Jag har haft en bra period nu med hyfsat lite migrän, men för några dagar sedan fick jag ett anfall igen. Då tänkte jag att jag måste skriva ett inlägg om det här med att resa med migrän. Det är nämligen något som jag tyvärr vet en hel del om. Här är mina bästa tips för dig som reser med migrän – och för dig som är resesällskap till någon med migrän.
Innehållsförteckning
Många år med migrän
Jag har haft migrän sedan 14-årsåldern, och i perioder är det något som begränsar mitt liv en hel del. När jag får ett ordentligt anfall är jag utslagen i flera dagar, med intensiv smärta och utan att varken kunna äta, dricka eller sova. Dessemellan har jag många dagar med stark huvudvärk eller ”lättare migrän”.
Jag har provat de flesta behandlingar som finns och jag har hunnit lära mig en hel del om vad som kan utlösa ett anfall, och om vad jag kan göra för att undvika katastrof. Att resa är verkligen inte det bästa man kan göra, eftersom man konstant utsätter sig för risker som för lite sömn, oregelbundna mattider och stress. Men jag vägrar att sluta resa! Jag vet att jag långt ifrån är ensam om att lida av migrän. Här är mina bästa tips för hur du klarar av resandet. Har du några fler bra tips?
1. Skaffa rätt mediciner
Det kan låta som en självklarhet, men det är det inte. Det finns många olika mediciner mot migrän och området utvecklas hela tiden. Vad som fungerar för en person är inte detsamma som vad som fungerar för någon annan. Mitt bästa tips är att göra en ordentlig utredning hos en neurolog.
Jag har nu senast provat en förebyggande medicin (Amlodopine Teva) som hjälper mig riktigt mycket. Dessutom äter jag alltid p-piller (d.v.s. utan uppehåll en gång i månaden). Anledningen till detta är att jag ska slippa hormonförändringar och det finns inga vetenskapliga bevis på att man måste göra uppehåll en gång i månaden, även om en del barnmorskor verkar tro det.
Om jag har lätt huvudvärk på gång tar jag Treo, om jag har svår huvudvärk på gång tar jag Treo Comp och om jag redan fått migrän tar jag Zomig nässprej. Detta är en kombination som verkar fungera hyfsat för mig.
2. Testa andra behandlingar
Förutom mediciner finns det en del andra behandlingar som kan fungera, bland annat avslappning, akupunktur och botox-injektioner. Inget av detta fungerade för mig, men kanske kan det fungera för dig?
Annat som kan minska mängden och intensiteten på anfallen är att sova och äta regelbundet, att inte dricka för mycket alkohol, att undvika trigger-mat (kan till exempel vara rödvin, ost, choklad eller citrusfrukter), att inte stressa för mycket, att vara fysiskt aktiv (på lagom nivå) samt att se till att ha glasögon med rätt styrka.
3. Packa medicinerna i handbagaget
Om du flyger är det klokt att packa dina mediciner i handbagaget. För det första kan du behöva medicinerna under resan och för det andra finns det en risk att det incheckade bagaget blir försenat.
Om du ska ta med dig narkotikaklassade läkemedel utomlands kan du behöva kontrollera vilka regler som gäller. Inom Schengen kan du behöva ett intyg, som Apoteket hjälper till att skriva ut. Om du ska resa utanför Schengen kan du behöva kolla reglerna med det aktuella landets ambassad.
4. Ta med tillräckligt med medicin – och förpackningarna
Om du ska vara på resande fot länge är det bra om du kan ta med medicin som räcker under hela resan. Det är nämligen inte alls säkert att den medicin du behöver finns i det landet du åker till. Min ena medicin tog till exempel slut i Kroatien och vi fick sätta oss i husbilen och köra i flera timmar till Bosnien, eftersom det var det närmaste landet som hade min medicin …
Om du ändå behöver köpa ny medicin utomlands är det bra att ha med originalförpackningen. Medicinerna har olika namn i olika länder, men om läkaren kan se innehållsförteckningen kan han/hon se vilken lokal medicin som bäst motsvarar den du brukar ta.
5. Försök sova ordentligt
Ett problem när man reser är att sömnen kan bli störd och oregelbunden. Försök sova ordentligt innan du ska ge dig ut på resa. Ta också gärna med saker som hjälper dig att sova på flyget eller i bilen, till exempel öronproppar, sovmask och nackkudde.
6. Drick vatten
Det är inte bra att få vätskebrist. På flygplan kan luften vara torr eller så befinner du sig kanske i ett land där det är varmare än hemma. Köp vatten så ofta du kan, ha gärna en flaska i väskan och drick, drick!
7. Ät när du får chansen
En annan sak som ofta blir oregelbundet när man reser är ätandet. För många med migrän är det inte alls bra … Se till att ha lite ”nödenergi” i handbagaget, som till exempel en smörgås, kexchoklad eller en banan. När du får chansen att handla något att äta – gör det! Mitt motto (som bygger på erfarenhet) är ”man vet aldrig när man får mat nästa gång”.
8. Planera in luft i schemat
Om det är något man kan få migrän av så är det ju stress och att inte få sova ordentligt. Boka inte in några aktiviteter direkt när du kommer fram! Se till att ha luft i schemat så att det alltid finns tid för att vila, äta eller sova.
9. Be om is – och att inte bli störd
Om du bor på hotell kan du alltid be att få en påse is. Det brukar i alla fall hjälpa för mig att lägga lite is på huvudet när jag ska försöka sova, och det har jag fått hjälp med på många hotell … Sedan är det bara att hänga upp skylten om att man inte vill bli störd utanpå hotellrummet! Om du reser med husbil är det bra att alltid ha en ispåse i frysen.
10. Så kan du som är sällskap hjälpa till!
Det är jättegulligt att du vill erbjuda en alvedon, men om alvedon hade hjälpt mot migrän hade ju ingen haft migrän. Den som har migrän har säkert egen (betydligt starkare) medicin och om han/hon ändå får migrän – då beror det på att medicinen inte hjälper. När man säger till har det dessutom oftast gått ganska långt. När man har migrän är man van att ha ont, och man säger inte gärna till i onödan. Du kan knappast bota migränen, men det finns ändå saker du kan göra!
När jag har migrän är jag otroligt tacksam för praktisk hjälp. Det kan vara allt från att bära en tung väska till att gå och handla en flaska vatten. Jag är också tacksam om du hjälper mig att inte få dåligt samvete. När man har migrän och inte kan vara med känner man ofta att man ”förstör” och är ”tråkig”. Om du säger att det är helt ok att jag ligger ensam på hotellrummet några timmar och att du/ni klarar er bra så länge är det ofta lättare att slappna av.
Lennart säger:
Måste vara väldigt jobbigt!
Glad att slippa.
21 maj 2017 — 7:08
Helena säger:
Ja, det ska du vara glad över! Många dras ju med nåt elände, även om det kan vara olika.
21 maj 2017 — 10:52
4000mil säger:
Åh, jobbigt jobbigt! Men der är väl så att vi alla har vårt elände här i livet. Få slipper undan med ett långt, friskt, bekymmerslöst liv…
Själv har jag t.ex. öronkristaller som lossnar då och då och min fasa är att det ska hända på resa. Då snurrar hela världen i några dagar. Som tur är händer det med flera års mellanrum och hittills inte på någon resa.
Bra att du ger tips på hur man kan hantera migrän och undvika, kanske är det de som tvekar att ge sig iväg av rädsla för att få ett anfall.
21 maj 2017 — 8:51
Helena säger:
Ja, de flesta av oss har nog nåt skit vi dras med … Det där med öronkristallerna låter ju inte så kul heller. Jag vet att det finns människor som tvekar att resa på grund av migrän, och det är ju trist.
21 maj 2017 — 10:53
Geddfish säger:
Jag har aldrig haft migrän i hela mitt liv, knappast vanlig huvudvärk heller.
Men förstår, att för den drabbade blir det ett helsike, så fint att du tipsar!
Dock är jag sån att jag mår bäst av att ha något att äta var fjärde timme, typ.
Solskenskram 😀
21 maj 2017 — 9:13
Helena säger:
Skönt att du slipper migrän och huvudvärk! Men de flesta av oss har ju nåt elände vi tampas med här i livet. För min del är det migrän och för andra något annat. Jag behöver också äta var fjärde timme. Det kan vara något enkelt och inte alltid så stort kanske, men hoppa över mår jag inte bra av …
21 maj 2017 — 10:54
Evy Knoph säger:
Känner igen det där…låter intressant med förebyggande medicin. Värsta resan jag gjort var 21 timmar till Sydkorea för jobb för ca 6 år sedan..hade klantigt nog packat ner både (receptbelagd) Zomig o Treo i bagaget..gör aldrig om det..för min del blir det hela liiite uthärdligare av tigerbalsam över tinningarna (köper alltid mindre lättare plåtburkar i Thailand för några kronor, så behöver man inte släpa på glasburk) o gärna nacken, mintté och om man kan ett varmt bad. Men det får ju som sagt inte bli en begränsning i resandet…
21 maj 2017 — 9:46
Helena säger:
Åh nej, det där med att råka lägga medicinen i det incheckade bagaget låter som en mardröm i mina öron …! Tigerbalsam kanske kan vara en bra idé, värt att prova! Tack för tips! Ibland när jag känner att det utlösts av stel nacke har jag provat med Voltaren gel. Inte helt säker på om det har hjälpt lite eller inte.
21 maj 2017 — 10:56
Ditte säger:
Tack för bra tips! Migrän har jag aldrig haft men har vänner i min närhet som har det så bra att få veta mer och hur jag också kan stötta som vän.
21 maj 2017 — 9:46
Ditte säger:
(Första kommentaren hoppade iväg innan jag var klar.)
Förstår att det är besvärligt för dig och hoppas att du mer och mer ska slippa din migrän eller att anfallen minskar.
21 maj 2017 — 9:48
Helena säger:
Tack för din kommentar! Många vill gärna hitta på nåt sätt att ”bota” migränen och känner sig otillräckliga om det inte går. Men man kan vara en viktig hjälp ändå! 🙂
21 maj 2017 — 10:58
Steve säger:
Migrän är jag lyckligt förskonad från, men jag tror ändå jag kan förstå något av hur begränsande migrän kan vara. Jag har ”lidit med dig” ibland när du skrivit om att du drabbats av ett anfall.
Jättebra att på detta sätt sprida tips.
21 maj 2017 — 9:52
Helena säger:
Tack Steve. Det känns viktigt för mig att inte gnälla, och jag är ju medveten om att andra dras med sitt elände, ibland kanske mycket värre än det jag har att tampas med. Jag nämner min migrän långt mer sällan än jag har den, men ibland känns det bra att förklara.
21 maj 2017 — 10:59
Ama de casa säger:
För det första så tycker jag att du gör HELT rätt som inte låter den där DUMMA migränen begränsa ditt liv, utan att du fortsätter att resa. STRONGT gjort!
Många av dom där råden är väldigt bra även när det kommer till andra mediciner.
Himla trist att du är så drabbad, men skönt att du har hittat så många bra sätt att klara ut det så bra som möjligt när attackerna kommer.
Kram på dig!
21 maj 2017 — 10:12
Helena säger:
Ja, du har ju rätt i att en del av råden kan gälla för mediciner generellt när man reser utomlands! Slut resa tänker jag inte göra. Försöker hela tiden bli bättre på att parera eländet, så att det inte ska få förstöra för mycket … 😉
21 maj 2017 — 11:01
Monet säger:
Usch, detta är en vidrig åkomma. Smärtan är ju obeskrivbar så det är svårt att förstå för någon annan. Jag är också en huvudvärks- och migränperson och i mitt liv har det kommit och gått i olika faser. Inte förrän jag blev äldre förstod jag att anfallen i mitt fall i hög grad var hormonutlösta. I tonåren alltid vid mens, efter förlossningarna vidriga attacker, p-piller fungerade aldrig, särskilt inte de med hög gulkroppshormonhalt och inte heller att ta dem kontinuerligt som du gör. Under övergångsperioden tog man i våra år östrogentillskott och det klarade jag med enbart plåster utan gestagen(gulkroppshormonet igen!). Som vi kvinnor lurats laborera med våra hormoner och kroppar under flera decennier nu och vilket pris vi betalat för detta. Har en p-pillerätande dotter med samma reaktioner som du och jag så jag tror på ett samband här. Men precis som du fick jag också vara försiktig med framförallt rödvin, ost och choklad.
Det finns ju bra förebyggande läkemedel som utvecklas hela tiden. I mitt fall fick jag också betablockeraren Seloken som ju är en blodtrycksmedicin men som fungerar bra mot migrän. Har du prövat? Jag tycker också att Treo är bästa huvudvärksmedicinen generellt, antagligen för att det är vanlig hederlig acetylsalicylsyra plus koffein. Förr drack man ju kaffe mot migrän och stark huvudvärk. Alvedon och Ipren har ju noll verkan på den här sortens smärta.
Kan trösta dig med att det blir bättre med åren. Idag kan jag dricka ett gott rödvin till fransk ost och njuta av en bit choklad. Mina hormoner håller sig lugna och därmed min migrän också. Det som tillkommit är sk ögonmigrän där man får ett mindre synbortfall omgivet av en slags blixtrande ljusfenomen som går över inom en kvart. En del får migränanfall efter detta, jag får bara ljusfenomenet och det är inte besvärligt alls.
För mig är sömnen det helt avgörande med rätt kuddar under nacken och jag sov alltid mycket bra och tryggt i vår husbil och tänker att det gör du också? Däremot var vi inte så aktiva som ni, stress är ju, även om den är rolig, en klart utlösande faktor.
Som anhörig är det bästa att göra som du säger. Bädda om, ta det lugnt, låt ligga, sova, hämta det som behövs. Skärma av ljus, undvika skarpa ljud och vänta ut.
Hoppas dina anfall glesar ut sig som för de flesta och fortsätt självklart med resandét!
21 maj 2017 — 10:18
Helena säger:
Intressant att höra om dina erfarenheter Monet! En hormonell koppling tror jag definitivt på. Vad som sedan hjälper är ju olika för olika personer … Jag åt betablockerare i många år (Inderal retard). Tyckte att den hjälpte lite, men sedan försvann den från marknaden. Provade en ny, men hade ändå rätt mycket problem. Ny provar jag en helt ny sorts förebyggande (laktoshämmande?) som känns som det bästa jag provat hittills (förutom att mina ben och fötter svullnar lite av den …). Som det känns just nu vill jag gärna fortsätta med den här. Skönt att höra att din migrän blivit bättre med åren! Min mamma har nästan blivit av med sin migrän. Min mormors migrän försvann dock först vid 90, och det vore ju skönt om man slapp vänta så länge …
21 maj 2017 — 11:05
Fantasiresor säger:
Åh jag lider med dig som har migrän. Min mamma hade det hela min uppväxt och vet hur förödande det kan vara när man är på resa t ex. Jag har också haft det två gånger, men *fingers crossed* verkar det inte vara värre än så. Bra inlägg, tror det kan hjälpa många!
21 maj 2017 — 11:03
Helena säger:
Skönt att du slapp ärva migrän från din mamma! Och om mitt inlägg kan hjälpa någon blir jag glad! 🙂
21 maj 2017 — 20:33
Lanclin-Linnea säger:
Hujedamig ? Att ha ont är ett jäkla mög. Jag hade tydligen någon form av migrän när jag var gravid. Det var inte blixtrande smärta utan mer en känsla av att det tryckts in en extra hjärna innanför skallbenet på mig (alt den hjärna jag har svällt till dubbel storlek. Hur eller hur kändes det rätt tight om plats där inne, minst sagt) och mitt synfält var som ett kalejdoskop. Alla typer av Migrän är helt enkel djävulens påfund!
21 maj 2017 — 16:22
Helena säger:
Ja, nånting ditåt … Det är ett elände faktiskt! Skönt i af att du sluppit det efter graviditeterna!
21 maj 2017 — 20:34
Matts Torebring säger:
Stackars människa! Både du och jag, gör nog en massa saker, som vi inte borde göra, för att må riktigt bra. Men vad skall man göra när allt är så roligt.
Den migrän du beskriver har jag aldrig haft, däremot oftast mycket huvudvärk. Detta efter att jag stressat bort sömnen, för arton år sedan. Om jag sover en hel natt utan att vakna, kan jag lyfta berg. Alvedon tuggtablett kan ge lite lättnad för mig. Var rädd om dig!
21 maj 2017 — 16:45
Helena säger:
Ja, det är nog så attman gör lite för mycket ibland … svårt att låta bli! Skönt att du hittat något som ger lättnad när du har huvudvärk!
21 maj 2017 — 20:36
Lena - gott för själen säger:
Ja, fy fasen för den där jäkla migränen! Det går ju liksom inte att förklara hur ont det gör!
Till sista punkten skulle jag vilja säga ”förståelse för ljudkänsligheten”. Nu har ju jag väldigt sällan migrän, tack och lov, men då jag har det så är jag extremt ljudkänslig också. Jag minns en gång då exmaken spolade vatten i kranen i köket i andra änden av huset. Jag låg i sovrummet med stängd dörr och tyckte att jag hade ett dånande vattenfall i huvudet!
Kram Lena
21 maj 2017 — 18:08
Helena säger:
Nej det går ju inte att förklara … Jag vet inte om jag är lika ljudkänslig som du, men jag är också känslig för ljud. Liksom du tycker jag att vattenkranen är olidlig. Liksom spisfläkten!!!
21 maj 2017 — 20:38
Ann-Louise säger:
Väldigt många bra tips. Jag har också migrän blandat med vanligt huvudvärk mellan migränanfallen men som tur är brukar jag inte få det så ofta när jag är ute och reser vilket jag är väldigt glad för.
21 maj 2017 — 18:26
Helena säger:
Skönt att du inte får migrän alltför ofta. Det är ett elände!
21 maj 2017 — 20:39
BP säger:
Vet ju precis vad du pratar om!!! Därför tycker jag att det var ett helt suveränt inlägg!!! Innehållet av inlägget är ju inte bara riktat till resande utan till ”vistelse på hemmaplan” också.
Känner så väl igen dina knep och vet som sagt precis vad du menar.
Är såååå glad att du hade en ”lugn period” och slapp migränen ett tag. Å som jag sagt förut så blir det ännu bättre efter klimakteriet. Tyvärr har du ju ett tag dit, men lättnaden att bli av med migränen (första anfallet hade jag vid 13-årsåldern då jag åt syltad lök(!!!) som jag inte ätit sedan dess) är obeskrivlig. Okej då, två anfall per år blir det iaf, men inte flera per dag/vecka/månad. Så, visst har du att se nå’t att se framemot i Freedom 1 eller 2 framöver;-)
21 maj 2017 — 22:27
Helena säger:
Kul att du gillar inlägget! Även om det är tråkigt att du oxå är bekant med den här otrevliga migränen … Jag hoppas att det ska bli bättre vid klimakteriet. För min mamma blev det så. Min mormor blev däremot av med migränen först vid 90 års ålder … (hon blev 99)
23 maj 2017 — 6:14
Ruth i Virginia säger:
Det låter förfärligt att ha migrän! Och att vara rädd för att det ska
slå till, när man är ute och reser. Så mycket kemikalier du har handskats med. Vet inte hur jag skulle ha reagerat i din situation.
Har ingenting att komma med i den här diskussionen. Har alltid
sagt, att jag föddes under ”en lycklig stjärna”. Har aldrig haft en
sjukdom, har aldrig brutit ben, har aldrig haft en operation, är inte
allergisk till nånting, som jag vet, Har nu ”gula fläcken” i ena ögat,
men det gör inte ont, och jag får en spruta var 6e vecka, vilket saktar
ned förloppet. Tur nog är det andra ögat helt OK, vilket gör att jag kan
läsa och köra bil. Besvärades lite av näsblod som yngre, men det
slutade efter första barnet. Faktiskt var en det en fördel ibland, som när
jag spelade handboll och fick en smäll på näsan; när domarn såg blodet, fick vi alltid straffkast. 🙂
Gudarna ska veta, att jag inte levt ett begränsat liv på något sätt,
Aldrig tänkt mycket på, vad jag äter, dricker vin och får C-vitamin
i en ”screw driver” Öl går ju ihop med ishockey, men passar också utmärkt på heta sommardagar. 🙂
Jag har bara haft tur – Varför, vet jag inte, men gläder mej för varje dag.
”Det ordnar sej alltid”
21 maj 2017 — 23:40
Helena säger:
Så glad för din skull att du haft hälsan och sluppit den typen av elände! Det är absolut något man ska vara tacksam över! 🙂
23 maj 2017 — 6:17