Tänker du att husbilssäsongen är slut? Vi tycker att det är perfekt att uppleva hösten i husbil. Det är lite synd att många campingar och ställplatser har stängt redan i oktober, men en del har ju öppet året runt, som Jogersö camping i Oxelösund där vi står nu.
Vi har jobbat en del vid våra datorer den här helgen, men också passat på att promenera i naturen, leka med Peters drönare och, förstås, njuta av god mat. Vi har faktiskt provat en (för oss) helt ny fisk.
Vackra höstfärger
Hösten är verkligen full av färger: grönt gräs, gula träd och röda bär. När vi går runt i områdena runt Jogersö camping är marken fylld av svamp, blåbär och fallna små skogsäpplen. Jag gillar att det är så enkelt att komma ut i naturen i Sverige och att det finns den här typen av ställen att åka till. Vi måste säga att det är perfekt att uppleva hösten i husbil!
Bröd och olivolja
När Peter var i Grekland fick han med sig olivolja hem. Vilken skillnad det är på olivolja från Sydeuropa och den man hittar i affärerna här hemma! Lite olivolja på tallriken och sedan doppa ett gott bröd i det – perfekt som förrätt eller tilltugg! Peter köpte ett grekiskt lantbröd som var riktigt gott och som hållit sig färskt ovanligt länge.
Vi har testat en ny fisk
När Peter handlade mat inför helgen hittade han en helt ”ny” fisk i mataffären. Siklöja tas främst upp för löjrommens skull, men den kan också säljas för att ätas. Ett paket kostade tio kronor – så värt att testa!
Peter marinerade siklöjan i salt, olivolja, dill och rivet citronskal. Sedan testade vi två olika tillagningsmetoder: 1) på grillen och 2) doppade i rågmjöl och hårt stekta i stekpannan. Hur det smakade? Ungefär som strömming. Varianten då vi stekte dem doppade i rågmjöl var helt klart bäst, då blev de lite krispiga och goda som ett litet ”snacks”.
Ruth i Virginia säger:
Det var sik jag skrev om tidigare – fisken som vi åt så mycket
av under WWII. Fiskades i sjöarna hemikring.
Vacker höst – här också. / om intresserade av höstbilder,
kika in hos Channal på blogspot. Hon har lika fin väg till
jobbet som Helena. 🙂
15 oktober 2017 — 6:10
Helena säger:
Peter har också ätit sik under sin uppväxt, men det är ingen fisk jag är van vid, och den finns knappt i butikerna. Siklöjan är mycket mindre och smakar annorlunda. Som jag förstår det är det två olika fiskar. Och tack för tipset om Channal, har kikat in på hennes fina höstbilder nu! 🙂
15 oktober 2017 — 7:55
Birgitta i Umeå säger:
Nog väljer jag hellre löjrommen istället för dess producent siklöjan. Siklöjan brukar oftas malas och användas till djurmat, t.ex. till minkar. Min boxer var allergisk mot kött så vi köpte minkmat på slakteriet.
Men ack så dyrt med löjrom. Kostar cirka 1000 konor kilot! Och i år är den uppe i 1200 kr, då tillgången hittills på löja har varit dålig.
Då hålls vi med sikrom till cirka halva priset. På Obbola gamla salteri kan vi köpa den tidiga sikrommen som till storlek och smak liknar exakt löjrommen. Och alldeles färsk är den!
Att en kulen höstdag äta en bakad potatis toppad med gräddfil. sikrom och rödlök är toppen!
15 oktober 2017 — 6:40
Helena säger:
Expediten berättade just detta med minkarna när Peter handlade fisken. Enligt vad hon berättade är det nya EU-regler som gör att msn inte längre får ta upp fisk och använda som djurmat, och därför provar man nya användningsområden 😉 Men håller med om att löjrom och sikrom är en höjdare! 🙂
15 oktober 2017 — 7:58
Lennart säger:
Härligt varma dagar nu.
Jag behöver inte va orolig för vattnet i bobilen, vi har ju el. på parkeringen men svårt om man inte är hemma.
15 oktober 2017 — 7:26
Helena säger:
Just nu är det fint, men visst, det blir ju kallare och kallare …
15 oktober 2017 — 8:00
Matts Torebring säger:
Hösten med alla färger i naturen och resor med husbilen är så avstressande denna tiden på året. Alla måsten minskar hemma.
15 oktober 2017 — 8:30
Helena säger:
Håller verkligen med om att det är avstressande att komma ut med husbilen! Den här helgen behövde vi, om man säger så …
15 oktober 2017 — 9:46
Karin Eklund säger:
Siklöjan används ofta i östra Finland. Man röker den gärna och den smakar verkligen gott. En riktig höjdare. Det är stor skillnad på sik och siklöja. Siken blir stor medan siklöjan alltid är liten. En löja är alltid liten 🙂
Rommen är förstklassig.
15 oktober 2017 — 8:41
Helena säger:
Intressant att siklöjan är populär i östra Finland! Och ja, jag har också förstått det som att det är stor skillnad på sik och siklöja.
15 oktober 2017 — 9:46
Ama de casa säger:
Siklöja var vanlig som matfisk till sälarna när jag jobbade på skansen. Billig eftersom den typ rovfiskades för rommens skull. Om man hade lite tid så kunde man skrapa ihop lite restrom från dom också… Testade dock aldrig själva fisken. Strömming är för benig för mig, och siklöjan påminner precis som du säger om strömmingen 🙂
15 oktober 2017 — 9:05
Helena säger:
Jag är inte helt förvånad att siklöjan användes som mat till sälarna, tydligen har den getts till minkar också. Men om expediten i affären hade rätt så är det nya EU-regler som gör att man inte får ta upp fisk för att använda som djurfoder. Siklöjan var inte så dum, men om du inte gillar strömming så gillar du nog inte siklöjan heller.
15 oktober 2017 — 9:50
Marina säger:
Härliga höstbilder! Siklöja har jag (såvitt jag vet!) inte smakat, men i alla fall aldrig lagat själv, men det kan kanske vara värt ett försök.
15 oktober 2017 — 9:27
Helena säger:
Det är lite kul att prova olika fisksorter! Siklöjan var ungefär som strömming, möjligtvis lite roligare som ”snacks” eftersom de är så små.
15 oktober 2017 — 15:35
Nils-Åke Hansson säger:
Jag vispar ihop vetemjöl och vatten och doppar fisken i, och sedan lägger den på ströbröd och så steker jag. Fisk är så gott.
Ja nu är det höst.
15 oktober 2017 — 9:40
Helena säger:
Visst är det gott med fisk!? Och panerat kan vara gott ibland!
15 oktober 2017 — 15:36
Steel city anna säger:
Ser härligt ut med höstfärger runt en camping. Problemet är väl att det ofta regnar och det blir lite mindre härligt då 🙂 håller med om att olivolja är en hel vetenskap och att smaken verkligen varierar. Älskar att doppa bröd i olivolja.
15 oktober 2017 — 9:53
Helena säger:
Ja, vädret spelar ju stor roll …! Det regnar ju rätt ofta i Sverige, men inte alltid 😉
15 oktober 2017 — 15:37
Birgitta i Umeå säger:
Det är bara i Grekland som man får den oblandade grekiska olivoljan.
Ja, det finns vissa importörer (kretanDeli bl.a.) och enskilda personer som också tar hit den ”rena” olivoljan.
Italien till exempel blandar sin egen olivolja med den import dom gör från andra länder. Så där och i andra länder kan man inte få den rena oliv- och jungfruoljan.
Greklands olika regioner tävlar om att ”här har vi den bästa olivoljan”. Jag kan inte skilja mellan Lassitiplatåns olja eller Messiniens olja.
Olivolja köpes bäst i Grekland av hotellägare m.fl.. Alltså egen produktion. Ofta får vi olja och har alltid med oss hem.
Flera öar samt fastlandet ”tävlar” också vem som har Greklands äldsta olivträd. Det finns många av dom
15 oktober 2017 — 10:16
Helena säger:
Kul att du kan så mycket om olivoljan i Grekland Birgitta! Det gör inte vi, men däremot så märker vi att den olivoljan Peter fick med från Grekland smakar väldigt gott! 🙂
15 oktober 2017 — 15:38
Ditte säger:
Trevligt att byta miljö! Och äevn om ni har en del jobb så är det ändå roligt att se något annat än det vanliga.
Strömming gillar jag inte , för mycket ben, så siklöjan skulle jag personligen hoppa över.
Vad gäller olivolja har vi alltid med oss hem god spansk olivolja och den går ju inte att jämföra med den som köps hemma. Dock säljer ju ”hallarna” lite anra faöskare variantre som är riktigt goda.
Önskar er en fin söndag.
15 oktober 2017 — 11:02
Ruth i Virginia säger:
Det är tydligt, att jag är proffs på att rensa strömming,
för det fanns inte många ben kvar efter jag handskats med dom.
De kilovis med strömming som jag rensade, när mor hade
matservering. Om det är ben kvar, är dom så mjuka, att dom
lätt slinker ner. – Rökt sik, inte löja, är en delikatess.
På tal om rökt fisk – vad kommer böckling ifrån (gillar)?
15 oktober 2017 — 15:26
Helena säger:
Ruth, går det verkligen att rensa bort benen i en strömming? De är ju så små och mjuka att man brukar äta dem …? Eller det kanske bara är de större man rensar bort då! Böckling är varmrökt strömming eller sill. Håller med om att det är gott!
15 oktober 2017 — 15:41
Helena säger:
Ditte, ja att byta miljö gör mycket, även om man fortsätter att jobba 😉 Och säkert finns det skillnad i kvalitet på de olivoljor som säljs här oxå.
15 oktober 2017 — 15:40
Rolle o Carina säger:
Hösten kan vara fin om man slipper undan allt regn!
Soliga fina dagar då åker vi gärna ut med Bobilen.
Men snart så åker den in på Vinterförvaringen!
Ha det gott…..
15 oktober 2017 — 11:14
Helena säger:
Den här helgen har varit superfin! Inte lika kul om det regnar … För oss blir det en tur till innan det blir vintervila.
15 oktober 2017 — 15:42
Britt-Marie Lundgren säger:
Husbilen är inställd på vinterförvaring och just nu känns det bra. Skölja har jag aldrig stött på men stekt strömming med potatismos och hemkokt lingonsylt är en höjdare som vi tyvärr äter för sällan. Grekisk olivolja är ebb riktig höjdare och naturligtvis fanns det med ett par flaskor hem från en lokal producent på Kreta.
15 oktober 2017 — 15:21
Helena säger:
Håller med om att stekt strömming är gott! Vi brukar aldrig laga det själva, men jag väljer det på lunchrestauranger då och då.
15 oktober 2017 — 15:43
BP säger:
Vilka härliga bilder och drönarbilden är WOW!!!
Snart är ni också en matblogg;-) Siklöja har jag aldrig ätit, men då jag inte gillar strömming så…
Rökt sik däremot älskar jag:-)
PS. Precis som Peter så brukar vi också importera ”riktig” olivolja från Spanien. Det går ju inte att jämföra med den vi har här hemma. DS.
15 oktober 2017 — 18:21
Helena säger:
Kul att du gillar drönarbilden! 🙂 Det blir ju ett helt annat perspektiv på tillvaron med en drönare …! Olivolja ska nog gärna direktimporteras tänker jag, om man har möjligheten.
15 oktober 2017 — 19:59
Husisblogg säger:
En fin dag som denna är det härligt att vara ute i naturen. Härliga bilder ni fångat.
15 oktober 2017 — 19:09
Helena säger:
När solen är framme kan det vara riktigt härligt ute på hösten! Fint med miljöombyte och vara i naturen 🙂
15 oktober 2017 — 20:00
Kors och Tvärs säger:
Vi hade en drönare som stod och ”spionerade” precis över oss i helgen. Det visade sig att campingägaren köpt en och höll på att testa 🙂
Kul att testa ny fisk och få lite nya smaker!
16 oktober 2017 — 6:56