Igår kväll råkade det bli en spontan skaldjursfest på husbåten. Peters son Robin kom över på eftermiddagen och vi ville passa på att njuta av den sista sommaren på däck. Och sedan blev vi hungriga … och då råkade vi åka och köpa skaldjur.
Passa på att njuta av sommaren
Även för oss har någon slags vardag börjat. Jag jobbar hemifrån med ett uppdrag åt Karolinska Institutet och Peter skruvade på husbilen igår (berättar snart!). Sedan kom Peters son Robin över, och vi kom överens om att vi måste passa på att njuta av det som kanske är slutet på den här fantastiska sommaren. Vi åkte och handlade kräftor, räkor och en västerbottenpaj och när Alexandra slutade jobbet blev det … skaldjursfest!
Månader som slutar på R
Skaldjurens tid är (snart!) här. Man kan ju äta skaldjur flera tider på året, men de är som bäst under de månader som slutar på R sägs det – alltså mellan september och december. Framför allt när det gäller krabba brukar vi följa det rådet, och det är också under den tiden man hittar de bästa färska krabborna i butikerna.
Vilka skaldjur gillar du bäst?
Vi älskar räkor och kräftor, och även musslor av olika sorter. Hummer tycker vi (faktiskt, med risk för mothugg nu, haha) är en aning överskattat. Alltså det är ju gott, men inte riktigt så gott som det kostar om man säger så.
Vår absoluta favorit är hel krabba med hovmästarsås – mums! Den säsongen är ju på gång nu, och med tanke på att vi inte åt en enda krabba förra året så ska vi absolut njuta av krabba i år! Vilka skaldjur gillar du bäst? Om du nu gillar skaldjur vill säga …?
VackraLillaVardag säger:
Roligt med spontana fester! Räkor o musslor är jätte gott!
25 augusti 2016 — 6:29
Znogge säger:
Räkor och havskräftor är mina favoriter! Aldrig fel 😀
25 augusti 2016 — 6:45
Lennart säger:
Gillar alla skaldjur!
Äts med fördel vid Medelhavets strand!
25 augusti 2016 — 7:02
nils-åke hansson säger:
Räkor, havskräftor och Svenska kräftor är vad vi vill ha.
25 augusti 2016 — 7:11
Alexandra säger:
Mmmm skaldjur! Det bästa som finns. Jag älskar räkor och kräftor och tycker samma som ni, hummer är överskattat! Krabba är jag dock inte så förtjust i. I Australien åt jag ett skaldjur som hette Moreton Bay bug, den var riktigt god! Det var lite som en enda stor kräftstjärt, du får googla och se hur den ser ut om du inte redan vet. 😀
25 augusti 2016 — 7:28
admin säger:
Vackralillavardag, ibland blir det ju allra bäst när man inte har några förväntningar 😉
Znogge, havskräftor äter vi inte så ofta, men håller med, väldigt gott!
Lennart, visst spelar miljön stor roll!!
Nils-Åke, härliga godsaker!
Alexandra, sååå intressant! Jag googlade, och den ser ju ut som ett urtidsdjur!!! Kul att den smakar gott 🙂
25 augusti 2016 — 7:53
Kerstin säger:
Vilken underbar blogg. Här blev jag sittande länge och hittade mycket fint att titta på och intressant läsning. Tack för kommentar hos mig. Jag kommer tillbaka :=)
25 augusti 2016 — 8:13
åsa i åsele säger:
Gillar nog spontan fest mer än skaldjur 😉
Eller… jag gillar räkor 🙂
Västerbottenspaj är gott.
25 augusti 2016 — 8:35
Nicki säger:
Oj vad gott nu blev jag hungrig och sugen på skaldjur..
tack för titten hos mig och ha en fin dag…
25 augusti 2016 — 9:10
Jenn - forever abroad säger:
Älskar när man råkar åka och köpa skaldjur 😉
Räkor gillar jag nog bäst, för de är enklast att äta också!! Haha…
Sen minns jag krabborna i Indien, som man gick och köpte hos fiskarna sen gick man till restaurangen och bad de tillaga dem – såklart i någon spicy tomatcurrysås. Händerna och läpparna brann av all chili, men det var himla gott! Hittade ett inlägg från denna festliga måltid: http://jennifersandstrom.se/2013/09/23/one-fish-many-fish/
Hummer har jag nog knappt ätit…
25 augusti 2016 — 9:11
Ama de casa säger:
Men så trevligt! Spontana fester är aldrig fel – då krävs ju ingen förplanering vilket passar mig utmärkt 🙂
Hmm… Räkor, färska från västkusten är nog oslagbara. Eller förresten, havskräftor från samma ställe får bli mitt svar. Sååå gott! Har tyvärr inte ätit dom så ofta, men rackarns vad goda dom är! 🙂
25 augusti 2016 — 9:28
Ann-Sofie säger:
Skaldjur, å mmmmm. Gottgottigottgott. Men det ska vara de svenska skaldjuren.
Räkorna som man hittar i Medelhavsområdet, eller för den delen även i Karibien, är inte goda. Även om man kokar dem själva i rikligt saltat vatten så har de fel konsistens och smakar plåt.
Krabbor kan vi hitta här i Portugal har vi otur så,finns det bara färdigkokta. De har då kokats i vanlig kranvatten och utan dill. Smakar nada och är INTE värda pengarna.
Hummer, där håller jag med dig Helena, inte riktigt värt alla pengarna. Men att köpa de frusna 300 gr hummrarna, dela på längden, ta ur köttet och göra en god stuvning på köttet och några champinjoner, cognac o chilipulver som smaksättare, fylla skalen med stuvningen strö västerbotten över och in i ugnen. mmmmm det blir gott.
Så enda gången jag egentligen längtar till Sverige är på hösten. Skaldjurstiden.
Lobstern i Karibien som alla pratar så mycket om. Koka den inte den blir bara seg. Den går bara att grilla och man måste tillsätta massor av kryddor för att få någon smak på den.
25 augusti 2016 — 9:36
Marina säger:
Så mysigt!! Skaldjur är fantastiskt gott, men om jag måste välja så blir det nog ”riktiga” färska svenska räkor och havskräftor. Fast de där hederliga frysta kräftorna är också riktigt gott (har inte ätit några än i år, men det får nog bli ändring på det!), däremot är jag inte sådär väldigt förtjust i krabba, det är ok, men inte mer. kan bero på att jag har så svårt att få i mig så mycket mer än kloinnehållet, vilket i och för sig är väldigt gott.
25 augusti 2016 — 9:46
Fantasy Dining säger:
Vi åt faktisk också en spontan skaldjursmiddag igår. med massa ostron.. mums!
25 augusti 2016 — 9:56
Ditte säger:
Vilken fin kväll men så mycket gott! Perfekt väder var det ju också!
Jag är väldigt förtjust i skaldjur, men kan ju inte påstå att kräftor är så mättande, mest saltvatten som sörplas. Men det är väl mer stämningen…
Jag tycker väldigt mycket om havskräftor och att äta dessa nyfångade och nykokta i Bohuslän är en upplevelse. Krabba är gott, musslor gillas också och givetvis färsk hummern, men visst är den dyr.
Räkor är jag också förtjust i och helst nyfångade/nykokta.
25 augusti 2016 — 10:24
✫Fru Eriksson säger:
Wooo underbart & vilken hääärlig bild 🙂
Ha det så gott!
25 augusti 2016 — 10:30
Geddfish säger:
Läcker förstabild 😀
Jag äter gärna färska räkor. Även musslor. Mums. Annars är jag ingen skaldjursfantast.
I min ungdom var det väldigt populärt att bjuda på krabbsmörgås med majonnäs på, men krabban var då köpt på burk.
Ha en härlig vardagstorsdag 😀
25 augusti 2016 — 10:48
Åsa säger:
Men, rödvin till skaldjur, Peter?!
25 augusti 2016 — 10:52
Berit säger:
Ja igår var det ju som en ljummen högsommardag, o sådana dagar bör man absolut ta tillvara o njuta av!
Min favorit bland skaldjur är definitivt färsk nykokt krabba från västkusten eller den norska (finns snart i butik), gillar även färska räkor o kräftor. Hälsningar desires☀️
25 augusti 2016 — 11:02
admin säger:
Kerstin, tack för dina fina ord! Roligt att höra att du gillar vår blogg!
Åsa i Åsele, spontant fest är alltid trevligt, och räkor tillhör mina favoriter också!
Nicki, alltid lätt att bli sugen på skaldjur 😉
Jenn, vad kul att höra hur man gör i Indien! Det så gott ut på dina bilder, men inte helt ENKELT att äta, haha.
Ama de casa, håller med om att räkor, och även havskräftor, från västkusten är gudomligt 🙂
Ann-Sofie, jag håller helt med dig om att räkor vid Medelhavet är något helt annat. Vi köpte räkor när vi reste där också, men vi åt de aldrig naturella eller på macka som här i Sverige. Istället stekte vi dem med vitlök och chili 😉 Tack för tipset på tillagning av fryst hummer. Låter inte alls dumt!
Marina, färska skaldjur från västkusten är förstås toppen, men jag håller med dig om att de frysta vanliga kräftorna också brukar vara goda!
FantasyDining, lyxigt! Vi har ätit ostron då och då, men jag gillar dem mest om man har nån stark kryddning på 😉
Ditte, visst kan det vara lite svårt att bli mätt på bara kräftor, men tillsammans med en västerbottenpaj går det utmärkt! Och så är det ju stämningen förstås 😉
Fru Eriksson, roligt att du gillar bilden. Jag försökte liksom backa för att få med alla på bild, men om jag hade backat mer hade jag ramlat av båten 😉
Geddfish, krabbkött kan ju funka på lite alla möjliga sätt och som fyllning i olika saker, så varför inte på macka?
Åsa, haha, han hävdar att det går utmärkt … men vi andra föredrog vitt 😉
Berit, kul att du också gillar krabba. Vi har ofta köpt den irländska faktiskt, brukar inte vara så dum.
25 augusti 2016 — 11:04
bia säger:
Jag älskar kräftor och har ätit en hel del i aug….kanske blir det fler när vi kommer hem från Mallorca dit vi åker på lördag…skall bli kul !!
Härlig bild !!
Kramis bia
25 augusti 2016 — 11:22
Dryden - Traveler's Edition säger:
Mmm… bevarande av sommarkänslor. Världsklass!
25 augusti 2016 — 11:31
Steve säger:
Så läckert! Bra att passa på nu när sommaren behagat återvända.
25 augusti 2016 — 12:01
Bosse och Gerd säger:
Våra favoriter är:
1. Havskräftor
2. Små musslor i i gräddig sås med små bitar av gul lök
3. Små musslor i en mild vitlökssås
Nu blir vi jättesugna igen…
25 augusti 2016 — 12:11
Mamma c säger:
Spontanmiddag är aldrig fel och så när det blir skaldjur också. Mumsfilibba i mitt tycke.
Kram mamma c
25 augusti 2016 — 16:20
Ruth i Virginia säger:
Dungeness crabs på Fishermans Wharf i San Francisco.
Crab Louie salad !!!
Svenska räkor.
25 augusti 2016 — 17:22
BP säger:
Älskar spontana människor:-) Å dregla gör jag också:-)
Räkor tål jag ju inte, men kräftor älskar jag, liksom hummer.
25 augusti 2016 — 18:41
admin säger:
Bia, härligt med Mallorca! Önskar en fin resa!!!
Dryden, japp, det var verkligen sommarkänslor 🙂
Steve, ja visst är det så, man vet ju inte hur länge det varar 😉
Bosse och Gerd, ojoj, det låter supergott alltihop!
Mamma C, mumsfilibabba verkligen! 🙂
Ruth i Virginia, oj de där första två lät ju intressanta!!!
BP, tur att du tål andra skaldjur nu när du inte tål räkor!
25 augusti 2016 — 19:48
Rantamor på näthinnan säger:
Älskar all skaldjur, det är ju bara för gott.
Har faktiskt inte ätit kräftor ännu, men det kanske blir på vår fjällresa om ett par veckor.
Hoppas det inte hinner komma snö där uppe !!!
Tjingelingen från Rantamor., nu har vi äntligen fått in fiber så nu har jag power och uppkoppling här hemma….härligt.
Har varit så knöligt att jobba genom mobilen.
25 augusti 2016 — 20:39
Matts Torebring säger:
Riktigt goda kräftor med mycket dillsmak, färska räkor och en Västerbottenpaj, det är gott, det gillar vi!
25 augusti 2016 — 21:17
Emma, Sol som sol? säger:
Svenska ishavsräkor är nr 1. Sedan kommer det en salig blandning mellan kräftor, gambas, langostiner av alla slag, hummer och krabba.
Håller med om att hummer är överskattat men vi åt det på nyår, alla fick en hel hummer var, färsk! Och jo, det var gott!
Krabba brukar mamma och pappa dela på och jag har alltid varit med som liten och ätit det men det är nog mest myspyset, inte så mycket smaken.
Jag har dock ätit cajunkräftor och det var supergott!
25 augusti 2016 — 21:22
Emma, Sol som sol? säger:
Appropå Peters glas med rött så hävdar mamma och pappa betämt att en flaska Beaujolais är det man helst ska dricka till lutfisk. Så varför inte …?
25 augusti 2016 — 21:25
Annika Majak säger:
Hahaha jag håller mer er. Visst att hummer är gott men så gott är det inte för vad man betalar för det 🙂
25 augusti 2016 — 22:02
Dessan säger:
Det spontana är väl det bästa:) då brukar man få det som trevligast?
25 augusti 2016 — 22:33
Lena & Jan säger:
Krabba, räkor, jätteräkor, havskräftor, signalkräftor o musslor är våra fovoriter. En lyxvara förr nu minst en gång per vecka!
Kul när barna med resp. är på besök. Bästa väder o utsikt på er husbåt inspirerar till måltid såklart!
25 augusti 2016 — 23:05
Susjos säger:
Har bara ätit krabba en gång, och blev lite besviken, men det var för länge sedan,så borde ju faktiskt prova igen!
Annars älskar jag skaldjur, kanske främst färska räkor!
Vilken underbar bild på festen!!
25 augusti 2016 — 23:32
Lena - gott för själen säger:
Men gud så gott det ser ut! Älskar skaldjur. Hummer och krabba har jag inte ätit så jättemycket. Räkor och kräftor däremot har jag ätit en hel del. Så gott! Och ostron. Gott!
Kram Lena
26 augusti 2016 — 6:57
admin säger:
Rantamor, hoppas att ni hinner med några kräftor på turen och slipper snö! 🙂
Matts, det är gott det! 🙂
Emma, jag tycker också att svenska räkor har en oslagbar smak. Sedan finns det ju många goda och intressanta skaldjur söderöver också. Och Peter tackar för lite support kring rödvinet, haha 😉 Krabba kommer jag förresten skriva mer om på söndag!
Annika, men eller hur? Fick dock ett tips här om att köpa fryst och gratinera på något sätt. Har inte kollat vad fryst hummer kostar…
Lena & Jan, härligt att njuta av såna godsaker varje vecka!
Susjos, roligt att du gillar bilden! Jag kommer skriva lite mer om krabba och om hur man äter den på söndag 🙂
Lena, ostron gillar jag mest med någon stark kryddning på 😉 Krabba kommer jag skriva lite mer om på söndag!
26 augusti 2016 — 10:58
Lindha Älenmark säger:
Vilken härlig bild! Sååååååå gott med skaldjur 🙂
Ha det gott!
26 augusti 2016 — 20:45
Aaa säger:
Jag åt faktiskt en skaldjursplatå i sommar så jag är ganske up-to-date (haha!) Nog är hummern lite trådig och jag gjorde lite illa mig i dess klor (ovana??) och jag har svårt att fullt ut förstå poängen med ostron. Musslor duger, men det bästa var kräftorna och räkorna. Lite av varje, tillverkade på lite olika sätt. Med god sås och bröd förstås.
27 augusti 2016 — 10:24
admin säger:
Lindha, roligt att du gillar bilden! Det var ett härligt tillfälle 🙂
Aaa, jag har inte riktigt fattat grejen med ostron heller faktiskt, även om jag gillar dem med nån stark smaksättning/sås 😉 Kräftor och räkor är toppen, jag håller med. Imorgon berättar vi också om vår absoluta favorit: krabban 🙂
27 augusti 2016 — 20:51
Annette säger:
Så fina bilder som alltid 🙂 Jag håller med dig om hummer, klart överskattat. Det man kryddar med är gott, men själva hummerköttet är ingenting som jag längtar efter. Kräftor är jag inte överförtjust i heller, om de är kalla. Däremot om man äter dem varma, efter cajunrecept, då är det gott! Krabba borde jag ge chansen igen, sist tyckte jag inte om smaken. Nu är ju några år äldre och har kanske utvecklat smaken litet, så dags att prova igen 😉
29 augusti 2016 — 9:54
admin säger:
Annette, roligt att du gillar våra bilder! Intressant med varma kräftor i cajunrecept. Det har jag ju hört talas om, men aldrig provat. Krabba har vi skrivit ett how to-inlägg om nu 😉
29 augusti 2016 — 18:16