När jag träffade Peter visade han mig hur man gör för att äta hel krabba, och sedan dess är jag fast. Det är det absolut godaste jag vet! Jag har förstått att jag inte var ensam om att inte veta hur man gör, så här kommer en tutorial för dig som också vill prova.
Detta behöver du
Det är krabbsäsong i september och oktober och under denna tid går du och köper varsin färsk krabba (eller varsin halva om krabban är stor) till er som vill äta, i någon välsorterad matvarubutik. Du behöver också:
- En stor kniv och en skärbräda i plast
- Varsitt krabbestick
- Ett verktyg för att öppna klor (typ tång eller nötknäppare)
- En stor skål för skal
- Bröd eller kex och ost
- Hovmästarsås (viktigt!)
- Eventuellt ytterligare skaldjur
- Öl eller vitt vin
Så här gör du
1. Dela krabban
Lägg krabban på rygg och dra bort stjärten. Be sedan den starkaste (!) personen i sällskapet att skära krabban mitt itu med en rejäl kniv. När du delat den ser du om du hade tur med din krabba. Tur: Matig och ganska torr krabba med mycket rom. Otur: Vattnig krabba utan rom.
2. Bryt loss benen
Börja med att bryta loss benen från din halva krabba och lägg dem vid sidan på tallriken.
3. Plocka loss innehållet från Skalet
Nu är det dags att lossa på skalet och lägga bort det i skålen för skal. Plocka också bort gälarna (de ljusa tungformade prylarna) och släng dem.
4. Samla kött, rom och smör i en hög
Nu ska du samla allt det ätbara, det vill säga köttet (det vita), rommen (det röda) och smöret (det mjuka ljust grönbruna) i en hög på tallriken. Alla små hårda bitar (ben och skal) slänger du bort. Men obs! På slutet sitter du med en stor vit hård benbit. Släng inte den! Det finns massor av fint vitt krabbkött inuti den. Bryt itu den långsamt och försiktigt och pilla ut köttet på tallriken med krabbesticket.
5. Pilla ut köttet från benen och klorna
När du pillat ut allt du vill äta ur din halva krabba och slängt resten är det dags att ta itu med benen. Bryt isär dem i varje led och pilla ut köttet med krabbverktyget. För att få isär den största klon kan man behöva något slags verktyg, inte nödvändigtvis en polygrip haha, men kanske en tång eller nötknäppare.
6. Blanda högen och avnjut med hovmästarsås
Nu sitter du förhoppningsvis med en stor härlig hög med krabbkött, rom och smör. Hacka sönder allt och blanda så att det blir en bra mix. Häll över (rikligt!) med hovmästarsås och – njut!
Steve säger:
Det var en fullödig lektion. Jag hann aldrig bli nån krabbälskare och sedan jag blev ”enarmad” är det inte ens möjligt för mig att ta mig an en krabba. D däremot, hon älskar krabba och brukar äta det när jag äter surströmming.
28 augusti 2016 — 6:43
Lennart säger:
Tack för tipsen!
28 augusti 2016 — 7:39
Lena - gott för själen säger:
Åh vad gott! Pedagoskt inlägg! ?
Kram Lena
28 augusti 2016 — 8:18
nils-åke hansson säger:
Tack för tipsen! Detta har aldrig varit något för oss. Ha köpt i Smögen MEN det är ett pillande, KAN kanske prova igen!
28 augusti 2016 — 9:22
Alexandra säger:
Haha kul inlägg! Förstöra skaldjur med hovmästarsås – dumheter!! Hihi ?
28 augusti 2016 — 9:37
Ama de casa säger:
Mycket pedagogiskt beskrivet! Gillar polygripen också, man tager vad man haver, typ. Huvudsaken är att man kan knäcka offret… 😉
Ha en skön söndag!
28 augusti 2016 — 9:37
mittgodastefinaste säger:
Älskar alla skaldjur!
Kram Jenny
28 augusti 2016 — 9:45
Geddfish säger:
Jag gillar det där med både bild och text. Lektionen är uppfattad!
Men, jag håller mig till räkorna, alldeles perfekt till min kvinnliga styrka 😀
Idag gör jag lite reklam i min blogg. Nyfiken?
Skyltsöndagskram!
28 augusti 2016 — 10:00
Ditte säger:
Krabba tycker jag också är gott nästan i klas med havskräftor.
Tack för bra lektion! Tydlig och pedagogisk!
Härliga bilder!
(Kanske har jag känt på mig att det är så här man ska göra. tror jag lärde mig som barn i Bohuslän…)
28 augusti 2016 — 10:05
Sara säger:
krabba är så gott!! 🙂
28 augusti 2016 — 10:27
admin säger:
Steve, krabba är inte det enklaste att äta, så jag förstår dig. Men ni har ju hittat ett perfekt sätt för en festmåltid, även om ni äter olika saker!
Lena, jag har förstått att det är ganska många som inte är vana att äta hel krabba, så kanske nån har nytta av det?
Nils-Åke, visst är det en del pillande, men vi tycker att det är mysigt. Men man ska förstås tycka om det för att det ska vara värt det! 😉
Alexandra, haha, så kan man också se det 😉
Ama de casa, det var lite så vi tänkte, det var bara att kolla bland de verktyg som fanns tillgängliga… 😉
Mittgodastefinaste, visst är det gott!?
Geddfish, räkor är ju också supergott! Kommer självklart in till dig och kollar! 😉
Ditte, havskräftor är ju också supergott!
Sara, roligt att du också gillar krabba!
28 augusti 2016 — 10:36
Znogge säger:
Krabba är väldigt gott men kräver att man har starka nypor 😉
28 augusti 2016 — 10:40
Inga Magnusson säger:
Jag kommer nog aldrig att bli någon älskare av krabba. Det vita köttet är gott men det där grönbruna har jag svårt för.
28 augusti 2016 — 11:01
Matts Torebring säger:
Ett par av våra goda vänner äter krabba, säkert minst en gång i veckan. De har försökt lära oss ett par gånger, men jag tycker inte om det!
28 augusti 2016 — 11:38
Ann-Sofie säger:
Men vilken karaktär man måste ha. Rensa hela heabban innan man får äta … Det klarar inte jag. Här stoppas det in in munnen alkteftersom man får fram det ”göttiga”. Hovmästarsås håller jag absolut med om, men jag doppar kötbitarna i den istället.
När man har ont om plats, t ex i en husbil/vagn eller båt, är det bra om man kan använda utrustningen till mer än ett ändamål, polygrip/Carlssontång till att knäcka nötter och krabbor förutom den vanliga användnngen är ett bre exemel på multianvändning.
Men har de testat att doppa räkorna i Hovmästarsås? Mmmmmm
28 augusti 2016 — 12:03
BP säger:
Hahaha! Gillar polygripen. Vi brukar också ha ”extra” verktyg för att ”knäcka” krabban, fast vi använder en tång;-)
En väldigt pedagogisk lektion där jag lärde mig nå’t nytt, nämligen att man blandar alla ätbara ”ingredienser” från krabban. Jag brukar äta dom separat – var för sig alltså. Åsså skippar jag hovmästarsåsen. Däremot brukar maken göra en fond på alla skal som bas för en fisksoppa.
28 augusti 2016 — 13:19
Renates Reiser säger:
Spennende! Fint med en slik leksjon på hvordan det gjøres. Selv er jeg ikke så veldig glad i kjøttet i ”kroppen” til krabben, men kjøttet i klørne synes jeg er veldig godt!
Dessuten ELSKER jeg kongekrabbe!
28 augusti 2016 — 14:12
Shetlandsfrun säger:
Bra tips! Krabba är gott. Hovmästarsås till var nytt för mig!
28 augusti 2016 — 15:15
Emma, Sol som sol? säger:
Oj, jag har nog inte ätit krabba på 30 år! Mannen min är inte vidare förtjust i det och jag har inte kommit på tanken att köpa en till bara mig, det är liksom myspysmat som ska avnjutas tillsammans.
Kanske borde ta och tänka om där. Ja, alltså mannen min behåller jag ju men han kanske kan äta något annat då.
Polygripen är klockren! Kan vid behov även användas som hammare om den senare inte är i närheten. Perfekt om man vill banka sönder en klo eller något.
28 augusti 2016 — 17:16
admin säger:
Znogge, haha, ja eller bra verktyg 😉
Inga M, alla kan ju inte gilla allt. Jag tycker att det är blandningen som är det goda 🙂
Matts, har man provat så vet man ju i alla fall vad man tycker!
Ann-Sofie, haha, fast jag tar iofs en halva i taget… Och så kan man ju äta lite bröd och ost emellan 😉 Har aldrig testat räkor i hovmästarsås, låter lite skumt, men vem vet… man får väl testa!
BP, ja man får ju förstås göra som man vill! Jag tycker att just blandningen blir det goda 😉 Smart att använda skalen!
Renate, kungskrabba är också gott! Fast jag tycker ju att det extra goda blir när man får blanda ihop det lite torrare köttet med det mer saftiga smöret och rommen 🙂
Shetlandsfrun, man kan säkert äta på många olika sätt. För oss är hovmästarsåsen ett måste!
Emma, jag förstår hur du menar där. Inte lika roligt när man inte äter tillsammans, Men ni kanske kan hitta nåt som passar att äta samtidigt. Steve (ovan) och hans fru har ju t.ex. hittat en kombo där han äter surströmming och hon krabba 😉
28 augusti 2016 — 18:30
Ruth i Virginia säger:
Man kan också köpa ”crab meat”
och betala för andra att mocklas med skalen.
My preferred method! 🙂
28 augusti 2016 — 19:10
Anna, New York – My Bite of the Big Apple säger:
Wow, nu gick det upp ett Liljeholmens! Vilken perfekt lektion. Har alltid älskat krabba men aldrig samlat allt så här. Måste testas!
28 augusti 2016 — 21:30
Sara säger:
Tack för pedagogisk genomgång! Känner mig alltid som en fastlandstorris när det är dags för krabba (och i viss utsträckning kräftor av alla slag med…) Räkor och musslor är mer min nivå 🙂
28 augusti 2016 — 23:27
S/Y LOOMA IV säger:
Så gött!!
29 augusti 2016 — 14:38
admin säger:
Anna, man kan säkert göra på olika sätt, men det är såhär jag har lärt mig, och det är supergott 🙂
Sara, innan Peter visade mig hade jag ingen aning heller… 😉
S/Y Looma, eller hur!? 🙂
29 augusti 2016 — 18:10
Marias Memoarer säger:
Jag har aldrig ätit krabba, men nu har jag ju lite koll ifall det plötsligt skulle bli aktuellt! 🙂
31 augusti 2016 — 11:00
Eva Trillian säger:
Tack! Nu när jag vet hur man gör kan jag tänka mig att testa att äta krabba igen – blev bjuden en (ja – en, man ska ju inte döma efter en endaste gång kanske) gång och gillade det inte värst . KAN ju bero på den icke existerande hovmästarsåsen 😉
01 september 2016 — 7:35
Maria säger:
Tack, perfekt lektion till nyår!
30 december 2016 — 12:55