Idag presenterar vi 7 restauranger på Malta som du inte vill missa. Innan vi åkte till Malta fick vi höra att ”Malta inte är ett land som man åker till för matens skull”. Efter att ha provat lokalproducerade delikatesser direkt hos bönderna och hittat riktigt bra restauranger har vi tänkt om. Följ med till 7 bra restauranger på Malta! Och en liten bonus på slutet när det gäller streetfood.
Innehållsförteckning
Restauranger på Malta
Det finns gott om restauranger på Malta och på systerön Gozo. De flesta serverar helt ok mat, men om man vill vara säker på att få en bra restaurangupplevelse kan man behöva kolla upp vart man ska gå i förväg. Här är några tips om bra restauranger på Malta.
1. The Fortina Terrace Restaurant i Sliema
På The Fortina Terrace restaurant i Sliema sitter man med en fantastisk utsikt över vattnet, och över huvudstaden Valletta som ligger på andra sidan. Dessutom får man riktigt god mat! Vi valde en musselsoppa till förrätt och till huvudrätt beställde vi en lokal fisk (rock fish) som serverades i paket.
2. Cent’Anni restaurant i byn Gharghur
Restaurangen Cent’Anni ligger i gränderna i den mysiga byn Ghargur. Restaurangen består av flera små rum och känslan är genuin, sådär som det blir när man hamnar utanför turiststråken. Gott var det också och rejäla portioner.
Till förrätt valde vi en supergod grönsakssoppa och till huvudrätt tog jag (Helena) en ravioli med svamp och tryffel och Peter en risotto. Som avslutning provade vi den traditionella maltesiska efterrätten kannoli – ett hett bakverk fyllt med ricotta.
3. Palazzo Preca i Valletta
Restaurang Palazzo Preca, mitt i centrala Valletta, är inredd med en lite lyxigare känsla. Vår måltid var också alldeles utmärkt och av det lite lyxigare slaget. Innan maten serverades vi en liten friterad risboll som var svart inuti (färgad med bläskfiskbläck) och supergod. Till förrätt valde vi krämig grönsakssoppa respektive musslor och till huvudrätt provade vi den lokala fisken lampuka.
4. Diar il–Bniet Restaurant i byn Dingli
Ännu en mysig liten byrestaurang! När man kommer in på Diar Il-Bniet i Dingli möts man av en liten butik fylld med burkar och flaskor med lokalproducerade delikatesser: olivolja, honung, marmelad, inlagda frukter, oliver och soltorkade tomater. Här valde vi att äta Maltas nationalrätt: kanin. Riktigt gott och mört kött, som serverades tillsammans med rotfrukter och grönsaker.
5. Kartell Restaurant i Marsalforn på Gozo
Den översta bilden i det här inlägget visar hur det ser ut på Kartell restaurant, som ligger i Marsalforn på Gozo. Grym utsikt alltså! Här valde vi spaghetti med musslor som var supergott. Vi kikade också på den traditionella rätten ”spaghetti med kaninsås”, men eftersom vi ätit kanin dagen innan hoppade vi över att testa. Däremot avslutade vi med en kula riktigt god chokladglass.
6. Chophouse restaurant i Sliema
Chophouse restaurant har rykte om sig att vara Maltas bästa köttrestaurang, så om du gillar kött är det definitivt hit du ska bege dig. Peter slog till på rib eye och jag (Helena) beställde in anka. Till detta fick vi in flera olika tillbehör, som potatisklyftor, grillade grönsaker och parmesansallad. Mums!
7. Rogantino’s Restaurant i Landrijiet
Rogantio’s restaurant ligger inte ens i en liten by, utan mitt ute på landet, i en jaktstuga från 1600-talet. Man skulle kunna tänka sig att ingen hittar hit, men tvärtom – väldigt många verkar hitta hit, antagligen på grund av restaurangens goda rykte. Man kan köra hit från till exempel Rabat eller Mdina. Här började jag (Helena) med en sjukt god morots-/pumpasoppa och Peter beställde musslor. Sedan blev det jätteräkor respektive anka.
Bonus: streetfood
Om man inte vill äta så himla fint hela tiden då, utan bara plocka i sig något litet och enkelt? Ja, det finns förstås massor att välja på. Om man bara vill ha ett litet ”snack” på vägen kan man gå förbi vilket bageri som helst och köpa pastizzi – bakverk fyllda med ricotta eller en slags ärtor (om jag förstått det rätt), som är väldigt populära. Om man är lite mer hungrig kan man ge sig på maltesiskt bröd med tonfisk, oliver och kapris. Riktigt gott!
MAT OCH DRYCK PÅ restauranger på MALTA
Det maltesiska köket hämtar sina influenser i första hand från den närliggande ön Sicilien, och utvecklar det till sin egen stil. Vi har varit på flera restauranger på Malta och de gör det väldigt bra. Malteserna har invaderats av de flesta länderna i historien, och de har plockat ut bären från allt det bästa. De vet verkligen vikten av lokala produkter och om hur det ska smaka. Brödet är livsviktigt och den goda olivoljan som de häller upp på ett fat och doppar brödet i, med havssalt och nymalen peppar.
MALTAS NATIONALRÄTT
Vi börjar med nationalrätten, som är kanin. Kaninen ska koka flera timmar som man gör med en riktig gulaschsoppa, eller en lammgryta. Kaningrytan kallas för Stuffattal-Fenek och vi åt den med rotfrukter och grönsaker, men fler serverar den också i en mustig sås på söta tomater, rödvin och vitlök. Kanske spagetti med kaninsås? Vi rekommenderar familjeägda restaurangen Diar Il-Bniet i byn Dingli där de också har egen uppfödning av kaniner. Här hittar du också egna marmelader, soltorkade tomater, bästa olivoljan och mycket mer.
Lokal MAT på restauranger PÅ MALTA
- Flera rätter som du ska prova när du är på Malta är musselsoppa, Rock fish, Risotto, Friterade risbollar med bläckfiskbläck i, lokala fisken Lampuka, fisksoppan Aljotta med vitlök,
- Får du chansen så prova deras goda getost som de gör varje morgon på Gozo och levereras ut färsk runt Malta. Vi besökte och faktiskt mjölkade en get hos bonden Rikkardu of Ta’ Rikardu och köpte den fantastiska fårosten gbejniet.
- Vill du ha den bästa och möraste grisköttet som vi har smakat på väldigt länge så letar du upp restaurangen Ta’Philip.
- Det finns bra streetfood som du bara plockar upp när du är på språng. Testa Pastizzi med ricotta eller ärtröra. Det som också finns överallt är ett maltesiskt bröd med oliver, sparris och tonfisk.
- Desserter är alltid populärt och här kommer både sicilianare och araber in i bilden. Vi börjar med Kannoli som är en traditionell maltesisk efterrätt med ricotta, yummy! Kanske en arabisk Imqaret som är ett diamantformat bakverk med mjuka dadlar i.
ÖL OCH VIN PÅ restauranger på MALTA
- Malteserna har tre egna öl. En ljus som heter Cisk, en mörkare med det coola namnet Farson´s blue Label. den sista är för att engelsmännen lämnade ön med en öl med humle från just britterna Hopleaf lager.
- De gör eget vin på ön och de gör det bra. Meridiana Wine Estate gör både röda och vita viner med kvalitet, som serveras på de flesta restauranger. Emmanuel Delicata Winemaker har massor av utmärkelser och varför inte åka på en provsmakning.
- Sist ut har vi Marsovin som har det där braiga premiumvinet som alltid finns till hands överallt, och alltid smakar bra.
- Mat, vin och öl ligger på två tredjedelar av Sveriges priser, och visst är det trevligt att äta och dricka lite billigare.
Mountainbike på Gozo i vackra Malta
Nu har vi provat en heldagstur med mountainbike på Gozo i Malta. Vi har cyklat längs…
Lyxigt Hotell på Malta – Fortina Spa Resort
Waow, vilket lyxigt hotell på Malta! Vår sista natt på Malta flyttade vi från ön Gozo…
Segway på Malta – runt vackra Dingli
Igår fick vi prova Segway på Malta, med en tur runt vackra Dingli. Detta var ett…
Avslappnat spa-hotell på Gozo – pool och god mat
Härligt spa-hotell på Gozo! Under vår vistelse på ön Gozo i Malta har vi bott på…
12 naturupplevelser på Malta och Gozo
Här kommer tips om 12 naturupplevelser på Malta och Gozo. Den lilla önationen Malta i Medelhavet…
Ferrari och Porsche – en livsstil på Malta
Ferrari och Porsche – en livsstil på Malta! Om det är något vi lärt oss under…
Marsaxlokk på Malta – en pittoresk fiskestad
Marsaxlokk på Malta är en pittoresk liten fiskestad, som kanske framför allt är känd för de…
Exklusiv visning – privat samling av bilar på Malta
Bilar på Malta! Vi chansen att se en privat samling av bilar på Malta. Vi hade inte…
Sevärdheter på Malta – 7 heta tips
Dessa sevärdheter på Malta vill du inte missa! Malta är en önation som bjuder på Medelhavsklimat,…
Kultur och Språk på Malta – arabiskt, brittiskt, italienskt?
Kultur och språk på Malta – arabiskt, brittiskt eller italienskt? Ja vad talar man egentligen för…
Två bra hotell på Malta – i två olika prisklasser
Bra hotell på Malta? När vi besökte Malta förra veckan hann vi med att prova två…
5 saker att se och göra i Valletta
Vad kan man göra i Valletta på Malta? Vi har listat 5 saker som du inte…
5 vackra stränder på Malta – missa inte dessa!
Stränder på Malta! Idag presenterar vi fem vackra stränder på Malta. Trodde du att Maltas kust…
11 saker att se och göra på Gozo i Malta
Idag tipsar vi om 11 saker att se och göra på Gozo i Malta. Vi har…
Mdina på Malta – den tysta staden på kullen
Mdina, som också kallas den tysta staden, var en gång i tiden Maltas huvudstad. Idag lockar…
Dykning på Malta – en riktigt bra upplevelse
Äntligen dykning på Malta! Peter fick chansen att dyka i Marsalforn på Gozo i Malta. Han…
Malta – saker att se och göra på medelhavsön
Idag presenterar vi en gästartikel Mitt i Medelhavet, cirka 80 km söder om Sicilien och 280…
Mysterierna kring Hagar Qim på Malta
Hagar Qim på Malta och de stora mysterierna! På ett fält finns ett gäng kvarlämnade klippblock…
Sliema och St Julians på Malta – 13 saker att göra
Sliema och St Julians på Malta – två orter vid kusten där man ofta hamnar som…
Ljusfestival på Malta (och en oväntad fest)
Vi har fått uppleva en ljusfestival på Malta, närmare bestämt i staden Vittoriosa! Varje år i…
Att prova klättring på Gozo, Malta
Klättring på Gozo! Peter hade testat en klättervägg inomhus på en mässa en gång. Jag (Helena)…
Malta Classic Grand Prix, Häng med!
Malta Classic Grand Prix! Den 6-9 oktober i år var det dags för det årliga eventet…
Historiska sevärdheter i Malta man inte ska missa
Malta är en liten ö i Medelhavet som trots sin lilla storlek har en rik historia….
Steve säger:
Oj, så mycket spännande. Jag som inte ätit frukost ännu.
Det är väl bara i dessa sammanhang som Zlatan är en ”chicken”.
19 oktober 2016 — 7:19
Lennart säger:
Oj så mycket läckerheter!
19 oktober 2016 — 7:21
Britt-Marie säger:
Mycket läckerheter och dessutom snyggt fotat!
19 oktober 2016 — 7:50
Jenn - forever abroad säger:
Mmmmm! Haha, blir hungrig trots att jag precis åt frukost. Och tack för all Malta-inspiration <3
19 oktober 2016 — 7:57
Ama de casa säger:
Jösses vad med godsaker! Men den där ”Spagetti med musslor” såg mer ut som ”Musslor med EN spagetti”. Fast inte mig emot – älskar musslor 😀
19 oktober 2016 — 9:58
Ditte säger:
Mina matminnen från Malta finns inte kvar, men däremot från Gozo. Men man glömmer å andra sidan.
Tack för era fina tips men läckra bilder. Jag kan tänka mig att ni också på plats blev rekommenderade olika restauranger och maträtter och det är ju en klar fördel jämfört med om man själv ska prova sig fram (Då hittar man ju ofta bpde toppar och de mer mot botten i restaurangväg)
Skaldjur gillas här, och det verkade vara många av dem i rätterna, men kaninen kan hoppa vidare.
19 oktober 2016 — 10:25
Geddfish säger:
Åh, så möe mad och goer mad 😀
Tur jag ska iväg på lunchträff strax, för jag blev då så hungrig av bilderna 😉
Onsdagskram ♥
19 oktober 2016 — 11:50
Kors och Tvärs säger:
Mmm där fanns mycket gott. Vi hittade en Indisk restaurang när vi var där som hade väldigt god mat men minns inte vad den hette. Annars var ju snabbmaten ett säkert kort till lunch 🙂
19 oktober 2016 — 12:00
Susjos säger:
Oj, så mycket gott att välja på! Fortina låter bekant?
Själv har vi hittat en italiensk restaurang i Sliema när vi var där, men minns inte vad den hette. Chophouse ser ju supergott ut, måste provas, fast priserna var lite dyrare…men då smakar det säkert mycket gott också!!
19 oktober 2016 — 12:29
admin säger:
Steve, haha, så är det nog 😉
Britt-Marie, roligt att du gillar bilderna!
Jenn, varsågod, och det fortsätter lite till 😉
Ama de casa, haha, det var faktiskt massor av spaghetti, men den gömde sig 😉
Ditte, ja fick hjälp att hitta restauranger och jag håller definitivt med dig. När man väljer på måfå är det jättesvårt! Men hoppas därför kunna bidra med lite tips till andra 😉 Kan tillägga att vi även halkade in på några ställen på måfå, en sushi och ett tapas-ställe. Båda var utmärkta, men inte så speciella för Malta så vi tog inte med dem.
Geddfish, önskar en trevlig och smaklig lunchträff!
Kors och Tvärs, de verkade ha ett ganska bra utbud av mat från olika länder (vi åt sushi och tapas) och det gillar jag 🙂
Susjos, Fortina är ett hotell som ligger vid stranden i Sliema så du kanske har sett det när du varit där. Restaurangen var på terrassen.
19 oktober 2016 — 12:33
anita wåg agrimanaki säger:
Kul med Maltesisk mat! Alla känner väl till den grekiska, spanska och italienska men hur många har smakat maltesisk mat!? Skulle gärna vilja prova.
19 oktober 2016 — 14:37
Lena i Wales säger:
Oh la la! Vilket härligt matreportage!
Jag tror det är dags att skrota gamla tankar att det eller det landet inte har bra mat. Det är gammal ”kunskap” och gamla rykten.
Mycket har ändrat i matväg de senast åren. UK är ett bra exempel.
Ha det bra!
19 oktober 2016 — 14:48
Anna, New York - My Bite of the Big Apple säger:
Allting ser fantastiskt gott ut! De fina bilderna gör att maten ser extra inbjudande ut.
Jag minns också Malta som en plats med mycket god mat men minns inga restaurangnamn (detta var ju 2002).
Hoppas de har glutenfritt numera. Jag får väl lära mig detta ord även på maltesiska. 😉
19 oktober 2016 — 16:45
BP säger:
Här fastnar jag helt klart på musslorna och kaninen – mums! Rock fish i paket åt vi, men gillade den inte, då den var alldeles för ”soggy” för vår smak.
Men som du visar så ”är” Malta avsevärt mera än pizza.
19 oktober 2016 — 18:40
Matts Torebring säger:
Nu börjar det bli farligt, den ena frestelsen värre än den andra. Snart kan vi inte bara sitta och se på. Vi måste göra något.
19 oktober 2016 — 19:14
admin säger:
Anita, precis som med Maltas historia så finns det nog influenser från många håll när det gäller maten, inte minst Italien! Men vissa saker är ju också specifikt maltesiska!
Lena i Wales, jag tror att du har en viktig poäng där! Det finns ju faktiskt något som heter utveckling 😉
Anna, gott var det och roligt att du gillar bilderna! Maltesiska är ett intressant språk, men engelska funkar ju lika bra där (och du kan väl snart ”utan gluten” på många språk? ;))
BP, verkligen mycket mer än pizza, även om det finns mycket italienska influenser. Nån pizza hann vi inte med, men däremot sushi och tapas 😉
Matts, 😉
19 oktober 2016 — 20:17
Ruth i Virginia säger:
Vilka gudomliga restaranger.
Nyfiken på priserna. Är det lika dyrt som i Sverige?
Går Malteserna själva ofta ut och äter, eller var det
mest turister – om man nu kan se skillnaden, förstår?
19 oktober 2016 — 22:21
BP säger:
Glömde ju kommentera ”fotbollsrätterna” på restaurangen. Att döpa en kycklingrätt efter Zlatan är aningen – ja, vad ska jag säga – he ain’t no chicken om man säger så. Men här drog onekligen Huguain och Rodriguez vinstlotten vad gäller mat:-))))))
19 oktober 2016 — 23:07
Annie - lättlagat vegokäk säger:
Jag blev så AKUT SUGEN på trryffel nu <3
19 oktober 2016 — 23:30
Marina säger:
Vilka underbara beskrivningar av den mat ni åt! Det var inte mycket av det hela som inte gjorde att det vätskades lite i munhålan… Underbara tips att spara för en eventuell framtida maltaresa.
20 oktober 2016 — 3:57
admin säger:
Ruth i Virginia, priserna på restaurangerna var nog ungefär som i Sverige, förutom att öl och vin var billigare. Fråga nummer två har jag lite svårare att svara på. När vi besökte byrestaurangerna är jag ganska övertygad om att det var många malteser (några stora familjesällskap). Men mer runt turistorterna kändes det nog mest som turister kanske.
BP, det är klart att du måste kommentera fotbollsrätterna! 🙂 Kyckling kändes ju inte mest respektingivande, haha.
Annie, tryffel är godis 🙂
Marina, det var verkligen riktigt gott på alla ställena!
20 oktober 2016 — 6:32
Husbilen Helge säger:
Oj vad gott det ser ut! Här ligger spanjorerna i lä, eller rättare sagt långt ner på listan.
20 oktober 2016 — 7:12
Christine - 29° säger:
Åhhh vilket härligt inlägg! Så mycket gott! 🙂
21 oktober 2016 — 8:35