Tillväxten inom svensk camping fortsätter och även i år ser vi rekordsiffror för husbilar. Igår var Peter på presslunch på Operakällaren, som arrangerades av SCR Svensk Camping och Husvagnsbranschens riksförbund (HRF). Idag delar vi med oss av de senaste nyheterna från campingbranschen. Dessutom passade Peter på att ställa några tuffa frågor till branschen …!
Fortsatt tillväxt i campingbranschen
När SCR presenterade sin årliga statistik kring svensk camping igår handlade det om en fortsatt uppåtgående trend. Antalet gästnätter på svenska campingplatser fortsatte under 2016 att öka till 15,6 miljoner övernattningar. Under sommarmånaderna stod campingboendet för 43 procent av alla kommersiella övernattningar i Sverige.
Varannan sommargäst från Danmark, Norge, Holland och Tyskland valde att bo på camping. Allra flest gästnätter hade Västra Götalands län och den boendeform som ökade mest var husbil, med en ökning på 14 procent.
Husbilarna fortsätter ökar
HRF kunde berätta om en fortsatt ökning av fritidsfordon i Sverige. Antalet nyregistrerade husbilar har ökat med hela 32 procent och idag finns 85 477 husbilar. Antalet nyregistrerade husvagnar har samtidigt ökat med 10 procent, vilket innebär att vi har 287 135 husvagnar i Sverige.
Enligt HRF är komfort och design viktiga faktorer i dagens fritidsfordon, och även miljön är i fokus. Man säger också att man ser en ny grupp som intresserar sig för husbilar: aktiva familjer som använder husbilen för sina fritidsintressen.
Våra frågor till SCR och HRF
Vad hade vi för frågor till branschen då? Eftersom mycket talar för nya investeringar, framför allt i form av poolområden och lekland, undrade vi hur man tänker kring de husbilister som inte vill betala för de här extra aktivitetsanläggningarna. Vi undrade också om man gör några ordentliga undersökningar bland den kommande generationen. Vet man egentligen vad de vill ha?
Vi hade hoppats kunna ge er några raka svar här, men vi får erkänna att svaren vi fick var ganska svävande. På den första frågan svarade de att de ”har kontakt med ställplatserna i kommunerna och jobbar med det”. På den andra frågan var svaret att de gjort en undersökning men att de ”nog behöver undersöka lite mer”. Därefter frågade en journalist om företrädarna för SCR och HRF har husbil själva, och då var svaret … nej.
Peter fick se film om ett lyckligt par med barn i 35-årsåldern, som åkte runt med en fin husbil, men det är inte riktigt den verkligheten vi lever i. Den stora massan husbilsägare är 55+, har inga barn hemma, vill ha enkla lösningar och slippa stoj och skrik. Satsar svensk camping på rätt saker. Vad tycker du?
Översta bilden: Fotograf: Anna Hult, SCR Svensk Camping
Lena - gott för själen säger:
Ja, det är nåt visst med campinglivet! Förmodligen är det som ni säger att de flesta är 55+ och utan barn då man gärna vill ha lite lugn.
Kram Lena
04 maj 2017 — 6:52
Helena säger:
I husbil dominerar nog den åldern fortfarande. I husvagn kanske det är annorlunda, det vet jag inte riktigt.
04 maj 2017 — 20:27
Alexandra säger:
Å andra sidan så tror jag att de 35 åriga småbarnsföräldrarna går att tjäna mycket pengar på… speciellt om man lockar med poolområden och lekland. Och det är väl vad alla branscher vill…. tjäna pengar. ?
04 maj 2017 — 6:59
Helena säger:
Du kan ha en poäng där … 😉
04 maj 2017 — 20:47
Solan säger:
SCR Svensk Camping och Husvagnsbranschens riksförbund (HRF). Ju mindre de här intresseföreningarna är inblandade i ställplatser i Sverige desto bättre. Låt campingar förbli semesterbyar för alla som vill ha trygghet, komfort och t ex lekland… Så kan vi som vill rulla få vettiga och funktionella ställplatser utan inblandning av ja ni vet av vilka… Basta 🙂
04 maj 2017 — 7:10
Helena säger:
Ja, kanske det! Men själv kan jag nog fortfarande tänka mig camping emellanåt, fast helst utan lekland då … 😉
04 maj 2017 — 20:48
Inga Magnusson säger:
Camping kan ju erbjuda semestrande barn kompisar, lekplats och glass inom räckhåll hela tiden, ofta också bad. Det är nog inte fel för barnfamiljer, men kanske ska man dela upp campingen i olika områden, något för barnfamiljer och något för dem som vill slippa stoj och lek och spring. Säkert kommer också olika campingar att nischa sig för en tänkt kundkrets.
04 maj 2017 — 7:14
Helena säger:
Camping med aktiviteter för barn är absolut inte fel! Men det finns andra målgrupper också … Ja, kanske olika avdelningar! Vi har också varit med om campingar utomlands där det liksom finns ställplatser utanför. Då betalar man mindre, men man får heller inte tillgång till allt det som finns inne på området.
04 maj 2017 — 20:49
Kors och Tvärs säger:
För det första vill jag säga tack – detta inslag var mycket bättre är det som jag läste i Aftonbladet i går, om ökat antal husbilar. Där det varken var rättstavat eller korrekt förkortning (man kallade HRF för HTR….)
Det är ju väldigt intressant att man inte gör en ordentlig marknadsundersökning samt att man som ”bestämmande” inte åker husbil…. !! Men som jag sagt tidigare, jag har slutat berätta så fantastiskt husbilslivet är. Ställplatser och campingplatser utökas inte i samma omfattning som det säljs campingekipage, så vart ska vi ta vägen om något år?
04 maj 2017 — 7:25
Helena säger:
Vad roligt att höra att du uppskattar vårt reportage! Det blir vi glada för 🙂 Och jag förstår hur du tänker … När det blir fler husbilar måste det finnas fler platser att stanna på. Vi får viska om hur fantastiskt husbilslivet är, så att andra inte upptäcker det … 😉
04 maj 2017 — 20:51
Peter säger:
”har kontakt med ställplatserna i kommunerna och jobbar med det” skall nog utläsas: Vi gör vad vi kan för att stänga befintliga ställplatser och försöker samtidigt påverka kommunerna på alla vis att husbilar skall tvingas in på våra anslutna campingar.
Eftersom vi har mindre barn (4 och7) så kan vi stå på camping ibland för att få lite mer avslappning, men annars funkar ställplatser eller fricamping bra då man i regel alltid kan gå till en kommunal lekplats eller motsvarande för att leka av sig en stund, men det kräver ju mer tillsyn.
Min erfarenhet efter 3-4år i husbil är att en grupp som ökar mycket är just barnfamiljer, för några år sedan var det ganska sällsynt men nu är det mer regel än undantag att man träffar på andra familjer som åker just husbil. Den ideala platsen för oss är tex den i Ulricehamn, fricamping utan service men med en mysig stad och stor lekplats i närheten
04 maj 2017 — 8:15
Helena säger:
Vi har också alltid blandat camping, ställplatser och fricamping. Camping har vi valt ibland för naturen, ibland för pool (när vi hade barn med oss) och ibland för service som tvättmaskin 😉 Ställplatser väljer vi när vi vill stå nära en stad eller inte betala för mycket. Intressant att du märker att barnfamiljerna i husbilar ökar. Det stämmer säkert.
04 maj 2017 — 20:53
Marina säger:
Jag hörde precis om just detta på nyheterna om den ökade husbilsturismnen. Det kanske är dags att testa, så många människor kan väl inte ha fel…;)
04 maj 2017 — 8:24
Helena säger:
Nej, men eller hur …!? 🙂
04 maj 2017 — 20:53
Ama de casa säger:
Dom kanske hellre hade velat vara företrädare för TRF (Tältarnas riskförbund), men nåt sånt finns säkert inte… 😉
På den tiden det begav sig för vår tid så ville vi gärna ha pool på campingen. Nåt lekland har vi dock aldrig behövt. Däremot var det trevligt om det fanns mysiga restauranger och inte alltför dyra mataffärer för nödinköp.
04 maj 2017 — 9:35
Helena säger:
När vi reste med barn letade vi också efter campingar med pool. Nu är vi inte alls intresserade av det. Och det är väl kanske så det är … det finns olika målgrupper som letar efter olika saker …
04 maj 2017 — 20:54
Nils-Åke Hansson säger:
SCR skyddar sin verksamhet. Vill se alla på Camping och som ska betala skyhöga priser
04 maj 2017 — 9:56
Helena säger:
Ja, det är väl kanske så … Vi har tyckt att campingpriser i Sverige varit ok, men med mer och mer lyx så stiger ju priserna hela tiden …
04 maj 2017 — 20:55
Anette Åhnbrink säger:
Visst ska vi pressa dom stora drakarna, men som flera säger, håll dom borta från ställplatserna! Skulle vara intressant om någon kommun kunde ta sig till Tyskland där det finns ställplats i nästan varenda liten stad, by, håla och till vettiga priser, och tyvärr ser vi ju här i Sverige att de ställplatser som byggs är campingliknande, det behövs inte allt på en ställplats, och det ska inte kunna förbokas, långliggas eller ha en servicebyggnad, vi har allt i bilen! Det som behövs är en trygg plats att dra åt handbromsen på, möjlighet att tömma och fylla vatten, och tömma toaletten, självklart ska det kosta en slant, men ta bort elen ur priset, så kan man välja hur man vill ha det! Tror också att barnfamiljerna är på uppgång inom husbilande, men, vem har sagt att alla dom vill ha parkliknande campingplatser? Tyvärr, så innebär det här med att vi får fler husbilar på vägarna, att det kommer bli tjockt på ställplatser och campingar i sommar, vi får hoppas att någon kan se, hur detta påverkar hela bilden av, dels hur vi uppfattas av andra i samhället och även vad eller var man ska satsa pengarna, flashiga lekland eller fler platser där vi kan stanna och utnyttja det vi har i bilen. Absolut ingen lätt fråga det här, och som vanligt finns det ju tusen åsikter om hur det ska lösas, vi kan bara önska alla en fin sommar, var ni än rullar, både med husbil och husvagn☀?/Anette
04 maj 2017 — 10:35
Helena säger:
Visst finns det tusen åsikter! Håller med om att de här organisationerna kanske inte ska blanda sig i ställplatserna. Däremot tänker jag att campingarna kan tänka på att det finns olika målgrupper. Utomlands avgränsar man ju ibland en del av campingen så att den delen blir mer som en ställplats till exempel. Inte helt lätt, jag håller med. Och sedan tror jag också att det är viktigt att det finns tillräckligt många platser!
04 maj 2017 — 20:58
Steve säger:
Det blev ”politikersvar” på Peters frågor till branschen ser jag. Så typiskt oxå att ingen av företrädarna själva har husbil.
Jag tycker på nåt sätt att jag känner igen mig från andra branscher och samhällsområden.
04 maj 2017 — 12:18
Helena säger:
Ja, man kan säkert se likheter med andra områden … Naturligtvis ska det inte vara ett krav att ha husbil/husvagn, men kanske ändå lite konstigt att företrädarna inte har det intresset ….?
04 maj 2017 — 21:00
znogge säger:
Campinglivet är inget för mig men jag inser att det är mycket populärare än vad jag trodde.
Tråkigt dock att det blev svävande svar på frågorna men det tycks tyvärr ligga i tiden…
04 maj 2017 — 13:59
Helena säger:
Campinglivet är förstås inte för alla men ja, campingintresset är väldigt stort i Sverige!
04 maj 2017 — 21:01
Ruth i Virginia säger:
Glad att jag inte behöver köra på vägarna i Sverige i sommar.
Gillar inte, tycker inte om, avskyr att fastna bakom ”en av dom där”. 🙂
04 maj 2017 — 14:49
Helena säger:
Husbilar ska man nog inte behöva fastna bakom, de kör ju lika fort som andra bilar 😉 Men husvagnar måste förstås hålla en lägre hastighet eftersom de har släp …
04 maj 2017 — 21:02
Matts Torebring säger:
Så stor ökning och ändå är inte vår nya bil tillverkad och ännu mindre inte inregistrerad.
Jag hoppas bara, att det sunda förnuftet finns, hos båda gamla och nya husbilsägare: ”Håll Sverige rent, snyggt, städat, visa hänsyn och var rädda om naturen”! Sköts inte detta, får vi dåligt ryckte och det vill jag inte vara med om. Då kommer vi alla att tvingas in på campingplatser, där vi inte alltid hör hemma.
04 maj 2017 — 15:49
Helena säger:
Väldigt bra sagt! Detta är sååå viktigt! Vi har sett problemen i Portugal och Spanien, när det blir för många husbilar och många som inte visar hänsyn och är rädda om naturen. Och då är det ju inte så konstigt om folk tröttnar på husbilar …!
04 maj 2017 — 21:03
Elisabeth Gejrot säger:
Tror att ni har helt rätt vad gäller målgrupp – ser hur den ena efter denna andra av våra 55+-vänner skaffar husbil och inte är det vattenland de letar efter. Jag hör om allt ifrån att den används för resor till idrottstävlingar med eller utan aktiva halvvuxna barn, av mor- & farföräldragenerationen som hälsar på barn utan att vilja tränga sig på, till helgutflykter och för långa resor mellan fritidshus och hem. Jag fortsätter att bearbeta sambon, som bara ser camping framför sig när jag pratar husbil, medan jag ser hur de tröstlöst långa resorna mellan södra Frankrike och Sverige skulle bli egna äventyr i egen husbil. Med plats för en lycklig jycke! Vem vet…?
04 maj 2017 — 19:29
Helena säger:
Vi hade nog en liknande bild som din sambo innan vi skaffade husbil. Vi tänkte bara på långtidscamping med staket och blomlådor. Det behöver förstås inte vara fel för den som gillar det, men för oss var det inte intressant. Sedan upptäckte vi att husbilslivet kan vara mycket mer! Äventyr, möjligheter, frihet ,,,,! Dessutom vill vi ”reclaima” ordet camping. Man kan campa med husbil, motorcykel, bil, till fots … Camping är äventyr, frihet och upptäckarlust 🙂
04 maj 2017 — 21:07
BP säger:
Kul att det går bra för branschen. Det kändes så på Caravan mässan i Kista.
Alltså lika lite som jag skulle boka en charterresa på ett hotell med tillhörande Bamseklubb eller liknande så skulle jag vilja ställa mig på en campingplats med Lekland. Däremot låter pool och restaurang utmärkt.
Är ju i Benidorm just nu, och campingplatserna här går ju inte att jämföra med Sveriges varianter. De flesta är ju rena lyxanläggningar och inte speciellt prisvärda heller, vilket förvånar lite, då allt annat är så oerhört billigt med svenska mått mätt.
04 maj 2017 — 22:01
Helena säger:
Håller med om att camping inte är speciellt billigt i Spanien. Framför allt är det dyrt med elektricitet. Vi var i Benidorm under lågsäsong och då kunde vi använda vårt ACSI rabattkort på campingen där vi stod.
06 maj 2017 — 6:20
Hasse säger:
Om de vill tjäna pengar, ja då gör dem rätt. Men är det huvudsyftet, ska de inte lyssna på och företräda alla campare. Ser de ställplats som camping ellerr inte, blir ju frågan isf? Tror deras uppdrag bör ses över, för bättre inkludering och företräde.
04 maj 2017 — 22:47
Helena säger:
Mycket handlar förstås om pengar, precis som i andra branscher… SCR företräder väl campingar, men man kan ju tänka sig att campingarna skulle kunna ha ett intresse av att möta behoven hos mer än en målgrupp!?
06 maj 2017 — 6:23