Idag är det fredag och jag (Helena) är på konferens hela dagen och kommer bli sen hem. Men tills vi tar helg på riktigt kan vi tänka tillbaka på förra helgens festmiddag. I söndags blev det 3-rätters meny med skaldjur här i husbåten.
Om du följer vår blogg har du kanske märkt att Peter är inne i ett ”matlagningsflow” just nu. Han testar alla möjliga nya råvaror och maträtter, inte minst när det gäller fisk och skaldjur.
Innehållsförteckning
Rensning av frysen
Du kommer inte tro det, men den här menyn komponerade Peter (med hjälp av diverse recept på internet) efter att han påbörjat en rensning av frysen. Vad har du längst in i frysen? Vi hade en liten hink med pilgrimsmusslor …
Vi köpte dem när vi hade gäster för en tid sedan, och nu var det många kvar. Därför blev det en 3-rätters meny med skaldjur, där pilgrimsmusslor fick ingå både i en av förrätterna och i huvudrätten. Efterrätt är inte så mycket av vår grej så det hoppade vi över …
Förrätt 1: Sardiner på bruschetta
Som en första förrätt fick vi en smörstekt liten brödskiva med supergott ”pålägg”. Peter skållade tomater och stekte tillsammans med vitlök och persilja. Sedan gratinerade han sardiner med ”fyllningen” ovanpå samt lite riven ost i ugnen. Och till sist la han upp allt på de smörstekta brödskivorna.
Förrätt 2: Pilgrimsmusslor i ärtpuré
Den andra förrätten är min absoluta favorit i hela den här menyn. Sååå himla god! Om man vill kan man eventuellt gör lite mindre ärtpuré och servera på en flat assiett istället. För att göra purén kokar du ärtor och mixar dem med crème fraiche. Hela receptet kan du se i videon!
Huvudrätt: Skaldjursgratäng
Huvudrätten blev en gratäng med pilgrimsmusslor, räkor och kräftstjärtar tillsammans med en sås med hummersmak. Till detta serverades ugngratinerat potatismos och kokt broccoli.
Hur har din vecka varit?
Vad har varit bäst under din vecka? Hur ser planerna ut inför helgen?
Missade du förra Happy Friday? Läs Helgfrukostar, fiskmiddagar och årets sista husbilshelg
Kattas Betraktelser säger:
Jag gillar Peters flow cocking.. Så hila trevligt och inspirerande. Jag kan sakna tillgången på färska skaldjur där jag bor.
10 november 2017 — 6:27
Helena säger:
Det finns säkert andra godsaker i era trakter, men färska skaldjur skulle jag verkligen sakna om det inte fanns ….
10 november 2017 — 15:45
Anette säger:
Värsta restaurangmaten.
Skulle vilja att ni visade recepten, om det finns några?
Har en känsla av att Peter frilansar friskt ?
10 november 2017 — 6:35
Anette säger:
Aha, videon. Såg den nu ?
10 november 2017 — 6:37
Helena säger:
Ja precis! Jag borde nog ha skrivit det egentligen ….
10 november 2017 — 15:46
Geddfish säger:
Vad duktig du är, Peter, med att dokumentera matlagning på ett trevligt sätt!
Happy Friday till er 😀
Jag försöker göra min regniga fredag så glad som möjligt, även om den kanske gör lite ont (tandläkaren och influensavaccin) 😀 men, vaddå?
Jag är så nöjd fröjd, över de upplevelser jag har haft senaste tiden, säger bara Madeira!! Kram!
10 november 2017 — 8:04
Helena säger:
Kul att du gillar Peters filmer! Det hälsar jag honom! 🙂 Och det låter som att du haft härligt på Madeira!!!
10 november 2017 — 15:47
Steve säger:
Så läckert! Peter ställer väl snart upp i nån kocktävling.
Bäst i veckan är att vi haft Liv på besök. I kväll kommer Erik och Alice med mamma Mia och pappa Marcus. Dom har pizza med sig så då ska vi först äta middag tillsammans och sedan se matchen Sverige-Italien. Vilken härlig fredag och start på helgen!
10 november 2017 — 8:26
Helena säger:
Det låter mysigt med barnen och barnbarnen på besök! Önskar er en fin helg!
10 november 2017 — 15:48
Carin säger:
Oj, så mycket smarrigt han fixade till.
Ha en fin helg.
10 november 2017 — 8:43
Helena säger:
Han är en hejare på att fixa smarriga grejor 😉 Trevlig helg!!
10 november 2017 — 15:49
Anette säger:
Mums så mycket gott. Är det inte dags för att söka till Sveriges Mästerkock snart?!
10 november 2017 — 9:25
Helena säger:
Haha, fast jag är rätt nöjd med att ha honom som min egen mästerkock jär hemma 🙂
10 november 2017 — 15:49
Ditte säger:
Gott! Och att äta ”gott” tycker vi också är viktigt och gör det gärna både till vardag och helg. Kul med Peters kökskreativitet! Och att skapa goda rätter med det en har hemma är ju perfekt.
Skaldjur i alla former gillas här och de går ju ocksåatt variera i det oändliga. Äter också mycket asiatisk mat där jag experimenterar med råvaror och smaker. Kul att botanisera i de asiatiska butikerna.
En bra vecka har det varit på alla sätt och både att träffa ”de mina” i Uppsala, rolig jobbplanering, resemässan och luncher med vänner har piggat upp extra.
10 november 2017 — 10:28
Helena säger:
Det förgyller ju livet att äta gott! Vi gillar också asiatiskt, men vår egna asiatiska matlagning är nog lite mer ”basic” (och kanske inte så äkta asiatisk heller …)
10 november 2017 — 15:52
Britt-Marie Lundgren säger:
Vilka härliga matfilmer och bilder!
Min happy friday ska förgyllas med middag här hemma med tre av mina fd nattarbetskamrater. I höst var det 20 år sedan mitt sista arbetspass med dem på Akuten- kem lab, men vi har fortfarande lika kul när vi träffas en gång varje höst. Här ligger redan bubblorna på kylning!!
10 november 2017 — 10:52
Helena säger:
Men vad kul att ni håller kontakten och fortfarande träffas på det sättet! Trevlig helg!!!
10 november 2017 — 15:54
Ruth i Virginia säger:
Skulle gärna ha en bruchetta – låter otroligt gott. Gillar sardiner!
Gratängen låter underbara; tyvärr har jag kommit på, att jag är
allergisk mot pilgrimsmusslor, som är såå goda!
-Ingen vidare bra vecka men det blir la bättre. Alltid upplyftande
att läsa denna blogg och att, först av allt, få se Peters leende nuna.
Livsälskare extraordinaire !!!
10 november 2017 — 11:13
Helena säger:
Livet är ju upp och ner förstås, men väldigt roligt att höra att du tycker att det är upplyftande att läsa vår blogg! 🙂 Önskar en fin helg!
10 november 2017 — 15:55
Husbilen Helge säger:
Jag blev sugen på skaldjursgratängen, bra tips då vi har tillgång till ugn här i lägenheten på Grand Canaria. Gäller bara att fitta en fiskmarknad/affär, annars får det bli Lidl som har det mesta att välja på i frysboxarna.
Så säger vi heja Sverige ikväll
10 november 2017 — 11:42
Helena säger:
Låter så härligt med Gran Canaria! 🙂 Pinsamt nog måste jag erkänna att jag inte vet vilken sport eller tävling vi ställer upp i (får skylla på hysteriskt mycket att göra de senaste dagarna) men säger heja Sverige ändå! 🙂
10 november 2017 — 15:58
Rolle o Carina säger:
Peter verkar vara riktigt haj i köket han! 🙂
Ser ju så gott ut,blev hungrig nu 🙂
Trevlig helg på er ……
10 november 2017 — 12:27
Helena säger:
Han trivs i köket … vilket jsg trivs med att han trivs med, haha 🙂
10 november 2017 — 15:58
BP säger:
Yummie, yummie! Tycker Peter ska börja med en tv-show. Han är ju en naturtalang, både som kock och presentatör:-)
Alla rätter är suveräna – älskar också sardiner och ”scallops”:-) Ärtpurén däremot påminner för mycket om engelska ”mushy peas” som serveras med fish ’n chips;-)
Jag ser fram emot Sverige-Italien ikväll:-)
10 november 2017 — 14:14
Helena säger:
Peter har ju en luten show med alla sina filmer, haha. Och jag säger heja Sverige! (Se mitt svar till Husbilen Helge ovan …)
10 november 2017 — 16:00
Ninnie säger:
Åå, det ser verkligen gott ut!!! Ska nog testa nån gång, jag som älskar fisk o skaldjur…och så bra med filmerna till!
Jag har precis kommit hem efter fredagsmys på fransk restaurang, har också ätit väldigt gott! Det är vår fredagsrutin, att äta ute varje istället för att laga mat hemma. . Oftast bara jag och min man, men ibland får vi sällskap. Som idag, när yngste sonen (vars flickvän är i Stockholm över helgen) följde med. Trevligt! Det är Happy Friday för oss, utemat o lite gott vin! Ha en fin helg!
10 november 2017 — 21:46
Helena säger:
Vilken trevlig rutin ni har! Att gå ut och äta känns ju alltid lite lyxigt. Vilken bra början på helgen!
11 november 2017 — 8:28
Nils-Åke säger:
Nu är jag på halvtid med matlagningen med gubbarna. Hemma blir det lite mera. Här har jag rökt fisk i veckan blev så himla bra
10 november 2017 — 22:36
Helena säger:
Rökt fisk är ju supergott! 🙂
11 november 2017 — 8:28
Elisabeth säger:
Sån tur att jag var mätt innan jag började läsa inlägget. Såg mycket gott ut!
11 november 2017 — 0:16
Helena säger:
Haha, ja så kan man ju se det 😉 Trevlig helg!
11 november 2017 — 8:29