Pampas marina i Solna är en småbåtshamn, där du också hittar husbåtar och en restaurang. I närheten finns kanotuthyrning och promenadvägar. Vi har bott här, i en husbåt, i nästan sju år och nu tänkte vi att det var dags att skriva och berätta om vår marina.
Innehållsförteckning
Vårt boende i Pampas marina
Vi flyttade till en husbåt i Pampas marina sommaren 2013. Vi har nämnt marinan i många blogginlägg och visat massor av foton, men det är först nu vi kommit på att skriva ett inlägg om ”allt” i marinan.
Coronautbrottet gör att vi, liksom många andra, spenderar mer tid än någonsin hemma. I samband med det blir vi lite extra bra att upptäcka det vi har nära, och vad kan vara närmare oss än Pampas marina?
Pampas marina i Solna
Pampas marina i Solna är den största privatägda småbåtshamnen i Stockholmsområdet. Hamnen ligger i Solna kommun, nära gränsen till Stockholms stad. På andra sidan Ulvsundasjön ligger Hornsbergs strand på Kungsholmen.
Om du inte är bekant med Solna kan vi berätta att det är en kommun i Stockholms län, där du bland annat hittar Karolinska sjukhuset, Friends arena och Mall of Scandinavia.
Varför heter det Pampas?
Namnet ”Pampas” är lite speciellt och för närmast tankarna till det bördiga slättlandet i Sydamerika som besjungs av Evert Taube i sången om Fritiof och Carmencita. Troligen finns det också en viss koppling. En gång i tiden ska kadetterna vid Karlbergs slott nämligen ha kallat övningsfältet bakom slottet för ”Pampas”, eftersom det påminde om ett slättland.
Pampas marina AB
Idag ägs Pampas marina av Pampas marina AB. Företaget har ägt småbåtshamnen sedan 1991 och erbjuder tjänster som båtlyft, båtplatser, båtförvaring och kajakhotell. Marinan hyr också ut kajplatser åt 40 permamentboenden i husbåt samt lokaler åt ett 15-tal företag.
Marinentreprenad
Pampas marinentreprenad har under många år bedrivit verksamhet som sjöentreprenader, uthyrning av arbetspontoner, bärgning och bogsering. Från och med den 31 januari 2020 drivs verksamheten av Stockholms Vattenentreprenader AB (Sventab).
Platser för fritidsbåtar
Sommartid har Pampas marina sammanlagt 400 båtplatser, i marinan samt i Karlbergskanalen. På vintern kan man förvara sin fritidsbåt på uppställningsplats utomhus eller i förvaringshall inomhus. Det är också möjligt att ha den kvar i vattnet, eftersom hamnen delvis hålls isfri. I marinan finns också ett ”kajakhotell”, för den som behöver en förvaringsplats till sin kajak.
Fina veteranbåtar
I Pampas marina finns fyra stora båtplatser under tak, och här kan man på somrarna se fyra vackra veteranbåtar. Alla båtarna är från 1900-talets början och är mycket välskötta och vackra. Båtarna som ligger här är:
- M/Y Alba II
- M/Y Atala
- M/Y Vitesse
- M/Y Tournesol
Boende på vatten
I Pampas marina finns 40 platser för permanent året runt-boende i husbåt eller flytande villa. Alla de flytande bostäderna är inritade i stadsplanen, och marinan har ingen möjlighet att ta emot fler husbåtar. Om du är intresserad av att bo på vatten i Pampas får du helt enkelt hålla utkik när något av objekten bjuds ut till försäljning, på Hemnet eller liknande sajter. De boenden som finns är:
- 25 aquavillor (flytande villor som byggs av Aqua Floating Group AB)
- 15 husbåtar (olika sorters husbåtar, pråmar etc.)
Aquavillor
De 25 aquavillorna som ligger i Pampas har byggts av Aqua Floating Group AB, som ligger i Västervik och är kopplat till Pampas marina AB. Företaget jobbar med tre olika projekt:
- Pampas marina i Solna
- Marinstaden i Nacka
- AquaVillage Västervik
Aquavillorna som ligger i Pampas marina är från olika tidsepoker, har olika utformning och är olika stora. Om man tittar på AquaVillas webbsida ser de just nu ut att tillverka flytande villor i modellerna Laguna, Futura samt Sjövillor 157, 194 och 210.
Husbåtar i Pampas marina
Utöver de 25 aquavillorna i Pampas marina finns 15 husbåtar. Detta är en blandning av framför allt äldre båtar och pråmar som byggts om för husbåtsboende. Här finns också tre så kallade ”Villa Voyager”, det vill säga avlånga vita flytande boenden.
Vår husbåt
En av de 15 husbåtarna är vår husbåt och vårt hem FREEDOM. Vi köpte husbåten sommaren 2013, och den hade då ett stort behov av renovering. Vinden blåste rakt in på vissa ställen, det var englasfönster och vi hade vatten i skrovet.
Vi gjorde en del arbete medan båten låg i vattnet, och lyfte sedan upp den på land under tio veckor. Under den här tiden rev vi bland annat större delen av ovanbyggnaden och byggde en helt ny. Väldigt mycket jobb var det, men vi fick ett helt nytt boende!
Nu är vår husbåt ett bekvämt boende med isolering, värme, tvättmaskin och diskmaskin. Vi saknar egentligen ingenting och trivs fantastiskt bra.
Hur är det att bo i husbåt?
Många undrar hur det är att bo i husbåt. Det korta svaret är ett det är fantastiskt. Man är alltid nära naturen och känner ständigt av väder och vind. Här är svaret på några vanliga frågor om att bo i husbåt i Pampas marina (det kan vara annorlunda på andra ställen):
- Gungar det? Ja, men oftast bara väldigt lite. När det stormar kan det gunga mer.
- Är det kallt på vintern? De flesta husbåtarna är välisolerade och har bra värmesystem. Vi har nästan aldrig kallt.
- Hur funkar det med el och vatten? Alla husbåtar i Pampas är inkopplade på el, och på kommunalt vatten och avlopp.
- Äger man eller hyr man husbåten? Alla husbåtar i Pampas marina är privatägda. Man hyr kajplatsen.
- Finns det några nackdelar med att bo i husbåt? Inte många, men det kan vara krångligt med lån och försäkring.
Kanoter och kajaker
I Pampas marina ligger företaget Melker & Tahe Brand Store / Paddla i Pampas, som både säljer och hyr ut kajaker. Strax utanför marinan ligger också Point65 kajakcenter, där man kan hyra kajak och ge sig ut på paddlingstur. Om du följer Karlbergskanalen ännu en bit finns det också möjlighet att hyra SUP (Stand Up Paddle board) från Surfbussen Stockholm.
Restaurang K4
Du hittar också en restaurang i Pampas marina. En del kallar den nog fortfarande för ”Sjökrogen”, men efter att restaurangen bytte ägare för några år sedan heter den K4 (eftersom adressen är Karlbergs strand 4).
Restaurangen ligger fantastiskt fint vid vattnet och har gott om platser både inomhus och utomhus. Här serveras god mat och vi kan framför allt rekommendera brunchen.
Djur i Pampas marina
Djurlivet i marinan består framför allt av fåglar. Det finns gott om gräsänder, men också andra änder och till exempel sothönor. Vi har också en häger, som ibland hälsar på väldigt regelbundet. Sommartid är det också väldigt gott om spindlar. Vill man se fler djur får man ta sig upp i den lilla ”skogen” på väg till tunnelbanan Västra skogen, där man kan se både rådjur och kaniner.
Året runt i Pampas marina
Många tänker kanske på Pampas marina som en ”sommarhamn”, med gäster på uteserveringen och fritidsbåtar som ständigt tuffar in och ut genom marinans inlopp. Vi måste samtidigt säga att vi tycker att alla årstider har sin charm i marinan.
Höst i Pampas marina
September kan ibland vara en av de allra finaste månaderna, med sol och härlig värme. Senare på hösten kan höststormarna komma, då man får vara beredd på friska vindar och husbåtar som rör sig.
Vinter i Pampas marina
I år var det en konstig vinter med väldigt lite snö. När snön lägger sig kan det annars vara väldigt vackert i marinan. Eftersom propellrar rör runt i vattnet brukar större delen av marinan vara isfri.
Vår i Pampas marina
Våren är en härlig tid i marinan när många börjar sitta ute på uteserveringarna med en öl eller en lunchtallrik. Nu sjösätts också fritidsbåtarna och det börjar bli febril aktivitet.
Sommar i Pampas marina
Sommaren är kanske trots allt årets höjdpunkt, med fullt av fritidsbåtar och barn som springer på bryggorna. Är det fint väder njuter vi gärna på däck!
Pampas marina i framtiden
HSB har köpt delar av området i Pampas marina, och har planer på att bygga sammanlagt 200 nya bostäder. De skriver på sin webbsida att restaurangen, båthamnen, kajen och promenadstråket kommer att bevaras, men rustas upp i samverkan med marinan.
Varvsverksamheten kommer att omlokaliseras innan inflyttningen i de nya bostäderna påbörjas. En ny uppgång från tunnelbanan, station Västra Skogen, planeras att öppnas i anslutning till området.
Se och göra i närheten av Pampas marina
Det finns också mycket att se och göra i närheten av Pampas. Här är några tips med utgångspunkt från marinan.
Promenad mot Sundbyberg
Om du promenerar längs vattnet i riktning mot Sundbyberg får du en trevlig promenad. Längs vägen går du bland annat förbi den flytande restaurangen Grodhavet och därefter Augustendals 4H-gård och Huvudsta gård.
Promenad mot Vasastan
Om du istället promenerar längs Karlbergskanalen in mot centrala Stockholm kommer du snart förbi Karlbergs slott, med sin fina slottspark. Här går du snart också förbi lämningar från den kända porslinsfabriken Rörstrand.
Promenad mot Kungsholmen
Sist men inte minst kan du välja att, med utgångspunkt från Pampas marina i Solna, promenera över bron till Kungsholmen. Här kan man gå längs den fina Hornsbergs strandpark – där man sommartid kan sola, bada och grilla. På Kungsholmen finns också många parker att upptäcka.
Gräsö i Roslagen – en naturskön pärla
Gräsö är en naturskön ö, som ligger strax utanför Öregrund i Roslagen. Ön omges av…
Bästa restaurangen på Arlanda? – vi har testat La Girafe
Vilken är den bästa restaurangen på Arlanda? Den frågan kan det förstås finnas flera svar…
Fricamping vid sjön Erken och Norr Malma naturreservat
Under midsommarhelgens sista natt blev det fricamping vid sjön Erken i Roslagen, vid Svanberga badplats….
Noors slott – ett karolinskt träslott i Uppland
Noors slott är ett karolinskt träslott i Knivsta i Uppland. Det må vara ett väldigt…
Paul Taylor Lanthandel – kändisrestaurang i Sundbyberg
Paul Taylor Lanthandel i Sundbyberg är en en restaurang med klimatsmart, modern och framför allt…
Kulturstig i Värmdö – Pilhamn på Ingarö
Igår öppnade en ny kulturstig i Värmdö kommun, på ön Ingarö, med namnet Kulturstig Pilhamn….
Riddarholmskyrkan i Stockholm – kungarnas gravkyrka
Riddarholmskyrkan är Stockholms enda bevarade medeltida klosterkyrka. Denna pampiga byggnad, som uppfördes i slutet av…
Linnés Hammarby i Uppsala – Tant Anna botaniserar
Gästskribent: Anna Nilsson Spets Ett stenkast från Uppsalas brusande innerstad ligger det lantliga Linnés Hammarby….
Att göra i Stockholm – 30 sevärdheter och upplevelser
Vad kan man se och göra i Stockholm? Stockholm är Sveriges huvudstad och har massor…
Utflykter i Stockholm i coronatider – 15 tips
Tips på 15 utflykter i Stockholm i coronatider! För ja, vad gör man när man…
Rydboholms slott i Roslagen – och Engelska parken
Rydboholms slott i Roslagen är ett privat slott från 1500-talet, och bredvid slottet ligger den…
Kvarngården i Knivsta – hembygdsgård med fin ställplats
Kvarngården i Knivsta är en hembygdsgård och en ställplats, som drivs av Knivsta Hembygdsgille. Här…
Från Sundbyberg till Sigtuna – ett besök på Sigtunastiftelsen
Gästskribent: Christina Gripenberg Närmare bestämt till Sigtunastiftelsen. Det är en resa på 1,5 timme, först…
Lövstabruk – järnbruk med anor från 1500-talet
Lövstabruk i Uppland är ett av de så kallade vallonbruken i Sverige, ett historiskt järnbruk…
Österbybruk – herrgård och bruksmiljö i Roslagen
Österbybruk ligger fint i Roslagen och bjuder på en vacker herrgård, historisk bruksmiljö och gott…
Väddö havsbad och camping i Roslagen
Väddö havsbad och camping på Väddö är en camping med sandstrand, omgiven av fin natur….
Ulriksdals slott och slottspark – kungligt slott i Solna
Ulriksdals slott är ett av de elva kungliga slotten i Sverige, och bjuder på en…
Att göra i Norrtälje – 11 tips till Roslagens huvudstad
Vad kan man göra i Norrtälje som turist? Norrtälje är en idyllisk skärgårdsstad med vackra gamla…
Lötsjön och Råstasjön – natur i Solna och Sundbyberg
Lötsjön och Råstasjön, som ligger i Sundbyberg respektive Solna, är två fina sjöar med ett…
Skokloster camping – fint vid vattnet på Skohalvön
Skokloster camping (eller Sånka camping som den verkar heta på skyltarna här) ligger på Skohalvön…
Görvälns slott och Görvälns naturreservat
Görvälns slott och Görvälns naturreservat ligger i Järfälla kommun, nordväst om Stockholm. Vi gjorde en…
Gustavsberg i Värmdö – i porslinsfabrikens spår
Gustavsberg är en fin liten ort i Värmdö kommun i Stockholm, som framför allt är…
Sigtuna – På besök i Sveriges äldsta stad
Häng med till Sigtuna, Sveriges äldsta stad! Igår vaknade vi till blå himmel och bestämde…
Att göra i Solna – 15 aktiviteter och upplevelser
Vad kan man göra i Solna? Vi har bott åtta år i Solna, och innan…
Att göra i Sundbyberg – 9 tips till mysiga Sumpan
Vad kan man göra i Sundbyberg? Vi har bott i Sumpan i många år, och…
Skokloster slott – pampigt barockslott vid Mälaren
Skokloster slott är ett pampigt barockslott vid Mälaren. Detta är det största privata palats som…
Vikingabyn Storholmen – friluftsmuseum i Roslagen
Vikingabyn Storholmen är ett friluftsmuseum som ligger vackert vid sjön Erken i Roslagen. Under några…
Att besöka Kungliga slottet i Stockholm – foton och tips
Hur är det att besöka Kungliga slottet i Stockholm? Om det är någon sevärdhet i…
Siggesta Gård i Värmdö – nu med ställplatser
Siggesta gård i Värmdö utanför Stockholm är ett lantligt hotell med konferensverksamhet, utomhusaktiviteter, djur, aktiviteter…
Karlbergs slottspark – motionsspår och sevärdheter
Karlbergs slottspark ligger bara några minuters promenadväg från där vi bor. Ändå tog det flera…
Museer i Stockholm – guide till stadens bästa museer
Varför inte besöka några museer i Stockholm? Sveriges huvudstad är en av världens mest museitäta…
Lingnåre kulturreservat – historiska stigar i Uppland
Lingnåre kulturreservat ligger på Hållnäshalvön i Tierps kommun. Det finns för närvarande sammanlagt 43 kulturreservat…
Hagaparken i Solna – slott, lusthus och paviljonger
Hagaparken i Solna är fantastiskt fin, och här kan man strosa bland slott, lusthus och…
Ängskärs havscamping i Uppland – och tre ställplatser
Ängskärs havscamping ligger naturskönt på Hållnäshalvön i nordöstra Uppland. Vi campade här ett dygn och…
Rosersbergs slott – ett kungligt slott i Sigtuna
Rosersbergs slott är ett kungligt slott i Sigtuna, norr om Stockholm. Detta slott är ett…
Fjärilshuset i Haga – tropiskt klimat, fjärilar och hajar
Har du besökt Fjärilshuset i Haga? För oss var det länge sedan sist, men nu…
Fakta om Pampas marina i Solna
- Adress: Karlbergs strand 4
- Kommun: Solna
- Län: Stockholms län
- Läge: Vid Ulvsundasjön, inte långt från Pampas trafikplats
- Ägare: Pampas marina AB
Hitta till Pampas marina
- Tunnelbana: Ta blå linje mot Akalla eller Kista. Närmaste tunnelbanestation är Västra skogen (ca 10 min promenad). Det är också relativt nära från Stadshagens tunnelbana (ca 20 min promenad).
- Buss: Busshållplats finns vid Västra skogen, cirka 10 min från marinan. Buss 507 passerar på vägen från Odenplan och Karolinska sjukhuset till Tomteboda postterminal.
- Bil: Om du kommer söderifrån kör du på Essingeleden, och när du passerat Pampaslänken tar du av på Ekelundsvägen. Om du kommer norrifrån tar du också av på Ekelundsvägen, innan du kommer fram till Pampaslänken.
- Cykla/promenera: Det är fint att gå eller promenera från centrala Stockholm längs med Kungsholms strand (ca 45 min promenad från T-centralen).
Liniz Travel säger:
Vad intressant att läsa. Relativt nära mig ju! Nu måste jag ju komma å hälsa på snart.
Kramar
12 april 2020 — 8:37
Helena säger:
Ja, jättetrevligt om du kommer förbi! Hör av dig om du har vägarna förbi här 🙂
12 april 2020 — 20:18
Ditte säger:
Kul läsning! Kan förstå att ni trivs här.
Mycket har hänt här längs vattnet. Området är ju gammalt och har byggts ut mycket under årens lopp. Detta är mina gamla ”hoods”- sedan slutet på 1950-talet och till 1970 när jag flyttade från Solna. Jag bodde ett tag på Karlberg och hade då parken där, Ingentingsskogen, Pampas och området här vid vattnet som lekområde. Även senare, när vi bodde helt nära Huvudsta gård, var jag här väldigt mycket.
Även nu tar vi oss då och då en tur hit. Har en dotter som jobbar i närheten så en del promenader blir det längs vattnet.
12 april 2020 — 9:31
Helena säger:
Ja, jag förstår att det har hänt en hel del under åren i det här området! Kul att detta är välkända trakter för dig 🙂
12 april 2020 — 20:19
Marias memoarer säger:
Låter som ett riktigt trevligt område att bo i ? Landskapet Österbotten som jag bor i kallas förresten också för Pampas ibland, för här är det rena plattlandet (eller ”plattlandi” på dialekt), speciellt nära kusten ?
12 april 2020 — 9:31
Helena säger:
Man vad kul att Österbotten också kallas Pampas ibland, det hade jag ingen aning om!
12 april 2020 — 20:20
Matts Torebring säger:
Vad kul att läsa. Vilket mastigt inlägg! Jag hade fått för mig att ni legat för ankar, lite längre söder ut. Nu vet jag bättre. På södra sidan om Ulfsundasjön, har jag varit hur mycket som helst. På er sida sjön, kanske bara några enstaka gånger och där råkar jag inte.
Jag minns så väl när ni rustade er båt. Ni skrev och berättade varje dag, nästan till leda, precis som jag gjort om mina byggen. Så kul att ha dokumentationen nu i efterhand. Ni och vi vet vad vi gjort varje dag fram till dess att det blev klart. Nu har vi bott i husbilen i 180 dagar, ni har bott i båten i hela sju år. Fantastiskt!
12 april 2020 — 9:34
Helena säger:
Ja, det blev lite mastigt … Nu bestämde jag mig liksom för att skriva ner ”allt” på en gång 😉 Ja, visst var det mycket jobb när vi höll på, precis som ni också haft. Och jag håller med, kul att ha det dokumenterat! 🙂
12 april 2020 — 20:21
Sandra Lifsresor.se säger:
Kul att läsa om marinan. Kanske skulle kunna tänka mig en husbåt i framtiden. När ungarna är utflugna. ?
12 april 2020 — 9:36
Helena säger:
Ja, det är fint att bo i husbåt! 🙂
12 april 2020 — 20:22
Deciree säger:
Ni bor jättefint ni 2 🙂 vi har ju varit hem hos er och hälsat på. Sköt om er i dessa coronatider Kram till er
12 april 2020 — 11:15
Helena säger:
Ja, sååå roligt att ni kom hit och hälsade på!! 🙂 Ta hand om er!
12 april 2020 — 20:22
4000mil säger:
Intressant! Har aldrig varit i området, men sett det från andra sidan vattnet. Kan tänka mig att det är en härlig känsla att alltid vara så nära vattnet.
Men minns att en husbåt (eller snarare flytande villa, för den hade aldrig varit en riktig båt) välte under en fest i Turning-torso-området i Malmö för ett gäng år sedan.
12 april 2020 — 12:05
Helena säger:
Ja, vi trivs verkligen med att ha vattnet runt om oss. Den där husbåten som välte i Malmö minns jag, det hände strax efter vi flyttat hit …!
12 april 2020 — 20:23
JoY säger:
Tack för en fin berättelse om erat område. Ni bor verkligen fint på vattnet. Visst finns det mycket fint runtomkring er. Har själv bott i huvudsta 60-70talet och rört mig runt i erat område.
Ha det bra i ledigheten.
12 april 2020 — 17:46
Helena säger:
Kul att du bott här i närheten! Ha det fint och ta hand om er!
12 april 2020 — 20:24
bmlarsreseblogg säger:
Fint skrivet om ert härliga område!
Var så kul att besöka er och se er husbåt IRL.
Ha det fortsatt gott!
12 april 2020 — 17:56
Helena säger:
Sååå roligt att ni kom på besök! 🙂 Ha det fint!!
12 april 2020 — 20:24
BP säger:
Vilka härliga bilder från livet på marinan. Rolig läsning också. Har ju varit på Pampas ett antal gånger, men har faktiskt aldrig lagt märke till de fina veteranbåtarna. Vet att Alba har varit med på Båtmässan i Älvsjö några gånger, men det var ett tag sedan.
Minns också hur ni slet med Freedom så att den blev så fin som den är nu.
12 april 2020 — 20:28
Jan o Maj säger:
Det kan man kalla levnads – kvalitet, att bo så.
12 april 2020 — 21:46
Lena - gott för själen säger:
Vad roligt att läsa lite mer om ert bostadsområde. lite annorlunda, minst sagt. Men jag kan tänka mig att det är riktigt härligt stora delar av året. Jag har varit där nån gång. Åt lunch på krogen och strosade runt.
Kram Lena
13 april 2020 — 8:52
Ann säger:
Kan vi inte få en liten housetour av eran båt?
Jag arbetar på en marina där vi har två husbåtar och ett flertal boende på andra typer av båtar 🙂
13 april 2020 — 8:56
Emil säger:
Kul läsning och tack för att ni nämner oss (Paddla i Pampas)! Vi är så glada över att ha fått flytta in o bli en del av Pampas 🙂
13 april 2020 — 23:11