I måndags kväll fick vi chansen att prova en avsmakningsmeny på Stadshuskällaren i Stockholm, för att fira sammanslagningen mellan Sveriges Turistjournalister (STJ) och resebloggarna i Swedish Travel Bloggers.
Träffen ordnades på Stadshuskällaren, av STJ:s ordförande Maria von Gegerfeldt, där vi bjöds på helt fantastisk mat och fantastiska viner. Vi överraskades verkligen av kvaliteten på maten, och dessutom fick vi veta att man kan beställa och äta Nobelmenyn här.
Innehållsförteckning
Till skogs på Stadshuskällaren
Stadshuskällaren ligger, som det låter, i källaren på Stadshuset. Här finns också restaurangen Ragnars skafferi samt bankettverksamheten i Blå Hallen och Gyllene Salen. Alla verksamheterna drivs sedan 2012 av Stadshusrestauranger Stockholm AB med Maria Stridh i spetsen.
Matfilosofin på Stadshuskällaren handlar om att ta vara på det som den svenska naturen ger. Köksmästaren Magnus Santesson och hans team skapar maträtter som är inspirerade av den svenska vilda skogen. Man anpassar menyn efter årstiderna och köper vilt kött direkt från svenska jägare.
Avsmakningsmeny på Stadshuskällaren
Vi serverades en avsmakningsmeny som var helt fantastisk. Rätterna bestod av en krämig svampsoppa med picklade gula kantareller, en tartar på pilgrimsmussla och havskräfta, sotad röding, tartar på kossa och kronhjort med variation på jordärtskocka.
Det är svårt att säga vad som var godast när allt smälte i munnen! Just den här menyn var speciell för kvällen tror jag, men det finns en avsmakningsmeny på Stadshuskällaren även i vanliga fall.
Avsmakningsmeny i köket
Om du vill ha en speciell upplevelse kan du beställa din avsmakningsmeny i köket, vid det lilla bordet som du ser nedan. En annorlunda grej att sitta mitt bland kockarna medan de fixar all mat!
Nobelmenyn
En av de coolaste upplevelserna man kan få på Stadshuskällaren är att man faktiskt kan beställa Nobelmiddagen, serverad på originalservisen som använts sedan starten 1901. Det senaste årets Nobelmiddag, inklusive vinpaket, mineralvatten och kaffe kostar från 1865 kr per person, och bokas helst några dagar i förväg.
Man kan även beställa Nobelmenyer från valfritt tidigare år, men då måste man vara ett lite större sällskap och man får kontakta restaurangen för prisförfrågan. Häftigt att det är möjligt! Dessutom finns det förstås andra menyer, inklusive lunch och a la carte.
Steve säger:
Fantastiskt, vilka läckerheter! Röding är min absoluta favoritfisk. Riktig fjällröding är dock svår att få tag på. I min ungdom fiskade jag den själv.
Tartar på kossa, det var en nyhet för mig.
Peter skulle passa i en sån där kockmössa när han tillagar sina läckra måltider.
18 november 2017 — 8:05
Helena säger:
Håller med om att röding är en fantastiskt god fisk! Och haha, Peter kanske skulle ha en sån mössa när han lagar mat här hemma! 😉
18 november 2017 — 15:11
Matts Torebring säger:
Vad festligt och med all säkerhet utsökt gott.. Inte minst dukningen, ögat äter lika mycket som magen. För mig är det mycket märkligt, nästan ofattbart, att produktionen av Nobel servisen, lades ned för tre- fyra år sedan. Vi köpte upp upp hela det sista inneliggande lagret. Trots att det var mycket av vissa delar och mindre av andra, finns inte ens en assiett kvar på vårt lager idag.
18 november 2017 — 8:25
Helena säger:
Jaha, intressant, och konstigt, att de la ner produktionen. Det hade jag ingen aning om.
18 november 2017 — 15:12
Kenneth Risberg säger:
Vilka härliga och annorlunda upplevelser! Sotad röding, kossa och hömajonäs, svartrot och granskott som dessutom kan ätas i köket.
Ni har verkligen sinne för annorlunda matupplevelser och trevliga tillställningar, kul!
18 november 2017 — 8:51
Helena säger:
Visst är det kul med matupplevelser, mat är ju så mycket mer än bara att bli mätt! 🙂
18 november 2017 — 15:14
FrkM säger:
Åh jag kommer ihåg från barnsben när vi gick och åt middag i stadshuskällaren ibland. Inte för att jag då uppskattade det direkt men jag kommer såväl ihåg dem då jag i varje fall som riktigt liten inte höll mig till menyn och ibland ville ha pannkaka eller så… inspekterade kockarna gjorde jag också ibland när jag specialbeställde så det skulle bli rätt.
18 november 2017 — 9:22
Helena säger:
Vad kul att du har minnen härifrån som barn! Då var det andra ägare, men hoppas att de gjorde goda pannkakor! 😉
18 november 2017 — 15:15
Nils-Åke säger:
Det där att sitta så man ser kockarna laga maten och känner sig delaktig. Gjorde vi i Oslo på en restaurang på Acke Brygga.
Vad spännande att kunna äta i Stadshusen och att det finns Nobelmeny.
18 november 2017 — 9:29
Helena säger:
Kul att ni provat ett liknande koncept, just med att äta i köket!
18 november 2017 — 15:16
Ditte säger:
Låter som både väldigt gott och väldigt trevligt.
Stadshuskällaren besökte vi en del ”förr i världen” men nu har dte inte blivit av på länge. Har liksom fallit i glömska. Men säkert värd att få komma tillbaka.
Lockande bilder!
Nobelmiddagar har jag ätit ett par gånger på Nobelfesten men då ”ingick” den så att säga. Men väldigt gott var det och en upplevelse i sig.
18 november 2017 — 9:35
Helena säger:
Åh har du varit på Nobelfesten alltså!? Vad kul! Mina föräldrar har varit med några gånger. Måste ju vara en upplevelse!
18 november 2017 — 15:17
Kors och Tvärs säger:
Fantastiskt så gott och trevligt det verkar. Att få sitta i köket och se på när kockarna jobbar, skulle jag gilla 😀
18 november 2017 — 10:06
Helena säger:
Väldigt bra mat och vi gillade oxå det där konceptet att sitta i köket 🙂
18 november 2017 — 15:18
BP säger:
Gud såååå gott! En jättekul upplevelse att sitta mitt i köket och äta – ett annorlunda grepp. Suveränt vad ni får uppleva. Borde kanske starta en reseblogg;-)
18 november 2017 — 14:16
Helena säger:
Haha, ja det är inte så dumt att ha en reseblogg! Mycket upplevelser blir det! 😉
18 november 2017 — 15:19
Rolle o Carina säger:
Ser ju onekligen gott ut det där,trevligt o få sitta med i kockarnas kök!
Ha det gott i helgen……
18 november 2017 — 14:35
Helena säger:
Tack, och önskar er oxå en fin helg!
18 november 2017 — 15:20
åsa i åsele säger:
Fantastiskt. Maten ser väldigt god ut.
Synd Stockholm ligger så ocentralt till 😉
Sugen på lite snö 😉 titta in hos mig å få en aha upplevelse om hur vackert det faktiskt kan vara i Norrland under den grå, trista november månaden 🙂
18 november 2017 — 15:07
Helena säger:
Jag är faktiskt sugen på snö! Hoppas att vi får snö i Stockholm i år! Ska kika in hos dig!
18 november 2017 — 15:20
Rantamor på näthinnan säger:
Jahaja nu är det översvämning på mitt tangentbord…allt snålvatten som rann ned och orsakade oreda bland mina tangenter.
Så otrolig mycket gott ni fick smaka.
Och i en sådan miljö.
Här på Maskrosrestaurangen serveras det en paj ikväll med kyckling kantareller och västerbottenost. Få väl duga dådå.
Men nu ska jag torka tangenterna ren från allt dregel !!
Ha det gott…ja det har ni ju…ni båda.
Tjingelingen från Rantamor och Rantafar.
18 november 2017 — 17:26
Lena - gott för själen säger:
Det ser riktigt läckert ut. Coolt med nobelmenyn!
Kram Lena
18 november 2017 — 18:23
Kattis säger:
Så gott det både låter och ser ut, den kvällen hade man inte tackat nej till!☺ Häftigt att kunna äta nobelmiddag vid ”chef’s table” i köket också!
18 november 2017 — 21:48
Lena i Wales säger:
Wow, vilken mat och vilken vacker presentation!
Önskar er en fin söndag!
19 november 2017 — 10:19
Liniz Travel säger:
Wow så gott & trevligt så synd att jag missade. Min kompis pojkvän är ena kocken! Livet… hade ju hellre hängt m er än jobbat denna kvällen! Kram
19 november 2017 — 14:17
Annika säger:
Jösses vilken häftig grej! Coolt att man kan äta Nobelmiddagen här också!
19 november 2017 — 19:24