För några dagar sedan skrev vi om fiskrätter med goda tillbehör och då var det flera som tyckte att vi skulle skriva om fiskgratänger också. Vi gillar verkligen fiskgratäng – det är ju så gott och enkelt – så vi tänkte passa på att skriva om några favoriter. Samtidigt hoppas vi att du vill dela med dig av dina bästa fiskgratäng-recept!
Fiskgratäng i husbilen?
Om man har ugn i husbilen (vilket vi har) funkar det utmärkt att laga fiskgratäng. Ugnen tar kanske lite längre tid än hemma, men om man bara kommer ihåg att sätta på den i tid går det bra. Fiskgratäng är dessutom smidigt när man har ett litet kök. Man lägger ner det mesta man ska äta i en form och gömmer undan den i ugnen. Sedan kan man i lugn och ro koka ris eller potatis.
Enkla fiskgratänger
Fiskgratäng är bra eftersom det är så enkelt att laga. Vi använder ofta torsk eller kolja. Du lägger helt enkelt en bit skinnfri fiskfilé i en ugnsform, strör över eventuella ytterligare ingredienser (t.ex. räkor, kräftstjärtar eller stekt svamp) och avslutar med att hälla över matlagningsgrädde som du blandat med valfri smaksättning. Här är några förslag på smaksättningar:
- Koncentrerad apelsinjuice
- Räkor och dill
- Sambal oelek
- Champinjoner och mosad ädelost
Eventuellt kan du strö lite ost över på slutet. Sedan är det bara att ställa in i ugnen på ca 220 grader i ca 20 minuter. Här är några smaksättningar som vi gillar. Hur brukar du smaksätta dina fiskgratänger?
Favoritgratäng med lax
På senare tid har vi börjat laga en riktigt god gratäng med lax. Du lägger en bit skinnfri laxfilé i en ugnsform och strör över kräftstjärtar. Sedan blandar du matlagningsgrädde med dill, rikligt med hummerost på tub, en liten skvätt hummerfond och lite salt och peppar, och häller över. Till sist strör du över lite västerbottenost och ställer in i ugnen (ca 220 grader i 25 minuter). Servera gärna med kokt potatis och broccoli. Eller kanske med ris och sockerärter.
Kors och Tvärs säger:
Vi brukar göra en räkgratäng som är supergod https://husbilkorsotvars.wordpress.com/2012/03/03/rakgratang-2/
Smaklig måltid
15 februari 2017 — 8:42
Nils-Åke Hansson säger:
TACK dessa recept är toppen bra när jag lagar mat med gubbarna på tisdags kvällen.
15 februari 2017 — 9:58
Eva - People in the Street säger:
Mums! Jag är ju en sådan som föredrar fisk framför kött så tack för tipsen 🙂
Ha en härlig onsdag!
15 februari 2017 — 9:58
Ama de casa säger:
Gott! Vi gör oftare fisksoppor (som brukar bli mer som grytor eftersom det ibland är svårt att hejda sig med att stoppa i grejer… 😉 ). Det blir allt som oftast av ”man-tager-vad-man-haver” modell. Utom själva fisken då, den köper vi färsk. 🙂
15 februari 2017 — 10:08
Steve säger:
Oj, så mycket läckert det går att göra av fisk. Vi äter fisk åtminstone en gång i veckan, senast igår. Torsk använder vi oftast. D tål inte lax så därför äter vi aldrig det. Min absoluta favorit är fjällröding, men den är tyvärr svår att få tag på här nere. Förr, när jag ofta åkte hem till Norrland så passade jag alltid på att äta röding.
15 februari 2017 — 11:10
Birgitta i Umeå säger:
Sambal oelek är en underskattad smaksättning. Använder den till potatisgratänger, marinader,blandar i min grekiska olivolja, i köttfärssås, köttfärsbiffar. Ja till väldigt mycket.
Ädelost kan man också använda till det mesta.
Nyligen har jag lärt mig att steka färska champinjoner i olja samt avsluta stekningen med ouzo, alltså på champinjonerna. Jag kan äta den som ensamrätt t.o.m. Det receptet har jag fått på Amorgos.
Jag köper alltid hem grekiskt lokalproducerat havssalt på dom grekiska öar vi besöker. Har nu ganska många kilo faktiskt.
15 februari 2017 — 12:39
Emma, Sol som sol? säger:
Alltså vi är hopplösa med fisk för jag är så himla dålig på att tillaga det. Tror jag är lite rädd för att dra i med kryddningen och så blir det trist.
Jag brukar försöka ta det när vi g¨r ut och äter i stället!
Fast jag brukar oftast få till granska bra Gambas al pil-pil, är ju en höftare så det blir olika från gång till gång.
15 februari 2017 — 13:40
Ditte säger:
Fisk i ugn är väldigt praktiskt och här blir det mog det en gång i veckan och vi köper alltid färsk fisk och det vare sig vi är hemma eller i Spanien.
Den rätt du föreslog med lax har jag provat och även bytt ut kräftstjärtarna mot räkor och ibland färska champinjoner. Just lax blir det mycket eftersom den är lätt att variera. Fiskkgrtor blir det också en gång i veckan och då med färska, musslor, räkor och ett par sorters vit fick. Går också att variera i det oändliga.
Roligt med lite receptförslag att lägga till samlingarna. Oftast nu öagar jag mat på gehör och inte med recept och det känns som om ni också gör det. Kul att variera sig.
15 februari 2017 — 16:34
admin säger:
Kors och Tvärs, låter supergott! Tack för tips!
Nils-Åke, det låter trevligt med matlagning med gubbarna 🙂
Eva, vi föredrar oxå fisk!
Ama de casa, fisksoppa (eller fiskgryta) är en favorit här oxå!
Steve, fjällröding är gott, men det är ju inget vi brukar köpa här… Däremot händer det att vi köper seabream. Och vissa andra fiskar ibland …
Birgitta, kul att du oxå gillar och uppskattar sambal! Vi använder den oxå till allt möjligt, bland annat grytor. Intressant med ouzo på champinjonerna!!!
Emma, vad som är lätt och svårt i matlagning är nog lite vanesak tror jag. Gambas är gott! 🙂
Ditte, vi köper oxå alltid färsk fisk. Fast om vi köper en hel laxsida till exempel händer det att vi fryser in bitar själva. Vi lagar oxå på gehör för det mesta. Det är ibland, när man ska prova nåt helt nytt, som vi kikar lite på recept 😉
15 februari 2017 — 17:17
Matts Torebring säger:
Säg till, säger alla på jobbet till Birgitta, när du lagar Laxlåda nästa gång. Så ljuvligt gott och alla äter lunch, även de som inte äter annars.
Recept? Ja fråga min kära hustru!
15 februari 2017 — 19:07
BP säger:
När jag ser dina bilder så kan jag lugnt säga att jag aldrig ätit fiskgratäng. Här blir det mest fisksoppa och fiskgryta. Använder också torsk/kolja, men ibland även marulk eller hälleflundra och musslor åker in också såklart.
15 februari 2017 — 20:04
admin säger:
Matts, laxlåda låter gott! Och kul när man märker att det är så uppskattat!
BP, hmm … nu vet jag inte säkert vad du menar med att du aldrig ätit fiskgratäng? Marulk och hälleflundra är gott. Vi har köpt det någon gång, men inte ofta. Musslor är en favorit 🙂
16 februari 2017 — 6:07
Biggeros säger:
Laxen låter förträffligt gott!! Jag gillar ju inte fisk med ben=/ Den här ska jag prova inom snart. Igår åt vi torsk filé från Lidl men vi hittade otroligt mycket ben i var och varannan tugga. Tyvärr tappade jag och min man aptiten. Annars hade jag gjort en god Dijonsås med keso.och ägg. Strödde på räkor. Det var inget fel på såsen…. Nu är det lax som gäller=) kram
16 februari 2017 — 8:17
åsa i åsele säger:
Kom nu på något jag saknar i husvagnen å det är en ugn,
att fixa mat då vädret är mindre okey för grillning – murrikka, är inte kul då spisen är liten, eller visst det är fyra gasolplattor (heter det så?) men nä,
då är det lättare att gå å köpa hamburgare 😉
18 februari 2017 — 14:16
Mias Mix säger:
Mmm gott med fisk! Fiskgratäng gör jag med torsk som jag kokar och lägger i ugnsform. Spritsar hemgjort potatismos runt. Häller på en sås gjort på smör, mjöl, vattnet fisken kokat i, massa dill, en äggula. På med massa riven ost och in i ugnen. Lax i ugn gör vi ofta. Vispar ihop grädde, sambal olek, soja, vitlök, salt och peppar. Lägger i bladspenat och rå lax och låter stå 45 min i ugnen. Mums!
19 februari 2017 — 21:30
admin säger:
Biggeros, det är lätt att hitta alla eventuella ben i torsk innan man tillagar den! De ligger vid ryggraden, i mitten, i den tjocka änden! Jag kollar alltid innan jag lagar … 😉 Såsen låter god! Men lax är ju inte dumt heller 😉
Åsa i Åsele, ugnen vill vi inte vara utan, använder den jättemycket! Men det finns förstås alternativ … och så kan man köpa hamburgare 😉
Mias Mix, den gratängen låter god, lite som sån fiskgratäng man köper färdig 😉 Men 45 min i ugnen för lax låter väldigt länge!? Blir den inte torr då? (Smaksättningen låter supergod! :))
20 februari 2017 — 7:33