När du läser det här har vi redan arrangerat vår 6-rätters festmiddag. När jag skriver däremot – då har vi det fortfarande framför oss. På lördagskvällen har vi bjudit in Peters bror Micke och hans fru Nilla samt våra vänner Lennart och Beata. Peter har planerat en middag med sex rätter, tillsammans med olika drycker. Här kommer en beskrivning av rätterna och förberedelserna – hur det gick får vi rapportera senare!
Innehållsförteckning
1. Bröd, oliver, skinka och ost
Om du oroar dig för att en 6-rätters festmiddag blir alldeles för mycket mat kan vi ju börja med att säga att portionerna förstås blir mindre än vanligt. Dessutom är det så att våra gäster kommer redan tidigt på eftermiddagen, så vi planerar att middagen får dra ut på tiden.
Vi börjar med några smårätter i vardagsrummet, och först till soppan förflyttar vi oss till middagsbordet. Som start blir det lite plock som påminner om Sydeuropa: grekiskt lantbröd tillsammans med grekisk olivolja att doppa i, prosciutto, några goda ostar och lite oliver.
2. Ostron
Rätt nummer två blir en ”lätt” rätt med några olika sorters ostron, som vi köpt i mataffären Matvärlden. Vi serverar dem med lime och sambal oelek.
3. Kräftsoppa
Efter de första små rätterna är det dags att sätta oss till bords för lite soppa! Vi har lagat den här kräftsoppan några gånger tidigare och den är både god och enkel att göra. Man börjar med att fräsa lite rivna morötter, som sedan får koka med kräftost, creme fraiche, hummerfond och vatten. Vid servering lägger man i några kräftstjärtar.
4. Gratäng med hummer, pilgrimsmusslor och havskatt
När vi var i Kanada för många år sedan blev vi serverade en gratäng med bland annat hummer och pilgrimsmusslor. Vi har letat efter recept på en liknande rätt här i Sverige, men inte lyckats hitta något alls. Så då får man improvisera helt enkelt! Vi adderar havskatt, rör ihop en gratängsås och gratinerar med ost. Som tillbehör blir det saffransris.
5. Lammracks, rotfruktspytt och basilikacreme
Dags för lite kött! Vi marinerar lammracks i rödvinsmarinad och tillagar i ugnen. Tillbehör blir en rotfruktspytt med potatis, morötter och palsternacka samt en ruskigt god basilikakräm.
6. Efterrätt från Picard
Vid det här laget vill vi inte laga mer mat (och efterrätter är det vi är sämst på) så vi gör det enkelt för oss och hämtar efterrätter från den franska kedjan Picard.
Dryckerna då?
Dryckerna är förstås också viktiga! Vi börjar med bubbel, som vi köpt i Tyskland. Till kräftsoppan och hummergratängen blir det vitt vin (Brocard) och till lammet blir det rött vin (The seven deadly zins).
Sedan har vi slagit till och köpt Hernö gin, som tillverkas i Härnösand och lyckats få utmärkelsen ”världens bästa gin” på World Gin Awards. Dessutom har vi köpt tonic water som ska vara extra bra. Så … vad kan gå fel? Hur det gick får vi berätta om senare i veckan helt enkelt!
Lena - gott för själen säger:
Wow! Den middagen hade jag velat vara med på 😉 Så gott det verkar! Ser fram emot basilikakrämen.
Kram Lena
22 oktober 2017 — 7:39
Helena säger:
Basilikakrämen är verkligen en favorit! Återkommer 🙂
22 oktober 2017 — 10:56
Steve säger:
OMG! Det kallar jag verkligen festmiddag. Med Hernö gin från mitt Ångermanland som ”grädde på moset”.
22 oktober 2017 — 7:42
Helena säger:
Ginen var verkligen god! Inte svårt att förstå att den vunnit priser!
22 oktober 2017 — 10:57
Karin Eklund säger:
Mycket godsaker på en och samma gång, fastän utdraget. Härligt ser det ut och härligt smakade det säkert. Mätt blev jag bara av att läsa om allt detta. Minns en gång i ett värdshus i Toscana någonstans att vi åt en elva-rätters middag. Jag dog nästan, men gott var det.
22 oktober 2017 — 8:16
Helena säger:
Elva rätter … waow! Det gäller att se till att rätterna inte är för stora bara, då är det fantastiskt med många rätter tycker jag 🙂
22 oktober 2017 — 10:58
Kenneth Risberg säger:
Oj så mycket god mat, skicka gärna recept på allt, haha. Har ni Hanse Sekt kvar fortfarande, ångrar att jag inte köpte en hel kartong, det var gott bubbel.
22 oktober 2017 — 8:59
Helena säger:
Ja, än är den inte slut Hanse sekten 😉 Man ångrar sällan att man köper mycket tycker jag, i varje fall inte om man hittat nåt som smakar bra 😉
22 oktober 2017 — 10:59
Ninnie säger:
Oj, det både låter och ser supergott ut! Hoppas det blev lyckat!!
22 oktober 2017 — 9:13
Helena säger:
Vi är nöjda! Det var gott och blev en trevlig kväll! 🙂
22 oktober 2017 — 13:46
Ama de casa säger:
Oj så mycket gott! Det gick säkerligen HUR bra som helst 🙂
22 oktober 2017 — 9:14
Helena säger:
Inga större missöden, dvs det gick bra! Och riktigt gott blev det 🙂
22 oktober 2017 — 13:47
Ditte säger:
Verkligen en festmiddag med mycket gott! Och Härnö gin är verkligen speciellt.. Köpyte med mig lite därifrån när jag var på jobbresa längs höga kusten. Men jag snålar med den.
Picard är ju verkligen bra med lite av varje som kan pigga upp både vardag och fest.
22 oktober 2017 — 9:14
Helena säger:
Kul att du också hittat Härnö gin! Väldigt god 🙂
22 oktober 2017 — 13:47
Thore säger:
Kul att ni gillade receptet på kräftsoppan 😉
22 oktober 2017 — 11:17
Helena säger:
Kräftsoppa är gott 🙂
22 oktober 2017 — 13:48
Marina säger:
Så mycket gott, undantaget ostronen då 😉 Något säger mig att ni hade några mycket nöjda matgäster.
22 oktober 2017 — 12:06
Helena säger:
Det hoppas och tror vi att vi hade! Vi tyckte själva att det blev en väldigt god middag 🙂
22 oktober 2017 — 13:49
Petra säger:
Middagen ser fantastisk ut!! Ostron och hummer är en favorit!! Ser fram emot att läsa mer om middagen ?
/Petra
22 oktober 2017 — 12:49
Helena säger:
Ostronen var dessutom riktigt, riktigt bra! 🙂
22 oktober 2017 — 13:49
Britt-Marie Lundgren säger:
Vilken härlig meny (även om jag gärna hoppar ostronen). Smart drag att börja på em och låta måltiden dra ut ordentligt på tiden. Härliga matbilder också!
22 oktober 2017 — 13:15
Helena säger:
Vi börjar oftare och oftare lite tidigare på eftermiddagen. Då kan man ta lite paus mellan rätterna och dessutom behöver det inte nödvändigtvis bli så sent på natten (vilket det iofs blev igår ändå ;))
22 oktober 2017 — 13:51
BP säger:
Den lyxmiddagen hette duga, helt klart. Dregel, dregel! Utgår ifrån att den blev en stor succé hos era middagsgäster:-)
PS. Picard är en guldgruva! Vi köper massvis där, bland annat världens godaste fisk- och skaldjursrätter. DS.
22 oktober 2017 — 13:31
Helena säger:
Vi har hittills bara köpt små snittar samt efterrätter på Picard, men vi får kanske ta och kika på fisk- och skaldjursrätterna också! 🙂
22 oktober 2017 — 13:52
Kors och Tvärs säger:
En härlig meny och allt verkar hur gott som helst. Picard är jag väldigt nyfiken på, men det finns ju inte här i närheten….
22 oktober 2017 — 13:45
Helena säger:
Du får ta och kolla in Picard när du har vägarna förbi Stockholm 🙂 Allt är ju fryst, men de har verkligen lite annorlunda och lyxiga frysta rätter!
22 oktober 2017 — 13:53
Anna i Dubai säger:
Ge mig den soppan!
Jag hade besok forra veckan fran Sverige och dom hade med sig hummerfond. Blir nog en fisksoppa snart. Hade varit trevligt med lite host till och regn men den sasongen kan man glomma.
22 oktober 2017 — 13:54
Helena säger:
Vi skulle kunna byta lite väder med varann tror jag 😉 Och heja, hummerfond, klart det ska bli fisksoppa 🙂
23 oktober 2017 — 20:50
Husisblogg säger:
Oj, vilket jobb ni lagt ner på detta. Men det är alltid trevligt att få gäster. Mina ägare älskar lamm, så hoppas få höra lite vad ni och gästerna tyckte om det.
22 oktober 2017 — 17:21
Helena säger:
Vi älskar också lamm, och lammracksen blev kanske något av det mest lyckade under kvällen 🙂
23 oktober 2017 — 20:50
annar aas säger:
Tack för tipsen, det här skall vi pröva någon gång i höst. Dryckerna har vi i källaren, inte ginen förstås, men i övrigt. Vi har ju Tyskland som nära granne.
22 oktober 2017 — 19:59
Helena säger:
Smidigt att ha Tyskland som granne ibland 🙂 Vi har fortfarande lite bubbel kvar från vår Tysklands-resa, men snart kommer det nog ta slut … 😉
23 oktober 2017 — 20:51