Idag kan vi berätta om makalösa vyer och tillverkning av racletteost. Vi befinner oss just nu i de schweiziska alperna, närmare bestämt i Nendaz i Valais. Igår åkte vi på en tur ännu högre upp bland alperna. Trots dåligt väder fick vi uppleva helt sanslöa vyer. Dessutom fick vi se hur det går till när man gör den berömda racletteosten och ett antal andra schweiziska ostar.
Innehållsförteckning
Makalösa vyer
Den första dagen i Schweiz hade vi riktigt tur med vädret, men det hade vi inte igår. Vädret visade sig från sin absolut sämsta sida, med regn, fuktig kyla och åska. Men vyerna från Balavaux i Nendaz var inte mindre dramatiska för det. Kanske tvärtom!
Uråldriga träd
Landskapet är fyllt av barrträd och här finns bland annat tallar som får vackra färger om höstarna och fäller sina barr om vintern. Här finns också helt galet gamla träd. Enligt våra guider är de äldsta tallarna här mellan 800 och 900 år gamla …!
Tillverkning av racletteost
Raclette är en traditionell schweizisk ost som används till maträtten raclette, det vill säga när man äter smält ost med olika tillbehör. Vi fick åka till en gård där man tillverkar raclette, och även ostarna ”serac” och ”tomme”.
Korna hade mjölkats innan vi kom och i den stora tunnan fanns 680 liter mjölk. Osten hettas sedan upp till olika temperaturer beroende på vilken ost som ska tillverkas, allt medan osttillverkaren ”rör om i grytan”. Slutligen fångar han upp ostmassan och låter den rinna av.
Tre olika ostar
När de stora racletteostarna har formats ska de ligga 24 timmar i saltbad. Därefter lagras de i 2,5 månad, under tiden som de varje dag penslas med salt. De lite mindre ostarna som kallas ”tomme” lagras bara i 20 dagar och osten ”serac” är en färskost som ska ätas direkt. Den här smakade vi på plats och den var riktigt god. Nu återstår det bara att se hur raclette smakar!
Tillbaka med linbana
Efter vårt lilla äventyr högt uppe i alperna åkte vi ner till byn Nendaz med linbana. Här blev det sedan lunch, vinprovning och SPA, men det får jag nog berätta om någon annan dag …
Verbier i Schweiz – 12 saker att se och göra i Verbier
Verbier… De schweiziska alperna är något alldeles speciellt, och det går inte sätta fingret på varför….
Genève i Schweiz – City of Peace and Freedom
I samarbete med Switzerland Tourism Nu har vi hunnit se Genève i Schweiz, staden som kan…
Rhenfallet i Schweiz – och en resa längs Grand Tour
I samarbete med Switzerland Tourism Nu har vi besökt Rhenfallet i Schweiz, eller Rheinfall, som det…
Resa med husbil i Schweiz – Grand Tour of Switzerland
Hur är det att resa med husbil i Schweiz egentligen? Under sommarens husbilsresa i Europa spenderade…
Bern i Schweiz – 7 saker att se och göra
I samarbete med Switzerland Tourism Trodde du att Schweiz huvudstad heter Zürich? Eller kanske Genève? I så…
Sommar i Zermatt, Schweiz – 8 saker att göra
Sommar i Zermatt! När man kommer till Zermatt i Schweiz gör man det alltid med tåg….
Att göra i Schweiz – 25 sevärdheter och upplevelser
Vad kan man se och göra i Schweiz? Detta vackra land bjuder på allt från dramatiska…
Luzern i Schweiz – tåg till toppen av berget Pilatus
I samarbete med Switzerland Tourism Nu har vi besökt Luzern i Schweiz, och detta är en…
Raclette i Schweiz – äta ost till middag?
Vi är hemma i Sverige igen, men nu måste vi berätta om osten och maträtten raclette…
Med tåg genom Schweiz
Idag får du följa med på en resa med tåg genom Schweiz. Måndag morgon startade resan…
Appenzell i Schweiz – delikatesser och direktdemokrati
I samarbete med Switzerland Tourism Appenzell i Schweiz är egentligen inte mycket mer än en by…
Fakta om Schweiz – 30 saker du (kanske) inte visste
Fakta om Schweiz och 30 saker du (kanske) inte visste om landet. I Schweiz kan du…
Hängflygning i Interlaken i Schweiz
I samarbete med Switzerland Tourism Nu har vi fått chansen att testa hängflygning i Interlaken i…
Gruyère i Schweiz – choklad och schweizisk ost
I samarbete med Switzerland Tourism Gruyère i Schweiz är ett mecka för ostälskare. Vi rullade med…
Vinregionen Lavaux i Schweiz – och ett besök på Chaplin’s World
I samarbete med Switzerland Tourism Vinregionen Lavaux i Schweiz är upptagen på UNESCO:s världsarvslista, på grund…
Hur dyrt är det i Schweiz egentligen?
Hur dyrt är det i Schweiz egentligen? Att Schweiz är ett dyrt land får man ofta…
På mountainbike i Zermatt i Schweiz
Mountainbike i Zermatt i Schweiz! Vi överdriver inte när vi säger att detta är en av…
12 naturupplevelser i Schweiz – från lugn till äventyr
Här kommer tips om 12 naturupplevelser i Schweiz. Detta lilla alpland bjuder på fantastisk natur i…
Schweizisk choklad – familjebageri i Zermatt
När man är i Schweiz vill man förstås inte missa att äta schweizisk choklad! Igår besökte…
Denna resa var en pressresa. Texterna, bilderna och åsikterna är som vanligt våra egna.
LinizTravel säger:
Vi hade oxå regn i Antwerpen hela dagen så trist! Men var på
Museum! Ni ser ut att ha det toppen ändå! Fortsatt trewclig resa! Kram
09 augusti 2017 — 8:33
Helena säger:
Bra att hitta på inomhussaker när det regnar! Ha det fortsatt fint! Kram
09 augusti 2017 — 8:51
Matts Torebring säger:
Första bilden med Pelargonerna och vyn över alperna, skulle kunna vara omslaget för alla turistbroschyrer om Schweiz. Vilken upplevelse! Att dessutom ha en guide som visar runt, blir nästan för bra. Ha det gott!
09 augusti 2017 — 8:34
Helena säger:
Tack! Åh det var fint beröm om bilden!!! 🙂 De schweiziska alperna är en upplevelse och visst är det bra med guide ibland!
09 augusti 2017 — 8:52
Veiken säger:
Underbara Schweiz, Där har jag bott! Ja i Lausanne då. Det landet finns alltid i mitt hjärta, även om det var länge sedan nu!
09 augusti 2017 — 9:20
Helena säger:
Åh har du bott här!? Vad kul! Förstår att du har en speciell känsla för landet då! 🙂
09 augusti 2017 — 10:26
Elisabeth säger:
Vilken trevlig tur!! Ska vara bymejerier för att få vara med. Det har hälsomyndigheterna satt stopp för i Sverige.
09 augusti 2017 — 10:22
Helena säger:
Småskalig produktion är ju lite knepig i Sverige. Jag har inte koll på allting runtom, men det känns ju lite synd.
09 augusti 2017 — 10:27
Steve säger:
Det är ett härligt alpäventyr ni är ute på.
Gamla träd är fascinerande. Tänk så mycket dom har att berätta.
09 augusti 2017 — 10:27
Helena säger:
Det är lite svindlande att tänka på vad de träden ”varit med om”!
09 augusti 2017 — 10:29
Ditte säger:
Jätteroligt att komma tillbaka till Schweiz! Många minnen kommer tillbaka. Detta är verkligen ett land i mitt hjärta, men numer väl dyrt att semestra i för min del. Här finns ju allt och det bästa av det mesta. Jättefina bilder från er tripp. Och racclette är så gott men väl mäktigt i stora mängder. Önskar er fortsatt fina dagar.
09 augusti 2017 — 10:51
Helena säger:
Roligt att du gillar våra bilder! Schweiz är ju inte känt för att vara billigt, men vi tycker inte att det varit riktigt så dyrt som vi trodde det skulle vara. Vi skriver upp priser och återkommer med ett inlägg om det!
09 augusti 2017 — 13:29
Lennart säger:
Fina bilder!
09 augusti 2017 — 13:30
Lena - gott för själen säger:
Men jisses vilka vackra och dramatiska bilder ni fick till trots lite ”sämre” väder. Så vackert! Och vad kul att få vara med på osttillverkningen!
Kram Lena
09 augusti 2017 — 13:43
Helena säger:
Roligt att du gillade bilderna! Det lite sämre vädret gjorde nog att himlen blev lite dramatisk 🙂
09 augusti 2017 — 14:08
Emma, Sol som sol? säger:
Träden är verkligen magnifika!
Tänk vad ni får vara med om, att se hur ost görs. Fast att dricka den …? Låter lite kväljigt.
09 augusti 2017 — 13:53
Helena säger:
Jag var inte så sugen på att dricka osten faktiskt … Men den färska osten var riktigt god att äta! 🙂
09 augusti 2017 — 14:09
Lena & Jan säger:
Wow vilken sommarbild med pelargonerna, ja vilka vuer man bjuds på där, tur ändå att det inte var mer moln än så!
Mums med racletter, hade en granne på La Fuente, Sp. campingen som bjöd på det, suveränt gott!
Forts svindlande upplevelser ???
09 augusti 2017 — 13:56
Helena säger:
Vilken tur att bli bjuden på raclette hos en campinggranne! Och verkligen, vyerna här i Schweiz är helt fantastiska!
09 augusti 2017 — 14:11
BP säger:
Bilden med regnbågen är enastående! Hoppas ni fick äta racletteosten också. Den är ju såååååå god!
09 augusti 2017 — 16:43
Helena säger:
Roligt att du gillar bilden! Vi har provat raclette nu. Osten är supergod, men jag tycker personligen att det blir för mycket ost på en måltid. Fast ett trevligt sätt att äta!
09 augusti 2017 — 21:36
Monet säger:
Skrev kommentar i förra inlägget, hoppas du såg det. Hoppas ni gillar racletteosten, den är urgod. Tomme säljs mycket här i Frankrike där man inte har så mycket egna hårdostar. Också mycket god!
09 augusti 2017 — 16:53
Helena säger:
Jag såg din kommentar, men har inte haft tid att svara, men nu har jag svarat! Och tack för att du påminde. Jag missar oftast inte, men det kan hända. Vi har provat raclette nu, två kvällar. Osten är supergod! Däremot gillar jag inte riktigt att äta det som middag, lite för mycket ost för min smak 😉 Men kul och intressant att prova!
09 augusti 2017 — 21:38
Nils-Åke Hansson säger:
Har ingen erfarenhet av den osten. Men fina bilder
09 augusti 2017 — 17:23
Helena säger:
Roligt att du gillar bilderna! 🙂
09 augusti 2017 — 21:39
JoY säger:
Nu längtar Jakob ”hem” ännu mer hihihi Visst är det trist när molnen klamrar sig fast på bergen, ni fick se en vacker regnbågen, det är inte alla som får.
Lärkträd som dom heter, är verkligen gigantiska.
Raclette med alla goda tillbehör, gillar vi och äter lite då och då.
Kram
09 augusti 2017 — 22:07
Helena säger:
Åh, är det lärkträd de heter, det visste jag inte! Så himla bra med läsare som fyller i luckorna! 🙂 Vi hade ju visserligen guide, men när guidningen är på engelska missar man sånt här … Fantastiskt fint land Jacob kommer från! Kram
10 augusti 2017 — 0:33
Kors och Tvärs säger:
Raclettgrill på bordet, så är ett trevligt sätt att äta middag på .
12 augusti 2017 — 16:14
Marias Memoarer säger:
så magiskt med regnbågen alltså! Och intressant med osttillverkningen
17 augusti 2017 — 18:40