Meny Stäng

Mix Hagmans bästa tips för dykning på utlandsresan

Annons

Är du eller någon i familjen nyfiken på dykning på utlandsresan? Mix Hagman är en passionerad dykare med massor av dykutbildningar och dykresor i bagaget. Vi har passat på att fråga Mix om hur man bär sig åt om man vill dyka på utlandsresan – och om vilka resmål som är bäst när man vill kombinera dykning med spännande upplevelser på land.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Mix dyker ofta och gärna tillsammans med sin man Stefan, men de har båda lite olika perspektiv på dykningen. Medan dykningen för Mix är en livsstil föredrar Stefan att ta russinen ur kakan och dyka då och då, på semestern och när det är behagliga temperaturer i vattnet – en så kallad ”coctaildykare” enligt Mix. Tillsammans tycker de att de hittat det bästa resmålet för dykning på utlandsresan, som också erbjuder spännande aktiviteter på land.

Kan du berätta lite om dig själv?

Jag är 55 år och jobbar som varumärkeschef och lärare på Berghs International. Familj: Min man Stefan och vår hund. Bor på Nytorget i Stockholm. Somrar och helger: i skärgården i sportstuga med trädgård och odlingar. Vintrar: tre veckor mitt i vintern spenderar vi under vattnet. Senaste 10 åren i Mexiko.

Mix Hagman
Dykning på utlandsresan

Kan du berätta om ditt dykintresse?

Jag kommer från en familj med dykpionjärer och växte upp på 60-70-talet med att se mamma, morbror och styvar hoppa i med dykflaskor på ryggen. Morbror var en av initiativtagarna till Svenska Sportdykarförbundet. Jag dök själv första gången 1982 men sen blev det bara en massa prova-på-dyk fram till 2004 då jag tog cert.

Allt som händer på marken är egentligen bara ytintervall.

För mig är dykningen en livsstil. Jag har ett annat liv i en annan värld under vattnet och känner mig både djupt (!) tacksam och privilegierad att få vara en del av den biotopen. Allt som händer på marken är egentligen bara ytintervall.

Playa del Carmen
Dykning i Playa del Carmen, Mexiko

Vilka dykcert har du och vilka tycker du att man behöver?

Jag har OW, AOW, RD, Nitrox, Sidemount, DM, EFRI och OWSI. Många förkortningar, ser jag. Open Water, Advanced, Rescue diver, Nitrox, Sidemount, Dive Master, Emergency First Response Instructor, Open Water Scuba Instructor. Man behöver inte mer än ett OW-cert för att kunna dyka bra utomlands.

Har man Advanced så har man tillgång till lite fler dykupplevelser för att man har träning för lite djupare dyk. Med OW-cert får du dyka till 18 meter, och det räcker för väldigt mycket revdyk där det mesta spännande händer mellan 5-15 meter ner. AOW tar dig ner till 30 meter.

Dyker man i Sverige så är det nästan en förutsättning att ha kunskap om hur man dyker i torrdräkt. Det går att dyka i våtdräkt en kort tid på året. Problemet är att med stigande vattentemperatur då det blir behagligare att dyka, så sticker också sikten. Bäst sikt är det vår och höst … och då är det kallt. Men torrdräkt gör att det finns massor att uppleva på hemmaplan. Utökar man till Skandinavien har vi ju mängder av dykplatser!

Sinnesro under vattnet
Sinnesro under vattnet

Om man prova dykning på utlandsresan men inte har dykcert ännu – hur gör man då?

Referral! Bästa sättet! Det innebär att man gör teori och pool i Sverige med ett seriöst dykcenter och får då en bra kunskapsbas att utvecklas ifrån. Man hittar ett bra dykcenter på sin destination, kontakter dem innan man kommer så att de kan bekräfta att du kan få göra utedyken i OW-kursen på din vistelse där. Din kurs delas alltså mellan två dykcenter och du får ditt cert om du slutför sista delen av kursen på plats utomlands och kan fortsätta dyka som certifierad dykare på din semester.

Vissa dykshoppar är bara nån liten cool kille med lite halvskakig infrastruktur, dålig utrustning och, i bästa fall, ett glatt humör.

Fördelen med att göra en del hemma är att man får en relation med dykare som kan fungera som ”mentorer” senare. Chansen att man utvecklar sig inom sporten är större om man har nära till resurserna. Om man vill ta hela certet utomlands tycker jag att det är viktigt att man tar hjälp av ett seriöst dykcenter.

Utomlands är det större spridning på kvaliteten på klubbarna. Vissa dykshoppar är bara nån liten cool kille med lite halvskakig infrastruktur, dålig utrustning och, i bästa fall, ett glatt humör. Det kan vara svårt att skilja dessa från shopparna som är riktigt bra. Rating-hjälp som Trip Advisor kan vara riktigt missvisande för att de som skriver inte har något att jämföra med.

Men det finns ett par saker man kan titta efter. Jag brukar leta efter utbildningsnivåer på instruktörerna och utbudet av kurser. Om de utbildar på proffs-nivåer så är sannolikheten att de är seriösa större än om det bara är en DiveMaster som kör stället. Har centret en 5-stjärnig status är det antagligen bättre ordning på verksamheten. Alltså … anropa ett stort och seriöst dykcenter om du ska gå kurser utomlands. Gör researchen, mejla, fråga, kolla upp. Ta inte första bästa på stranden!

Dykbåt vid Playa del Carmen
Dykbåt vid Playa del Carmen, Mexiko

Hur kan man tänka vid val av resmål om vissa i familjen vill dyka – och andra inte?

Kul fråga. Vi kan börja att skilja på rena dykdestinationer och platser där det finns dykning och annat. Jag skulle vilja påstå att en resa till en ”liveboard”, det vill säga en båt som bara är för dykning och går mellan olika dykplatser utan att gå in till land emellan, blir en väldigt tråkig semester för en ickedykare.

Sedan finns det destinationer som till exempel Maldiverna där en ickedykare har en underbar liten korall-ö plus det som hotellet har att erbjuda att njuta av medan andra dyker … men inte mycket mer. Destinationer som Cairns och Stora Barriärrevet, många ställen i Västindien som till exempel ABC-öarna erbjuder både bra upplevelser på land för dykning på utlandsresan.

På destinationer där det finns bra aktiviteter både på land och under vattnet tycker jag att det fungerar bäst om man kör morgondyk och sen stämmer träff med resten av gruppen för eftermidagsaktiviteter.

De dagar som man dyker hela dagen, om man till exempel ska till en dykplats lite längre bort, ser man till att planera det så att resten av gruppen får en härlig strand-dag eller åker på någon egen utflykt. Hur som helst så blir det ju enklare om man kan ha två självgående team.

Strand med palmer

Vilket resmål rekommenderar du för både bra dykning och upplevelser ”ovanför vattenytan”?

Jag är ju ett stort fan av Mexiko för just detta. Yucatán har en väldigt varierad dykning och några världsunika dykplatser som man inte vill missa som passionerad dykare. Samtidigt är Yucatán väldigt utvecklat vad det gäller infrastruktur för turism genom decennier av stora flöden av semesterfirare från USA och Canada. Det gör att boende, mat, landaktiviteter, shopping, underhållning, möjligheter till aktiviteter inom sport och hälsa … det går att förverkliga mycket FÖRUTOM den makalösa dykningen.

Just nu anordnar jag en dyksafari som går i februari 2018 tillsammans med Dykresespecialisten. Det blir en introduktion till Yucatáns finaste dykning – ett smörgåsbord med extra allt. Och ett flexibelt paket för att det ska passa alla – avancerade dykare, nybörjare och ickedykare.

Lyxresort i Tulum
Lyxresort i Tulum

Finns det något dykresmål du drömmer om?

Det finns ju hur mycket som helst att göra. Jag är lite ”hooked” på vidareutbildning och vill gå kurser för grott-dyk, vrak, djup, rebreather och så vidare. Så fort man går en ny kurs så öppnar sig en ny möjlighet.

Destinationer: Palau, tillbaka till Barriärrevet nu när jag kan dyka djupare och längre, kanske med en Explorer på ryggen (semiclosed rebreather), Utila och Roatan i Honduras, ABC-öarna … Det som är så speciellt med dykning är att det faktiskt finns precis hur mycket som helst att göra. Det är mer tid och pengar som sätter gränserna för fantastisk dykning på utlandsresan.

Dykning

Läs mer om dyksafari i Mexiko

Vi tackar Mix Hagman för många kloka tips om dykning utomlands! Om du är nyfiken på dyksafari i Mexiko som Mix är med och arrangerar kan du bland annat kika in på resans webbsida.

Resan går till Mexikos mest tropiska område, Yukatan, där du hittar strandliv, kultur, nattklubbar, underhållning, god mat, lyx, enkelhet, sport … och förstås ett stort utbud av olika dykupplevelser för alla nivåer från nybörjare till tech. Dykningen här erbjuder några helt unika upplevelser såsom dykning i cenotes (det vill säga djupa hål), tjurhaj, drift-dives längs Cozumels kust, sjökor och krokodiler på Banco Chinchorro. Resan arrangeras den 4-21 februari 2018.

Ingång till cenote
Ingång till cenote

Prenumerera på vårt nyhetsbrev