På julafton var vi bjudna till Peters brorsdotter Dessi och hennes man Lasse, som bor på Blidö i Stockholms skärgård, på ett fantastiskt hemlagat julbord. Dessi är väldigt intresserad av matlagning och otroligt duktig på att ordna lyxiga festmiddagar för många.
Om du följt vår blogg ett tag kanske du minns nyårsmiddagen vi bjöds på förra året eller bröllopet i somras, då Dessi själv komponerade och till stor del lagade bröllopsmiddagen. Vi såg naturligtvis fram emot julbordet hemma hos Dessi, och ändå överträffade det alla förväntningar …
Innehållsförteckning
En fantastisk kock
Dessi är bara 27 år och jobbar inte alls med mat, men på fritiden komponerar hon måltider som kan mäta sig med mästerkockars. Förutom att hon planerar och lagar allt själv lyckas hon både ha full koll på alla kastruller och konversera avslappnat med alla gäster.
Hennes man Lasse var dessutom tvungen att sticka iväg några timmar under matlagningen eftersom han extraknäckte som jultomte för bygdens barn … Vi är både grymt imponerade och väldigt glada över att få vara gäster!
Hemlagat julbord
Förutom att vi bjöds på ett fantastiskt hemlagat julbord fick vi sitta ner vid ett vackert juldukat bord. Den första rätten vi började med var en saffranssoppa med halstrad lax och röd rom. Alltså … sååå gott!
Kalla rätter
Jag kan omöjligen rabbla upp alla rätter på julbordet, men vi bjöds bland annat på sill med flera olika egna inläggningar (skärgårdssill, senapssill, lingonsill och havtornssill med mera), gravad lax av olika sorter, varmrökt regnbåge, varmrökt makrill, ägg med majonnäs och räkor, svart och röd kaviar, serranoskinka, vildsvinskorv, tryffelkorv, rökt älgkött, lammkorv från Blidö, leverpastej och julskinka med olika sorters senap.
Varma rätter
Bland de varma rätterna hittade vi Janssons frestelse (med kaviar), hemlagade köttbullar, prinskorv, revbensspjäll, baconlindade dadlar, inbakad glöggkokt rödkål, granbarrsstekt oxfilé och brysselkål. Till detta kunde man bland annat få rödbetssallad och grönkålssallad med äpple.
Efterrätter
Jag är inte så bra på det här med efterrätter, så jag kan nog inte redogöra för alla fantastiska grejor, men gott var det! Först fanns ett bord med flera olika ostar, hemlagade marmelader, vindruvor och färska fikon.
Sedan kom små glas med krämiga efterrätter (lingon-pannacotta och nånting med pepparkakssmak) och olika sorters hemlagat julgodis: knäck, bräck, kola … Kanske bästa julbordet någonsin! Stort TACK till Dessi, Lasse, Micke, Nilla och alla andra för en fantastiskt fin julafton!
Ditte säger:
Fantastiskt! Och så mycket godasker! Enastående att ha lagat allt själv!
För mig låter det som en väldigt lyckad kombination av allt. Blev extra sugen bl.a. på saffranssoppan och den granbarrsstekta oxfilén men allt kändes så fräscht och gott och med i mitt tycke ett klart nytänkande i matväg och med en del av det mer traditionella kvar.
Även desserterna och gottebordet känns väldigt frestande.
Förstår att uppskattningen av alla gäster var stor.
26 december 2016 — 6:23
Lena - gott för själen säger:
Men herregud! Jisses vad imponerande att man kan lyckas få ihop så där mycket. Och vackert var det dessutom.
Kram Lena
26 december 2016 — 7:00
Lennart säger:
Ser verkligen gott ut!
26 december 2016 — 7:04
Imelda säger:
Oj vad mycket gott! Här blev det traditionellt och i liten skala. En grön nyhet hade vi, stekt brysselkål med apelsin. God fortsättning!
26 december 2016 — 8:17
Johanna i Skåne säger:
Wow! Låter helt fantastiskt! Jag var på Grand i Lund på julbord och det var bra, men inte ens där fanns det saffranssoppa. God fortsättning på julen!
26 december 2016 — 9:06
Evy Knoph säger:
Oj! Låter kanongott o imponerande! Granbarrsstekt filé låter spännande. Själv blev det minimalt firande i år med bror,mamma o son..ingen av oss tillhör släktet mästerkockar eller köksprinsesor o valde catering :-). Så skönt för oss att slippa stressa över maten. Gott oxå. God fortsättning på helgen!
26 december 2016 — 9:14
Maggan och Ingemar säger:
Vilket fantastiskt julbord. Här drar vi ner på alla läckerheter som ett julbord innehåller. men skinkan är givetvis kvar. Mästerkockar är vi tyvärr inte och jag skulle gärna gå till dukat bord. Saffranssoppa låter gott. Här blir det ugnsstekt kyckling idag. Sen undrar man ju hur hon hinner med och orkar göra all den maten 🙂 En eloge till henne. God fortsättning!
26 december 2016 — 9:54
Znogge säger:
Mmm…säger jag bara! Det gick ingen nöd på er 😉
God fortsättning!
26 december 2016 — 9:55
Rolle o Carina säger:
Det var inget dåligt Julbord det inte!
Förstår allt smakade super……:-)
26 december 2016 — 10:32
admin säger:
Ditte, ja det var verkligen uppskattat. Helt fantastiskt och väldigt, väldigt gott! Jag gillar när det traditionella finns på julbordet, men samtidigt roligt med lite kreativa nyheter!
Lena, jag vet, jag skulle aldrig lyckas med det där, så jag är verkligen imponerad!!!
Imelda, liten skala kan ju också vara mysigt och då kan man välja det man gillar! Brysselkål är en favorit för mig, intressant kombination med apelsin!
Johanna i Skåne, tack detsamma! Hoppas att ni haft och har en riktigt fin jul! Var firar ni? Vi ska till mamma idag och det blir sista delen av årets julfirande 😉
Evy Knoph, catering låter ju smidigt om man inte vill laga mat! Hoppas att det smakade bra! Önskar en fortsatt fin julhelg!
Maggan och Ingemar, vi kan tycka att det är lite roligt att laga mat ibland, men i den här klassen blir det inte … I år har vi varit bordbjudna de flesta dagarna, så vi har ingen julmat hemma. Igår kväll blev det färdiggrillad kyckling här hemma hos oss 😉 Önskar God fortsättning!
Znogge, nej det gick verkligen ingen nöd på oss … Önskar God fortsättning!
Rolle o Carina, ja ett helt fantastiskt julbord 🙂 Önskar er en god fortsättning på helgen!
26 december 2016 — 10:47
Steve säger:
O M G! Vilket fantastiskt julbord. Där fanns ALLT och lite till. Både innehålls- och utseendemässigt.
God fortsättning!
26 december 2016 — 12:18
Matts Torebring säger:
Helt fantastiskt, inte minst för ögat. Vilen fest! Det är bara att erkänna att vi sitter kvar i folkskolan ännu. God fortsättning
26 december 2016 — 12:29
Dessi säger:
Åh! Men tack snälla ni för så fint inlägg om maten. Som vanligt grymt kul att ha er som gäster, ni är otroliga! ?????
26 december 2016 — 13:01
Inger säger:
Vilken julklapp att få sätta sig till ett så vackert dukat bord med sådana läckerheter! Här fanns både mycket av det traditionella och en hel del nytänkande. Hemlagat dessutom! Saffranssoppan låter mycket lockande. Borde inte Peters brorsdotter byta yrke och bli mästerkock?
26 december 2016 — 13:19
BP säger:
Det var nog det bästa och mest annorlunda julbord jag sett. Å då har jag sett ett antal under åren! Helt otroligt! Att ensam ha koll på alla rätter är helt otroligt. Jag klarar knappt av att få två rätter klara samtidigt;-)
Hon borde ställa upp i någon av dessa matlagningsprogram på tv – mästerkock kanske.
God Fortsättning!
PS. Otroligt läckra bilder förresten! DS.
26 december 2016 — 13:28
Geddfish säger:
Underbart julbord med nytänkande! En del verkar vara födda med vispen och sleven i hand.
Så härligt att bara sätta sig till bords.
Nu är det ju så också, att matlagning är färskvara. Jag har definitivt lagt av mig, men gläder mig åt att mina barn blivit så fantastiska och har ett så stort intresse 😀
Tilltalande bilder, ser mums ut. God fortsättning 😀
26 december 2016 — 16:55
Deciree säger:
Men wow såna läckerheter. Ser ut som om ni vore på hotell och åt en lyxig middag. Vilken duktig tjej som kan laga så mycket gott. Härligt att bli inbjuden hos dom:) Kram
26 december 2016 — 17:19
JoY säger:
Vilken fantastiskt julmat ni bjöds på. Spännande nya rätter som inbakad rödkål, dadlar med bacon söttma och sältan det verkar gott och att steka med en grankvist verkligen uppfinningsrikt. Duktig tjej som lagat till allt detta, bravo.
Kram
26 december 2016 — 17:52
admin säger:
Steve, jamen eller hur!? Önskar också er en god fortsättning!
Matts, vi är också kvar i folkskolan 😉
Dessi, det är ju vi som ska tacka för den här fantastiska bjudningen! Det är roligt att fota och skriva när man får vara med om sånt 🙂
Inger, det var verkligen en julklapp! Ja, om hon skulle vilja skulle hon absolut kunna göra succé i något matlagningsyrke!
BP, jag brukar också tycka att det är svårt att hålla koll på flera rätter och blir lätt stressad, så just den biten imponerar på mig också! Roligt att du gillar våra bilder!
Geddfish, ja, som med allt så glömmer man ju lite om man inte håller på lika mycket, men det går säkert att fräscha upp om man vill. Kul att dina barn blivit intresserade av och duktiga på matlagning!
Deciree, ja det är verkligen lyxigt att få bli bjuden såhär!!! 🙂
JoY, ja kul med lite nyheter bland det traditionella! Kul också när man använder traditionella råvaror, som rödkål och grönkål, men kombinerar på nya sätt!
26 december 2016 — 18:22
gun säger:
Oj, vad mycket gott ni fick smaka på…
Tjejen måste vara otroligt duktig på att laga mat
och bordet hade hon verkligen dukat fint.
Idag blev det rysk pyttipanna för min del.
gun
26 december 2016 — 18:52
Kicki säger:
Vilka fantastiska uppläggningsfat med olika rätter.
Tack så jättemycket för titten hos mej.
Skönt med en semesterdag i morgon, du får ha det så bra på jobbet.
God fortsättning, kram
26 december 2016 — 20:32
Mycket annat och lite betong säger:
Åh, vilket julbord! Svårt att äta lagom med så mycket gott!
God fortsättning!
Kram Agneta
26 december 2016 — 20:35
Ruth i Virginia säger:
Fantastiskt allihop! Logistiskt sett / otroligt.
Julen i Sverige tycks ha mat i centrum mycket mer än förr i tiden.
Jag läser listan av kalla rätter och undrar, hur man möjligtvis kan
prova allt gott. Lika med efterrätterna. Tar man lite av allt eller
väljer en eller ett par?
Ni rullade säker hem efter en sån julmiddag! 🙂
26 december 2016 — 20:35
admin säger:
Gun, rysk pyttipanna … vad är det för skillnad på den och vanlig…? Ha det fint!
Kicki, tack så mycket och ha det fint!
Mycket annat och lite betong, ja jag kan erkänna att det lätt blir lite för mycket vid ett sånt här tillfälle 😉
Ruth i Virginia, kanske är det så att maten fått mer fokus? Jag har inte tänkt på det, men sånt blir kanske tydligare när man ser det ”utifrån”. Och ja, haha vilken strategi ska man välja? Min strategi var att smaka lite av nästan allt 😉
26 december 2016 — 22:33
bia säger:
Men vilket julbord !…såg hur gott ut som helst….fast nu är jag less på julmaten, en dag kan det vara gott men sen…nä nu är jag sugen på vegetarisk mat…dottern är vegetarian så det blir vegetariskt här ibland även för mej ;))
Kram bia
26 december 2016 — 22:49
Ruth i Virginia säger:
Peter – Det skulle vara roligt att höra, hur dina barndoms julaftnar var.
Eller EN av dom åtminstone. 🙂
26 december 2016 — 22:58
Eva säger:
Åhh vilken julmat, så duktigt av dig, att du hinner och orkar.
Saffranssoppan den ska jag göra, gillar saffran, gjorde en saffranskaka på överbliven risgrynsgröt. Alla i familjen berömde den då blev jag mallig.
Vi haft mycket grönt på julbordet i år och mycket mindre av julmaten, ändå blev det massor över. Min familj är på ca 16 personer (2 bor i Kanada)
Men jag och min gubbe bor själva i det stora huset, men när alla samlas blir det ändå inte trångt, hi hi . . .
God fortsättning på julen/ Eva
26 december 2016 — 23:05
Elisabeth säger:
Vilket otroligt julbord! För ögat kan jag intyga och ni för gommen. Hon kan verkligen byta karriär om hon vill!
26 december 2016 — 23:17
admin säger:
Bia, visst kan man bli trött på julmat om man äter den flera gånger. Eftersom vi blev bortbjudna blir det inte så många gånger för oss (dvs inga rester). Vegetariskt kan vi gärna äta som omväxling ibland, men jag är inte så bra på vegetariskt matlagning, så det blir mest på lunchrestaurangen på jobbet 😉
Ruth i Virginia, jag hälsar honom 😉
Eva, vi är också imponerade av Dessi, som bjöd. Själva har vi inte lagat någon julmat alls i år 😉 Visst är saffran gott! Saffranskaka låter intressant 🙂 Ha det fint!
Elisabeth, det var bättre än många restauranger jag varit på 😉
27 december 2016 — 7:42
Dryden - Traveler's Edition säger:
Jösses, vilka godsaker! Och att ha roddat det själv dessutom. Jag är så jädra stolt som lyckades ordna både risgrynsgröt och en omelett! Haha!
27 december 2016 — 8:34
steel city anna säger:
Sa fint det ser ut! Jag kunde vara lite at det har hallet nar jag var yngre haha. Perfektionist. Slutat med det men skulle garna kanna en och ga och ata hos 🙂 britter gar till puben, skont och kravlost men tank att fa ata ett svenskt julbord som nan annan lagat, vilken drom!
27 december 2016 — 8:41
anita wåg agrimanaki säger:
Oj, det var inte dåligt! Enastående, imponerande! Hälsa henne att hon är helt otrolig! Allt låter så otroligt gott!
27 december 2016 — 8:53
Petra säger:
Vilket fint julbord, snyggt upplagt och vacker dukning!
/Petra
28 december 2016 — 20:15