Anita Wag Agrimanaki jobbade som reseledare för Apollo i Grekland i början av 90-talet, och medan hon jobbade fann hon kärleken på Kreta. Nu har Anita bott på Kreta tillsammans med sin man i 25 år och de har två barn, som idag är 16 och 20 år.
I dagens intervju berättar Anita om det öppna och generösa grekiska folket, men också om de tuffa ekonomiska utmaningar som drabbat landet och människorna. Anita delar också med sig av sina tips till dig som vill besöka Kreta som turist. Om du vill följa Anitas vardagsliv i Grekland kan du kika in på hennes blogg Anitas Kreta.
Innehållsförteckning
Hur hamnade du i Grekland och på Kreta från början och hur länge har du bott där nu?
1992 fick jag jobb som reseledare hos Apollo. Jag visste inget om Kreta och hoppades att jag skulle få jobba på Rhodos eller någon ö i Kykladerna. Jag hamnade i Chania på Kreta och jobbade för Apollo i 3 år som reseledare och bokningsansvarig. Under den tiden hann jag träffa min man, förlova mig och gifta mig.
Kan du berätta lite om din familj och ert vardagsliv på Kreta?
Vi har 2 barn som är 16 och 20 år. Vardagslivet under turistsäsongen april-oktober består vanligtvis av jobb 7 dagar i veckan. Vintertid är vi arbetslösa och maken försöker hitta ”dagsverken” som olivplockare eller om han har tur är det några renoveringsjobb på hotellet där han jobbar som kock på somrarna.
För att dra det lite snabbt betyder somrarna att jobba så mycket som möjligt för att betala räkningar och försöka få ihop pengar till att överleva vintern. På vintern har vi massor av tid men oftast inte ekonomisk möjlighet att göra något som kostar pengar. Det kan låta hemskt, men som många greker idag gör vi det bästa av situationen. Vi unnar oss ändå att göra små turer, äta gott och gå ut och äta mellan varven.
Det sista året har varit lite annorlunda eftersom jag åkte till Sverige för att jobba under 6 månader. De 8 sista åren hade jag en egen butik som jag avvecklade förra året. Därmed började jag söka jobb här. Jag blev erbjuden flera jobb men jag kan verkligen inte ställa upp och jobba för 6-700 euro för en heltid.
Lönerna nu är otroligt låga. Åren efter att jag slutat på Apollo jobbade jag i hotellreception och hade ungefär det dubbla mot vad lönerna är idag. Priser, skatter, el och annat har gått upp och löner samt pensioner har gått ner. Det blir liksom ingen balans alls.
Vilka är de största kulturella skillnaderna som du upplever mellan Sverige och Grekland?
Här är folk mer högljudda och har de klagomål på något säger de det direkt till personen ifråga. De står inte tysta och låtsas att allt är ok för att sedan skriva ner klagomålen och sända till företaget eller instansen det gäller. Därav kaoset som råder i bland annat köer.
Ibland kan man tycka att greker lägger sig i saker alldeles för ofta men det kan ju vara bra ibland också, det betyder att de ser och hör vad som händer runt omkring. De lämnar plats åt äldre i bussar, de låter gravida gå före i köer, de försöker lugna okända skrikande barn. (Grrr min son skrek en gång i en butik för att han inte fick köpa godis för mig – då kommer en för mig okänd grek med en chokladkaka till honom.)
De har lättare för att ”bjuda laget runt” som svenskar ofta kan ha svårt för. Även nu i kristider gör de det, men man ser mer och mer nu att notan på restaurangen delas för de flesta har det ganska svårt ekonomiskt. Här är det oftast mer avslappnat man umgås och vardagen är inte lika inrutad, en spontan fika hemma hos någon är mer ok här. Ett glas vin efter jobbet eller till och med på jobbet trots att man ska upp och jobba dagen efter är mer accepterat här.
Livet är inte lika inrutat även om mycket har ändrats här också och det börjar bli mer inrutat här än vad det var förut. Det kan bero på att barnen har mer aktiviteter som de ska skjutsas runt på. Den spontana leken i kvarteret försvinner mer och mer och folk börjar bli mer ”upptagna” jämfört med vad de var förr.
Något som inte har ändrats dock är att om någon kommer hem till en vid matdags dukas det alltid fram en extra tallrik plus att om man har 6 personer inbjudna på middag kan det lätt bli 16 istället. Alla är välkomna. Folk har lättare att dela med sig tror jag. Någon har apelsinträd, jamen då får förstås alla vänner av dessa apelsiner.
Vad är det bästa med att bo i Grekland och på Kreta?
Lite som svaren ovan … Annars det bästa med Grekland: klimatet, havet, maten, atmosfären. Det bästa med Sverige: Allt är så organiserat, bra löner, faktiskt lättare att hitta extrapriser på supermarketen, billigt internet och telefon, grönskan och naturen.
Saknar du något från Sverige och i så fall vad?
Se ovan 🙂 Sedan är det ju en del saker som man kan leva utan men som är kul och gott att få ner ibland. Lösgodis, surdegsknäcke, pärlsocker (!) till att baka bullar, bibilioteket!! vilken otrolig grej egentligen att kunna låna böcker och åtminstone biblioteket i min stad är så fint … Starka ostar som prästost och Svecia.
Hur har den ekonomiska krisen drabbat vanliga greker och hur ser man på framtiden i Grekland idag?
När jag återvände från mina 6 månader i Sverige upptäckte jag att det ofta är samtalsämnet greker emellan. (Det var det förr också men då reagerade jag inte lika mycket.) Det låter som att folk har gett upp och det livet går ut på är att FÖRSÖKA betala alla räkningar i tid.
Det är ytterst sällan man hör någon vara nöjd med situationen och se ljust på framtiden. Stackars barn som växer upp nu, deras drömmar går ju i kras på en gång när de hör föräldrarna alltid prata om den dåliga ekonomin. Jag får ofta höra att vi ska vara glada som ”har ett till land” dit våra barn kan åka, eftersom framtiden här är som den är.
Vilka är dina bästa tips för turister som vill besöka Kreta?
Hyr bil och åk till små byar, ät på små tavernor och var inte rädd för att prova okända rätter. Var öppen och lär känna lokalbefolkningen, av dem får man bästa tipsen på var man ska äta. Strunta för guds skull i All-inclusive!! Oj, alla tipsen har att göra med mat … Kreta har underbara stränder och Elafonissi hamnar ofta på listor om bästa stränder. Den som är intresserad av historia får verkligen sitt lystmäte här i form av alla arkeologiska utgrävningar.
Till sist en fråga vi ställer till alla vi intervjuar: Vilket är ditt drömresmål?
Det är flera. Jag önskade att vi hade råd att strunta i att jobba en sommar och istället luffa omkring i hela Grekland en hel sommar. Både på fastlandet och på öarna. Någon gång ska jag åka till Irland och Skottland också.
Tack Anita Wag Agrimanaki för att du ville dela med dig av dina erfarenheter och tankar!
Översta bilden: Anita Wag Agrimanaki och hennes man Jannis
Lennart säger:
Tufft att leva i Grekland nu men också självförvållat!
15 oktober 2016 — 7:06
Lena - gott för själen säger:
Fantastiskt att ha så tufft ekonomiskt och ändå så självklart att dela med sig!
Kram Lena
15 oktober 2016 — 7:53
nils-åke säger:
Intressant läsning. Kan förstå att det är tufft om det är stiltje på vintern.
15 oktober 2016 — 9:06
Kattis säger:
Trist att det är så tufft att bo i detta underbara land nu för tiden. Hoppas verkligen det ska återhämta sig snart för både släkt och vänner jag har där nere. Intressant att läsa Anitas svar, lär nog kika in på hennes blogg!☺
15 oktober 2016 — 10:01
Ama de casa säger:
Låter verkligen tufft. Starkt att kämpa på!
15 oktober 2016 — 10:32
Ann-Sofie säger:
Har läst din blogg i något år Anite, är så imponerad av att ni reder ut det hela. Tufft att lämna familjen i ett halvår och hoppas innerligt att det hjälper för att fixa vintern.
Har tillbringat två vintrar på marinan i Ahios Nikolas och lärt mig att älska Kreta och Grekland. En ö som jag alltid längtar tillbaka till och hoppas att jag någon gång kan bosätta mig på.
15 oktober 2016 — 10:59
Steve säger:
Så härligt. Jag kan förnimma dofterna och stämningen när jag läser om vardagen i Grekland. Precis vad jag behövde för att plötsligt förflytta mig till Grekland. Jag som älskar Grekland och grekerna. Jag går ju oxå under namnet ”Grekgubben” här hemma. Ska absolut titta in på hennes blogg.
Jag läste i morse en ledarkrönika om Grekland och satt just och skissade på ett blogginlägg till i morgon om detta.
15 oktober 2016 — 12:18
BP säger:
Det kan inte vara lätt att klara vardagen när det är så tufft ekonomiskt! Ett bra inlägg som öppnar våra svenska ögon en aning måste jag säga…
15 oktober 2016 — 13:13
Eva – People in the Street säger:
Vilket intressant inlägg, givande att få veta mer hur vardagen är i Grekland. Förstår att det är riktigt tufft emellanåt. Grekland är en av mina favoriter 🙂
15 oktober 2016 — 13:50
Birgitta i Umeå säger:
Men så roligt!
När jag slog upp freedomtravel idag kom två personer jag lärt känna. Ett par sekunder tvekade jag. Men det är ju Anita och hennes man!
Och sen kom fortsättningen, jag hade rätt!
Så Anita; den 5 november kommer vi ner till Chania för en vecka. Vi tar med oss en prästost och pärlsocker. Något mer?
Kram och tack freedomtravel för reportaget!
15 oktober 2016 — 14:43
Rolle o Carina säger:
Grekland gillar vi,har vart där flera gånger bl.a. på Kreta!
Dom är också gästvänliga förstås,bra mat med!
Ha det gott……
15 oktober 2016 — 16:46
Anja säger:
Tack! Kul timing för oss som landade i Sverige i natt efter en sååå skön vecka på denna underbara ö!
….och här var det ingen all inclusive över huvud taget. Vi hyrde genom TripAdvisor.
15 oktober 2016 — 17:39
Matts Torebring säger:
Vi var inbokade med flyg till Kreta, under två veckor i början på 90- talet. Efter tio dagar ville jag vara någon annanstans. Som ni redan vet, ”Borta bra men husbil bäst”.
15 oktober 2016 — 17:51
Ditte säger:
Jag gör som jag brukar; tackar för en fin lördagsintervju.
Intervjun med Anita var lite annorlunda och det var väldigt intressant att höra mer om just grekernas villkor med den nu rådande dåliga ekonomin och hur det drabbar så många och hur man ändå kämpar för att få vardagen att gå ihop.
Och brist på jobb är det förstås vintertid eftersom mycket är baserat på turism och den inte direkt är påtaglig vintertid.
Grekland var det andra land jag besökte i södra Europa och det blev då Rhodos 1961. Sedan har det blivit många resor just till Grekland under årens lopp.
15 oktober 2016 — 20:50
steel city anna säger:
Intressant lasning!
Lonerna ar inte sa mycket lagre an minimilonerna har (England). Svenskarna har verkligen haft det bra valdigt lange och i fortsattningen far vi se. Tror att sadana problem som drabbat grekerna kan drabba vilket land som helst och satter mej verkligen inte pa nagra hoga hastar som svensk.
15 oktober 2016 — 22:06
anita wåg agrimanaki säger:
Trevligt med alla kommentarer och jag är glad att de flesta förstår grekernas svårigheter och att de som lider mest inte alls har vållat problemen som landet har. ”Birgitta i Umeå”, nu längtar jag efter prästosten!! 🙂
17 oktober 2016 — 21:04