När vi bad om feedback på bloggen fick vi många kommentarer om att vi visar upp fina foton, och en läsare frågade till och med om vi kanske ville dela med oss av tips för att ta bättre resefoton. Först tänkte vi att ”det kan ju inte vi, vi är ju inga fotografer”. Sedan tänkte vi en gång till och kom på att vi nog har lärt oss en del under åren och kanske ändå har en del tips att dela med oss av.
Här är alltså våra personliga tips, som baseras helt på våra egna självupplevda erfarenheter. Det blir inga råd om slutartider och inställningar, men lite tankar och idéer om hur du på enkla sätt kan få till snyggare foton med bättre och roligare motiv. Berätta gärna om dina bästa tips!
Innehållsförteckning
1. Skaffa en bra kamera
En bra kamera är långt ifrån allt, men det hjälper till. Dagens mobilkameror är relativt bra och många av våra tips kan appliceras även på en mobilkamera. Om du vill ta riktigt bra bilder, och få lite mer möjligheter, är det värt att satsa på en systemkamera.
2. Gå nära
Var inte rädd för att gå nära! Ibland är en himmel, en strand eller ett folkvimmel en viktig del av själva kompositionen, och då ska dessa ytor naturligtvis få ta upp plats i bilden. Andra gånger ligger fokus på en människa, ett djur eller en pryl, och dessa gånger vinner man ofta på att gå närmare och slippa en massa ”onödig” omgivning runt motivet. Ibland kan man till och med skära en bit av personens ansikte för att verkligen komma in bilden.
3. Se till att det händer saker i bilden
Många foton kan vara utmärkta rent tekniskt, men blir ändå tråkiga. Detta är till exempel lätt hänt när man fotar landskap och natur. Ofta beror det på att det inte händer något i bilden. Leta alltid efter något som gör bilden spännande. Ibland kan det vara något ganska litet, som en blomma i förgrunden som tappat några blad eller en fågel som tittar ut över havet.
Andra gånger kan det vara roligt med bilder där det händer massor av saker på en gång: spårvagnar som öppnar dörrarna för nya passagerare, moppar som försöker komma fram mellan stillastående bilar och människor som kånkar på shoppingkassar. Ytterligare en sak att tänka på är att bilder ofta blir mer intressanta när motivet inte finns precis i mitten, utan lite till höger eller vänster i bild.
4. Håll koll på bakgrunden
Ofta har man ett huvudsakligt motiv för fotot, men det är också viktigt att ha koll på vad som kommer med i bakgrunden. Ibland vill man att bakgrunden ska vara så ren som möjligt. Andra gånger kan det vara roligt med liv och rörelse, och ibland lyckas man få med en extra rolig detalj. Framför allt kan det vara bra att hålla koll på att människor i bakgrunden inte förlorar ett huvud eller bara syns med näsan i bild.
5. Fånga vardagen och missödena
När man reser vill man gärna fota den vackra stranden, solnedgången och de charmiga båtarna i hamnen, och det är förstås toppen! Men det kan också vara roligt att dokumentera det mer vardagliga, eller det som inte går som planerat. Glöm inte att fotografera när ni får övernatta på en flygplats på grund av förseningar, när barnen spelar kort på hotellrummet eller när ni får motorstopp och måste vänta på bärgare.
6. Var med själv – ibland
Är det roligt med enbart selfies från resan? Nej, det är det förstås inte. Men det kan också bli tråkigt och opersonligt om man aldrig ser ”huvudpersonerna” på bild. Ta inte bara kort framför Eiffeltornet och pyramiderna, utan ta gärna foton av varandra när ni gör någonting. Då och då kan det vara värt att använda selfie-pinnen eller be någon annan ta en bild av er tillsammans.
7. Undvik ”klassikerna” – var kreativ istället
Första gången någon skrev ”han darrar som ett asplöv” var det kreativt och snyggt. Varje gång någon upprepar det är det en tråkig och dålig imitation. Precis likadant är det med foton! Fötter i solstolen framför havet var säkert jättekul en gång i tiden, men det är det inte längre. Det känns bara som att man sett bilden förut.
Allra värst just nu är det som florerar på väldigt många resebloggar, nämligen tjejer bakifrån i hatt som drömskt blickar ut över en strand/skog/stad. Detta var säkert kreativt och nytänkande en gång i tiden, men nu är det bara … tröttsamt. Tipset är att hitta på vad som helst, så länge du inte gör exakt likadant som alla andra.
8. När du fotar vyer – få med en förgrund
Du har säkert varit med om det. Man går upp till en utsiktspunkt, får en fantastisk vy och tar en massa foton, som sedan är … supertråkiga. Vyer är vackra på riktigt, men blir ofta platta, tråkiga och helt ointressanta på bild. Försök få med något i förgrunden, till exempel en trädgren eller en katt, för att få djup och dimension i bilden.
9. Prova en annan vinkel
En annan vinkel kan ibland göra underverk för ett foto. Många gånger kan det vara effektfullt att sätta kameran i samma höjd som motivet, det vill säga att fota blomman rakt framifrån istället för uppifrån. Det kan också vara värt att prova att fota sitt motiv från sidan, på snedden eller med fokus på någon mindre detalj i den stora helheten.
10. Undvik blixt – även i mörker
När man fotar med blixt får bilderna ofta ett ”kallt” ljus och det är lätt hänt att människor får röda ögon. Vårt tips är att fota utan blixt, även på kvällen när det är lite halvmörkt. En bra kamera klarar att fånga upp det ljus som finns och bilderna får mycket varmare och finare färger.
Utmaningen ligger i att det inte ska bli suddigt, vilket är lätt hänt. Det gäller att hålla kameran riktigt stilla, alternativt använda stativ, och ta många bilder. Om någon eller något rör sig i någon av bilderna blir det suddigt, och därför är det bra att ha många bilder att välja på.
11. Fota mat med makroobjektiv
Vi tillhör de som tycker att mat är en viktig del av en resa, och därför tycker vi också att det är roligt att dokumentera en del av maträtterna vi äter. En tråkigt upplagd biff med pommes frites är däremot ganska trist att kolla på, hur bra fotot än är.
Ett tips är att enbart fota mat som utmärker sig lite på något sätt – genom att vara exotisk, annorlunda komponerad eller kanske extra snyggt upplagd. Vi har också märkt att våra matfoton blir absolut snyggast när Peter fotar med sitt makroobjektiv.
12. Redigera snabbt och enkelt
Genom att redigera bilderna en aning kan du höja kvaliteten massor, men du behöver inte ha något dyrt program eller några avancerade kunskaper. Vi redigerar i de program som finns med i datorn i grundutförandet.
Jag (som har PC) öppnar mina bilder med ”Microsoft Office”. Där kan man minska eller öka ljusstyrka, minska eller öka kontrast och minska eller öka mättnad. Det räcker hur långt som helst!
Ditte säger:
Tack för bra och användbara tips. Och visst är det bra med en rejäl kamera och kanske ibland fler eftersom de kan ha så olika egenskaper. Att zooma med en mobil kan vara knepigt eftersom den optiska zoomen inte är till fylles. Men visst är det smidigt för mobilen är ju oftast med.
En systemkamera är ju toppen och nu finns de ju även i mindre format och är inte heller så tunga att ha med sig. Utvecklingen går ju snabbt framåt.
19 december 2016 — 6:37
Henny säger:
Tack för bra tips och för presentationen av den nya 360. Jag blev väldigt nyfiken på den och sökte mer fakta på nätet. Men uppgifter om pris fick jag inte fram. Vill ni avslöja vad ni betalat?
19 december 2016 — 7:16
Solan säger:
Javisst, utmärkta tips. Freedoms Fotoskola är kanske ännu en gren som kan växa på bloggen. Det gäller att se bilden innan man knäpper och det kan ni. Så visst är ni ”riktiga” fotografer… 🙂
19 december 2016 — 7:21
admin säger:
Ditte, håller med om att det blir sämre när man zoomar med mobilkamera, och det är också svårt att fota i mörker med mobilkamera. Visst har olika kameror olika funktioner. Vi väljer ibland min och ibland Peters beroende på situation.
Henny, kul att du blev nyfiken! 🙂 Nikons Key Mission 360 kostar 4900 kr. Sedan finns det även en liknande kamera från Samsung (Gear 360) som kostar 3500 kr.
Solan, åh tack för fint beröm! 🙂 Ja visst handlar det om att se bilden innan man knäpper. Man blir väl helt enkelt bättre av övning – och av att titta på andras foton!
19 december 2016 — 7:24
Lennart säger:
Som amatör så nöjer jag mig med mobilen.
19 december 2016 — 7:35
Britt-Marie Lundgren säger:
Jättebra användbara tips. Vi är ju själva lite fotonördar när vi är ute och reser och förutom systemkamera och telefon bär vi alltid med en liten pocketkamera. Vi har en Canon PowerShot G7 X som vi är otroligt förtjusta i.
Sedan är det väl bara så att övning ger färdighet. Ibland får man nästan ta fram skämskudden när man ser på sina äldre foton.
Ett annat tips är att man gör något med sina foton. Ni använder ju era förtjänstfullt på bloggen. Vi gör gärna bildspel i programmet ProShow Gold där man kan blanda stillbilder (som man kan panorera för mer liv) och små filmsnuttar. Sedan lägger vi på musik (gärna inköpt på resmålen) och sedan kan man bara luta sig tillbaka i TV-soffan och längta tillbaka , eller dela med sig minnen till reskamrater. Fotoböcker är också ett alternativ för oss som inte bloggar. Det är ju inte lika kul att sätta sig framför datorn och titta igenom 1000-tals bilder…
19 december 2016 — 7:54
LinizTravel säger:
Vilka grymma tips!!!! Tack! kram
19 december 2016 — 8:04
admin säger:
Lennart, systemkameror är ju absolut för amatörer också tänker jag, men naturligtvis är det ett val utifrån intresse och prioriteringar. Mobilkamera funkar ju utmärkt många gånger, även om zoomen är sämre och det är svårare att fota i mörker.
Britt-Marie, visst ger övning färdighet. Vi känner verkligen igen det där med att gamla bilder är dåliga jämfört med hur vi fotar idag…! Bra reflektion också kring vad man ska använda bilderna till! Vi har ju som sagt bloggen, Förut hade vi en digital fotoram så att bilderna snurrade runt i köket. Filmer och fotoböcker är ju också bra ideer!
Liniztravel, roligt att du uppskattade dem!
19 december 2016 — 8:33
Marina säger:
Många bra tips där. Jag har en ”riktig” Nikon som alltid följer med på resor, annars har jag använt mig av en liten Canon ”i fickformat” men numer är det ofta bara mobilen som gäller ”till vardags”. Jag har ju väldigt få (nästan inga alls) bilder med kända ansikten på bloggen och det var en sådan där idé jag fick från början och så har det förblivit. Men jag tycker väldigt mycket om att ta foton och det har blivit ett antal fotoböcker genom åren och det är där alla ”kända människor” finns 😉
19 december 2016 — 9:17
nils-åke säger:
Lite som jag tänker
Har du rörligt motiv följ med med kameran när du fotograferar. Skarpt motiv suddig bakgrund.
Kan du vrida blixten uppåt eller år sidan så det reflekterar i en annan yta är det toppen.
Använd stativ och självutlösning
Använd teleobjektiv för att komma nära. Porträttet gå nära med kameran.
En Stor bländare skapar ett Kort skärpedjup Suddig bakgrund
En Liten bländare skapar ett Långt skärpedjup, Bakgrunden skarp
På kameran ett Lågt tal ger en Stor bländare
På kameran ett Högt tal ger en Litet bländare
19 december 2016 — 9:58
Geddfish säger:
Tack för fina tips, och ni är verkligen duktiga och idérika fotografer båda två! 😀
Jag följer redan några av era tips, och det är att gärna göra bilden levande med människa/djur och att ibland ha något i förgrunden. Och chansa hej vilt ibland. Och utan blixt.
Det ligger flera kameror på hyllan och dammar, för jag har blivit lat och använder bara mobilen 😀
19 december 2016 — 10:51
Fantasy dining säger:
Jättebra tips som man faktiskt förstår också 😉
19 december 2016 — 11:14
Berit "desires' säger:
Ja väldigt bra tips! Känner igen en del av dem – som jag oxå nyttjar! Sedan jag startade min blogg blir jag bara mer o mer fotointresserad! Det tragiska f mig är att one.com omvandlar bilderna t att bli mycket sämre än originalet när jag lägger ut dem??
Jag måste alltså FÖRSÄMRA riktigt bra originalbilder innan jag lägger upp dem i min blogg….. Frustrerande o jättejobbigt! Jag har påpekat detta flera ggr, de säger att de är medvetna om det, men ej har f avsikt att ändra på detta??? Så jag får fortsätta att förändra superbra originalfotin så att de passar att lägga upp på min blogg – Helt sjukt o innebär mycket extrajobb! ?
19 december 2016 — 11:29
Lars Permelin säger:
Tack för bra tips. Jag gillar också att fotografera med en systemkamera. Det är inte att fotografera med en telefon, det blir bara en avbildning som funkar i vissa situationer.
19 december 2016 — 11:57
admin säger:
Marina, vad man lägger ut på nätet och inte bestämmer man förstås själv (och i de fall man lägger ut andra i närbild är det ju ofta lämpligt att fråga först).
Nils-Åke, oj en massa bra och kloka tips! Och lite mer tekniskt än vad vi behärskar 😉
Geddfish, chansa hejvilt kan vara en toppenidé ibland 😉 Mobilen kan ju funka många gånger och är förstås enkel att ha med. Men till exempel i mörker och om man vill zooma blir det inte samma sak med en mobilkamera …
Fantasy Dining, vad bra! Vi kan inte så mycket tekniskt om kameran, så de tips vi kan ge är nog av ganska praktisk och ”lättbegriplig” natur 😉
Berit, men oj vad konstigt (och trist!) att one.com gör bilderna sämre…!!! Vi har också one.com som webhotell, men vi har WordPress-nedladdat på sidan – då kanske det blir annorlunda? Vi har i alla fall inte märkt något… På vilket sätt gör de bilderna sämre? Menar du att du måste minska pixel-storleken på dem eller menar du något annat?
Lars, när man vant sig vid systemkameran känns mobilkameran lite otillräcklig, men i vissa situationer kan den förstås fungera utmärkt.
19 december 2016 — 15:58
BP säger:
Det inlägget innehöll nog de bästa fototipsen jag någonsin läst. Inte ett enda tekniskt förklarande i sikte. Tackar för det. Det där med skärpedjup med mera är totalt bortkastad vad gäller mig, då jag knappt förstår alla dessa uttryck, än mindre kan/vill applicera dom, för då har troligen motivet försvunnit för länge sedan.
Håller helt med dig om allt och försöker faktiskt leva som du lär:-)
Fotar ytterst sällan med mobilen men har ingen systemkamera heller, utan en relativ ny Sony pocketkamera som jag kör per ”automatik”. Sedan är min lilla Sonny så smart att han även automatiskt ställer in sig på ”makro” om jag kommer nära ett motiv. En idiotsäker liten kamera som jag alltid har med mig.
Just det där med att kånka på en systemkamera bär mig emot. Men hade jag en blogg som er skulle jag nog tänka om såklart. I min vardagsblogg är ju bildkvalitén inte huvudsaken, vilket nog är tur;-)
19 december 2016 — 16:51
Veiken säger:
Kanon! TACK! Det gäller att tänka till lite. Tips från andra bloggare är suveränt bra! Jag ska läsa genom punkterna att antal gånger och ta till mig en del saker! Fotokram
19 december 2016 — 17:05
Berit "desires' säger:
Ja – det måste bero på att ni använder WordPress – absolut!
…..det är typ det ENDA rådet teknikerna ger mig när jag påpekat hur dåliga fotona blir- att jag får väl övergå t WordPress istället då!
När jag tar upp ett foto o tittar på det i originalformatet är det suverän skärpa, MEN om jag då lägger ut det som det är – blir det i.bloggen plötsligt oskarpt, dålig kontrast, mer suddigt alltså!
Då tvingas jag gå tillbaka o ändra på alla foton (pixlar, kontrast, skärpa, ljus,) Ja i princip ALLT tvingas jag försämra – i Photoshop!
Jag måste alltså göra om bilderna i PS, så att jag själv tycker de är SÄMRE när jag ser slutresultatet av mina ändringar. De måste göras om så de blir FÖR skarpa, FÖR mycket kontrast etc
– bara för att de ska likna de fina originalfotona någotsånär när de läggs upp på bloggen!
One.com har själva fattat det när jag skickat exempel t dem, men de tänker ej ändra på sitt gamla system öndå!
Själv tror jag att detta händer f att deras system gör att bilderna konverteras automatiskt på ett felaktigt sätt, så de blir fula!!
Har många ggr ångrat mitt val av One.com som blogghotell o bloggverktyg! Men vågar tyvärr ej ändra t WordPress i nuläget – eftersom jag är rädd f att alla mina 1000-tals inlägg/svar/kommentarer då försvinner – eftersom det ej finns ngn garanti f att länkarna etc hamnar på samma ”platser” som tidigare!
Ursäkta min långa kommentar!
19 december 2016 — 17:57
admin säger:
BP, oj vad glad jag blir när du skriver sådär! Jag är ju själv urdålig på tekniska kamerafinesser … Just därför tänkte jag först att jag kanske inte var rätt person att skriva ett sånt här inlägg, men sen kom jag på att vi faktiskt har lärt oss massor ändå under åren om hur man kan tänka för att det ska bli bättre och roligare bilder. Din pocketkamera låter smidig, och jag kan förstå att den är praktiskt att bära omkring på! Säkert mycket bättre kvalitet på bilderna än en mobilkamera!
Veiken, kul att du uppskattade våra tips! Självklart kan man lära av varandra och dela med sig av olika tips och idéer!
Berit, men oj vad jobbigt det låter!!! INTE kul att lägga ner en massajobb på sånt…! Helt obegripligt att det ska behöva vara så! Trist att de inte vill göra något åt det … Vi har ju one.com enbart som webhotell och då funkar det bra. Sedan laddar man ner WordPress på sin one.com-sida helt enkelt. Förr var det krångligt, men idag är det bara ett klick. Spontant skulle jag tycka att det vore bättre för dig att byta till WordPress, men samtidigt förstår jag din oro. Jag vet själv inte alls hur man gör när man flyttar över. Så det skulle vara om supporten hjälper till då!? Men man kan ju aldrig vara säker på att det inte blir några småfel …
19 december 2016 — 18:35
Steve säger:
Jag har en liten Canon som jag klarar av att manövrera med en hand. Den har förstås sina begränsningar, men jag är nöjd med att över huvud taget kunna fotografera.
Vill jag se vackra och proffsiga bilder kan jag ju med fördel ”titta in” hos er.
19 december 2016 — 18:59
Katarina säger:
Alltså jättebratips säger jag som ändå är fotograf. Enkla och konkreta grejer de flesta kan ta till dig. Att gå in nära behöver man öva sig på 🙂
19 december 2016 — 19:12
Johan Persson säger:
Tack för mycket bra tips!:)
19 december 2016 — 19:20
Matts Torebring säger:
Helt rätta tips alltsammans. Själv kan jag använda mobilkameran vid enstaka tillfällen. Men jag gillar det inte. Själv har jag inte Photoshop, i stället har jag Lightroom. Det funkar bra, men saknar att göra montage av bilder i bland.
Jag ber Birgitta ta kort när vi kör bil. Jag brukar säga till henne, ”du bara tar ett kort”. Jag vill bygga en story med ett kort. Jag var med i en Fotoklubb i ett par år. Det var mest inbördes beundran, och ingen ville dela med sig. Jag tröttnade!
19 december 2016 — 19:45
gun säger:
Tack för bra tipps som du delger oss. Blir att ta fram Nikon lite mer än vad som görs just nu. Har mest använt mobilen.
God Jul.
gun
19 december 2016 — 20:03
s p i n d e l t j e j e n säger:
Jättebra tips 🙂 Allt handlar ju inte om att ha rätt ISO, ljuskänslighet eller kompensering av ljus 🙂 Motivet är ju faktiskt det viktigaste! 🙂
19 december 2016 — 22:17
Marianne - Glimt av verden säger:
Mange fine tips, og fine bilder som illustrerer hva dere mener 🙂 Valg av motiv er jo like viktig som innstillingene på kameraet – det hjelper lite å stille inn riktig hvis man velger et rotete motiv med en ledning, et halvt hode og en skjev horisont i bildet.
19 december 2016 — 22:45
admin säger:
Steve, det är ju perfekt att du hittat en kamera som funkar att manövrera med en hand. Kan tänka mig att det är smidigt att den inte är alltför stor då!
Katarina, vad glad jag blir att du gillar våra tips! Jag förstår ju att det finns en massa tekniskt som man kan bli bra på oxå, men det får någon annan tipsa om 😉
Johan, kul att du gillar våra tips!
Matts, det där med inbördes beundran kan vara ett ganska tröttsamt fenomen … Och att inte dela med sig, sånt tror jag inte på! Förstår att du tröttnade.
Gun, ja varför inte!? Önskar dig också en fin Jul!
Spindeltjejen, det är i alla fall en stor del av det hela, och man kommer ganska långt med att tänka till kring motivet, även om man inte kan allt det tekniska.
Marianne, visst är det så! Allra bäst är förstås om man är bra både på det tekniska och på att hitta rätt motiv 😉
19 december 2016 — 22:50
Beppan säger:
Bra råd för den fotointresserade! Det kräver en hel del att få till bra bilder. Kameran är ju en del. Har fått höra ibland att jag tar bra bilder för att min kamera är bra. Hmm……..
20 december 2016 — 9:45
Mycket annat och lite betong säger:
Kul med fototips! Tack!
Hälsningar Agneta
20 december 2016 — 21:43
åsa i åsele säger:
Tack för bra tips 🙂 ska absolut ta åt mig å tänka efter 🙂
21 december 2016 — 7:38
admin säger:
Beppan, det där med att man tar bra bilder för att kameran är bra är ganska trist. Visst hjälper det till med en bra kamera, men om man inte vet hur man ska fånga motivet blir det ju inga bra bilder hur bra kameran än är …
Agneta, kul att du uppskattade tipsen!
21 december 2016 — 7:39
Anki säger:
Tack för en hel massa jättebra tips! Skönt att slippa tekniska detaljer för dem begriper jag dåligt. Har en ganska enkel kamera med fast objektiv – inte så tung att släpa på och det är ju bra 🙂
21 december 2016 — 9:22
Jag och mina loppor säger:
Tack för alla bra tips! Ska ut på vår först långresa med barn om drygt en månad och det kommer gissningsvis bli en hel del bilder. Har inte fotograferat så mycket de senaste åren så känner mig lite ringrostig, bra med lite tips. Och ja, de där fötterna i sanden, de är man verkligen trött på 🙂
26 december 2016 — 21:17
Amanda Jona [SPONTAN] säger:
Åh vilket härligt inlägg, superbra tips! 😀
20 april 2017 — 7:20