Vad är det som har landat? Plötsligt står en schweizisk igloo på Norrmalmstorg i Stockholm, och i tisdags var vi bjudna till igloon på schweizisk ”After Ski”. Idag är det redan fredag, och vi passar på att locka med några galna schweiziska ost-specialiteter. I övrigt laddar vi för lördagens middag då vi får gäster och ska bjuda på en hel radda maträtter …
Varför en igloo på Norrmalmstorg?
Varför just en igloo har jag faktiskt ingen aning om, men jag antar att den symboliserar vinter- och skiddestinationen Schweiz. Det är den schweiziska handelskammaren som är arrangör och vi var bjudna av Adrien som arrangerade resan till Schweiz i somras (och som nu dök upp klädd i slalompjäxor). Vi träffade också flera vänner från blogg- och journalistvärlden. Kul!
Enligt programmet är det öppet för allmänheten från idag och till och med söndag, med vin- och ostprovningar, schweizisk mat och ”After Ski” med DJ:s. Så om du har vägarna förbi Norrmalmstorg i Stockholm kan du kika in!
Raclette och ostfondue
Om du följde vår resa i Schweiz i somras minns du kanske att vi provade den schweiziska specialiteten raclette. Maträtten består av osten raclette, som man smälter och äter tillsammans med små kokta potatisar, inlagda gurkor och syltlökar.
Vi gillade både osten och tillbehören, men tyckte efter ändå efter ett antal portioner ost att det liksom blev lite för mycket … ost. Som mingelmat var det däremot perfekt – riktigt gott att äta raclette igen!
En annan schweizisk specialitet är ostfondue. Inte så konstigt kanske att det på den där affischen bakom herrarna på bilden står ”Luften. Jorden. Gräset. Osten.” Det är ingen slump att osten får vara med om man säger så! Ostfondue består av smält ost blandat med vitt vin, som man doppar brödbitar i. Hur det smakade? Som vitt bröd doppat i smält ost, typ. Jag föredrar faktiskt raclette!
Happy Friday!
Äntligen fredag! Vi har jobbat hårt hela veckan och Peter har också kommit igång att övningsköra med yngste sonen Billie. Det är vi glada för förstås, och nu laddar vi för lördagens middag, då vi får fyra matgäster och ska bjuda på en massa olika rätter … Vad har varit bäst under din vecka?
Missade du förra Happy Friday? Läs Mat ska vara en höjdpunkt
Kors och Tvärs säger:
I morgon kväll kommer goda vänner över på raclette 🙂
20 oktober 2017 — 8:37
Helena säger:
Trevligt! 🙂
20 oktober 2017 — 18:05
Karin Eklund säger:
Hos oss blir det också raclette nu och då men sällan med annat än en god skinka och olika grönsaker till. Det blir som sagt lätt för mycket ost. Men man kan ju fördela gracerna som man själv vill ha dem.
20 oktober 2017 — 9:27
Helena säger:
Man kan ju bestämma själv hur man vill göra och vilka tillbehör man kan ha! Om man har lite fler tillbehör kan det ju bli mer lagom med ost 😉
20 oktober 2017 — 18:06
Steve säger:
Ett trevligt inslag i storstadspulsen. Håller med om att det kan bli för mycket…ost.
Det låter som en spännande middag ni ska bjuda era gäster på i morgon.
Det bästa som hänt på Getingstorp i veckan är att vi nu nattat trädgården för vintern. Nu får den , och D, välbehövlig vila.
20 oktober 2017 — 10:03
Helena säger:
Då hoppas vi att trädgården känner sig redo för vintern! Önskar en fin helg!
20 oktober 2017 — 18:07
Jenn - forever abroad säger:
Vilken grej då! Vill också hänga i en igloo bara sådär…. 🙂 Ha en fin helg!
20 oktober 2017 — 10:41
Helena säger:
Haha, du får säga till Schweiz att de måste fixa en igloo i Helsingfors också 😉
20 oktober 2017 — 18:07
Anonym säger:
Vi har gäster ikväll och gör det enkelt för oss med raclette. Här i Provence finns alltid osten tillgänglig. Men vi äter olika sorters charkuterier till så blir det en bra blandning av kött, potatis och ost i lagom mängd. BW eller Bon Weekend som man säger här!
20 oktober 2017 — 11:14
Helena säger:
Raclette finns i butikerna här också. Däremot så måste man ju ha ett raclettejärn 😉 Det låter gott med lite olika tillbehör till! Önskar er en riktigt trevlig kväll!
20 oktober 2017 — 18:10
Liniz Travel säger:
Så häftigt 🙂 hade tänkt ta mig dit idag men blir nog i helgen istället!!! Kramar
20 oktober 2017 — 11:58
Helena säger:
Då förstår jag att du är hemma igen! Hoppas att du haft en fin resa till Portugal! (Det såg ut så på bilderna :))
20 oktober 2017 — 18:11
Ditte säger:
En igloo i schweizisk framtoning är alltid trevligt. Och Norrmalmstorg kan ju behöva piggas upp.
Kul med gäster och visst är det roligt att fnula ut vad ni ska servera.
En bra vecka har det varit, där vänner, olika restaurangbesök, härliga höstpromenader och resetankat blandat med en del jobb har piggat upp extra. Och förstås att min kropp nu börjar återhämta sig från solskadebahendlingen-
Önskar er en fin helg!
20 oktober 2017 — 12:03
Helena säger:
Helt klart en uppiggning av Norrmalmstorg 🙂 Önskar er en riktigt fin helg!
20 oktober 2017 — 18:12
Biggeros säger:
Trevligt värre att ha middsgsgäster och koka ihop lite festfix. Här blir nog en utedag i Alcazar de San Juan med alla grabbarna. Så här blir det lite tilltugg såsom ostar och jamon.
Ostfondue har inte varit min grej. Jag älskar ost men att bara doppa bröd i ostfondue…
Annars gillar jag köttfondue?
Trevlig inbjudan till den Schwesiska igloon med ost och vinprovning. Aldrig fel att smaka på nya produkter// trevlig helg
20 oktober 2017 — 17:03
Helena säger:
Köttfondue gillar jag också! 🙂 Önskar en fin helg!!!
20 oktober 2017 — 18:13
BP säger:
Vilken rolig idé med en igloo på Norrmalmstorg! Schweiz verkar vilja ”slå sig in” på den svenska turistmarknaden, där landet ju har skarpt konkurrens av bland annat Frankrike och Österrike, speciellt vintertid.
Raclette älskar jag, men ostfondue är alldeles för mäktig och aningen smaklös för min del. Älskar dock 1980-talets ”trend” köttfondue.
20 oktober 2017 — 18:12
Helena säger:
Ja, visst har de lite konkurrens att slåss mot! Men de är ju kreativa när de visar upp sig 🙂
20 oktober 2017 — 20:51
Husisblogg säger:
Detta med ost är nog inget för min manlige ägare för just ost och skaldjur är han inte förtjust i, han vet inte vad han missar..?.
Det bästa för mig i veckan har varit då jag insåg att jag återigen skulle få komma ut på tur för det märkte jag då ägarna började fylla på i kylskåpet i veckan. Sedan blev jag glad då jag åkte iväg under dagens eftermiddag och nu står jag här, i regnet med värme på och ägarna njuter lite med tv:n på i bakgrunden.
20 oktober 2017 — 21:30
Laila MA - Rundt ekvator säger:
Så morsom idè. Gøy å prøve litt sveitsiske spesialiteter.
21 oktober 2017 — 6:39
Lena - gott för själen säger:
Hehe, kul grej! Som ett kraschlandat rymdskepp på torget 🙂
Bäst under min vecka har nog varit att jag haft en lagom arbetstempo (och inte hysteriskt som det brukar vara) och fått mycket gjort. Och att jag köpt ny bil…!
Kram Lena
21 oktober 2017 — 7:19