När man är i Schweiz vill man förstås inte missa att äta schweizisk choklad! Igår besökte vi ett litet familjebageri med chokladtillverkning här i Zermatt. Bageriet är mest känt för sina små ”Matterhorn” i choklad, och vi fick se hur tillverkningen går till. Samtidigt passade vi förstås på att kolla in och prova andra saker i det lilla bageriet …!
Schweizisk choklad hos Fuchs
Familjebageriet Fuchs har producerat sötsaker för invånare och turister i Zermatt sedan 1965, och är nu inne på sin andra generation. Vi fick träffa Philipp Fuchs som bland annat visade oss hur man tillverkar små ”Matterhorn” i choklad.
Tillverkning av ”Matterhorn”
Att köpa små ”Matterhorn” i choklad är mäkta populärt och varje gång det lilla familjebageriet ska producera nya gör de fler än tusen på en gång. Och detta gör de ofta flera gånger i veckan …
Tillverkningen börjar med att först vit och sedan vanlig choklad hälls ner i Matterhorn-formade formar och ställs in i frysen. Sedan är det dags för fyllningen, en nougatmassa, att röras ihop och spritsas ner i chokladbitarna. Slutligen får bitarna en botten av choklad och ställs in i frysen för att stelna.
Fåret Wolli och BERGFÜHRERBROT
När vi ändå var på plats i bageriet ville vi förstås kolla in vad som fanns mer! Vi hittade bland annat varm choklad, kakor formade som black nose-fåret Wolli, bergführerbrot (bergsguidesbröd) och korv med bröd på schweiziskt vis …
Om du undrar vad ett ”bergsguidesbröd” är så kan vi berätta att det är ett väldigt energi- och näringsrikt bröd med fikon och nötter, som kan vara bra när man ska utsätta sig för strapatser i bergen. Enligt Philipp: ”Like an energy bar, but it tastes good”. Vi provade en bit och håller med om att det var gott, men godast var ändå Matterhornen!
Verbier i Schweiz – 12 saker att se och göra i Verbier
Verbier… De schweiziska alperna är något alldeles speciellt, och det går inte sätta fingret på varför….
12 naturupplevelser i Schweiz – från lugn till äventyr
Här kommer tips om 12 naturupplevelser i Schweiz. Detta lilla alpland bjuder på fantastisk natur i…
Resa med husbil i Schweiz – Grand Tour of Switzerland
Hur är det att resa med husbil i Schweiz egentligen? Under sommarens husbilsresa i Europa spenderade…
Vinregionen Lavaux i Schweiz – och ett besök på Chaplin’s World
I samarbete med Switzerland Tourism Vinregionen Lavaux i Schweiz är upptagen på UNESCO:s världsarvslista, på grund…
Raclette i Schweiz – äta ost till middag?
Vi är hemma i Sverige igen, men nu måste vi berätta om osten och maträtten raclette…
Rhenfallet i Schweiz – och en resa längs Grand Tour
I samarbete med Switzerland Tourism Nu har vi besökt Rhenfallet i Schweiz, eller Rheinfall, som det…
Fakta om Schweiz – 30 saker du (kanske) inte visste
Fakta om Schweiz och 30 saker du (kanske) inte visste om landet. I Schweiz kan du…
Schweiziska alper – och tillverkning av racletteost
Idag kan vi berätta om makalösa vyer och tillverkning av racletteost. Vi befinner oss just nu…
Luzern i Schweiz – tåg till toppen av berget Pilatus
I samarbete med Switzerland Tourism Nu har vi besökt Luzern i Schweiz, och detta är en…
Hur dyrt är det i Schweiz egentligen?
Hur dyrt är det i Schweiz egentligen? Att Schweiz är ett dyrt land får man ofta…
Med tåg genom Schweiz
Idag får du följa med på en resa med tåg genom Schweiz. Måndag morgon startade resan…
Att göra i Schweiz – 25 sevärdheter och upplevelser
Vad kan man se och göra i Schweiz? Detta vackra land bjuder på allt från dramatiska…
Appenzell i Schweiz – delikatesser och direktdemokrati
I samarbete med Switzerland Tourism Appenzell i Schweiz är egentligen inte mycket mer än en by…
Genève i Schweiz – City of Peace and Freedom
I samarbete med Switzerland Tourism Nu har vi hunnit se Genève i Schweiz, staden som kan…
På mountainbike i Zermatt i Schweiz
Mountainbike i Zermatt i Schweiz! Vi överdriver inte när vi säger att detta är en av…
Sommar i Zermatt, Schweiz – 8 saker att göra
Sommar i Zermatt! När man kommer till Zermatt i Schweiz gör man det alltid med tåg….
Bern i Schweiz – 7 saker att se och göra
I samarbete med Switzerland Tourism Trodde du att Schweiz huvudstad heter Zürich? Eller kanske Genève? I så…
Hängflygning i Interlaken i Schweiz
I samarbete med Switzerland Tourism Nu har vi fått chansen att testa hängflygning i Interlaken i…
Gruyère i Schweiz – choklad och schweizisk ost
I samarbete med Switzerland Tourism Gruyère i Schweiz är ett mecka för ostälskare. Vi rullade med…
Denna resa var en pressresa. Texterna, bilderna och åsikterna är som vanligt våra egna.
Steve säger:
Det är nåt visst med er blogg. Igår gjorde den mig sugen på mountainbike och idag på Matterhorn och Bergführerbrot.
Den där gamla chokladmaskinen ser pålitlig ut.
11 augusti 2017 — 6:32
Helena säger:
Dina kommentarer gör en ju alltid glad, Steve 🙂 Och visst är det fantastiskt med en del äldre maskiner och liknande som bara håller och håller. De har inte byggts för att bytas ut … 😉
11 augusti 2017 — 9:36
Webbtanten säger:
Åh jag testar alltid lokal choklad och glass när vi reser 🙂 idag hämtar vi en hyreshusbil för att testa i två veckor. När vänder ni tillbaka till Sverige?
11 augusti 2017 — 8:39
Helena säger:
Alltid kul att testa lokala specialiteter! Och vad kul att ni ska ut med hyreshusbil! 🙂 Vart bär det av? Vi flyger hem från Schweiz senare idag, men vi har en hel del kvar att berätta om, så det blir fler inlägg om Schweiz.
11 augusti 2017 — 9:38
Imelda säger:
Gott med choklad men gårdagens tur blev jag ännu mer sugen på! WOW säger jag bara… Njut!
11 augusti 2017 — 11:37
Helena säger:
Gårdagens tur var en absolut toppnotering här i Schweiz, så jag förstår dig!
11 augusti 2017 — 15:00
Daniela / Discovering The Planet säger:
Åh vad trevligt. Varm choklad är ju aldrig fel :). Kram på er
11 augusti 2017 — 13:35
Helena säger:
Chokladen var god, både den varma och kalla 😉 Hälsar tillbaka från alla!
11 augusti 2017 — 15:01
Lena & Jan säger:
Ser läckert ut! Choklad är gott och kan smaka oerhört olika, engagerade mig en tid i ChokladAkademien, mycket lärorik tid, man blir kräsen på choklad kan jag säga ? toppklass ska det vara. Ett annat ?? märke börjar på Li… finns en bismak i den ? Tack för fartfyllt ?? repotage!
11 augusti 2017 — 13:56
Helena säger:
Ja, jag minns ju att du var med i chokladakademin. Spännande! Håller med om att det finns en liten bismak i den chokladen du pratar om. Roligt att du gillar vårt reportage 🙂
11 augusti 2017 — 15:28
Matts Torebring säger:
Men vad gott. Där hade jag passat in som handen i handsken. Matterhorn var bara ett klädmärke för mig tidigare. Nu vet jag bättre. Njut och ha det ”gott”.
11 augusti 2017 — 15:03
Helena säger:
Åh, och jag som inte visste att det fanns ett klädmärke som heter Matterhorn … 😉
11 augusti 2017 — 15:30
BP säger:
Ett alldeles för sött inlägg för min del, men den där gamla trotjänaren gillar jag. Å schweizare är ju ganska ”traditionella” om man säger så;-)
11 augusti 2017 — 17:46
Helena säger:
Vi är inte heller så mycket för sötsaker egentligen, men en god chokladbit går ner ibland 🙂
13 augusti 2017 — 10:34
Kors och Tvärs säger:
Så mycket gott du frestar med!
12 augusti 2017 — 16:19
Helena säger:
Det blir lite så när man är på besök i ost- och chokladlandet 🙂
13 augusti 2017 — 10:34
Milana Chigridow säger:
Äntligen fick vi se toppen på Matterhorn! 😉
13 augusti 2017 — 11:51
Elisabeth säger:
Mycket godsaker!
14 augusti 2017 — 8:45
Ann-Louise säger:
Det där såg ju verkligen gott ut! 🙂
14 augusti 2017 — 22:21