Kinesisk mat har fått lite dåligt rykte i vår del av världen, tyvärr. I bästa fall tänker man väl på en smaklig, men förutsägbar, ”fyra små rätter” på en förortsrestaurang med röd plysch-inredning. Det behöver inte vara fel i och för sig, men kinesisk mat kan vara så mycket mer än så! I torsdags kväll firade mina gamla kollegor av mig och då passade vi på att testa kinesisk fine dining i Stockholm.
Kinamat i Sverige …
Kyckling med bambuskott eller cashewnötter, fyra små rätter och friterad banan med glass – helt ok, men förutsägbart och ospännande. Och väldigt, väldigt långt ifrån den mat man serveras i Kina. Men hur blev det så egentligen?
Den första Kina-restaurangen öppnade i Sverige redan på 60-talet, och restaurangerna spred sig sedan under 70-talet. Man kan väl gissa att svenskarna inte var speciellt vana vid utländsk mat på den tiden, och att man behövde anpassa sig för att konceptet skulle gå hem. Min teori är att det skulle ha blivit helt annorlunda om den kinesiska maten kommit till Sverige idag.
… och i Kina
I Kina serveras man ofta en skål med ris samt en liten assiett där man kan lägga mat som man plockar på sig från alla de smårätter man tillsammans beställer in. Det är vanligt att sitta vid runda bord, och ofta finns en rund skiva i mitten där man ställer upp de många rätterna, som man sedan kan snurra så att alla når allt.
Maten då? Oj, det är en stor variation! Man kan få grönsaksrätter, soppor, dumplings, hela skivade fiskar på ett fat, nudlar, Pekinganka osv. osv. Smakerna kan vara allt från milt till starkt kryddigt eller sött. Kina är ett stort land, och det finns förstås stora variationer mellan de olika provinserna.
Kinesisk fine dining på Waipo
I torsdags besökte jag och mina gamla kollegor restaurang Waipo på Drottninggatan i Stockholm (Uppdatering: Restaurangen har flyttat till MOOD-gallerian). Detta är en snyggt inredd restaurang med lugn atmosfär, och hit kommer man för att äta kinesiska smårätter.
Man kan antingen beställa en 5-rätters avsmakningsmeny plus efterrätt (368 kr/person), en 8-rätters avsmakningsmeny plus efterrätt (458 kr/person) eller helt enkelt beställa valfria smårätter (ca 55 – 115 kr/styck). Vi valde en vegetarisk 5-rätters meny (skaldjursrätten kunde bytas ut) och fick smaka följande rätter:
- Mango- och risnudelsallad med skaldjur
- Salladskål med vårrullar och sesamsås
- Saltrostad tofu i hotpot med chili och vårlök
- Helgrillad aubergine med cashewnötter och hoisinsås
- Grillad portobellosvamp med kinesisk lök
Om du vill prova kinesisk fine dining och uppleva goda kinesiska smårätter kan jag rekommendera ett besök på Waipo! Vad är din erfarenhet av kinesisk mat – i Sverige eller utomlands?
Lennart säger:
Har varit i Kina två gånger och ätit gott och konstigt.
Hund och Orm bland annat.
Vi äter gärna Apelsinanka!
04 februari 2017 — 7:09
mittgodastefinaste säger:
Åh tack för superbra tips!
Vi pratade precis om det, bästa kinesiska maten här, så helt perfekt!
Ska testa!
Ha en fin helg Kram Jenny
04 februari 2017 — 8:53
Matts Torebring säger:
Jag håller till fullo med i din beskrivning av en Kinarestaurang. Man vet inredningen, maten, utsmyckningen, musiken i högtalarna och miljön innan man går in. I stort sett lika på alla Kinarestauranger.
Jag är ”miljöskadad” och tittar minst lika mycket på porslinet som maten. Om jag inte känner igen porslin och bestick, försöker jag ibland lyfta tallriken, även med maten på, för att se vad jag äter på.
Just maten på de sista bilderna, ser dubbelt så god ut, för att det var upplagt på ett trevligt porslin. Ha en trevlig helg
04 februari 2017 — 8:53
Ditte säger:
Jag är väldigt förtjust i riktig kinesisk mat efter åren i Kina, var det innan också och tyvärr så är det inte så gott om kinesiska restauranger som serverar ”riktig! kinesisk mat. Och just fyra små rätter finns inte i Kina och glassen med friterad banan är en mer svensk konstruktion. Waipo har vi besökt några gånger med kinesiska vänner och fått bra mat. Och de har ju en varierad meny. Riktigt bra tofu är ju bara så gott. Din meny såg riktigt god ut och jag kan tänka mig att den var det också. Trevligt att bli avfirad av vänner med en god middag.
Som du skriver är ju Kina ett gigantiskt land och varje del har oftast sin egna mat och den smakar ju strakare ju längre söderut man kommer.
Jag har lärt mig laga en del kinesiska rätter av vänner och lagar de då och då hemma.
På Södermannagatan i Stockholm ligger en oansenlig, liten, kinesisk restaurang, ”Fang Yuan Shi Wu, där vi gärna beställer take away. Väldigt gott och smakar som om man vore i Kina. Två systrar driver den. Mer ett hålet i väggen ställe, men det är nog den bästa kinamat i Stockholm i mitt tycke. Dock ingen finrestaurang. Restaurang ”Hoo´s” vid Hornstull erbjuder också bra kinesisk mat liksom restaurang China på Ringvägen. (Många kineser går dit) Även Xianköket på Frejgatan är värt ett besök.
04 februari 2017 — 9:55
Ama de casa säger:
Vi åt kinesisk dining igår – jättegott! Inte så fine, kanske, men men å andra sidan kostade vår trerätters 8,95 euro inklusive en halv flaska vin per person 🙂
04 februari 2017 — 9:58
Resedrömmen säger:
Åh, så gott det ser ut. När jag på mina resor mött mycket beresta människor, som rest i mellan 15-170 länder, brukar jag fråga vilket land som har godast mat. Svaret? Kina! Och jag kan bara hålla med, de har så god mat.
04 februari 2017 — 10:36
Åsa säger:
Jag sitter här och dreglar lite när jag läser.
04 februari 2017 — 10:59
Christian säger:
Måste testas! Hittills är min Kinafavorit Surfers! http://www.matochresebloggen.se/2015/09/krogtest-surfers-stockholm-med-tips-om-godaste-ratterna-att-valja.html
04 februari 2017 — 11:49
admin säger:
Lennart, jag har också varit i Kina två gånger. Håller med om att det finns mycket gott, men också en del konstigt. Jag har bland annat ätit groda, sjögurka och kobrosk i sötsur sås. Apelsin är en god smaksättning!
Mittgodastefinaste, kul om vårt tips kan vara till nytta!
Matts, visst spelar allt roll för helhetsintrycket, både inredning och porslin till exempel. För att inte tala om service och bemötande!
Ditte, jag vet ju att du vet en hel del om kinesisk mat! Tack för tips på restauranger! Hoo´s vid Hornstull har jag varit på för många år sen. Minns det som att maten var bra, men att inredningen var lite ”matsals”-liknande. Sedan har jag ätit god Pekinganka på Mooncake också. Tack igen för bra restaurangtips!
Ama de casa, priserna där i era krokar kan man verkligen inte klaga på… !
Resedrömmen, kul att du hör så många som nämner Kina som bästa matlandet! För mig ligger Kina också i topp, tillsammans med Frankrike kanske …
Åsa, dregla inte på tangentbordet nu… 😉 Asiatiskt kryllar det väl inte av i Portugal…?
Christian, det tycker jag att du ska göra! 🙂 Och tack för tips!
04 februari 2017 — 12:34
Steve säger:
Intressanta tankar om kinesisk mat.
Själv känner jag bara till den där traditionella varianten, ”fyra små rätter på en restaurang med röd plysch-inredning”. Waipo däremot ser jag har mycket intressant att erbjuda.
04 februari 2017 — 12:59
Kors och Tvärs säger:
Kinamat är väldigt gott, trots att vi aldrig varit i Kina 🙂
04 februari 2017 — 16:04
Isabel säger:
Åh det där såg SÅ gott ut! Jag älskar peking-anka och det jag ätit då jag varit i Kina men i Sverige är det rätt svårt att hitta bra mat tycker jag.
04 februari 2017 — 16:39
Ruth i Virginia säger:
Nu fick mitt minne en knuff. Kommer ihåg att Berns Salonger
had en Kina-restaurang, när jag bodde i Sthlm 1947-51. Kollade och
fann att Berns öppnade Sveriges första Kina-restaurang år 1944.
Gillar Thai-mat bättre än kinesisk, men så har jag inte heller ätit på många up-scale Kina-restauranger.
Off topic – Finns det mexikanska rest. i Sthlm? Jag åt på El Sombrero,
när jag hemma 1966. Trevligt ställe.
04 februari 2017 — 18:08
Lena i Wales säger:
Skrev en lång kommentar och tappade allt! Försöker igen.
Jag var med på 70-talet när kinarestaurangerna kom till Sverige. Så fantastiskt det var, så exotiskt och annorlunda. På den tiden fanns knappt något annat än svensk mat. Dessutom hade vi ju inte mycket till restaurangkultur i landet. Och billigt var det också.
Har aldrig ätit kinamat i Kina, men t ex den svenska, brittiska och spanska kinamaten varierar mycket. Precis vad som gäller med pizza och indisk mat. Indisk Balti t ex uppfanns i Birmingham. Så där väldigt genuin är den nog inte.
Roligt att ni tog upp detta ämne!
Ha en trevlig weekend!
04 februari 2017 — 18:15
Ruth i Virginia säger:
”Tjo-litta-majken”
Min första kärlek brukade säja det, när nåt
extra kul hade hänt. Det låter ju som om man har kul, eller hur?
04 februari 2017 — 18:18
admin säger:
Steve, jag kan äta sån där ”vanlig” svensk kinamat ibland också och tycka att det är helt ok, men det känns lite orättvist om man tror att kinamat inte kan vara mer än så, för det kan det! 🙂
Kors och Tvärs, idag hittar man ju mat från alla världens hörn lite överallt, även om den kan vara mer eller mindre ”anpassad” …
Isabel, jag håller med om att det är svårt att hitta bra Kina-restauranger i Sverige. Ditte ger några bra tips i kommentaren ovan. Sedan har jag även ätit bra Peking-anka på restaurang Mooncake i Stockholm.
Ruth i Virginia, vad intressant! Jag läste på lite innan jag skrev det här inlägget och hittade också att Berns serverade Kinamat väldigt tidigt (det stod 50-talet där jag läste men det kanske inte var helt korrekt) och sedan stod det att de första specialiserade Kina-krogarna öppnade på 60-talet, så då skrev jag det. Men kanske var det alltså ännu lite tidigare! Oavsett så kom Kina-maten till Sverige väldigt tidigt! Vad kul att du kan berätta om just detta! Och ja, det finns mexikanska restauranger här. I Stockholm finns nog restauranger från världens alla hörn känns det som 😉
Lena i Wales, vad kul att du minns när kinarestaurangerna blev vanliga här! Och att det uppfattades som så exotiskt och annorlunda! Det är helt otroligt vilket utbud vi har idag, av mat från världens alla hörn!
Ruth i Virginia igen, haha, ja det hör man ju nästan! Bra uttryck! 😉
04 februari 2017 — 19:09
BP säger:
Kunde inte ha sagt det bättre! Vi slutade äta kinamat för många år sedan här hemma, då den precis som du säger var anpassad till våra ganska så ”fega” smaklökar. Utomlands äter vi gärna kinamat, då den smakar ”kina” och tar med de olika kinesiska köken.
Men jag måste säga att jag är impad över Waipo, som jag inte varit på. Stort tack för tipset:-)
PS. Hoo’s är lite för ”kladdig” för min smak, däremot är Xian på Frejgatan en guldgruva. DS.
04 februari 2017 — 19:29
Fröken M säger:
WOOW !! det där såg ju magiskt gott ut !!
04 februari 2017 — 19:37
Mamma C säger:
Gillar kinamat, men har aldrig varit i Kina.
04 februari 2017 — 21:48
Marina säger:
Kul att det går att få ”riktig kinamat” i Sverige. Jag, som så många andra, trodde i många år att den mat som serverades på restaurangerna i Sverige var den man som man åt i Kina, men vet nu att så är inte fallet. Första gången jag åt ”äkta kinamat” var för många år sedan iLondon, och var då såå besviken över att det inte fanns något friterat på menyn…
05 februari 2017 — 4:08
admin säger:
BP, tack för tipset om Xian på Frejgatan (som ju även Ditte skrev om). Där har vi inte varit …
Fröken M, det var det också! 🙂
Mamma C, det är ju bra att man kan få tag på kinamat även utanför Kina, även om det kan vara svårt att hitta bra kinarestauranger …
Marina, jag trodde nog oxå så, ända tills jag åkte till Kina första gången. Då var jag 23, så det är några år sen 😉
05 februari 2017 — 7:37
Birgitta i Umeå säger:
Kinamat är väldigt gott. Jag gör det ofta hemma och har en stor wok. Lagar ingredienserna i omgångar för dom ska ha stark värme.
Men kinesisk mat SKA man eg bara äta i Kina!
Min son gifte sig i Kina och jag var bara ”tvungen” att åka dit. I 10 dagar åt jag bara god mat. Den godaste maten finns i Kina.
På bröllopet var det över hundra gäster och jag hade fått höra ang kinesisk mat: På det kinesiska bordet ska det alltid finnas EN RÄTT MER än antalet gäster. Nu var det inte ett hundratal rätter, men många var det.
09 februari 2017 — 13:41