Det är inte varje dag man får långväga gäster, ända från Nya Zeeland! Peters son Robin är gift med Alexandra, och hennes pappa bor i Sverige men kommer ursprungligen från Nya Zeeland. De flesta av hans släktingar bor på andra sidan jordklotet, men under den senaste dagarna har tre av dem varit på besök här i Stockholm. I lördags kom de och hälsade på i husbåten och sedan bjöd Robin och Alexandra på två riktigt svenska traditioner: kubb och kräftskiva.
Besök i husbåten
Tom och Chris bor på Nya Zeeland, men har just nu spenderat flera månader i Europa. De är (minst!) lika galna och äventyrliga som vi, och vi fann varandra direkt och hade massor att prata om. Sonen Nick bor i London där han går på teaterskola, men har nu haft besök av sina föräldrar i några veckor innan de tillsammans åkte till Stockholm.
Redan innan Tom och Chris reste till Europa prioriterade de om i sitt liv, bodde flera månader i en husbil och provade bland annat att jobba på en vingård. Nu har de genomfört en imponerande vandring tvärs över Frankrike. Faktum är att de hade så mycket spännande att berätta att jag gjort en intervju med dem. Den kommer snart här på bloggen – så missa inte det!
Svensk tradition 1: Kubb
När man har utländska gäster på besök vill man ju gärna visa upp lite svenska traditioner. Efter några timmar i husbåten promenerade vi hem till Robin och Alexandra, som bor på Fridhemsplan. De hade planerat en riktig svensk kräftskiva, men innan dess skulle vi göra en annan svensk grej: spela kubb. Sagt och gjort, det blev en match kubb på innergården!
Svensk tradition 2: Kräftskiva
Sedan var det till slut dags för svensk kräftskiva! Våra nya zeeländska gäster fick lära sig att säga ”kräftskiva”, öva på svenska snapsvisor och – förstås – testa både kräftor och svensk nubbe. Hur det gick för dem? Riktigt bra måste vi säga! Det känns som att det finns lite vikingablod även på Nya Zeeland. Stort tack till Robin och Alexandra för en riktigt fint ordnat kräftskiva!
åsa i åsele säger:
Låter ju som en kul kväll 🙂
Äter man kräftor på Nya Zeeland, eller var det en ny bekantskap?
(Alltså… äter kräftor som ”vi gör i Sverige”)
svar Jo jag är ju nöjd att bara fått 1 kr i restskatt, men tycker väl att det är galet att jag ska betala in den fantastiska summan… å lika galet att om jag icke betalar får jag betala ränta…
Restskatt under 50 kr borde makuleras.
03 oktober 2017 — 7:57
Chris säger:
It was a wonderful night. A thousand thank yous. We only eat lobster in New Zealand but we call it crayfish ?. How confusing!
03 oktober 2017 — 8:47
Helena säger:
De äter inte den här typen av kräftor och definitivt inte som vi gör (vilket är väldigt svenskt). De har ett skaldjur som liknar hummer (men utan klor). De var förvånade av den röda färgen, men åt glatt och verkade gilla det 😉 Håller för övrigt med. Allt under 100 kr borde makuleras tycker jag!
03 oktober 2017 — 9:13
Nils-Åke Hansson säger:
Vad trevligt ni har haft det.
03 oktober 2017 — 8:38
Helena säger:
Väldigt trevligt! 🙂
03 oktober 2017 — 9:13
Ditte säger:
Vilken toppenkväll! Kan tänka mig att den var uppskattad av alla och inte minst de långväga gästerna.
Och roligt att bjuda på något ”svenskt”. Kräftor äts förvisso världen över men kanske inte med hattar på, snapsvisor och liknande…
03 oktober 2017 — 9:11
Helena säger:
Kräftskivan och den traditionen är förstås det mest speciella. Men jag undrar hur vanligt det är att man äter de här röda sötvattenskräftorna? Jag vet att man gör det på vissa ställen i USA. Men i Sydeuropa är det väl mer havskräftor i så fall? Våra gäster hade i alla fall inte sett den exakt här typen av kräftor.
03 oktober 2017 — 10:10
Steve säger:
Vilken underbar kväll! Ingen brist på samtalsämnen när ett sånt gäng äventyrare träffas kan jag tro. Ser fram emot att ta del av din intervju.
03 oktober 2017 — 9:15
Helena säger:
Chris och Tom hade många spännande erfarenheter att dela med sig av!
03 oktober 2017 — 18:04
Ama de casa säger:
Vad roligt att dom blev introducerade till dom svenska traditionerna 🙂
Sååå gott med svenska kräftor! Ja, kokade på svenskt vis då alltså, ursprunget spelar inte lika stor roll 🙂
03 oktober 2017 — 10:48
Helena säger:
Ja, det är kanske den svenska kokningen som ger den typiska smaken, men goda är de! 🙂
03 oktober 2017 — 18:05
Kattis säger:
Vilken upplevelse det måste varit för dem att prova på kräftskiva, ser ut som ni hade det riktigt trevligt tillsammans!:) Även roligt att ni hade så mycket gemensamt med dem också.
03 oktober 2017 — 11:06
Helena säger:
Jag hoppas och tror att de uppskattade det! Vi hade i alla fall väldigt trevligt 🙂
03 oktober 2017 — 18:05
Anna i Dubai säger:
Nu tycker jag att ni mesade lite… ut med surstrommingen sa dom far visa om dom at riktiga vikingar eller bara sma hobbits fran Nya Zeeland.
03 oktober 2017 — 11:12
Helena säger:
Haha! Synd att jag är skåning och själv tycker att surströmming är väldigt exotiskt …. på det lite mer knepiga viset 😉
03 oktober 2017 — 22:15
LinizTravel säger:
Åh såå trevligt 🙂 kräftskiva är alltid gott 🙂 Kram
03 oktober 2017 — 11:29
Helena säger:
Både trevlig och gott 🙂
03 oktober 2017 — 22:15
Marina säger:
Va kul! Det är alltid kul när man kan göra något ”riktigt svenskt” – typ kräftskiva och kubb 😉 – när man får utländska gäster. Själva hade vi kräftskiva med ”insmugglade” turkiska frusna kräftor när vi bodde i England. Och jag tror aldrig vi har haft en kräftskiva med så många attiraljer till som vi hade då, och jisses så uppskattat det blev!
03 oktober 2017 — 11:38
Helena säger:
Haha, det låter som en kul upplevelse! Kan tänka mig att traditioner känns ännu viktigare och roligare att hålla fast vid när man bor utomlands.
03 oktober 2017 — 22:16
BP säger:
Jättekul att kunna visa upp något riktigt svenskt och så himla kul ordnat också. Den dagen kommer gästerna nog minnas, det är jag övertygat om.
PS. Ni kunde ju iofs också ha introducerat surströmming;-) DS.
03 oktober 2017 — 13:59
Helena säger:
Det var kul att Robin och Alexandra ordnat detta, för det är ju sånt som är svårt att uppleva som turist annars. Men surströmming … nja, måste kanske lära mig det själv först då, haha 😉
03 oktober 2017 — 22:17
JoY säger:
Haha säger jag lite kaxigt och håller med de som nämner Surströmming. Fast ni vill säkert träffa dom igen och inte skrämma iväg dom. Kul har ni då haft och det är det bästa
Kram
03 oktober 2017 — 16:37
Helena säger:
Nej men precis, då skulle de väl aldrig våga komma tillbaka till Sverige …! 😉
03 oktober 2017 — 22:17
Christine - 29° säger:
Ha, ha! Va roligt! 🙂
03 oktober 2017 — 18:30
Lennart säger:
Trevlig samvaro!
03 oktober 2017 — 20:25
Britt-Marie Lundgren säger:
Vilken härlig kväll! Vi hade gäster från Tyskland här i midsommarveckan och de fick vara med om barndans kring midsommarstången, sill med tillbehör (som inte uppskattades fullt ut även om nubben var ok). Sedan blev det både kubb och
Hästskokastning. Det är ju mat och seder från landet man vill uppleva som besökande!
03 oktober 2017 — 20:50
Helena säger:
Det var ju också riktigt svenska traditioner som ni lyckades visa upp! Sånt uppskattar i alla fall jag när jag reser till andra länder 🙂
03 oktober 2017 — 22:18
Lena - gott för själen säger:
Lika roligt som det är att ta del av andras traditioner är det ju att visa våra svenska! Alltid roligt att få långväga besök!
Kram Lena
03 oktober 2017 — 20:59
Helena säger:
Ja visst är det! Det kan vara ganska kul att guida i sin hemstad också, för då ser man alltid saker med nya ögon 🙂
03 oktober 2017 — 22:19