Igår firade vi för första gången midsommarafton hemma i husbåten. Våra goda vänner Lennart och Beata kom på besök och det blev både sillunch och middag på däck, med test av en lite ny midsommarmeny…
Sillunch – med några nyheter
Vi inledde med sillunch med klassiker som färskpotatis, sill och nubbe. Vi ville också prova lite nyheter och det var ju kul att testa, men ärligt talat så blev det inte riktigt så bra som vi hade hoppats. Vi gjorde en laxröra med äpple och ägghalvor med tre olika olika toppingar (avokadoröra, sardellkräm samt rom/rökt lax) från tidningen Buffé. Avokadoröra på ägg blev lite … mesigt? Rom och rökt lax blev favoriten!
Vi blandade också ett sommarbål från tidningen Buffé med tonic, flädersaft och rabarbersaft. Gott, och perfekt som alkoholfri dricka mellan varven (även om vissa föredrog att spetsa den) …
Grillmiddag … utan grill
Fantastiskt nog kunde vi sitta ute hela dagen även om det var lite mulet. På kvällen hade vi planerat att grilla … men det visade sig att gasolen var slut (varför tar den alltid slut vid fel tillfälle?).
Tur att man kan laga oxfilé i ugn också! Som tillbehör blev det bakad potatis, grön sparris och två kalla såser (vitlök och chili). Till efterrätt blev det en liten trifle på vit chokladmousse och jordgubbar.
Hur såg din midsommarmeny ut? Har du några klassiker som absolut måste finnas på midsommarbordet eller vågade du prova något nytt i år?
Geddfish säger:
Gomorron i stugan/båten 😉
Det där ville ju ögat ha, såg läckert ut alltihop och personer med glimten i ögat, dessutom.
Avocado är jättemums men kanske krävde lite mer kryddor ihop med just ägg..
Nu klär jag mig snart för kyrkan och skickar er en skyltsöndagskram 😀
26 juni 2016 — 8:03
DianasDrömmar säger:
Mysigt ni har det 🙂 kram
26 juni 2016 — 8:15
Matts Torebring säger:
Vi firade nästan som ni, fast på ”fast mark” i Frankrike. Visst måste det kännas lite, lite gungande i båten. De franska räkorna överraskade oss. De var ganska stora och inte den sälta som vi är vana vid. Ägg har vi faktiskt aldrig haft heller på midsommarbordet. Det testar vi till nästa år.
26 juni 2016 — 8:21
Lennart säger:
Sillunch är tradition!
26 juni 2016 — 8:50
Lisa / livet från den ljusa sidan säger:
Mysig midsommar!
Sill och sånt men också laxtårta och västerbottenpaj. Så gott!
26 juni 2016 — 9:06
Channal säger:
Härlig midsommar! Låter riktigt mysigt med husbåt. Älskar havet och vatten. Så rogivande och vackert. Tänk att få vakna upp varje morgon till det.
Kram Anna
26 juni 2016 — 9:13
Mamma C säger:
Sill är en tradition och färskpotatis till. Tur med vädret hade man också. Idag är regnet här, men det behövdes.
26 juni 2016 — 9:14
Ämma säger:
Åh, kan tänka mig att avokado på ägg inte blir någon smaksensation men det andra lät ju fantastiskt!
Vi körde på klassisk sillunch men också lite löjrom på toast. Till middag blev det grillat och en paj med rabarber, jordgubbar och vit choklad.
26 juni 2016 — 9:17
Ama de casa säger:
Såg verkligen både gott och trevligt ut det där. Att gasolen tar slut är ju himla typiskt, men så länge man har en plan B så gör det ju inte så mycket.
Vi hade ett traditionellt midsommarbord med bland annat flera sorters sill, ägg och jansson (både vanlig och blomkålsvarianten). Öl och nubbe blev det visst också 🙂
26 juni 2016 — 9:20
admin säger:
Geddfish, jamen just så, vi ääälskar avokado, men den gör sig nog bättre i andra sammanhang helt enkelt 😉 Trevlig söndag!
Dianasdrömmar, ja det är mysigt att bo på husbåt! 🙂 Önskar dig en fin söndag!
Matts, under hela vår Europa-resa förra året saknade vi svenska räkor. Räkorna söderöver duger mest för wok och gratäng och sånt enligt oss 😉
Lennart, en härlig tradition!
Lisa, laxtårta och västerbottenpaj låter ju också grymt gott!!!
Channal, vi älskat också att vara vid vattnet, och det är kanske därför vi älskar att bo på husbåt 🙂
Mamma C, vi har också regn idag, men det känns nästan helt ok efter gårdagens hetta 😉
Ämma, löjrom på toast kan ju aaaldrig vara fel! 😉 Den där pajen lät också grym! Jag älskar rabarber…
Ama de casa, ja det var tur att vi hade en backup till gasolen… (värre är det i husbilen där hela köket går på gasol ;)) Jansson är också gott. Det lagade vi häromdan, när det var sillunch med grannarna.
26 juni 2016 — 9:23
Karin Eklund säger:
För det första gillar jag headern! Mycket!
För det andra märker jag att jag har mängder av läsa här….
och har noterat detta på komihåg-lapp! Ska bänka mig
vid datorn och läsa när jag tar kaffepaus under eftermiddagen.
Ha en fin dag!
26 juni 2016 — 9:39
Steve säger:
Så läckert ni ordnat det. Och vilken fantastisk miljö för Midsommarens måltider.
Sillunch tillhör även våra stående inslag. Under senare år så har tillkommit pajer, i år Västerbottenpaj och skaldjurspaj. Och avslut med jordgubbar. På kvällen blir det nåt grillat.
I år satsade vi dessutom på en picknick på Midsommardagen.
26 juni 2016 — 9:50
Violen på Brandholmen säger:
Så mysigt det ser ut! Här blev det också sill till lunch och oxfilé mär det var dags för middag.
26 juni 2016 — 10:11
Gunnel säger:
Ingen midsommar utan sill. Ser mysigt ut. Ha det fortsatt bra,
26 juni 2016 — 10:32
nils-åke hansson säger:
Traditionellt var det här MEN till det grillade blev det bara sallad på kvällen.
26 juni 2016 — 10:53
✫Fru Eriksson säger:
Underbart ♥ ….
/Önskar er en fin fortsatt Midsommardag & …
Tack så hjärtligt för kommentaren!
26 juni 2016 — 11:10
admin säger:
Karin Eklund, roligt att höra att du gillar bilden och vår blogg! Önskar dig en fin söndag!
Steve, västerbottenpaj och skaldjurspaj låter supergott! Kanske får det bli paj för oss nåt år också! 😉
Violen på Brandholmen, visst har vi det mysigt på husbåten! Och sill och oxfilé är ju inte fel!
Gunnel, håller med! Jag tycker oxå att sillen är viktigast 🙂
Nils-Åke, det kan vara gott det också! Det brukar ju ändå bli en hel del mat 😉
Fru Eriksson, tack detsamma!
26 juni 2016 — 11:11
Anita Malta säger:
Så himla mysigt att kunna fira midsommar som ni gör och med goda tillbehör. Sill är nog det enda jag egentligen kan sakna här på Malta, ja, den inlagda alltså 🙂 Blev inte så mycket firande för vår del men lite eftersom det var våran bröllopsdag. Ha en riktigt skön fortsatt helg 😀
26 juni 2016 — 11:16
Znogge säger:
Vilken trevlig midsommarafton och gott såg det också ut! Sjön suger som man säger 😀
26 juni 2016 — 11:21
Åsa säger:
Haha! Rolig bild den sista! Vi åt hamburgare till lunch. Det brukar vi göra. Vi brukar vara på väg ut till landet och stanna och ta lunchen på ”GylleneMåsen” i Barkarby. Det var alltid roligt att lägga ut på facebook, en familfiebild från MacD i Barkarby som en kontrast till alla andras midsommarlunch. Till middag minns jag inte.
26 juni 2016 — 11:30
Emma, Sol som sol? säger:
Här funkade ju grillen i alla fall! Men fisk åt vi ingen. Min jordgubbstårta med tiramisukräm blev väldigt god, dock!
26 juni 2016 — 11:40
Jessica Meijer säger:
Fantastiskt 🙂
Så mycket god mat och ett underbart väder, precis vid vattnet 🙂
Ha en fin söndag!
Stor kram
Jessica
26 juni 2016 — 11:49
Ditte säger:
Och tur med vädret hade ni också!
Väldigt god mat. Oxfilé i ugn går ju lika bra det…
Ni ser ut att ha det bra och sjöutsikt är extra trevligt.
Nypotatis och jordgubbar hör ju midsommaren till men sill äts ju både till jul och påsk och annars när det passar och andan faller på.
För mig finns inga direkta måsten men skaldjur passar alltid. Här blev det hemgravad lax, jansson, inlagd sill, köttbullar och givetvis massor av jordgubbar.
Nypotatis längtar jag efter men vi skördade våra 10 i en kruka redan i april.
Jag hade gärna varit vid havet för det hör midsommar till, liksom gärna segling. Men en kan inte få allt.
Nu är dessutom den trasiga foten ett hinder.
26 juni 2016 — 12:08
admin säger:
Anita Malta, just sill kan väl vara svårt att hitta på sydliga breddgrader. Om man inte har en IKEA i närheten vill säga 😉 Grattis i efterskott på bröllopsdagen!!!
Znogge, ja det är därför vi alltid är hungriga här, hehe 😉
Åsa, det var en annorlunda midsommarlunch må jag säga, men det kan ju också vara roligt att ha sina egna traditioner 😉
Emma sol som sol, härligt att grillen fungerade! Och tårtan låter god!!!
Jessica Meijer, läget är det inget fel på och man ska ju passa på att njuta när man kan 😉
Ditte, ja visst äter man lite samma mat på alla högtider 😉 Det beror väl på att det var det som fanns att tillgå förr… Idag är ju utbudet enormt, och man kan ju addera lite nymodigheter om man vill. Hemgravad lax låter gott! Hoppas att foten snart bli bättre!
26 juni 2016 — 12:14
natalia säger:
Underbart!m
26 juni 2016 — 12:59
Lovisa säger:
Ser härligt ut! Vi prövade att göra en vegetarisk sill som faktiskt var skitgod och verkligen påminner om riktig sill! Skrev om den på bloggen 🙂
26 juni 2016 — 14:23
Comsi Comsa säger:
Det ser inte alls så dumt ut det där… 🙂
Kramen ♥
26 juni 2016 — 15:16
Kors och Tvärs säger:
Det enda som är ett ” måste” är jordgubbar och det har varit svårt att få till nåt år om våren varit tidig i Spanien. I år har vi dock fått fatt i jordgubbar hela tiden ☺
26 juni 2016 — 16:13
Musikanta säger:
Det blev pizza på midsommardagen eftersom maken Kent, dottern Mirren och Casimir, det äldsta av de yngsta barnbarnen är vegetarianer. Hade gärna smakat lite av ert midsommarbord – jag är ju inte vegetarian men äter som de andra. På midsommarafton var Kent och jag ensamma och åt bara (goda) rester från födelsedagskalaset. Bra tips om den alkoholfria drycken – ska absolut prova. Har massor med rabarber i trädgården…
Ingrid
26 juni 2016 — 16:35
Carina säger:
De sista fem åren har vi föredragit att äta midsommarlunch på Wärldshuset i Jukkasjärvi och där finns allt och nu menar jag verkligen allt. En buffé med kallt och varmt som avrundas med efterrätter och självklart finns något med jordgubbar. Samma upplägg som ett julbord.
26 juni 2016 — 16:48
BP säger:
Låter som en suverän midsommarmeny, där jag personligen fastnar för ”deviled eggs” med sardellkräm.
Sill är ju ett måste till Midsommar tycker jag. Åsså i år blev det lammstek provencale till här hos oss.
26 juni 2016 — 16:55
Annie säger:
Låter och ser mysigt ut 🙂
Sv: låter gott det med, men personligen är jag nog mer för vin 😉
26 juni 2016 — 17:00
Roland Lindskog säger:
Nä detta handlar inte om mat. Vi står i vänsterfilen camping konversada för ni skrev att naturistcampingen var ute på ön men hela campingen var för naturister ut igen högerfilen till porto sole. Som det kan gå. Mvh Rolle & Brittan
26 juni 2016 — 17:16
Junitjej säger:
Så gott det ser ut!
26 juni 2016 — 17:45
admin säger:
Natalia, man ska njuta när man kan 🙂
Lovisa, spännande (även om ja själv helst vill ha riktig sill ;))
Comsi Comsa, det var inte dumt 😉
Kors och Tvärs, jordgubbar är definitivt ett måste! På vår ICA höjde de priset dagen innan midsommarafton vilket var lite irriterande, men men…
Musikanta, pizza och vegetariskt kan ju iofs också vara gott, men själv vill jag ju variera med annat! Men förstår att det påverkar när många i familjen är vegetarianer.
Carina, det låter trevligt! och lite lyxigt att slippa fixa allt 😉
BP, sill är definitivt ett måste! Och nästa år går vi på lamm istället för oxfile, vi blev inte helt nöjda med oxfilen men lamm blir alltid bra!
Annie, naturligtvis ska man hitta det man själv gillar!
Roland Lindskog, Koversada är naturistcampingen och Porto Sole är den ”vanliga” campingen och de ligger bredvid varandra (samma ägare). I inlägget har jag skrivit ”naturistcamping med en egen ö”, eftersom det finns en egen ö inne på campingen. Ledsen om jag varit otydlig på något sätt!
Junitjej, det var gott också (och även resterna som vi åt idag ;))
26 juni 2016 — 17:48
Polly säger:
Vilket lyx. Så mysigt och vilken mat. Hoppas du haft det bra. Och tack för kommentaren. Kram
26 juni 2016 — 18:22
Anta Snaque säger:
Trevligt sällskap, mysig omgivning och god mat! Bättre än så kan man inte ha det. Livet har verkligen sina ljuspunkter. 🙂
Tack för kommentar! Ha det fortsatt gott i sommarsolen!
26 juni 2016 — 19:54
Eva säger:
Oj va mysigt 🙂 vi var hos syrran med make så dem hade allt gott på bordet så vi åt av allt det där som brukas ha 🙂 ja en husbåt låter helt underbart o att resa är som att läsa en bok 🙂 ha en fin kväll kram
26 juni 2016 — 20:06
Decdia säger:
I år provade jag sill… Försöker lära mig att gilla fisk, men det går långsamt. Nypotatis, gräddfil och lök är måsten för mig! Sen en bit kött till är en bonus. Jordgubbar kan jag faktiskt vara utan men äter ett par bara för sakens skull. 🙂
26 juni 2016 — 20:08
admin säger:
Polly, tack, vi tycker att det är en lyx att bo såhär och ser förstås till att njuta av det när vi kan!
Anta Snaque, visst har livet sina ljuspunkter, och de ska man ju passa på att njuta av! 🙂
Eva, det låter trevligt! Vi älskar att bo på husbåt och jag håller med dig om det där med att resa och böcker. Att läsa är att resa! 😉
Decdia, du är tuff som provar tycker jag! Jag älskar ju sill (och fisk) men om man inte gillar det så gör man ju inte. Som tur är så finns det en massa annat gott här i världen, och så får du väl möjligtvis prova lite ibland och se om du eventuellt ändrar dig 😉
26 juni 2016 — 20:20
Annika säger:
Åh, så mysigt! Det är verkligen en dröm att ha semester på en båt. Hoppas ni har en fortsatt fin kväll. Kram Annika
26 juni 2016 — 20:56
TantGlad säger:
Ni ser ju ut att ha haft det helmysigt, och vädret har ju varit riktigt bra denna midsommar.
Ha en fin ny vecka och kram
26 juni 2016 — 21:02
Mias Mix säger:
Låter som en jättemysig midsommar! Kul att testa lite nytt. Jag hade en period förut när jag gjorde minst ett helt nytt recept varje vecka. Det var jättespännande och vi hittade nya favoriter. Nu till midsommar gjorde vi inte så mycket mat utan kall inkokt lax, sill, köttbullar. potatis. Grillade oxfilé på kvällen.
Ha en fin vecka!
26 juni 2016 — 21:52
Marina säger:
En riktigt härlig midsommar alltså!
26 juni 2016 — 22:07
Kicki säger:
Samma safter jag körde i vår alkoholfria välkomstdrink, jättegott. Mysigt verkar ni haft det och jättegott.tack för påhälsningen, trevligt ochvkul
26 juni 2016 — 22:19
admin säger:
Annika, när man bor på båt känns det lite som semester jämt 😉 Önskar dig oxå en fin kväll!
Tant Glad, vädret har varit över förväntan. Önskar dig oxå en fin vecka!
Mias mix, det är roligt att ptova nya recept, men det är inte alltid msn har inspiration/tid. Kall inkokt lax är gott!
Marina, ja absolut! Önskar dig en fin vecka!
Kicki, kul, det var goda smaker!
26 juni 2016 — 22:30
skogstrollet säger:
Såg ut att vara mycket smått och GOTT där! Tack, för visiten in på min blogg och välkommen igen!
27 juni 2016 — 0:29
Marie säger:
Åh vad mysigt med husbåt.
Äntligen finväder i Sverige på midsommar oxå.
27 juni 2016 — 10:06
Marias Memoarer säger:
Härlig midsommar ni haft! 🙂 Rabarbersaft är så gott, speciellt om den är hemlagad 🙂
28 juni 2016 — 15:30
Dryden - Traveler's Edition säger:
Det där ser riktigt fint ut! Personligen åkte jag ut med familj och sånt till en liten fjällsjö och grillade, med bergen som kuliss. Makalöst vackert! 🙂
28 juni 2016 — 16:35
admin säger:
Skogstrollet, jag gillar alla såna där tillfällen när man får duka upp en massa små godsaker 🙂 Tack, jag tittar tillbaka!
Marie, ja finväder på midsommar tillhör ju inte vanligheterna direkt 😉 Husbåt är mysigt! 🙂
Marias memoarer, jag brukar inte vara så förtjust i saft… men fläder och rabarber, det är grejor det! 🙂
Dryden, grillning med bergen som fond låter grymt! Önskar en fortsatt fin vecka! 🙂
28 juni 2016 — 20:03
Helena säger:
Vår spännande meny var lax med färskpotatis och skagenröra. Inget speciellt, men så gott!
29 juni 2016 — 10:08
Helena säger:
Vår spännande meny var lax med färskpotatis och skagenröra. Inget speciellt, men så gott!
29 juni 2016 — 10:08