Hur går det till att lära sig dyka egentligen? Peter gjorde ett litet provdyk på Vildmarksmässan för några veckor sedan och fastnade direkt. Det här ville han prova igen! Han bokade in sig på en kurs redan på mässan och fick med sig kursböcker och filmer hem. I fredags började kursen och den här helgen har det varit två intensiva dagar som kretsat kring dykning. ”Häng med” Peter på dykkurs!
Hur gör man om man vill lära sig dyka?
Peter bokade in dykkursen hos Fantasea Diving, som ordnar både dykkurser och dykresor och även har en butik med dykutrustning vid St Eriksplan i Stockholm. Om någon undrar över priset så fick vi betala 2400 kr på Vildmarksmässan, men jag vet inte om det är andra priser i vanliga fall. Då ingick kursmaterial och de två första dagarna på kursen.
För att sedan få dykcert måste man också lägga till två dagar med utomhusdyk, vilket inte ingår i priset. Dessutom måste man skaffa sig ”personlig utrustning”, det vill säga snorkel, cyklop och simfötter.
Första dagen på dykkursen
Kursen startade i fredags klockan 16:00 på eftermiddagen och då samlades gänget i Fantaseas butik vid St Eriksplan. Det var nio hugade deltagare som ville lära sig dyka – allt från en kille i femman och ungdomar i gymnasiet till herrar i Peters ålder.
En intensiv start var det! De började med teori i lokalen (de första kapitlen i boken) innan de åkte ut till Tibblebadet i Täby och gav sig på det första dyket. Massor av olika övningar! Man måste lära sig att gå ner och upp i rätt takt, att signalera till handledaren med tecken om det går bra eller om man måste ta sig upp, att kunna ta av och på utrustningen under vattnet och så vidare och så vidare …
Hur gick det då? Det gick bra förutom att Peter fick problem med att tryckutjämna. Det sprängde och sprakade i öronen och när han kom hem (vid halv ett på natten!) hade han fortfarande lock för öronen …
Andra dagen på dykkursen
I går var det dags för dag nummer två på kursen. Deltagarna samlades mitt på dan och pluggade sedan teori (och gjorde prov) fram till 18-tiden, då det var dags att ge sig av till bassängen i Tibble. Och nu fick jag följa med som fotograf. Spännande!
Ännu mer teori i poolen om hur man ska sjunka i rätt takt, hur man ska signalera, hur man ska göra när man inte har luft och Gud vet allt. Sedan var det dags för den ”förnedrande grodmansparaden” eller vad de nu kallade den – då deltagarna på land skulle öva på långsam uppstigning på en utandning …
Äntligen dags att ta på utrustningen! I par skulle alla hjälpas åt att kolla att utrustningen fungerade som den skulle. Och så grodhopp ner i vattnet! Efter det blev det liiite tråkigt som fotograf utan undervattenskamera om man säger så. Förmodligen hade deltagarna roligare under vattnet …!
Det blev en sen kväll igen, men nu har Peter klarat det första stora steget mot dykcert. Nu är det ”bara” att komplettera med utomhusdyken!
Har du dykcert eller har du provat att dyka någon gång? Skulle du vilja prova?
Alexandra säger:
Är det Padi Open Water han tar?
Jag har dykcertifikat, tog det i Egypten… jag har bara dykt i röda havet och i great barrier reaf haha. Men tyvärr har jag inte dykt på så många år så jag skulle behöva gå en uppfräschningskurs innan jag kunde dyka igen. Det är ju en hobby man måste underhålla regelbundet för att behålla kunskaperna och många dykcenter kräver ju att det inte var för längesedan man gjorde sitt sista dyk för att man ska få dyka med dem utan att göra en uppfräschning. Men dykning är fantastiskt och en vacker dag ska jag ta upp denna hobby igen!!
26 mars 2017 — 7:45
Helena säger:
Ja, det är PADI Open Water. Vad kul att du också har dykcert! Att dyka i Egypten måste ju vara häftigt! Visst kan jag förstå att man måste hålla igång kunskaperna. Vi får se hur det blir för Peters del, men spännande att prova i alla fall! Nu planerar vi för ett dyk i Malta för hans del i april 🙂
26 mars 2017 — 10:16
Kenneth Risberg säger:
Jag har dykcertifikat PADI, Master Scuba Diver men slutade dyka för flera år sedan och sålde all utrustning. Har gjort dryga 220 dyk både här i Sverige och utomlands, främst i Thailand.
Det är härliga upplevelser och minnen jag haft under åren med dykningen och många av dem sparade som bilder.
26 mars 2017 — 8:09
Helena säger:
Nu vet jag ju inte varför du slutade dyka, men oavsett så låter det som att du har bra minnen! Att dyka utomlands i t.ex. Asien låter ju kanske som det mest lockande!
26 mars 2017 — 10:59
Ruth i Virginia säger:
Det var verkligen en intensiv kurs.
Nej, jag har absolut ingen önskan att dyka med alla dom
där grejerna man måste ha på sej. Aldrig! Men det är
roligt att se filmer, där andra simmar omkring bland fiskarna.
Är en äkta landkrabba från Dalarna. 🙂
26 mars 2017 — 9:02
Helena säger:
Jag vill inte heller dyka, så jag nöjer mig med att fota Peter 😉 Men visst kan jag förstå att det kan vara fascinerande att dyka i särskilt vissa delar av världen!
26 mars 2017 — 15:57
Ama de casa säger:
Alltså. Att dyka i bassäng skulle väl gå an (även om det inte finns så mycket att se där…) men i havet finns det ju hajar och andra skumma grejer som man inte riktigt vet om man ska vara rädd för eller inte.
Jag brukar snorkla med skräckblandad förtjusning. Men om jag var långt nere och stötte på nåt läskigt, då skulle jag nog glömma allt det där med dykarsjuka och att gå upp långsamt.
Nej, jag fortsätter nog med att nöja mig med att plaska på ytan. Med skräckblandad förtjusning 😀
Lycka till med fortsättningen Peter! 🙂
26 mars 2017 — 9:03
Helena säger:
Jag förstår vad du menar!!! Det känns som att man måste kunna vara lite ”kall” och tänka rätt i vissa situationer. Det är jag inte speciellt bra på haha, så jag tror att det är bäst att det bara är Peter som pysslar med dykningen … 😉
26 mars 2017 — 17:05
Henny säger:
Vad passar väl bättre för en husbåtsägare än att kunna dyka. Ett nytt sätt att transportera sig på, möjlighet att kolla båten under ytan och en möjlighet till nya äventyr på era resor. Blir det Stora Barriärrevet nu?
26 mars 2017 — 9:17
Helena säger:
Eller hur!? Fast Peter verkar inte vara ett dugg sugen på att dyka i Sveriges kalla och mörka vatten … 😉
26 mars 2017 — 17:06
Matts Torebring säger:
För er del är det säkert en fördel, att själva kunna inspektera undersidan av er fina husbåt. Själv stannar jag i vattenytan, i bästa fall med snorkel och glasögon. Dessutom blir det nog bara om vi kommer till Kroatien och det klara turkosfärgade vattnet.
26 mars 2017 — 9:33
Helena säger:
Det vore toppen tycker jag att kunna kolla skrovet! 😉 Fast Peter verkar mer lockad av att dyka i något tropiskt varmt vatten än i det kalla mörka vattnet runt vår båt … 😉
26 mars 2017 — 17:07
Husisblogg säger:
Vid ägarnas resor i Thailand har den manlige ägaren funderat på att ta dykcertifikat men aldrig kommit till skott.
Så nu får ägarna nöja sig med cyklop och titta avundsjukt på de som dyker ner..?
26 mars 2017 — 9:56
Helena säger:
Snorkla är väl iofs inte så dumt det heller! Men säkert häftigt att kunna dyka på såna platser!
26 mars 2017 — 17:08
Steve säger:
Jag har aldrig haft tankar på att på detta sätt ”ta mig vatten över huvudet”. Men, jag kan mycket väl förstå om man blir fast när man börjat dyka för det är ju en fascinerande värld som finns där nere.
26 mars 2017 — 11:07
Helena säger:
Dykning lockar inte mig heller … även om jag precis som du kan förstå att det kan finnas en fascinerande värld där nere!
26 mars 2017 — 17:08
Geddfish säger:
Säkert väldigt kul. Jag har lärt mig flyta död gubbe och dyka en meter i en bassäng, med lite skräckblandning 😀 här har ni en badkruka, alltså, skrämd i barndomen.
Men väldigt kul att titta på andra och att se foton och filmer underifrån 😀
26 mars 2017 — 13:31
Helena säger:
Jag är också badkruka faktiskt, i varje fall när det gäller att vara under vattnet … 😉 Men visst kan jag förstå att det måste vara fascinerande!
26 mars 2017 — 17:17
Ditte säger:
Det kommer att gå jättebra. Är man intesserad så går det mesta .Jag tog PADI för många år sedan efter att i ungdomen dykt med min pappa son var attackdykare och lärare inom detta i det militära. Han lärde mig det mesta. Sedan tog jag PADI och en fördel med att ta det i Sverige, om man tänkt att dyka även hrä, är att vattnen är ganska mörka och ofta dålig sikt och har man klarat dyken här är det enkelt att dyka i varmar eoch klarare vatten. Nu har jag inte förnyat mitt certifikat så att dyka i Sverige funkar inte. Men jag har dykt utomlands där reglerna är mer tänjbara.
Önskar Peter lycka till. Det här blir bra.
26 mars 2017 — 13:56
Helena säger:
Du har då provat det mesta Ditte! Att dyka här i de mörka vattnen i Sverige är väl inte det som lockar direkt. Men jag kan förstå att det är bra att lära sig här, och att det då bara blir lättare utomlands.
26 mars 2017 — 17:18
Kors och Tvärs säger:
Är det nu man ska säga ” Peter – du går verkligen till botten med det du gör” hihi
26 mars 2017 — 17:55
Helena säger:
Haha, ja det passar bra! 😉
27 mars 2017 — 5:48
BP säger:
Va’ roligt att Peter lär sig dyka i simhallen på just min hemmaplan:-)
Simma och dyka har aldrig varit min grej. Klart jag kan simma, men det har alrig lockat mig. Att dyka verkar aningen skrämmande, inte i en simhall förståss men ”ute” på havet. Här är jag en riktig fegis måste jag medge.
26 mars 2017 — 19:39
Helena säger:
Jag är nog som du. Jag gillar att vara på och vid vatten, men inte under … Jag kan förstås simma, men är inte som en ”fisk i vattnet” … Men det har ändå varit intressant att lära sig lite om dykning så här vid sidan av! 😉
27 mars 2017 — 5:50
Marina säger:
Jag har gjort ett ”provdyk” på Koh Lanta i Thailand, det vill säga att jag fick följa med då en kompis skulle dyka upp ( eller ner, beroende på hur man ser det 😉 Det hela slutade med att jag fick hänga på instruktören och det blev 2×60 min på 12-14 meters djup, så jag fick verkligen provdyka på riktigt om man säger så… Sedan har jag inte gjort det något mer, däremot tog jag fridyknings-certifikat på Gili Travangan för några år sedan. Erkänner att jag är riktigt stolt över mig själv som fixade det, och den varianten passar mig bättre.
27 mars 2017 — 2:15
Helena säger:
Oj, vilka upplevelser! Här i Sverige är det mycket teori och många övningar innan man går ner. De flesta övningarna handlar om vad man gör om något går fel, vad man gör om luften tar slut osv, Sånt som är viktigt ur säkerhetssynpunkt helt enkelt. Fridyk låter spännande (även om det inte är något för mig som gärna är ovan ytan).
27 mars 2017 — 5:58
Jacob - Everyday Explorers säger:
Kul att du börjat dyka Peter! Du kommer göra dyken utomhus också va? Det finns ett alternativ som heter referal så om du inte vill göra dyken i svinkalla Sverige kan du komplettera med bara utomhusdyken var som helst i världen. Helena, ska inte du dyka?
Måste säga att jag är lite förvånad över hur stor grupp ni har, måste inneburit en hel del väntan för er när varje person ska göra varje övning. Och när jag gör kurser gör jag inte den där förnedrande paraden kan jag lova.
27 mars 2017 — 7:43
Christine - 29° säger:
Spännande med dykcert. Hur mycket jag än älskar vatten, både i, på och under, så gick det fullkomligt åt helvete när jag dök. Så aldrig mer tuber för min del tyvärr.
http://www.29grader.se/2016/12/nar-olyckan-intraffar-vikten-av-ratt.html
29 mars 2017 — 3:20