Meny Stäng

Stränder i Tylösand – Svärjarehålan och Tjuvahålan

Nu har vi kommit hem till Sverige, efter vår rundresa i Polen och Tjeckien, och vårt första mål här hemma blev Tylösand utanför Halmstad. Min (Helenas) mamma har sommarhus där och vi ville förstås komma och hälsa på. Jag spenderade alla somrar som barn i Tylösand så varje krök känns hemtam, även om mycket förstås också har förändrats. Vi hann med både en kvällspromenad och en morgonpromenad förbi flera stränder i Tylösand.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Svärjarehålan

Vi började vår kvällspromenad genom att gå ner till den strand som hette ”Lilla stranden” när jag var liten. Idag har de plockat upp namnet ”Svärjarehålan” från en gammal karta och anpassat stranden för personer med funktionsnedsättning.

Det är en riktigt fin badplats med bland annat trappa och rullstolsramp ner i vattnet, omklädningsrum med anpassade toaletter samt badvärdar som finns på plats om somrarna. Man ombeds att visa extra hänsyn till personer med funktionsnedsättning, men den lugna och skyddade stranden är också populär bland äldre och barnfamiljer.

Svärjarehålan
Svärjarehålan – på kvällen
Badtemperatur
Badvärdarna antecknar badtemperaturen tre gånger om dagen
Prins Bertils stig
Vi tar ”Prins Bertils stig” för att gå vidare mot fler stränder i Tylösand

Tjuvahålan

När jag var liten badade vi oftast från klipporna i Tylösand, och inte på stränderna, men då och då gick vi till den strand som heter ”Tjuvahålan”. Den här familjevänliga stranden har en lång brygga och ligger relativt nära den stora stranden i Tylösand.

Klippor i Tylösand
Peter och mamma på klipporna – mellan Svärjarehålan och Tjuvahålan
Tjuvahålan
Tjuvahålan, sedd på lite avstånd

Stora stranden

Den strand som de flesta förknippar med Tylösand är förmodligen den strand som vi kallar ”Stora stranden”, men som verkar heta ”Tylösand strand” om man googlar. Denna stranden har alldeles nyligen, tillsammans med Böda strand, utsetts till Sveriges bästa strand.

Vi kan hålla med om att stranden är lång, att omgivningarna är fina, att det finns bra livräddning och att det finns utmärkta möjligheter för den som vill ha After Beach och fest. Tyvärr rör sig den fina sanden uppåt, vilket gör att sanden på stranden blir tunn, medan den istället flyger uppåt och lägger sig över promenadvägarna bakom stranden.

Man skulle behöva lägga ner mycket energi på att planera hur man kan binda sanden på de stora dynerna (genom staket för att förhindra tramp och plantering av växter till exempel), men än så länge finns det bara små staket som hindrar sanden från att översvämma promenadvägarna.

Livräddarna i Tylösand
Livräddartornet och en av livräddarnas bilar
Stränder i Tylösand
Försiktiga (men otillräckliga!) försök att hejda sandflykten

Rhododendronparken

Det här inlägget ska ju handla om stränder i Tylösand, men jag måste ju också nämna Rhododendronparken! När jag var liten var den betydligt mer vildvuxen än idag, men även om själva parken är mer ansad så är Rhododendronbuskarna om möjligt ännu mer imponerande. Buskarna planterades 1933 och har nått imponerande storlekar. Vi var tyvärr här när de blommat över, men föreställ dig när dessa ”buskar” prunkar i intensivt lila!

Rhododendronparken i Tylsöand
Jag står framför de enorma rhododendronbuskarna i Tylösand
Rhododdendronparken Työsand
”Arbetsläger” låter tufft … kanske skulle det ha hetat sommarjobb idag?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev