni lär väl komma tillbaka. Och så inspirerar ni ju oss alla andra så om (när) jag kommer till Ungern så lovar jag att testa och rapportera! 🙂
08 juni 2016 — 10:42
Emma, Sol som sol? säger:
Det var väl nästan lite taskigt där att bubblet var slut! Men det är väl sådant som gör att man har (ytterligare) en orsak till att komma tillbaka!
Den där soppan såg verkligen god ut!
08 juni 2016 — 10:46
Anna, Travel on a Cloud säger:
Vad kul att få läsa om Pécs och era upplevelser där! Det ser otroligt mysigt och vackert ut. Jag gillar verkligen att man fick besöka så många ställen man kanske inte direkt hittat som privat turist. Ler igenkännande åt att allt kanske inte fanns eller gick enligt plan … 😉 Underbart blev det, hur som helst!
08 juni 2016 — 13:56
admin säger:
Jeanette, toppenutflykt! Och vi tröstades ganska bra med andra drycker 😉
Biggeros, det var mycket upplevelser på kort tid om man säger så!
Steve, haha, jag tänkte inte på de där ”barnmöblerna” när vi var där, det var nog bara de där bänkarna vid killarnas bord som var låga… 😉
Lisa, ja nu vill jag ju gärna testa pezsgö! Om inte exakt där, så i alla fall någon annanstans i Ungern…!
Emma, sol som sol, ja vi får åka tillbaka till Ungern vi tillfälle och testa pezsgö!
Anna, ja det är det som är lite kul med såna här resor, att man får guidning och kommer till ställen som man annars aldrig skulle besöka. Och ja haha, lite rörigt var det väl ibland, mest för att de ville pressa in så mycket på programmet tror jag 😉
08 juni 2016 — 19:30
Geddfish säger:
Vilken underbar resa ni haft och tjusiga bilder!
Mat och dryck är delikat i Ungern 😉
Jag har mest kikat på era Insta, då min wifi inte varit den bästa.
Ja, jag har ju smakat den tyska varianten av champagne på min resa, nämligen sekt.
Och fått ordentliga kunskaper om viner, om det nu fastnar i min teflonhjärna 😀 Hemma nu. Lagom trött.
Solig kram från Lidköping!
08 juni 2016 — 19:33
travelmania säger:
Vilken härlig inspiration ni bjuder på!! Man blir riktigt intresserad av att åka till Budapest, och ni har vänt min inställning om maten. Det ser faktiskt jättegott ut!! Och snygg bild på soppan!!!
08 juni 2016 — 19:55
BP säger:
Upp till för en vecka sedan visste jag inte ens att Pécs fanns. Nu har namnet etsat sig fast tack vare dina inlägg. Ja, jag vet att det är meningen med samarbetet med Hungarian Tourism att även locka turister till andra ställen än Budapest. Tycker Pécs verkar vara en oerhört sympatisk ort som har mycket att erbjuda. Mikrobryggerier – jo tack! Maten – nej tack, men bistron är helt klart min favo:-)
08 juni 2016 — 20:41
Ditte säger:
Jätteroligt att få se, vetaoch läsa mer om Ungern . för dte finns ju mycket annat än Budapest.
Att bubbelvinet var slut och att lite annat (har jag förstått genom att läsa även de andras bloggar) inte blev som planerat ger ju en extra knorrop upplevelsen.
Soppan med räkan skulle passat mig men i övrigt känns maten ”alltför tung” för mig.
Och mikrobryggerier är trevliga. Har besökt ett par på Åland.
Härliga bilder och hoppas att ni nu vilat upp er.
08 juni 2016 — 21:42
admin säger:
Geddfish, vi är faktiskt väldigt nöjda med maten och tyckte att den var riktigt bra under hela Ungern-resan! Intressant med den tyska varianten av champagne! Jag tycker inte heller att det är så lätt att komma ihåg allt, men bloggen är bra för minnet 😉
Travelmania, vi fick väldigt bra mat under den här resan! (Om än stora portioner, haha)
BP, vi gillade Pécs! Själv fick jag nog upp ögonen för Ungern lite generellt, skulle kunna tänka mig att åka runt i husbil här! När det gäller mat så är ju smaken som baken 😉 Vi var väldigt nöjda med maten (även om det var grymt stora portioner ibland…)
Ditte, haha, vad kul att du är runt och läser om resan på olika bloggar 😉 Maten är ganska stabbig, det kan jag hålla med om. På det sättet påminner det mig lite om Polen, där vi lärde oss att bara beställa in en förrätt till att börja med, för att se hur mycket man orkar 😉 Annars tycker vi att allt smakat bra!
08 juni 2016 — 21:43
Rolle o Carina säger:
Ser ut som en helt underbar Gourméresa 🙂
Ha det gott o njut…..
08 juni 2016 — 22:16
Susjos säger:
Mums så gott allt ser ut! Vill verkligen se Ungern, har hört så mycket gott om Budapest!
09 juni 2016 — 0:18
admin säger:
Rolle o Carina, det var verkligen en gourmetresa 🙂
Susjos, Budapest är en superfin stad och dessutom finns det mer att se i Ungern har vi fått erfara 😉
09 juni 2016 — 7:22
Kristin säger:
Hej, läser att ni besökte en fantastisk restaurang där ni åt en 4-rätters middag. Vad heter den?
07 maj 2019 — 14:37