Vi är hemma i Sverige igen, men nu måste vi berätta om osten och maträtten raclette i Schweiz! Innan vi reste till Schweiz hade jag en ganska vag bild av raclette. Jag visste att det handlade om smält ost och någon slags tillbehör, men man kan väl inte bara äta ost till middag? Eller kan man … ? Nu har vi ätit raclette två gånger – en gång på det traditionella sättet och en gång med ett raclettejärn vi bordet. Nu vet vi lite mer vad det hela handlar om.
Innehållsförteckning
Raclette i Schweiz på traditionellt vis
Första gången vi provade raclette var på restaurang Le Carnotzet de L’Aigle på hotell Nendaz 4 Vallées i Nendaz. Här görs racletten på det traditionella sättet. Det innebär att kocken använder en stor racletteost, som värms upp lite i taget, så att han kan skrapa av en bit på en tallrik.
När vi blev serverade måste vi erkänna att det kändes lite konstigt. En assiett med ost … var det allt liksom? Osten serverades tillsammans med små fina potatisar, inlagda gurkor och syltlökar. Osten smakade riktigt gott och kombinationen av smaker var också utmärkt. Ändå satt vi kvar med den där känslan … ost till middag liksom?
Många (inte bara schweizare) älskar raclette och om man har en förkärlek för smält ost är detta förstås himmelriket. Vi var lite mer svårflörtade, men vi gav inte upp. Dagen efter blev det raclette igen!
Raclette med raclettejärn på bordet
Många vill äta raclette hemma och då är det inte speciellt smidigt att hantera en hel (enorm) racletteost och den utrustning som krävs. Istället har man uppfunnit små smidiga raclettejärn, som man ställer mitt på bordet. Osten serveras i tjocka skivor och varje person har en egen ”spatel” som man skickar in i raclettejärnet tills osten smält.
Vi serverades raclette på det här sättet på restaurang Ferdinand på hotellet Cervo i Zermatt. Här fick vi förutom potatis, inlagd gurka och syltlök även kallskuret kött, valnötter och aprikosmarmelad som tillbehör. Vi måste säga att det är väldigt trevligt att äta på det här sättet. Men helt sålda är vi ändå inte. För vår smak var det helt enkelt lite för mycket … ost. Om du besöker Schweiz rekommenderar vi ändå att prova. Oavsett om det blir en favorit eller inte så är det en upplevelse!
Annan mat i Schweiz då …?
Man kan förstås äta annat än raclette i Schweiz. Bland annat är landet också känt för ostfondue. Om det inte varit för att vi ätit ost till middag två dagar i rad hade vi gärna provat. Nu väljer vi att vänta tills nästa gång vi besöker Schweiz!
Maten i övrigt då? Vi har varit i området Valais i södra Schweiz, och där har vi fått rejäl mat, såsom kött, potatis, rösti och pasta. Allting har smakat bra, men det är bara någon enstaka restaurang som överraskat. Vi återkommer om det! Så länge kan vi berätta om tre saker som vi ätit ovanligt mycket av under dessa dagar (bortsett från ost!): 1) sallad med vinägrett före maten, 2) kallskuret kött av bra kvalitet och 3) aprikoser tillagade på alla tänkbara sätt.
Och vin …?
Schweiz är inte speciellt känt som vinland, vilket kanske beror på att exporten är väldigt liten (vilket i sin tur beror på höga produktionskostnader och priser samt på att schweizarna glatt konsumerar sitt eget vin).
Valais, där vi var, är faktiskt landets viktigaste vinkanton och vi provade en hel del lokalt vin. Vi fick till och med chansen till en liten vinprovning på Verre d’Ici i Nendaz. Vad vi tyckte? Flera viner som inte var dumma alls!
Har du också varit i Schweiz och vad är dina erfarenheter av maten? Har du provat raclette och vad tycker du? Missa förresten inte att kolla in Peters film från Nendaz i Schweiz!
Video om raclette i Schweiz
Fakta om Schweiz – 30 saker du (kanske) inte visste
Fakta om Schweiz och 30 saker du (kanske) inte visste om landet. I Schweiz kan du…
Hängflygning i Interlaken i Schweiz
I samarbete med Switzerland Tourism Nu har vi fått chansen att testa hängflygning i Interlaken i…
Resa med husbil i Schweiz – Grand Tour of Switzerland
Hur är det att resa med husbil i Schweiz egentligen? Under sommarens husbilsresa i Europa spenderade…
Gruyère i Schweiz – choklad och schweizisk ost
I samarbete med Switzerland Tourism Gruyère i Schweiz är ett mecka för ostälskare. Vi rullade med…
Vinregionen Lavaux i Schweiz – och ett besök på Chaplin’s World
I samarbete med Switzerland Tourism Vinregionen Lavaux i Schweiz är upptagen på UNESCO:s världsarvslista, på grund…
12 naturupplevelser i Schweiz – från lugn till äventyr
Här kommer tips om 12 naturupplevelser i Schweiz. Detta lilla alpland bjuder på fantastisk natur i…
Att göra i Schweiz – 25 sevärdheter och upplevelser
Vad kan man se och göra i Schweiz? Detta vackra land bjuder på allt från dramatiska…
Luzern i Schweiz – tåg till toppen av berget Pilatus
I samarbete med Switzerland Tourism Nu har vi besökt Luzern i Schweiz, och detta är en…
Rhenfallet i Schweiz – och en resa längs Grand Tour
I samarbete med Switzerland Tourism Nu har vi besökt Rhenfallet i Schweiz, eller Rheinfall, som det…
Schweiziska alper – och tillverkning av racletteost
Idag kan vi berätta om makalösa vyer och tillverkning av racletteost. Vi befinner oss just nu…
Sommar i Zermatt, Schweiz – 8 saker att göra
Sommar i Zermatt! När man kommer till Zermatt i Schweiz gör man det alltid med tåg….
Hur dyrt är det i Schweiz egentligen?
Hur dyrt är det i Schweiz egentligen? Att Schweiz är ett dyrt land får man ofta…
Genève i Schweiz – City of Peace and Freedom
I samarbete med Switzerland Tourism Nu har vi hunnit se Genève i Schweiz, staden som kan…
Verbier i Schweiz – 12 saker att se och göra i Verbier
Verbier… De schweiziska alperna är något alldeles speciellt, och det går inte sätta fingret på varför….
Schweizisk choklad – familjebageri i Zermatt
När man är i Schweiz vill man förstås inte missa att äta schweizisk choklad! Igår besökte…
Med tåg genom Schweiz
Idag får du följa med på en resa med tåg genom Schweiz. Måndag morgon startade resan…
Appenzell i Schweiz – delikatesser och direktdemokrati
I samarbete med Switzerland Tourism Appenzell i Schweiz är egentligen inte mycket mer än en by…
Bern i Schweiz – 7 saker att se och göra
I samarbete med Switzerland Tourism Trodde du att Schweiz huvudstad heter Zürich? Eller kanske Genève? I så…
På mountainbike i Zermatt i Schweiz
Mountainbike i Zermatt i Schweiz! Vi överdriver inte när vi säger att detta är en av…
Denna resa var en pressresa. Texterna, bilderna och åsikterna är som vanligt våra egna.
Matts Torebring säger:
Vi har en racklettgrill som vi ställer på bordet. På den finns åtta järn, för att smälta ost, samtidigt som man grillar (steker) köttet. Det är minst sagt jättegott,
13 augusti 2017 — 6:59
Helena säger:
Åh, så ni brukar äta kött till också!? Då blir det ju lite annorlunda. Men säkert gott 🙂 I Schweiz serverades inget kött, utan osten var ”huvudrätten”.
13 augusti 2017 — 7:57
s p i n d e l t j e j e n säger:
Mums vad gott!! 😀 Hur länge är ni ute nu? 😀
13 augusti 2017 — 7:33
Helena säger:
Vi har precis kommit hem från Schweiz, men vi har inte hunnit skriva om allt ännu, så det kommer ytterligare några inlägg.
13 augusti 2017 — 7:58
Steve säger:
Jag tycker om ost. Men smält ost, nej tack!
Jag tänker aldrig på Schweiz som ett matland som jag gör med t ex Frankrike och Italien.
13 augusti 2017 — 8:21
Helena säger:
Schweiz är väl inte lika känt matland som Frankrike och Italien, men alla länder har ju sina specialiteter förstås.
13 augusti 2017 — 10:12
Lisa i byn säger:
Vi äter raclette här hemma en gång i bland. Jag hade två st, men så köpte jag den tredje så gav jag tjejerna varsin.
Då vi äter raclette så för steker jag kyckling och fläsk-kött i små strimlor, så har vi ananaskross, hacka rödlök, champinjoner, koncentrerad apelsinjuice, vitlöks cream frache, riven ost, jordnötter.
Så mycket med ost som Schweizarna har, har inte vi, för när vi lagt på det vi vill ha så lägger vi på lite riven ost. Vi äter ris till raclette.
Det var ganska länge sedan som vi åt raclette, men vad sugen jag blev nu. Det får bli till helgen!
Ha´t gott// Lisa
13 augusti 2017 — 9:26
Helena säger:
Oj, vilket spännande recept! Det du beskriver är ju väldigt långt från den schweiziska maträtten raclette, men det hindrar ju inte att det kan vara gott! 🙂 Önskar en god helgmiddag! 🙂
13 augusti 2017 — 10:14
Monet säger:
Jag har skrivit om raclette förut tror jag. Här i Frankrike har man ett stort värmejärn mitt på bordet och potatisarna hålls varma uppepå. Var och en värmer en bit ost i egen spatel undertill. Här serveras flera olika sorters kallskuret och korvar, inklusive salami till plus cornichons och oliver. Det finns särskilda färdiga racletteförpackningar i butikerna med ostskivor – och det är viktigt att det är just racletteost – och olika sorters kallskuret. Man häller inte på den mängd som ni fick, lite av den smälta osten på potatisarna bara. Hittar man inte raclette-ost i Sverige är Svarta Sara och den Gamle Ole närmast i smak. Lisas recept låter jättegott men har ju mycket lite med ursprunglig raclette att göra. Trevligt är det med plockmat runt bordet i alláfall. Jöttefin film Peter!
13 augusti 2017 — 9:45
Helena säger:
Intressant att höra om den franska versionen av raclette! Det låter som att det är relativt likt, men att det samtidigt finns skillnader. Jag tror nog att jag skulle gilla det mer, med lite mer kallskuret och en lite mindre mängd av osten (även om den är god). Roligt att du gillade filmen!
13 augusti 2017 — 10:16
Johanna i Skåne säger:
Vi fick ett raclettejärn i bröllopspresent och återupptäckte det för något år sedan. Yngste sonen äter gärna smält ost och trodde att han kunde äta massor, men efter några rejäla smälta skivor med potatis, syltlök och cornichoner tar det liksom tvärstopp. Gott men väldigt mäktigt.
13 augusti 2017 — 9:59
Helena säger:
Jag känner igen det där att det tar tvärstopp 😉 Ost är ju gott, men det är svårt att äta hur mycket som helst … 😉
13 augusti 2017 — 10:17
Solan säger:
Senast vi var i ostlandet (Basel) år jag en rätt medioker risotto för fyndpriset €40…hrmmph! Helg, allt var stängt utom en av stadens konsthallar med restaurang. Gav inte mersmak om man säger så…
13 augusti 2017 — 10:04
Helena säger:
Det låter som en trist (och dyr!) upplevelse. Många pratar ju om hur dyrt det är i Schweiz så jag har försökt kolla upp och skriva upp priser på lite olika saker. Det blir nog ett inlägg om det snart,
13 augusti 2017 — 10:18
Husbilen Helge säger:
Även Camenbertmef hjortronsylt är inte så dumt det heller!
13 augusti 2017 — 10:43
Helena säger:
Kan bara hålla med 😉
13 augusti 2017 — 11:36
Kors och Tvärs säger:
Vi äter ofta raclette och häller osten över kokt delikatesspotatis Till det blir det gärna strimlad lövbiff, syltlök och gurka förstås samt grönsaker efter tillgång (squash, paprika etc) Vi fuskar också och tar gärna billigare gouda-ost som fungerar lika bra. Lite mera smak i och man kan lägga i lite roquefortost. Mums ?
13 augusti 2017 — 11:17
Helena säger:
Låter gott med lite strimlad lövbiff och ytterligare några grönsaker. Jag tror att jag skulle gilla det på det sättet också! Intressant med roquefortost 😉
13 augusti 2017 — 11:37
Hasse säger:
Vi har haft ett raclettejärn hemma i många år, t o m slitit ut något. Vi köper raclette ost och gör tärningar. Ställer i små skålar på bordet och dessutom lite annat gott varierat som vi hittar på. Därefter gör var och en sitt egen lila järn och ställer in i grillen, blir en lång och trevlig middag av det och ingen kan klaga på för mycket eller litet av något 😉 och till det ett gott rödtjut så klart. Ha de!
13 augusti 2017 — 11:19
Helena säger:
Det är så kul att läsa hur alla lagar sin raclette, det verkar finnas lika många sätt som det finns raclettejärn 😉 I alla fall verkar det som att vi i Sverige är lite kreativa 😉
13 augusti 2017 — 11:38
Emma, Sol som sol? säger:
Jag älskar ost men har aldrig ätit raclette, nyfiken så klart. Men jag misstänker att det blir en väldigt ”fet smak” så som smält ost tenderar att upplevas. Tror inte min mage skulle klara av en middag bestående endast av ost. Hade nog också blandat upp det med en massa annat småplock.
Jag har bara åkt igenom Schweiz, vi stannade till i Genève men det var nog allt. Vackert är det i alla fall.
13 augusti 2017 — 11:40
Helena säger:
Jag såg oxå till att blanda upp min ost med rejält med tillbehör, klarar inte heller av att bara äta ost … 😉 Och vackert är det definitivt!
13 augusti 2017 — 20:26
Milana Chigridow säger:
Så bra skrivet! Jag blev också lika paff när raclette visade sig inte vara just något mer än ost haha!
13 augusti 2017 — 11:50
Helena säger:
Haha, ja, jag hade liksom väntar mig mer tillbehör och mindre ost 😉 Men kul hade vi i alla fall! 🙂
13 augusti 2017 — 20:27
Webbtanten säger:
Ost är gott i alla former, men har inte smakat raclette än.
13 augusti 2017 — 12:00
Helena säger:
Prova gärna om du får tillfälle! 🙂
13 augusti 2017 — 20:27
Ruth i Virginia säger:
Pratade mat med en ”houseguest” häromdagen, och vi båda sa,
att det som skulle vara svårast at vara utan i en diet är OST, men
det där med smält ost på potatis verkar lite för tungt
Har aldrig hört talas om raclette tills nu.
Fondue, å andra sidan, var mycket populärt på 70-80 talet.
Firade julafton tillsammans med en familj i ca 10 år – alltid fondue;
hela huset luktade het olja, men gött va dä och kul att koka vad
man ville med olika såser till.
Har varit en jättetrevlig resa, i synnerhet vyerna – gillade också
cykelturen. 🙂
13 augusti 2017 — 12:12
Helena säger:
Vi tänker nog som du här. Älskar ost, men här blev det nästan lite för mycket av det goda 😉 Sån fondue som du beskriver har vi också provat. Gott och trevligt! I Schweiz tror jag att fondue istället är släkt ost, som man doppar bröd i. Men sån fondue har vi alltså inte provat … än 😉
13 augusti 2017 — 20:30
Ruth i Virginia säger:
Du har rätt; orginell fundue är smält ost smaksatt med kirsch, som man doppar bröd i, men ordet används här för att koka kött, fisk, räkor osv. i het olja i ”fondue pots”. Finns också chokladfondue för jordgubbar bl.a.
13 augusti 2017 — 22:23
Helena säger:
Ja samma här! Den sortens fondue har varit ganska populär i Sverige också i perioder.
16 augusti 2017 — 5:45
åsa i åsele säger:
Jag/vi har faktiskt ett raclettejärn 🙂 dock har vi aldrig använt det 😉
det är väl som med fonduegrytan 😉 tog ett par år innan vi prövade det första gången 😀
Smältost är ju inte riktigt gott… jag tror ju på nån sorts ”plockmat a’la tacos” 😉 tycker Lisa i byn & Kors och Tvärs verkar köra lite den stilen 🙂
Jag har nog aldrig ens reflekterat över mat i Schweiz, eller jag har mest tänkt ost å röd vin 😀
13 augusti 2017 — 13:12
Helena säger:
Jag känner igen det där med att saker blir stående … Men nu kanske det är dags att plocka fram raclettejärnet!? 🙂 Blanda upp med lite tillbehör så blir det säkert toppen! 🙂
13 augusti 2017 — 20:32
BP säger:
Det inlägget var helt i min smak:-) Älskar raclette ost och har ätit den många gånger på traditionellt vis. Har faktist även låtit smälta osten i ugnen. Smakade lika gott men det stank i lägenheten flera dagar efteråt;-)
13 augusti 2017 — 15:47
Helena säger:
Haha, bra tips! Då ska jag kanske undvika att göra raclette i ugnen … 😉
13 augusti 2017 — 20:33
Johnny Friskilä säger:
Den erfarenhet jag minns bäst när det gäller schweizisk mat är resultatet: förstoppning.
Annars bjuder jag gärna på ostfondue en kväll här i Stockholm om ni vill prova det. Jag har gjort ostfondue många gånger hemma. 🙂
13 augusti 2017 — 16:03
Helena säger:
Det är inte h e l t snällt mot magen med sådär mycket ost, så jag kan förstå det resultatet … 😉 Vi ska ha lite detox från ost ett litet tag nu tror jag, haha … sedan vill vi gärna prova ostfondue! 🙂
13 augusti 2017 — 20:35
Ditte säger:
Raclette och ostfondue tycker jag om och det hör ju Schweiz till, men det får vara i liten skala, för det blir väl ”fett” och det mår jag inte bra av. Men för mig är detta mest vintermat i Schweiz och extra gott efter en heldag i skidbackarna. Men då gör en ju av med mycket kalorier också…Bäst tycker jag det är med ”lite” och med tillbehör spm kompenserar fettet i osten.
Kul för er att testa i alla fall.
13 augusti 2017 — 20:33
Helena säger:
Kan tänka mig att maträtten passar bättre på vintern (även om man ju kan sporta på sommaren oxå med vandring eller mountainbike).
16 augusti 2017 — 5:36
Ama de casa säger:
Åh! Jag älskar raclette! Vi fick ett raclettejärn i bröllopspresent och använde det flitigt i mååånga år. Det fick till och med följa med till Spanien (inte många köksprylar som fick den äran…)
Nu har det tyvärr gått i graven…
13 augusti 2017 — 20:48
Helena säger:
Allt har sin tid … eller så är det dags att köpa nytt!? 😉
16 augusti 2017 — 5:37
Kjell/Dessan säger:
Vi har också ett raclettejärn o äter det ibland bara. Blir lite för mycket ost enl mig, men en mysig rätt med vänner?
14 augusti 2017 — 7:01
Helena säger:
Håller med precis 🙂
16 augusti 2017 — 5:37
JoY säger:
Ni förstår säkert att vi också har och äter raclette, Schweizare utan raclettejärn går väl knappast ihop.
Jag förstår om ni tycker det blev mycket ost. Vi brukar ha olika grönsaker och smågurkor syltlök, oftast rökt skinka. Racletteost gärna smaksatt m grönpeppar/paprika eller vitlök. Tyvärr finns inte den smaksatta racletteosten här hemma, vi har i alla fall inte hittat den. Så den köper vi med oss hem.
In med osten i lilla pannan och när osten börjat smälta lägges en grönsak/skinka på och får smälta ihop. Potatisen står ovanpå järnet som Monet berättade om.
Tror att många äter denna rätt för fort. Fort fort och det blir en stor ostboll i magen. Vi sitter i flera flera timmar och äter detta. En sällskapsrätt Mätt blir man i alla fall.
Viktigt att ta den lille snapsen efteråt, matfördelaren. Annars Ajaj i magen?
Kram
14 augusti 2017 — 8:10
Helena säger:
Ja det är klart att ni äter raclette ibland! Bra med expertråd 🙂 Många tillbehör låter bra, och oxå att inte äta för fort!
16 augusti 2017 — 5:41
Elisabeth säger:
Min materfarenhet av Schweiz ligger bak i tiden, då var det inte bara raclette och ostfondue. Många orter har sin egen fondue och den innehåller ofta kött med olika tillbehör. Lamm och nötkött smakade riktigt gott i olika former.
14 augusti 2017 — 8:41
Helena säger:
Jag trodde att ostfondue var med bröd och inte kött? Men jag har inte så bra koll, för vi testade ju aldrig … Det får bli nästa gång, eller i Sverige! 😉
16 augusti 2017 — 5:43
Kattis säger:
Jag älskar ost i alla dess former men känner mig nog lika skeptisk som ni, ost till middag som huvudrätt….njae!:P Men ska definitivt testa när jag åker tillbaka till Schweiz någon gång!:)
14 augusti 2017 — 14:52
Helena säger:
Det är värt att testa! En rolig upplevelse om inte annat 🙂
16 augusti 2017 — 5:43
Steel city anna säger:
Ser supergott ut! Ost till middag låter som en bra ide 🙂
15 augusti 2017 — 15:06
Helena säger:
Skönt att du gillar idén haha 😉
16 augusti 2017 — 5:44