Hur äter man krabba egentligen? Nu är det verkligen skaldjurssäsong och vi äter skaldjur så fort vi får chansen. Du som följt vår blogg ett tag vet att krabba är lite extra favorit för oss. Vi har faktiskt skrivit om hur man äter krabba en gång förut, men nu har Peter också spelat in en film. Det är inte en underhållningsfilm för en regnig kväll, utan helt enkelt en instruktionsfilm för dig som vill veta hur man bär sig åt när man äter krabba.
Instruktionsfilm: Hur äter man krabba?
Jag (Helena) hade aldrig ätit hel krabba innan jag träffade Peter, och om han inte hade visat hur man gör hade jag inte haft en aning. Nu är det en av mina absoluta favoriter! Vi köper gärna varsin krabba (eller en att dela på om de är stora) och äter som middag tillsammans med hovmästarsås, kex eller bröd och ost och eventuell lite andra skaldjur. Mums!
Bäst på hösten – hemma eller i husbilen
Hösten är säsong för krabba, och ibland säger man att alla månader som slutar på bokstaden R är bra månader för krabba och andra skaldjur. Vi tar chansen så fort det passar och har självklart dubbel uppsättning av krabbestick – både hemma och i husbilen.
Gillar du krabba, och hur brukar du äta den i så fall? Vad brukar det bli för tillbehör? Vi spelade in den här filmen förra helgen, och den här helgen blir det nog inte krabba faktiskt. Igår kväll var vi hembjudna till en husbåtsgranne på middag och ikväll är vi bjudna på kräftskiva tillsammans med nya zeeländare på besök i Sverige. Ska bli väldigt trevligt!
Lena - gott för själen säger:
Gött! Har nog faktiskt bara ätit krabba nån gång.
Ha en härlig lördag!
Kram Lena
30 september 2017 — 7:50
Helena säger:
Tack detsamma! Önskar en fin helg!!!
30 september 2017 — 22:42
Kenneth Risberg säger:
Brukar mest äta hummer och kräftor men har även smakat på krabba några gånger.
Slutade äta skaldjur när jag började med dykning av en spec. orsak. Men nu är dykningen avslutad så då har jag börjat äta skaldjur igen.
Tack för den instruktiva filmen hur man äter krabba, får nog prova på nu.
30 september 2017 — 8:18
Helena säger:
Inte helt säker på om jag förstår hur skaldjuren och dykningen hör ihop … Men varför inte prova krabba nu när du äter skaldjur igen? 🙂
01 oktober 2017 — 1:04
Marina säger:
Tack för instruktionsfilmen! Nu får jag ge krabban en ny chans, jag tillhör nämligen de som inte lyckats få i mig speciellt mycket av en krabba så jag har helt enkelt struntat i den och hållit mig till andra skaldjur.
30 september 2017 — 9:44
Helena säger:
Det finns väldigt mycket mat i en krabba! Så hoppas att du får i dig mer nästa gång! 🙂
01 oktober 2017 — 1:05
Ama de casa säger:
Jag älskar skaldjur, men krabba var det länge sen jag åt.
Kräftor… Mums vad gott! Måste nog kolla om det finns i nån av dom skandinaviska affärerna nu. Spanjorerna må ha kräftor, men dom vet inte hur man kokar dom på rätt sätt – smakar nada! Svenskkokade spanska kräftor ska det va 🙂
Ha så skojsigt på kräftskivan! Här blir det nog ett litet tapasrejs, inte helt omöjligt att det finns nåt litet skaldjur där också 🙂
30 september 2017 — 10:11
Helena säger:
Håller med om att just skaldjur smakar helt annorlunda i Sydeuropa. Tapasrejs låter inte dumt det heller dock! 🙂
01 oktober 2017 — 1:06
Ditte säger:
Krabba liksom överiga skaldjur är gott och där är färsk hummer och havskräftor i topp bland mina favortiter. Kräftor är ju inte direkt så matiga, men med lite annat i skaldjursväg så är det ju trevligt att samlas kring dem.
Färsk krabba äter jag helst naturell med en god sås , gott bröd och goda ostar.
Önskar en en trevlig kväll.
30 september 2017 — 10:24
Helena säger:
Kräftor behöver lite tillbehör för att man ska bli mätt, det kan jag ju hålla med om. Vi åt faktiskt kräftor ikväll, och tillsammans med ostpaj, bröd, kex, ostar osv så blev man proppmätt 😉
01 oktober 2017 — 1:07
Alexandra säger:
Peter gör sig bra på film!
Krabba är nog det skaldjuret jag gillar minst. 😉 Klorna är godast.
30 september 2017 — 11:21
Helena säger:
Kul att du tycker att Peter gör sig bra på film! Jag tycker också att han är naturlig på film 🙂 Och smaken är förstås som baken … viktigast kanske att man tar chansen att prova så man hittar det man gillar!
01 oktober 2017 — 1:09
Britt-Marie Lundgren säger:
Skaldjur är verkligen mums, även om krabba är det som hamnar längst ner på min lista (bortsett från ostron). Havskräftor, räkor och en moule marine….. Nu blir jag så sugen, men här ligger en bit färsk torskrygg i ugnen. Det är inte fel fet heller. Bra instruktionfilm, de är ju nästan inbrottssäkra!
30 september 2017 — 12:50
Helena säger:
”Inbrottssäkra” haha, det var roligt uttryckt, men du har en poäng! Om ingen visat mig skulle jag verkligen inte veta hur jag skulle göra … Och torskrygg låter inte dumt det heller, det är en favorit för oss också!
01 oktober 2017 — 1:10
Steve säger:
Härlig instruktionsfilm. Krabba, hur läckert som helst. Man får verkligen jobba för maten när man äter krabba. Tyvärr är det inte längre nåt jobb för mig sedan jag blev ”enarmad”. Jag får assistans av D när vi äter skaldjur.
30 september 2017 — 13:43
Helena säger:
Krabba är ju inte det enklaste att äta och kräver definitivt två händer till och från, så jag kan förstå att du behöver assistans med det. Perfekt att D kan hjälpa till!
01 oktober 2017 — 1:13
KajsaLisa säger:
Räkor är mindre komplicerat 🙂
30 september 2017 — 14:44
Helena säger:
Det är förvisso sant … och räkor är också gott! 🙂
01 oktober 2017 — 1:13
BP säger:
Vilken rolig och instruktiv film!!! Jag älskar krabba, och då speciellt rommen och smöret. Pillandet är mindre ”upphetsande”, men jag gör som Peter gjorde. Min man äter bara klor, vilket passar mig perfekt. Dessutom finns det ”lösklor” att köpa hos den lokala ICA.
Jag blandar inte vitt kött och resten utan äter det separat. Tar inte heller Hovmästarsås (för söt) utan gör en vinägrett-sås i stället. Äter gärna Levain bröd och ost till. Guuuud såååååå sugen jag blev nu:-)
30 september 2017 — 17:14
Helena säger:
Vad kul att höra att du gillar filmen! Intressant också att höra hur du äter krabba och med vilka tillbehör!
01 oktober 2017 — 1:14
Matts Torebring säger:
Vi har försökt i goda vänners lag, som är minst sagt ”krabbtokiga”, med alla instruktioner som finns, men det går inte. Vi gilla inte att äta krabba.
30 september 2017 — 18:20
Helena säger:
Det är ju tur att vi lever i ett fritt land och att man får tycka olika. Ni hittar säkert andra favoriter! 🙂
01 oktober 2017 — 1:15
Kors och Tvärs säger:
Krabba är verkligen gott. Trevligt med kräftskiva. Hoppas ni hade det trevligt
01 oktober 2017 — 7:23
Helena säger:
Tack, vi hade väldigt trevligt! Det kommer lite bilder snart!
02 oktober 2017 — 6:00
Steel city anna säger:
Bra tips 🙂 krabba är lite knepigt men väldigt gott!
01 oktober 2017 — 11:11
Helena säger:
Man får jobba lite för brödfödan när man äter krabba … 😉
02 oktober 2017 — 6:01