Jag har alltid varit lite förvirrad när folk pratar om fondue. Vad är det för rätt egentligen? Ordet låter ju onekligen franskt. Samtidigt får det mig att tänka på Alperna. Peter däremot, som är 15 år äldre än mig, har vuxit upp med fondue som en ”svensk klassiker”. Och dessutom … visst kan man få någon slags fondue på vissa asiatiska restauranger?
Jag har inte ätit fondue många gånger i mitt liv, men under de senaste veckorna har vi ätit denna rätt inte mindre än två gånger. Nu känner jag mig motiverad att reda ut begreppen. Och så hoppas jag få höra vad du tycker och tänker om fondue!
Schweizisk fondue
När man läser på Wikipedia står det att fondue är en ”schweizisk nationalrätt som består av vitt vin och smält ost i vilken brödbitar doppas”. Det stämmer utmärkt, men det händer också att man doppar annat i den smälta osten, såsom potatis och små inlagda gurkor.
För att få till såsen blandar man vitt vin, citronsaft, olika ostar, majs- eller potatismjöl och kirsch (körsbärsbrännvin). Såsen värms upp och sedan kan man börja doppa!
Svensk fondue
Fondue låter verkligen inte svenskt, men när man frågar folk som är 50+ berättar många att denna rätt var hipp på 70-talet. I artikeln ”Maten vi minns från förr” i tidningen DT citeras en bok om fester på 70-talet:
När vi vill samlas några stycken en kväll för att prata, vara tillsammans och sitta länge vid bordet – då bjuder vi på fondue.
Fonduegrytan kunde ibland innehålla ost och vin, men också olja eller buljong till en köttfondue. Och nu är frågan om fondue kanske börjar bli populärt igen?
Förra helgen var vi hembjudna till vänner som överraskade oss med att ha köpt en fondue-gryta. Då blev det fondue med olja och vi doppade en massa godsaker: kött, kyckling, korv, halloumi och olika grönsaker. Till det fick vi ugnsbakad sötpotatis och en massa olika såser. Gott!!!
Japansk ”fondue” – sukiyaki
Den asiatiska ”fonduen” heter förstås inte just så, men fungerar ungefär likadant. Det japanska namnet är sukiyaki och här doppar man de olika ingredienserna i en sås som bland annat är gjord på soja.
I lördags provade vi den här rätten på restaurang Shogun i Gamla stan i Stockholm. Vi fick en massa olika ingredienser: nötkött, nudlar, morötter, svamp, tofu och salladskål bland annat. Väldigt gott och trevligt, även om vi kanske tyckte att det var lite väl dyrt för en sån här maträtt.
Nu är jag lite nyfiken. Vad är dina erfarenheter av fondue? Brukar du kanske till och med laga själv och hur gör du då?
Alexandra säger:
Chokladfondue har jag ätit ett antal gången ? Men ingen annan fondue, men när jag tänker på fondue så är det att doppa bröd i ost
28 februari 2017 — 6:36
Helena säger:
Ja, chokladfondue är kanske poppis? Har sett bilder, men aldrig provat … Låter gott 🙂
28 februari 2017 — 7:34
Lennart säger:
Jo vi har provat hemma för många är sedan, tror det var inne ett tag.
Bra att få det utrett ordentligt!!
28 februari 2017 — 7:29
Helena säger:
Ja precis, det var nog inne ett tag!? Ibland blir jag nyfiken på saker, och då måste jag läsa på, haha 😉
28 februari 2017 — 7:35
Fantasy Dining säger:
Vi åt också det förra helgennär vi blev hembjudna till ett par vänner. Så det kanske håller på att bli poppis igen. Annars så älskar jag den japanska varianten.
28 februari 2017 — 7:36
Helena säger:
Intressant att höra att det är fler som äter detta nu! Poppis igen tror jag 😉
28 februari 2017 — 12:53
åsa i åsele säger:
Fondue hör inte till det jag ätit mest i mitt liv 😉 har inte vuxit upp med fondue… men däremot har jag faktiskt en fonduegryta (heter det så?) som jag fått i present så yes 🙂 vi har testat, en eller två gånger å den som gillade det bäst var Elin 😀
Vi körde buljongvarianten.
Chokladfondue låter himla gott 🙂
28 februari 2017 — 8:29
Helena säger:
Kanske lätt blir en sån där grej man bara använder nån gång, i varje fall om man inte får in en vana.. Chokladfondue får man ta och prova vid tillfälle! 🙂
28 februari 2017 — 12:55
Kors och Tvärs säger:
Ostfondue har vi nog inte ätit på 25-30 år… Däremot ”vanlig” fondue med buljong och goda tillbehör. Faktum är att vi pratade om det i helgen att ”nu är det dags för fondue” Den japanska varianten har vi inte testat.
Jag tror att både fondue och raclette håller på att få en renässans och det är trevligt för det är ett mysigt sätt att samla familj och vänner kring en sådan middag 🙂
28 februari 2017 — 8:40
Helena säger:
Ja det verkar nästan som att det kommer tillbaka!? Raclette vet jag knappt vad det är … Vet bara hur Raclette-ost ser ut i butiken 😉
28 februari 2017 — 12:57
Kors och Tvärs säger:
Raclette är som ett grilljärn du ställer på bordet och så lagar man sin egen mat. Kom till Hätte camping i sommar, så bjuder jag 🙂
28 februari 2017 — 15:35
Frank Olsen säger:
Vi hadde en periode for omtrent 20 år siden da fondue var veldig populært. Vi var en gjeng venner som vekslet på å invitere hverandre til fondue-aften. Som regel ble det da servert oppkuttet kjøtt av kylling og svin, sammen med diverse tilbehør av sauser og salat, samt brød eller rundstykker. Jeg husker det som veldig godt og trivelige kvelder 🙂
28 februari 2017 — 9:00
Helena säger:
Det låter precis som det vi åt hos våra vänner nyligen. Och det var också väldigt gott och trevligt 🙂
28 februari 2017 — 12:58
Ditte säger:
Fondue här hemma i Sverige går nog i vågor men den schweiziska ostfonduen har funnits i alla år och är ju vanligt förekommande i alptrakterna. Vad gäller fondue där olja eller buljong upphettas i en gryta och man doppar kött, korv, grönsaker m.m. är den vanlig i Frankrike och jag minns att vi i början av 1970-talet köpte en fonduegryta som ofta användes hemma.
Den japanska sukiyakin har jag provat på både Shogun och andra japanska restauranger i Stockholm och tycker det är gott och det är alltid trevligt att umgås kring dessa grytor. I KIna äter man hotpot där en massa olika grönsaker, fisk, skaldjur kött, korvar och annat doppas/steks i buljong och det är väldigt gott. Finns olika varianter av den i Asien och med olika namn.
Jag tycker oftast att fondue där olja används blir väl fett och mäktigt men å andra sidan får köttet stekyta.
Kul inlägg om fondue. Å inte här att glömma chokladfondue. -frukt som doppas i smält choklad.
I Stockholm finns ju trevliga restaurang Fondueboden, som serverar buljongfondue och där var vi för ett tag sedan.
28 februari 2017 — 9:23
Helena säger:
Tack för tips om fondueBoden! Den kinesiska fonduen har jag inte smakat, men jag förstod på servitrisen att man äter en liknande maträtt oxå i Kina.
28 februari 2017 — 14:36
Johanna i Skåne säger:
Ostfondue åt vi med en kompis i Schweiz för ca 20 år sedan och av honom fick vi en gryta till detta när vi gifte oss. Gott men mäktigt. Eftersom yngste sonen älskar smält ost så åt vi raclette förra helgen (utrustning till det var en annan bröllopspresent). Syltlök, cornichoner, kokt potatis och bröd till. Mäktigt.
28 februari 2017 — 9:40
Helena säger:
Allt med ost är ju mäktigt. Ostfondue låter gott, men det låter som att man behöver nåt lättare tillbehör!? Raclette vet jag knappt vad det är, även om jag sett ost för ändamålet i butiker …
28 februari 2017 — 14:38
Åsa säger:
Har ätit äkta schweizisk ostfondue på en ”Fonduestube”. Så mättsamt att jag nästan inte kunde gå efteråt.
Varianten ”doppa kött i olja” med olika såser till har vi provat hemma ett par gånger.
28 februari 2017 — 9:56
Helena säger:
Jag kan ju förstå att ostfondue är mäktigt, men vill nog ändå prova, åtminstone en gång 😉
28 februari 2017 — 14:40
Ama de casa säger:
Visst har jag ätit fondue – många gånger och alla varianter. Älskar fondue! Att sitta och pilla med maten länge i glada vänners lag är härligt 🙂
Dock är ostfondue inte min favorit. För bastant på nåt vis, enformigt. Då gillar jag den schweiziska racletten mycket bättre. Tyvärr gick mitt raclettejärn sönder och jag har inte hittat nån ny (inte för att jag letat så jättemycket på senare tid 😉 )
Många år så var fondue en nyårstradition för oss och våra vänner. Ett härligt sätt att umgås länge över en bit mat. Nuförtiden brukar det bli fondue en kväll just på skidresorna.
Hemmavid har vi på senare år använt buljong i stället för olja. Mindre os, men tyvärr inte lika gott som med olja.
Oj. Nu blev jag jättesugen på fondue! 😀
28 februari 2017 — 10:07
Helena säger:
Jag håller med om att all mat som tar lite tid att umgås kring är trevlig 🙂 Raclette har jag inte provat, men alla pratar om det så bäst att jag testar vid tillfälle 🙂
28 februari 2017 — 15:22
Beppan säger:
Visst har jag testat fondue – i alla former. Det säger kanske lite om hur gammal jag är?! Ostvarianten är god – i små portioner. Brukar bli mäktigt. Köttfondue med olja föredrar jag. Man låter ju oljan rinna av innan man äter köttet. Massor med goda grönsaker och såser till. Perfekt pratmat i goda vänners lag. Nu är det länge sedan vi åt fondue faktiskt. Måste återuppliva den traditionen! Tack för tips 🙂
28 februari 2017 — 10:21
Helena säger:
Det var just sån fondue med kött och olja vi åt hos våra vänner. Och det äter jag gärna igen! 🙂
28 februari 2017 — 15:59
Monet säger:
Har också ätit fondue i olika varianter så det är kanske en generationsfråga. På sjuttiotalet hade ”alla” fonduegrytor och det var ett populärt sätt att bjuda på middag. Vi hade olika sorters köttbitar, lök och grönsaker i buljong, ibland olja. Det godaste var såserna till, olika typer av majonnäsvarianter. Ostfondue åt vi också ofta men mera i familjen. Det fanns (finns?) färdig vaccumpackad fondue från Schweiz som man bara värmde upp, mycket god. Att göra själv är inte helt lätt. Jag har ätit ”äkta” ostfondue i Schweiz och i franska Alperna och det är verkligen gott! Här i Frankrike har vi återupptagit raclette – det äts ofta här och racletteosten finns i alla osthyllor plus färdigförpackade charkuterier i den blandning av skinka och korvar som det ska vara. Serveras här med särskild potatis som hålls varm på raclettejärnet, den smälta osten hälls över och som tillbehör har man förutom cornichon ofta också oliver. Sukiyaki är dock favorit nummer ett (eftersom japansk mat ligger högst på vår matlista). Att den är dyr beror på att köttet måste vara av mycket hög kvalitet, det skärs ju lövtunt, och övriga ingredienser är också högkvalitativa. Den stora hemligheten är buljongen där varje restaurang och familj har sina egna recept. Du doppar det du buljongkokat i det uppvispade ägget och lägger det sedan en stund i din risskål där du hällt i lite soja och äter det ihop med det smaksatta riset. Med pinnar förstås! Yum!! Och nyttigt – milt tillagat och med så mycket bra grönsaker till. Här i Frankrike finns inte så mycket japanska restauranger, fransmännen gillar inte rå fisk även om sushi börjar bli populärt. Så varje gång vi är i Stockholm har vi stor familjemiddag på Samuraj vid Karlaplan som är vårt stamställe. Det är Stockholms äldsta japanrestaurang och helt kultig, ser ut precis som för trettio år sedan. Hit går japanerna själva och maten är i särklass, inte minst sukiyakin. Rekommenderas som upplvelse. Inklusive inköp av både raclettejärn och fonduegryta!
28 februari 2017 — 11:05
Helena säger:
Oj jag blir ju hungrig av att höra om all god mat! 🙂 Raclette har jag inte testat, så det får bli i framtiden. Japanskt gillar vi oxå. Intressant att du skriver att Samuraj är den äldsta japanska restaurangen i Sthlm. Tror att Shogun skrev det samma på sin sida, om jag minns rätt. Men jag har ingen aning.
28 februari 2017 — 16:03
Resedrömmen säger:
Jag har ätit fondue både i barndomen och som vuxen. Fondue av alla de sorter ost, choklad, grönsaker med mera. Jag tycker om det, men äter det mycket sällan. Restaurang Fondueboden i Stockholm är riktigt bra för dem som gillar detta eller vill pröva på.
28 februari 2017 — 11:10
Helena säger:
Tack för tipset om fondueBoden, som Ditte oxå skrev om. Hade aldrig hört talas om det stället förut.
28 februari 2017 — 16:04
Steve säger:
Fonduegrytan hade en given plats i köket på 70-talet. Då blev det mycket av den varan. En trevlig plock- och pysselmåltid att äta när man hade gäster. På den tiden åt jag kött så det var vanligast förekommande. Viktigt då att köttet var av hög kvalitet. Ostfondue gillade jag däremot inte.
28 februari 2017 — 11:23
Helena säger:
Håller med om att det är trevlig plockmat! Kanske blir det en renässans nu 😉 Borde gå utmärkt vegetariskt oxå. Halloumi är supergott i grytan 🙂
28 februari 2017 — 16:38
JoY säger:
Gift med en Schweizare så äter vi mkt fondue. Vi gnider in fonduegrytan med lite vitlök först och sedan smälter vi osten. Smaksätter med lite kirsch/calvados eller grönpeppar. Den grytan har vi alltid med oss i husbilen och äter lite få och då. Naturligtvis utomhus!
Köttfondue äter vi också men bara på buljong. Var med en gång när oljan exploderade och sköt upp i taket! Viktigt att köttet har rumstemperatur när olja används.
Japanska Sukiyaki var länge sedan vi gjorde och det är också gott.
Chokladfondue mums
Raclett är också en rätt som vi äter ofta
Kram
28 februari 2017 — 12:02
Helena säger:
Förstår att ni äter det mer ofta när ni har den traditionen med er! Explosion!? Fy vad läskigt!!!
28 februari 2017 — 16:39
Biggeros säger:
Jag växte upp på ljuva 80-talet då fondue var väldigt populärt. Då användes olja för att koka olika typer av kött. Det fanns bara en restaurang som hette Elysee i Malmö och det var alltid fullbokat. Man fick pommes frites som tillbehör och alla dessa goda såser som serverades på en roterande skiva. På 90-talet bytte de ut oljan mot buljong. Det var inte alls samma sak. Jag har även testat på ost fondue. Aldrig har jag testat på japansk fondue. Det låter väldigt spännande ?
28 februari 2017 — 13:03
Helena säger:
Väldigt intressant att höra om allas erfarenheter av fondue 🙂 Den japanska fonduen är god!
28 februari 2017 — 18:21
BP säger:
Jo då, jag har ätit ostfondue i Schweiz, köttfondue på Fondueboden som Ditte nämde åsså Sukiyaki på just Shogun, fast den vi åt var gjort på buljong. Har dock aldrig ägt en fonduegryta.
Om du vill göra en ostfondue så finns det ”färdiga” varianter i plastpåsar. Det enda som behöver tillsättas är vinet.
Sukiyaki är min favorit. Entrecôte skivorna måste vara lövtunna och man skär köttet när det är fryst, annars blir skivorna ojämna. Det är iaf det vad min japanska kompis har berättat för mig.
28 februari 2017 — 16:18
Helena säger:
BP, det såg nog buljong-aktigt ut, men när vi frågade vad den innehöll berättade servitrisen att en av ingredienserna var soja, så det kan ha varit samma. Smart att skära köttet när det är lite fruset!
28 februari 2017 — 18:23
Britt-Marie Lundgren säger:
Som 60+are var fonduegrytan en modern och given bröllopspresent i mitten på 70-talet och några av våra jämnåriga vänner hade dammat av sin när vi var där häromåret. Nu blev det buljong i grytan istället för olja, men lika gott och trevligt.
Under gymnasietiden ännu lite tidigare åts det ostfondue och till den dracks det Diamant ( vitt vin för 4:75).
Jag tror också fonduegrytan håller på att få en renässans. Gott och trevligt!
28 februari 2017 — 16:57
Helena säger:
Det verkar faktiskt lite som att fonduegrytan är på väg tillbaka, i alla fall lite grann! 🙂
28 februari 2017 — 18:24
Christine's Stories - Cape Town Edition säger:
Vi åt ofta fondue hemma när jag växte upp. Vi hade en gryta i järn och så fyllde vi den med olja. Vi doppade kött, grönsaker, lök etc i den och så åt vi med olika såser som min mamma gjorde. Vi hade chips till också. Fråga mig inte varför för nu i efterhand så låter det skumt, haha. Vi åt ofta raclette också. Mycket franska grejer 😉
Då åt jag inte ost men nu i vuxen ålder låter ostfonfue mycket mer lockande, hehe.
28 februari 2017 — 18:46
Helena säger:
Låter supergott! Förutom möjligtvis chipsen, de skulle jag kunna hoppa över 😉 Kul ibland att tänka tillbaka på vad man åt när man växte upp!
28 februari 2017 — 19:52
Matts Torebring säger:
Vi sitter på restaurang i Franska Alperna, några mil söder om Grenoble. Vi som inte alls behärskar franskan, blir oftast helt ställda, när de inte heller talar engelska. Vi beställde en kötträtt som vi trodde var en stekt biff. In kommer en gigantisk Foundue gryta och ett stort fat med kött. Gott var det i alla fall. Vi har ett par Foundue grytet hemma, så vi visste i alla fall vad vi skulle göra. Ett kul minne från det franska köket blev det.
28 februari 2017 — 19:07
Helena säger:
Haha, det där är ju så intressant, när man inte kan språket och får in nåt helt annat än tänkt… Tur att det blev ganska bra ändå den gången du berättar om. Jag har varit med om liknande saker. En gång när jag trodde att jag skulle få en köttbit var det råbiff …
28 februari 2017 — 19:58
Annalena säger:
Oj… fondue! Det kommer jag ihåg att de vuxna gjorde på 70-talet… Det blandades vitt vin å ost å doppades bröd 🙂 Köttvarianten känns obekant, eller så var jag bara för liten. Däremot står det en fonduegryta i gjutjärn i mitt köksskåp som är väldigt oanvänd… Kanske lite trendigt att ta fram den och testa lite! Raclette blev vi däremot bjudna på hos äldsta dottern för några veckor sedan. Vi stekte vårt egna kött uppepå plattan och gjorde egna såser i små koppar undertill… Någon speciell ost hade vi däremot inte (?) Gott var det iaf! Å lite mysigt att alla sitter runt bordet istället för att någon får ”slava” i köket… 😀
Mycket spännande inlägg från mässorna som jag har läst ikapp nu. Vilket jobb ni gör! Tack för det… //A
28 februari 2017 — 19:51
Helena säger:
Dags att plocka fram fondue-grytan kanske 🙂 Och kul att ni gjorde raclette! Det börjar kanske oxå bli poppis igen. Jätteroligt också att höra att du uppskattar våra inlägg från mässan!
28 februari 2017 — 21:12
Monet säger:
Så roligt att läsa om allas olika upplevelser!! Hoppas allt kommer tillbaka. Några kommentarer kring vad jag tror mig veta: sukiaki är just det och ingår inte in någon fondue-klass även om det påminner om det när det gäller tillagningen. Och när det gäller den sista beskrivningen av raclette så låter det i och för sig gott men inte som klassisk raclette. På värmeplattan högst upp på ett raclettejärn håller man färdigkokt, oskalad potatis varm. I de små skålarna som man stoppar in under den övre plattan lägger man sina egna skivor av den speciella raclette-osten. (Det är därför det heter raclette). När den smält häller man den över potatisen och äter detta varma tillsammans med det kallskurna som är olika sorters tunna skivor av charkuterier: salami, serranoskinka etc. Man steker alltså inte köttet utan det äts kallt. Och till det serverar man smågurkor, gärna syltlök som någon skrev och oliver. Några såser ingår inte, det är den varma osten som liksom är själva ”grejen”. Hittar man inte raclette-ost i Sverige kan man pröva med lite dansk-liknande ost, typ Svarta Sara eller för den delen Den gamle Ole. Bon Appetit!!
01 mars 2017 — 0:11
Helena säger:
Jag förstår att sukiyaki egentligen inte är fondue, men den fick vara med i vårt inlägg eftersom det är så likt och eftersom det ibland kallas ”japansk fondue”. Toppen att du reder ut detta med raclette! Jag har aldrig ätit det själv.
01 mars 2017 — 16:52
Birgitta i Umeå säger:
Detta är verkligt intressant!
Vi köpte en fonduegryta för närmare 30 år sedan. Sedan 5 år tillbaka använder vi den nästan varje månad. Använder fläskfile, gröna oliver, färska champinjoner, paprika och charlottenlök. Vi stoppar ner lite i taget i olja, använder inte pinnar.
När vi köpte en jätte-wok passade den i fondueställningen! Men då snabbsteker jag allt på spisen i omgångar och sen håller vi värmen på fondueställningen.
När min son gifte sig i Shengdou, där pandorna finns, i Kina gick vi till en restaurang som bara serverade fondue.
Där hade man stora runda bord med en jättegryta nedsänt i bordet. Värme kom underifrån och grytan roterade sakta, sakta runt. Man stoppade ner sina godsaker i oljan och när grytan hade roterat runt plockade man upp, förhoppningsvis sin lilla bit. Det var en fantastisk upplevelse och en lång middag.
01 mars 2017 — 11:55
Helena säger:
Kul att ni använder er fondue- gryta så mycket! Den kinesiska varianten låter oxå supertrevlig!
01 mars 2017 — 16:54
FrkM säger:
Hittade detta inlägg nu. Kan tipsa om trevliga fonudeboden i stockholm på vanadisvägen nära vanadisplan. Du kommer inte bli besviken om du går dit!
25 november 2017 — 8:43
Helena säger:
Tack för tips! 🙂
24 december 2019 — 11:48
Dag Klingstedt säger:
Om jag inte har fel så handlar fondue om att smälta saker i en het vätska (”Rendre liquide un corps solide, sous l’action de la chaleur”).. Med andra ord så är sukiyaki inte fondue utan helt enkelt en gryträtt. Sukiyaki har också en trevlig kusin som kallas shabu-shabu, där man har en enkel dashi-buljong som man kokar kött och grönsaker i som man undan för undan doppar i sesamsås eller ponzu och äter. I takt med kokandet blir buljongen allt mer smakrik, och man avslutar med att ha antingen kokt ris eller nudlar i buljongen.
Har bott och verkat i Japan sedan 1982 och har en japansk kock till hustru, så både sukiyaki och shabu-shabu har slunkit ned oräkneliga gånger..
02 december 2019 — 17:33
Helena säger:
Tack för din kommentar! Du har förstås helt i att sukiyaki inte är fondue egentligen. Men sättet att äta påminner lite om varandra! (Jag la till citationstecken på något ställe för att göra det ännu tydligare att den japanska rätten ju inte kallas fondue egentligen.
24 december 2019 — 11:51
Jessica Eriksson säger:
Jag var tidigare tillsammans med en man från Schweiz. Som lärde mig en massa om ost fondue och raqlette. Vi hade både fondue gryta, en för ost och en för choklad. (Jag är choklad älskare?.) Samt ett raqlette järn. Mindre ”svensk” variant.
Vi åkte till Schweiz någon gång per år. På alla fester där och även på de flesta restauranger uppe i bergen så äter man fondue och raqlette. Även ”Filet de perche” är en klassiker i Schweiz. (Små abborrar med pommes.) Det är mest de rätterna man äter. Iaf på den franska sidan av Schweiz.
I Schweiz har man inte så många tillbehör till ostfonduen. Mest bröd o vin.
Hemma i Sverige åt jag o min dåvarande sambo ost fondue så gott som varje fredag. Som svenskar äter tacos typ. Men då hade vi prosciutto, syltlök, cornichons, bröd, vin, paprika, tomat, champinjoner, kapris, andra korvar / skinkor m.m.
Raqlette åt vi mest på sommar tid, eftersom man ska ha färsk potatis till. Vi hade även liknande tillbehör som till ost fonduen. Det är SÅ gott! Jag brukar äta mycket Bregott till också. Så blir det som en sås.
Nu lever jag inte längre med en Schweizare. Men har givetvis köpt en fondue gryta. Så vi äter ost fondue ibland. Ofta köper vi färdiga kartonger i kykdisken på Ica, där ost blandningen är klar redan.
Mamma har också blivit galen i fondue och Raqlette. Samt resten av familjen med vänner. Så hon har köpt ett raqlette järn. När hon hälsar på mig så KRÄVER hon ost fondue, annars kommer hon inte. Och så äter vi raqlette när vi är hos henne. Bra fördelning. Alla våra vänner älskar det oxå. Så vi har påverkat många?.
Efter ost fondue brukar vi köra choklad fondue. Då är man mätt och belåten!
Oftast kör vi Toblerone med lite vispgrädde i. Och doppar mycket jordgubbar, maränger, melon, ananas, mashmallows m.m.
Det är en bra kvälls meny.
Och lite då och då går vi till Fondue Boden i Stockholm. Det är verkligen att rekommendera. Där kan man äta skaldjur och kött fondue oxå?.
Kul att du tar upp ämnet.
16 oktober 2020 — 8:45